ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στραματσόνι: "Αυτό ήταν το λάθος μου"

Στραματσόνι: "Αυτό ήταν το λάθος μου"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το σφάλμα για το οποίο είχε μιλήσει ο ίδιος ο Αντρέα Στραματσόνι στους οπαδούς του Παναθηναϊκού στη συζήτηση που είχαν κάνει στο Κορωπί, τη βραδιά της 6ης Νοεμβρίου, μετά το 3-0 από τον Ολυμπιακό.

Έφτασε να μετράει μία νίκη στους τελευταίους δέκα αγώνες ο Παναθηναϊκός. Από εκείνη την διακοπή του πρωταθλήματος στην οποία βρισκόταν στην πρώτη θέση και αρχής γενομένης από το 1-2 εναντίον της Ξάνθης στη Λεωφόρο, κατάφερε να νικήσει μόνο τον ουραγό Ηρακλή με 2-0 στη Λεωφόρο! Στο Κύπελλο είχε μείνει στο 0-0 εναντίον του «Γηραιού», εξ ου και αν ηττηθεί αύριο στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ μπλέκει άσχημα ως προς τις πιθανότητες πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου από τον όμιλό του (πρώτος ο Απόλλων που είχε νικήσει τους Κρητικούς στη Ριζούπολη).

Του δόθηκε στη Νέα Σμύρνη η ευκαιρία να αναλύσει τα αίτια της πτώσης. Αλλά η απάντησή του κόουτς ήταν σύντομη και λειψή: “Σίγουρα το γεγονός ότι παίξαμε κάποια σερί παιχνίδια χωρίς να έχουμε όλους τους παίκτες στην διάθεση μας, κάτι που είναι αναμενόμενο, αλλά δυστυχώς στην ίδια θέση κάποιες φορές μας λείπουν παίκτες. Αυτό δεν είναι δικαιολογία. Επίσης, οι ίδιοι παίκτες που ξεκίνησαν καλά τη σεζόν τώρα δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αλλά δεν πρέπει να τα παρατήσουν, πρέπει να το παλέψουν. Σας είπα δεν ήμουν ευχαριστημένος από το δεύτερο μέρος του αγώνα με τον Άγιαξ, σήμερα όμως προσπαθήσαμε μέχρι το τέλος. Η ισοπαλία φυσικά και δεν είναι θετικό αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό αλλά κρατάμε την μάχη που δώσαμε μέχρι το τέλος”.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ

Πιο σημαντικό πρόβλημά του θεωρεί αυτή την περίοδο την απουσία της επιθετικής τριάδας του. Κάποια ματς ο Μπεργκ, κάποια ο Ιμπάρμπο, όλα ο Λέτο μετά το «Γ. Καραϊσκάκης».

«Δεν είναι εύκολο να είσαι τόσο επικίνδυνος με έναν επιθετικό περιοχής» είχε πει στο Άμστερνταμ. « Το γεγονός ότι δεν είχαμε ένα κλασικό εννιάρι, όσο καλά και να συνεργάζονταν ο Λουντ με τον Ιμπάρμπο δεν μας βοηθούσε. Καταστάσεις τέτοιου επιπέδου δεν είναι εύκολο να τις αντιμετωπίσεις, χωρίς να έχεις ένα κλασικό σέντερ φορ» είπε στη Nova πριν από το ματς με τον Πανιώνιο. « Το να παίζεις χωρίς τον Μπεργκ και τον Λέτο αλλάζει κατά πολύ το πρόσωπο της ομάδας. Θα ήταν σημαντικό να τους έχουμε για τη συνέχεια": ακόμη πιο σαφής!

« Είχαμε κάποιες δυσκολίες στην επίθεση γιατί δεν καταφέρναμε να κρατήσουμε σωστά την μπάλα ο Μπεργκ με τον Λουντ μπροστά. Ο Λέτο και ο Ιμπάρμπο το κάνουν αυτό καλύτερα αλλά δεν τους είχα στην διάθεση μου» ήταν τα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου μετά το 1-1 στη Νέα Σμύρνη. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε εμμέσως και στο δεύτερο ζήτημα που τον απασχολεί.

Αυτό το δεύτερο βασικό «ποδοσφαιρικό» πρόβλημα που θεωρεί ότι υπάρχει είναι στον τομέα της αντοχής και της φυσικής κατάστασης. Φάνηκε από την αποστροφή του λόγου του: « Στο δεύτερο μέρος προσπαθήσαμε περισσότερο. Από φυσική κατάσταση είμαστε σε λίγο καλύτερη κατάσταση γιατί δείξαμε ότι μπορούσαμε μέχρι το τέλος να είμαστε ανταγωνιστικοί» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του. «Λίγο καλύτερη κατάσταση» σημαίνει – αν μη τι άλλο – ότι η κατάσταση δεν είναι η επιθυμητή.

Ουδέποτε, ωστόσο, έχει αναφερθεί στο δικό του βασικό λάθος. Σφάλμα το οποίο δεν συνέβη… μετά την Ξάνθη, αλλά πριν από την αρχή της κατρακύλας. Δεν έχει, άλλωστε, αναφερθεί και ο Ιταλός τεχνικός σ’ αυτό αναλυτικά και επισήμως. Το είχαν ακούσει, όμως, όσοι οπαδοί του Τριφυλλιού είχαν πάει το βράδυ της 6 Νοεμβρίου στο Κορωπί για να μιλήσουν με πρόεδρο, προπονητή και αρχηγούς.

"ΕΒΑΖΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ"

«Είχα κάνει ένα λάθος. Έβαζα την ίδια ενδεκάδα Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή» τους είχε πει τότε. Και ασφαλώς δεν αναφερόταν στα τελευταία δέκα ματς. Αλλά ΜΕΧΡΙ τον αγώνα εναντίον της Ξάνθης. Όταν χρησιμοποιούσε συχνά τους ίδιους 11, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ απουσιών, λόγω μικρο-τραυματισμών (Μέστο, Χουλτ, Μολέδο, Ιμπάρμπο). Ένα ματς βασικός ο Κουλιμπαλί, ένα ο Λέτο, ένα ο Σαμπά. Ένα και ο Βιγιαφάνιες! Στο ένατο ματς της σεζόν, στο 1-2 εναντίον της Ξάνθης. Αυτό ήταν το πρώτο του ως βασικός! Δεν «χωρούσε» λόγω Λουντ ή και λόγω 3-5-2 στην Ευρώπη.

Ήρθε η ώρα που την πλήρωσε αυτή την κακή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού ο Παναθηναϊκός. Με φθορά πολλών παικτών, με μυϊκούς τραυματισμούς, με καταπόνηση και έλλειψη αντοχών, κάτι που ασφαλώς έχει να κάνει και με την προετοιμασία. Πλήρωσε και την υπερτίμηση κάποιων παικτών από τον «Στράμα» και την υποτίμηση άλλων, που θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει περισσότερο αν τους είχε βάλει σταδιακά «στο κόλπο» δίνοντάς τους χρόνο και ρυθμό.

Ασφαλώς δεν είναι ο μοναδικός λόγος της κατάρρευσης αυτός. Και τα ατομικά λάθη στοίχισαν πολύ και οι ατομικές ανοησίες, στην Ευρώπη και η διαιτησία (Θέλτα – Σταντάρ εκτός έδρας). Είναι, όμως αυτό το εσφαλμένο management από τις θεμελιώδεις αιτίες του κακού στον εφετινό Παναθηναϊκό! Όπως και η λανθασμένη εκτίμηση του Ιταλού τεχνικού για το «Ελλάδα – Ευρώπη». Πίστεψε ότι μπορούσαν να αντέξουν πολλοί περισσότεροι από όσους υπολόγιζε και γι’ αυτό έριξε και μεγάλο βάρος στα ευρωπαϊκά ματς. Έσφαλε και αυτό τελικά θα του κοστίσει τη θέση του αργά ή γρήγορα.

Δεν είναι μόνο το coaching το πρόβλημα, όπως είχε διαφανεί πέρυσι από μια σειρά αγώνων. Εφέτος που ανέλαβε, έχτισε και εργάστηκε με ένα σύνολο από την αρχή της σεζόν, εμφανίστηκαν κι άλλα θέματα, τα οποία θα πρέπει να λύσει μελλοντικά αν θέλει να εργάζεται σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και συνήθως κουβαλούν δύο καρπούζια, όπως η Ίντερ και ο Παναθηναϊκός. Είναι μόλις 40 ετών, έχει χρόνια μπροστά του για να εξελιχθεί και να βελτιωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κίνδυνος υποβιβασμού για Παναθηναϊκό αν κλείσει τις πόρτες στην NOVA
Θα το παλέψει ως το τέλος ο Στραματσόνι
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ