ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στραματσόνι: "Αύριο είναι η τελευταία μέρα"

Στραματσόνι: "Αύριο είναι η τελευταία μέρα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με μεγαλύτερη έμφαση από κάθε άλλη φορά, ο Αντρέα Στραματσόνι κατέδειξε ότι ο Παναθηναϊκός φέτος δεν έχει το περιθώριο για άλλο αποτέλεσμα, πλην της επιτυχίας! Διαβάστε στο Sport24.gr τι δήλωσε για τις μεταγραφές, την αφελληνοποίηση, τη φιλοσοφία του και τις διαιτητικές αποφάσεις.

Όχι πως δεν το γνωρίζουν άπαντες στον Παναθηναϊκό, αλλά ο Αντρέα Στραματσόνι απέδωσε εμφατικά την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί... Ο Ιταλός προπονητής, στην απολογιστική συνέντευξη που παραχώρησε στους Έλληνες δημοσιογράφους, πριν από την επιστροφή της αποστολής από το Τέχελεν της Ολλανδίας στην Αθήνα, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας... Φέτος, για τον Παναθηναϊκό υπάρχει μόνο η επιτυχία, κανένα άλλο αποτέλεσμα.

ΤΕΧΕΛΕΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

Σε αρκετές αποστροφές των δηλώσεων του, είναι εμφανές ότι ο Στραματσόνι μιλάει ευθέως για την ανάγκη η ομάδα να πετύχει. Αρχικά, με την πρόκριση στους ομίλους του Europa League και έπειτα με τη διεκδίκηση του τίτλου. Ίσως η πιο χαρακτηριστική φράση του, να είναι εκεί που παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κανένα μακροπρόθεσμο πλάνο, παρά μόνο η επιτυχής έκβαση της φετινής σεζόν...

Διαβάστε τη συνέντευξη του Αντρέα Στραματσόνι:

-Κόουτς ολοκληρώσατε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία. Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο της ομάδας και τους νέους παίκτες; Θεωρείτε ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι έτοιμος για τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια;

"Ασφαλώς και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η προετοιμασία μας είναι διαφορετική σε σχέση με μια προετοιμασία που θα γινόταν αν είχαμε υποχρεώσεις μόνο για το ελληνικό πρωτάθλημα. Και αυτό γιατί πρέπει να είμαστε άμεσα έτοιμοι. Το κομμάτι της φυσικής κατάστασης είναι διαφορετικό. Φυσικά και πρέπει να δουλέψουμε, όμως δεν μπορούμε να δουλέψουμε πολύ σκληρά στον τομέα της φυσικής κατάστασης, γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε τρεις εβδομάδες. Έχουμε επικεντρωθεί στην προετοιμασία μας πάνω σε αυτόν τον στόχο. Για εμάς το Europa League είναι ο βασικός μας στόχος, θέλουμε να προκριθούμε στη φάση των ομίλων και επικεντρωνόμαστε σε αυτό".

-Αναφορικά με τους νέους παίκτες που αποκτήθηκαν από τον Παναθηναϊκό;

"Πρώτα απ' όλα, ήταν σημαντικό να έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο και αυτό γιατί από τη στιγμή που ήρθα στην ομάδα, υπήρχαν πάρα πολλοί παίκτες. Τώρα οι παίκτες της πρώτης ομάδας είναι περίπου 20-22 και θα προστεθούν οι νεότεροι παίκτες που είναι αρκετά καλοί για να μείνουν στην πρώτη ομάδα. Υποθέτω ότι ο Ευαγγέλου και ο Στάικος είναι οι δύο πιο ενδιαφέροντες παίκτες, οι οποίοι μπορούν να μείνουν μαζί μας τη νέα σεζόν. Οι υπόλοιποι ασφαλώς και θα μπορούν να προπονούνται με την πρώτη ομάδα, όμως θα είναι σημαντικό να αγωνίζονται με την Κ20. Μέχρι στιγμής έχουμε προχωρήσει σε τέσσερις μεταγραφές με παίκτες που παρακολουθούσαμε και χρειαζόμασταν για τη νέα σεζόν.

Για παράδειγμα ήταν σημαντικό να αποκτήσουμε έναν αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό, ενώ ο Ιμπάρμπο μπορεί να αγωνιστεί τόσο στη δεξιά πλευρά της επίθεσης, αλλά και ως δεύτερος επιθετικός. Είναι σημαντικό να διαθέτεις στην ομάδα κάποιους παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν και σε άλλες θέσεις και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ήρθε ο Νούνο Ρέις, αλλά και ο Χουλτ, ο οποίος είναι ένας μπακ που μπορεί να παίξει σε όλη την πλευρά, με καλή τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα και εμπειρίες με την Εθνική του ομάδα. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει μεταγραφές παικτών, οι οποίοι διαθέτουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θέλαμε ".

Είναι η ταχύτητα ένα από τα πράγματα που θέλετε να "προσθέσετε" στο νέο Παναθηναϊκό;

"Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σε ένα επίπεδο και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια σε άλλο. Έχω συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και γνωρίζω ότι η ένταση και η ποιότητα είναι πολύ διαφορετική, ενώ πρέπει επίσης να αλλάξουμε και τη νοοτροπία. Στην Ευρώπη δεν μπορείς να χάσεις. Στο πρωτάθλημα ίσως μπορέσουν κάποιες στιγμές να "ξεχαστούν" τα λάθη σου, όχι όμως και στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα από τα κομμάτια πάνω στα οποία δουλεύουμε και κάτι που δεν με άφησε καθόλου ικανοποιημένο την περσινή σεζόν. Φυσικά δεν είναι εύκολο να δουλέψεις πάνω σε αυτό κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό δεν είναι δικαιολογία, αλλά θέμα δουλειάς. Από τη μια πλευρά είναι αλήθεια. Πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο "έντασης" στο παιχνίδι μας ".

Το επόμενο βήμα με τον Παναθηναϊκό

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής μας ομάδας και δεν κατάφερε να πετύχει, ενώ έκανε "θαύματα" στη Λέστερ. Η περσινή σεζόν δεν ήταν καλή για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για εσάς. Αισθάνεστε ότι πλέον έχετε γίνει πιο "σοφός" και είστε έτοιμος για να κάνετε το επόμενο βήμα με τον Παναθηναϊκό;

"Δεν είναι εύκολο όταν έρχεσαι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Παναθηναϊκό. Ήρθα σε μια δύσκολη περίοδο και μιλάω γενικότερα. Όχι μόνο για εμάς, αλλά γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τώρα αισθάνομαι πιο άνετος αναφορικά με το πρωτάθλημα και τη νοοτροπία. Το Καμπιονάτο είναι κάτι, η Πριμέρα κάτι διαφορετικό, άλλο πράγμα η Πρέμιερ Λιγκ. Πρέπει να σεβαστείς και να καταλάβεις το ελληνικό πρωτάθλημα, ίσως και να προσαρμοστείς λίγο. Πρέπει επίσης να σέβεσαι τη στιγμή, γιατί ο Παναθηναϊκός προερχόταν από μια πολύ άσχημη περίοδο αποτελεσμάτων.

Αυτό το γνώριζα από την αρχή, όμως τώρα ξέρω καλύτερα την κατάσταση, καθώς μπορείς να σεβαστείς και να ακολουθήσεις την κατάλληλη νοοτροπία. Δεν μιλάω μόνο για τη δική μου νοοτροπία, αλλά και αυτή της ομάδας. Όταν ήρθα εδώ, στα αποδυτήρια υπήρχε μια ατμόσφαιρα απογοήτευσης και ακόμα και το μικρότερο λάθος, ήταν άμεσα μια μικρή... καταστροφή. Δεν είναι εύκολο για τη νοοτροπία της ομάδας και του προπονητή. Πολλές φορές, όταν μιλάω με τους παίκτες μου ή σε συνεντεύξεις αναφέρομαι στη νοοτροπία... Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε τη νοοτροπία.

Ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα και ένας σπουδαίος σύλλογος, όμως για να είναι σπουδαίος, πρέπει και εμείς να είμαστε σπουδαίοι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος, αλλά εμείς δεν είμαστε "μεγάλοι" και αναφέρομαι στους προπονητές, τους παίκτες... Πρέπει να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας και να παίζουμε ως σπουδαία ομάδα και όχι σαν μια ομάδα, η οποία αισθάνεται ότι ήρθε η ...καταστροφή όταν δεν παίζουμε καλά και αρχίζει να ψάχνει για δικαιολογίες κτλ.

Τώρα που αρχίζω να καταλαβαίνω αυτόν τον "πλανήτη", τον "πλανήτη" του Παναθηναϊκού, γνωρίζω ότι το σημαντικό στοιχείο είναι η νοοτροπία. Είμαστε καλή ομάδα, όμως δεν είχαμε νοοτροπία νικητή. Πρέπει να ξαναβρούμε και να ξαναχτίσουμε τη νοοτροπία νικητή που αξίζει ο Παναθηναϊκός και αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνει, όταν δουλεύεις σε ένα σπουδαίο κλαμπ ".

Δουλέψατε τις πρώτες ημέρες προετοιμασίας σε ένα πλάνο με δύο επιθετικούς, όμως στην πορεία το διαφοροποιήσατε και δουλέψατε σε ένα πλάνο με έναν επιθετικό. Είναι κάτι που δουλεύετε για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια ή είναι ο γενικότερος σχεδιασμός σας;

Στραματσόνι: "Αύριο είναι η τελευταία μέρα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Ένας προπονητής αρχίζει να αποκτά ένα ξεκάθαρο πλάνο, όταν έρχονται οι παίκτες και συνεχίζεις να δουλεύεις και σε άλλα πράγματα. Μπορούμε να παίξουμε με έναν επιθετικό, ένα δεκάρι και έναν πιο επιθετικό παίκτη στην πλευρά, μπορούμε να παίξουμε με δύο παίκτες στην κορυφή της επίθεσης και οι υπόλοιποι οκτώ παίκτες να είναι πιο συμπαγείς. Εξαρτάται από εμάς. Θέλω να έχει η ομάδα του τη δυνατότητα να παίζει και με τα δύο συστήματα, γιατί αυτό είναι σημαντικό και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Για παράδειγμα όταν έχεις ένα δυνατό επιθετικό "κύμα", μπορεί να αλλάξει ένα παιχνίδι. Πάντως μίλησα με ειλικρίνεια στους παίκτες μου και τους είπα ότι είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος για να φτάσουμε στο σημείο να παίζουμε με δύο επιθετικούς στην Ευρώπη. Δεν μπορείς να αμυνθείς με οκτώ παίκτες... Το γνωρίζουν και δουλεύουμε σκληρά, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα είτε να παίζουμε έναν προωθημένο και ένα δεκάρι ή με δύο επιθετικούς. Μπορούμε να το κάνουμε αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα και το δείξαμε αρκετές φορές πέρυσι, αφού συχνά παίξαμε με δύο επιθετικούς, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε "πειράματα" στην Ευρώπη.

Άρα πρέπει να είμαστε ασφαλείς και να δείξουμε πρώτα στους εαυτούς μας ότι μπορούμε να παίξουμε και με δύο επιθετικούς. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το κάνουμε, όμως ακόμα και είναι έτσι τα πράγματα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε για να το πετύχουμε. Άρα δουλεύουμε με έναν τρόπο για να παίζουμε όσο καλύτερα γίνεται. Όμως αυτή τη στιγμή, είναι το σημείο- κλειδί " .

Η ισορροπία στο αγωνιστικό στυλ

Το παρελθόν μας έχει διδάξει, πως όταν ο Παναθηναϊκός πέτυχε φανταστικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, αυτό έγινε γιατί στηρίχθηκε στην αμυντική του γραμμή και στη συνολική αμυντική συμπεριφορά της ομάδας. Όμως το πρόβλημα στο πρωτάθλημα ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να παίξει πιο επιθετικό ποδόσφαιρο και υπήρχε πρόβλημα ισορροπίας. Πόσο δύσκολη είναι αυτή η μετάβαση, γιατί κάποιες φορές ίσως να έχεις και στο μυαλό σου να παίξεις διαφορετικό ποδόσφαιρο από αυτό που τελικά παίζεις;

"Από την πλευρά μου θεωρώ ότι είναι σωστό αυτό που λέτε. Είναι σαν μια μικρή εθνική ομάδα... Για παράδειγμα η Ουαλία, έφτασε στα ημιτελικά παίζοντας αμυντικό ποδόσφαιρο. Όμως αν βάλεις την Ουαλία σε ένα γκρουπ με ομάδες σαν το Αζερμπαϊτζάν, δεν θα μπορεί να παίξει έτσι. Άρα αυτό είναι το πρόβλημα. Φυσικά και θα αγωνιστούμε στην Ευρώπη με σεβασμό και με μια ισορροπημένη ομάδα. Είμαστε ο Παναθηναϊκός και δεν μπορούμε να παίζουμε μόνο αμυντικά. Παίζουμε για να κερδίσουμε, αλλά με σεβασμό.

Αν παίζεις για παράδειγμα απέναντι στον Πανθρακικό ή την Καλλονή, δεν μπορείς να τους περιμένεις. Αν όμως έχεις καλή παρουσία στην Ευρώπη με ισορροπημένο και καλό ποδόσφαιρο , τότε δεν θα είσαι ο ίδιος σε αυτά τα παιχνίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που δουλεύουμε πάνω σε διαφορετικά επίπεδα άμυνας. Όμως από τη στιγμή που η Ευρώπη είναι ο κύριος στόχος μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την Ευρώπη και είμαι σίγουρος γι' αυτό. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να παίζεις σε διαφορετικές διοργανώσεις, όμως αυτό είναι για όλους και όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό ".

Στα πλάνα που έχετε σχεδιάσει, ο Κουτρουμπής είναι κυρίως αμυντικός μέσος ή κεντρικός αμυντικός; Ποια είναι η αρχική σας σκέψη;

"Ο Κουτρουμπής είναι ένας παίκτης που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μου αρέσει από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον Παναθηναϊκό. Μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις, όμως κάποιες φορές όταν δουλεύω με νέους παίκτες, προσπαθώ να βλέπω μπροστά και να φανταστώ ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη μελλοντική του θέση. Ο Κουτρουμπής μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός μέσος και το πιστεύει και ο ίδιος ωστόσο μπορεί να αγωνιστεί και ως κεντρικός αμυντικός. Όμως αυτή τη χρονιά δεν θέλουμε να "μπερδευτούμε" και ο Κουτρουμπής θα αρχίσει τη σεζόν ως αμυντικός μέσος, ενώ σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να παίξει και στο κέντρο της άμυνας, όπως έγινε στο φιλικό ματς με την Οσμανλισπορ, στο οποίο δεν ήταν διαθέσιμος ο Μολέντο.

Όπως είπα και για την περίπτωση του Ιμπάρμπο, είναι σημαντικό να διαθέτεις παίκτες, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν περισσότερες από μια θέσεις. Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο για τον παίκτη και να μην τον μπερδεύεις. Πέρυσι τον χρησιμοποίησα αρκετές φορές ως κεντρικό αμυντικό και υποθέτω ότι φέτος θα χρειαστεί λιγότερο να αγωνιστεί στη συγκεκριμένη θέση. Προσπαθώ να δημιουργήσω μια μεσαία γραμμή με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν καλά. Δεν μου αρέσει να έχω δύο μέσους καλούς μόνο στο αμυντικό κομμάτι και χρειάζεται καλή ισορροπία μεταξύ του "build up", της δημιουργίας παιχνιδιού και της ανάκτησης μπάλας.

Διαθέτουμε έναν από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος στην ανάκτηση της μπάλας, ο οποίος είναι φυσικά ο αρχηγός μας και επίσης ο Ρόμπιν Λουντ έχει βελτιωθεί πολύ και μου αρέσει πάρα πολύ. Είμαι χαρούμενος για την παρουσία αυτών των δύο παικτών και ο Κουτρουμπής θα μπορούσε να είναι στη μεσαία γραμμή, ανάμεσα σε έναν καλό πλέιμεϊκερ, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει και στις ψηλές μπαλιές που ήταν ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Ψάχνουμε και για άλλον έναν παίκτη, ο οποίος θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτό το σχήμα ".

Τι θα γίνει με τον Λεντέσμα

Είναι αυτός ο παίκτης, ο Λεντέσμα; Είναι ο ιδανικός παίκτης γι' αυτό που αναφέρατε;

"Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Δεν θέλω να μιλήσω πολύ γι' αυτόν, καθώς δεν έχουμε "κλείσει" τη συμφωνία και πρέπει να σεβαστώ τον παίκτη και τον Παναθηναϊκό. Όμως δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Λεντέσμα. Είναι ένας πλέιμεϊκερ, ένας κλασικός ποιοτικός παίκτης ".

Είστε αισιόδοξος αναφορικά με την περίπτωση του;

"Από τη στιγμή που ο παίκτης είναι εδώ, αυτό σημαίνει ότι πιστεύει στο πρότζεκτ του Παναθηναϊκού. Βέβαια σεβόμαστε το αίτημα του και υποθέτω ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στον πρόεδρο. Δεν θέλω να προσθέσω πίεση στον πρόεδρο, αφού σε κάθε περίπτωση κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε στη μεταγραφική αγορά σύμφωνα με την οικονομική μας κατάσταση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι δεν είναι εύκολη η οικονομική μας κατάσταση, ώστε να φέρεις διεθνείς παίκτες. Δεν είναι εύκολη και όλοι δουλεύουμε σκληρά. Εγώ, ο Ζιλμπέρτο και ο πρόεδρος κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Όμως δεν θέλω να υποσχεθώ τίποτα ".

Ο Ζέκα θεωρείται ότι είναι καλύτερος ως "εξάρι" ή ως "οκτάρι";

"Μου είπε ότι ήμουν ο πρώτος που τον χρησιμοποίησα ως "εξάρι" και μπορεί να παίξει εκεί, γιατί καλύπτει καλά την άμυνα, ενώ στο οργανωτικό κομμάτι μπορεί να μοιράσει καλά το παιχνίδι. Όμως είναι σαν να τον βάζεις σε ένα ...κλουβί και αυτό γιατί αυτός ο παίκτης έχει γεννηθεί για να είναι επιθετικός στο παιχνίδι του. Άρα είναι σαν να περιορίζεις λίγο τα χαρακτηριστικά του. Δεν θα πω ότι δεν μπορεί να παίξει ως "εξάρι". Μπορεί. Όμως αυτός ο παίκτης είναι ο καλύτερος του πρωταθλήματος στην ανάκτηση της μπάλας, άρα μπορεί να παίξει εκεί, χάνοντας κάποια από την επιθετικότητα του " .

Η αφελληνοποίηση του ρόστερ

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, ο Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε έναν διεθνή παίκτη στην Εθνική Ελλάδας, ενώ ρόστερ υπάρχουν 20 ξένοι και μόλις 10 Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νεαροί από τις Ακαδημίες. Είναι κάτι που σας απασχολεί;

"Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Αντιλαμβάνομαι από την εμπειρία μου πόσο σημαντικό είναι να έχεις πολλούς διεθνείς παίκτες. Γεννήθηκα στη Ρώμη και προέρχομαι από το περιβάλλον της Ρόμα, στην οποία είναι σημαντικό να διαθέτεις Ρωμαίους παίκτες στην ομάδα και όχι μόνο Ιταλούς. Όμως δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για την ιστορία της Ιταλίας και την αντιπαλότητα που υπάρχει. Από τη στιγμή που ήρθα εδώ, προσπάθησα να βρω πολύ καλούς Έλληνες παίκτες και να μεταφέρω τη φιλοσοφία μου με Έλληνες παίκτες.

Γνωρίζετε καλύτερα πόσους παίκτες παρακολουθούσαμε σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο και πόσο προσπαθήσαμε - και ακόμα προσπαθούμε- να τους φέρουμε στον Παναθηναϊκό. Αυτή είναι η μια πλευρά. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να πω ότι δεν είναι αλήθεια ότι δεν θέλω Έλληνες παίκτες. Αυτό είναι ηλίθιο, γιατί κοιτάω μόνο όσα κάνουν οι παίκτες στο γήπεδο. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε Έλληνες παίκτες, όμως το πρόβλημα είναι ότι οι καλύτεροι Έλληνες παίκτες παίζουν στο εξωτερικό και παίρνουν πολλά χρήματα, ενώ στην Ελλάδα όσοι διαθέτουν αυτούς τους παίκτες τους διατηρούν στην ομάδα τους.

Από τη μια πλευρά, πρέπει να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε κάποιον που παίζει στο εξωτερικό και θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, γιατί πιστεύει στον Παναθηναϊκό και όχι απλά γιατί θέλει να επιστρέψει. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να δουλέψουμε με αυτά που έχουμε στο σπίτι μας. Για παράδειγμα αναφέρω τα ονόματα των Κουτρουμπή, Βλαχοδήμου, Στάικου, Ευαγγέλου. Αναφέρομαι στους παίκτες που ήδη διαθέτουμε.

Δυστυχώς αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Όταν ήμουν στην Ίντερ, είχα μόνο έναν Ιταλό παίκτη και αυτό δεν έγινε γιατί είμαι εναντίον των Ιταλών παικτών. Στην Ουντινέζε είχα δύο Ιταλούς. Με τους νέους κανονισμούς, όπου δεν υπάρχει όριο στους ξένους, το ποδόσφαιρο έχει γίνει διεθνές και ίσως να ήρθα στον Παναθηναϊκό σε μια όχι τόσο καλή περίοδο για τους Έλληνες παίκτες. Όμως όταν θα κληθώ να κάνω τις επιλογές μου, θα προτιμήσω τον καλύτερο και δεν θα σκεφτώ ποιο είναι το χρώμα του δέρματος σου ή η εθνικότητα σου. Ελπίζω να ήμουν ξεκάθαρος, γιατί έχω μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα, τους Έλληνες και δεν είμαι ο άνθρωπος που κάνει τέτοια πράγματα " .

Τι γίνεται με την περίπτωση του Τελάντερ;

"Ο Τελάντερ έχει αυτό το πρόβλημα στο πόδι του και έκανε την τέταρτη επέμβαση στην καριέρα του, αν δεν κάνω λάθος. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήμουν χαρούμενος όταν άκουσα από τον γιατρό ότι θα χρειαστεί να κάνει άλλη μια επέμβαση. Τον περιμένουμε να επιστρέψει, γιατί είναι ένας παίκτης που γνωρίζουμε από πέρυσι και έχουμε επενδύσει χρηματικά πάνω του. Άρα είναι ένας σημαντικός παίκτης για εμάς και στο κομμάτι του μπάτζετ. Θα είναι έτοιμος, όχι όμως τόσο σύντομα. Δεν θέλω να πω πότε θα είναι έτοιμος, αν δεν το γνωρίζω. Σίγουρα όχι στο τέλος αυτού του μήνα για παράδειγμα. Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο, όμως δεν εξαρτάται από εμένα, ούτε από τον γιατρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτιμώ να περιμένουμε 15 ημέρες περισσότερες απ' ότι πρέπει, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα είναι καλά για τη συνέχεια. Σίγουρα δεν είναι μια τυχερή περίπτωση , γιατί μια επέμβαση που κάνεις για έναν τραυματισμό και μετά ξέρεις ότι θα είσαι καλά σε ποσοστό 90% . Είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστείς ".

Η μεταγραφική πολιτική

Έχετε ήδη κάνει τέσσερις μεταγραφές. Υπάρχουν ακόμα οι περιπτώσεις των Γουακάσο και Λεντέσμα. Αρκετοί παίκτες, αν και θυμάμαι πως είχαμε πει - πριν από λίγους μήνες- ότι δεν θα αποκτούσατε μεγάλο αριθμό παικτών το καλοκαίρι. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τη μεταγραφική σας πολιτική;

Στραματσόνι: "Αύριο είναι η τελευταία μέρα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

" Επικεντρώθηκα σε περιπτώσεις διεθνών ποδοσφαιριστών και τέτοιους παίκτες αποκτήσαμε, με εξαίρεση τον Νούνο Ρέις. Κάποιες φορές πρέπει να επικεντρώνεσαι σε αυτό που θέλεις. Ο Ιβάνοφ είναι διεθνής, το ίδιο ο Ιμπάρμπο και ο Χουλτ. Αυτοί οι τρεις παίκτες έχουν παίξει στην Εθνική τους ομάδα, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία και αν αποκτηθεί ο Γουακάσο, θα είναι μια ανάλογη περίπτωση. Αυτοί οι τέσσερις παίκτες είναι αυτό που ψάχναμε από την αρχή. Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις, όπως αυτή του Νούνο Ρέις. Είναι ένας καλός παίκτης και ήταν μια ευκαιρία, καθώς ήταν ελεύθερος. Ίσως δεν είχαμε σχεδιάσει αυτή τη μεταγραφή, όμως ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία και αποφασίσαμε μαζί με τον Ζιλμπέρτο να προχωρήσουμε στην απόκτηση.

Δεν παίζει ρόλο όμως αν είναι ένας παίκτης περισσότερος ή λιγότερος. Για παράδειγμα, υπήρχαν περιπτώσεις παικτών που δεν περιμέναμε να φύγουν από την ομάδα ή ίσως υπάρξουν κάποια θέματα με τις ανανεώσεις συμβολαίων. Άρα δεν μπορείς να προγραμματίσεις με ακρίβεια τα πάντα. Όμως οι τέσσερις - πέντε μεταγραφές είναι ένας λογικός αριθμός, γιατί θα έχουμε πολλά παιχνίδια. Όμως ο στόχος μας -και κάναμε την καλύτερη προσπάθεια που μπορούσαμε- ήταν να αποκτήσουμε μόνο παίκτες με διεθνή εμπειρία, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν την ομάδα να ανέβει επίπεδο και θα φέρουν την εμπειρία τους στο κλαμπ.

Επίσης θέλαμε να κρατήσουμε τους καλύτερους παίκτες που έχουμε. Για παράδειγμα, είχαμε προτάσεις για τον Ζέκα, τον Μπεργκ και τον Μολέντο, όμως αυτοί οι παίκτες είναι η "ραχοκοκκαλιά" της ομάδας και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, ο οποίος σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο- ακόμα και αν το κλαμπ χρειάζεται χρήματα- θέλησε να τους κρατήσει στην ομάδα ".

Η προσομοίωση της διαιτητικής αδικίας

Έχουμε δει από την αρχή της προετοιμασίας και κατά τη διάρκεια του διτέρματος στις προπονήσεις, πως ο Ρομπέρτο Μούτσι που αναλαμβάνει το "ρόλο" του διαιτητή, αποφασίζει επίτηδες λανθασμένα σε αρκετές περιπτώσεις. Για παράδειγμα δεν δίνει ένα φάουλ ή πέναλτι. Είναι κάτι σαν προσομοίωση;

"Ναι. Πρέπει να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας. Αυτό είναι το νόημα. Πρέπει να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας. Σας το είπα και πέρυσι. Πρέπει να παίζουμε στο γήπεδο. Μετά υπάρχει το κλαμπ, ο πρόεδρος και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι οι κατάλληλοι για να μιλήσουν για κάτι άλλο (σ.σ. τη διαιτησία). Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει η "μάχη" εντός γηπέδου και η "μάχη" εκτός γηπέδου. Όμως πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η "μάχη" εντός γηπέδου και δυστυχώς, όσο οι κανονισμοί δεν αλλάζουν, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν αποφασίσει κάτι ο διαιτητής.

Αποδέχομαι τη μαχητικότητα, αποδέχομαι και τη διαμαρτυρία. Γιατί και η διαμαρτυρία είναι μέρος αυτού του παιχνιδιού. Όμως με τον σωστό τρόπο, όπως αρμόζει σε μια σπουδαία ομάδα. Διαμαρτύρομαι, ρωτάω γιατί έδωσες ένα πέναλτι ή όχι, τι είδες και γιατί έδωσες αυτή την κάρτα κτλ. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Όμως δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από το παιχνίδι. Δεν θυμάμαι πόσους βαθμούς χάσαμε πέρυσι γιατί ...τρελαθήκαμε. Οι παίκτες μου είναι άνθρωποι, οι περισσότεροι είναι νέοι σε ηλικία και μπορούν να μάθουν. Όλοι μας μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας.

Δυστυχώς έτσι είναι κάποιες στιγμές στο ποδόσφαιρο. Ο διαιτητής αποφασίζει στο παιχνίδι. Εμείς πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο γήπεδο για 90 λεπτά και μετά έχουμε μια εβδομάδα για να μιλήσουμε για το διαιτητή, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για να έχουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, μια καλύτερη κατάσταση με τους διαιτητές κτλ. Αυτό συμβαίνει στην Ιταλία, στην Ελλάδα και σε κάθε σημείο του πλανήτη, όμως πρέπει να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας " .

Πάνω σε αυτό το θέμα που αναφέρατε, είδαμε στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας αρκετά νεύρα από τους παίκτες σας και αρκετές κάρτες. Είναι κάτι που σας απασχολεί;

"Δεν θέλω να μπερδεύω τα δύο αυτά θέματα. Διαμαρτυρήθηκα κι εγώ στον διαιτητή, όχι όμως για το φάουλ που έδωσε. Όταν αντιμετωπίζεις μια ομάδα τρίτης κατηγορίας, για εμάς είναι σαν προπόνηση. Φανταστείτε στην πρώτη μπαλιά να σε κλωτσάει κάποιος από πίσω, να αισθάνεσαι πόνο και να φοβάσαι μήπως τραυματιστείς, γιατί δεν ήσουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ίσως κάποιος να μην φόρεσε τις επικαλαμίδες του. Ρώτησα λοιπόν τον διαιτητή: "Είναι ένα κανονικό παιχνίδι ή ένα φιλικό ματς";

Δεν θέλω να πω ότι δεν έχουν γίνει λάθη. Αλλά τι λάθη; Για παράδειγμα, ο Βιγιαφάνιες μετά από πέντε λεπτά αγώνα δέχθηκε ένα πολύ δυνατό χτύπημα στο πόδι, με έναν πολύ ύπουλο τρόπο. Αν ήταν κανονικό παιχνίδι, θα παίζαμε σαν να είναι κανονικό παιχνίδι. Ήταν όμως φιλικό παιχνίδι προπονητικού χαρακτήρα. Κάποιοι παίκτες μας εξεπλάγησαν και φοβήθηκαν μήπως τραυματιστούν εξαιτίας του σκληρού παιχνιδιού των αντιπάλων.

Πάντως στη συνέχεια ηρεμήσαμε. Είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις και μερικές φορές συμβαίνει. Για παράδειγμα γι' αυτές τις ομάδες, το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ίσως να είναι το παιχνίδι της ζωής τους, όμως προγραμματίσαμε αυτά τα παιχνίδια για να έχουν προπονητικό χαρακτήρα. Παίξαμε με διαφορά 48 ωρών μεταξύ των δύο αγώνων και μετά από μόλις δύο ημέρες προπονήσεων. Άρα κάποιοι είχαν κάποια νεύρα, γιατί φοβήθηκαν μήπως τραυματιστούν ".

Τι θα ήθελε να πετύχει

Ίσως μείνετε πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό, ίσως κάποια στιγμή κάνετε κάτι διαφορετικό στην καριέρα σας. Αν μελλοντικά ακολουθήσετε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν του Παναθηναϊκού, πως θα θέλατε να σας θυμούνται οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού;

"Πρώτα απ όλα θέλω ο κόσμος του Παναθηναϊκού να γνωρίζει ότι δουλεύουμε πολύ σκληρά και προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν είμαι ο άνθρωπος που του αρέσει να δίνει υποσχέσεις, γιατί είναι ηλίθιο να δίνεις υποσχέσεις στο ποδόσφαιρο. Όμως δουλεύω πολύ σκληρά και κάνω το καλύτερο που μπορώ με τους παίκτες μου και το επιτελείο μου. Γνωρίζετε ότι έκανα πέντε ημέρες διακοπών και αυτό γιατί ήθελα να δουλέψω σκληρά για την ομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ασφαλώς και αυτό που κάποιος θυμάται είναι τα αποτελέσματα. Όμως σε προσωπικό επίπεδο, όλοι μας κάνουμε το καλύτερο και δουλεύουμε σκληρά. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος και δεν υπάρχουν λόγια για να τον περιγράψω. Αν πετύχεις αποτελέσματα, τότε θα είσαι καλά. Αν δεν πετύχεις αποτελέσματα, τότε δεν θα είσαι εντάξει. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Πληρώνομαι γι' αυτό και παίρνω χρήματα για να έχω αυτή την πίεση. Το γνωρίζω από τη στιγμή που δέχθηκα την πρόταση του Παναθηναϊκού να προπονήσω ένα διεθνές κλαμπ, από το να μείνω στο Καμπιονάτο.

Το γνωρίζω αυτό και ζούμε υπό πίεση. Το μοναδικό πράγμα που θα ήθελα προσωπικά να ζητήσω από τους οπαδούς μας, είναι να μείνουν κοντά στην ομάδα. Χρειαζόμαστε τους οπαδούς μας για να κερδίσουμε. Ξέρω πως έχουν κουραστεί, το ξέρω, όμως χρειαζόμαστε στα πρώτα παιχνίδια τους οπαδούς μας. Χωρίς τους οπαδούς μας είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για εμάς. Δεν θέλουμε να έρθουν ...αναγκαστικά, αλλά γιατί είμαστε πιο δυνατοί όταν τους έχουμε στο πλευρό μας.

Το γνωρίζουν και κανένας δεν έχει να τους μάθει κάτι. Είμαι έξι μήνες στην ομάδα και τώρα καταλαβαίνω τη νοοτροπία τους. Αντιλαμβάνομαι ότι αγαπούν πολύ την ομάδα και είναι φανταστικό το πάθος τους και ο μόνος τρόπος για να τους κάνουμε χαρούμενους, είναι να κερδίσουμε τα παιχνίδια. Δεν υπάρχουν άλλα λόγια και εξηγήσεις. Μόνο τα αποτελέσματα ".

-Ποιο είναι το καλύτερο μάθημα που μάθατε στο χρονικό διάστημα που βρίσκεστε στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού;

"Έμαθα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για τον Παναθηναϊκό. Δεν έχουμε το χρόνο για να βελτιώσουμε για παράδειγμα έναν νεαρό παίκτη. Δεν είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε. Μπορείς να δουλέψεις με τον παίκτη στις προπονήσεις και να προσπαθήσεις να τον ετοιμάσεις, όμως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσεις έναν νεαρό παίκτη. Ίσως τον "κάψεις". Τώρα είναι η στιγμή που ο σύλλογος πρέπει να επιστρέψει στη θέση που του αξίζει. Είναι καλό να έχεις νεαρούς και εξελίξιμους παίκτες, όμως ο παίκτης πρέπει να παίξει όταν θα είναι έτοιμος. Δεν είναι η ώρα για ...πειράματα. Δεν έχουμε χρόνο.

Πρέπει να παίξουμε στην Ευρώπη και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να προκριθούμε στη φάση των ομίλων. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, όμως δεν είναι η στιγμή για να σχεδιάσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο πλάνο. Αύριο είναι η τελευταία μέρα. Αυτό έμαθα. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, άλλες όχι, όμως τώρα δεν είναι χρήσιμο να μιλήσω γι' αυτό το θέμα, γιατί αυτή είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Δεν υπάρχει υπομονή και χρόνος. Πρέπει να πάρουμε αποτελέσματα και να δώσουμε το καλύτερο που έχουμε " .

Το ορόσημο των προκριματικών

Αισθάνεστε ότι οι παίκτες σας έχουν νευρικότητα γιατί δεν υπάρχει χρόνος και ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, μετά τα περσινά;

"Για να είμαι ειλικρινής, μπορώ να το καταλάβω, γιατί υπάρχει μεγάλη πίεση. Όμως τους έχω πει αρκετές φορές ότι από τη στιγμή που έχουν έρθει στον Παναθηναϊκό, πρέπει να γνωρίζουν τι φανέλα φοράνε και αυτή η φανέλα είναι σημαντική. Παίζεις υπό πίεση και αγωνιζόμενος στη Λεωφόρο δεν είναι το ίδιο με το να αγωνίζεσαι σε ένα φυσιολογικό γήπεδο. Η μπάλα είναι πιο βαριά, η φανέλα είναι πιο βαριά, όμως αυτή είναι μερικές φορές η διαφορά.

Για παράδειγμα, βλέπεις έναν παίκτη σε μια φυσιολογική ομάδα και είναι φανταστικός, όταν όμως πηγαίνει σε μια μεγάλη ομάδα όλα αλλάζουν . Το ίδιο συμβαίνει και για τους προπονητές και για τους παίκτες. Για να απαντήσω στην ερώτηση σας, η πίεση είναι μέρος της δουλειάς μας και αυτός ήταν ο λόγος που προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε διεθνείς παίκτες. Γιατί είναι πιο έτοιμοι για να αγωνιστούν υπό πίεση....

-Εάν υπογράψουμε με τον Γουακάσο και τον Λεντέσμα και αυτοί οι δύο είναι πολλοί σημαντικοί για τα σχέδια σας;

«Και να μην υπογράψουμε όμως, μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο (γέλια) . Η δουλειά μου είναι να προσπαθήσω να βλέπω τους καλύτερους δυνατούς παίκτες. Εάν έρθουν θα είναι καλά αλλά και να μην έρθουν εμείς οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά. Νομίζω πως η ομάδα πρέπει και θα είναι έτοιμη στις 28 Ιουλίου για τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Κατά συνέπεια δεν ανησυχώ εάν κάποιος παίκτης λείπει ή αν κάποιος άλλος είναι τραυματίας. Γιατί αυτό δεν είναι σωστή νοοτροπία. Εμείς βάσει νοοτροπίας είμαστε Παναθηναϊκός. Ολοι, λοιπόν, όσοι φορούν αυτή τη φανέλα οφείλουν να είναι έτοιμοι. Οπότε ευελπιστώ ότι θα ολοκληρώσουμε σύντομα την ενίσχυση μας».

Ο Σίλντενφελντ και ο Κονέ

Θέλετε να μας πείτε κάποια ονόματα, για παράδειγμα ακούστηκε αυτό του Σίλντεφελντ ή κάποιες θέσεις ;

«Όντως υπάρχουν κάποια ονόματα όπως αυτό που ρωτάτε. Εγώ γνωρίζω πως μίλησαμε με τον Γουακάσο και τον ατζέντη του. Πιστεύω πως είναι κοντά στο κλαμπ, αν και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες. Φυσικά όμως αν δεν πέσουν οι υπογραφές ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Και ο Λεντέσμα για παράδειγμα δεν μπορώ να μιλήσω για αυτόν αφού δεν είναι επίσημα παίκτης του Παναθηναϊκού. Από την άλλη εμείς είμαστε με τα ραντάρ μας ανοιχτά για κάθε αξιόλογη περιπτωση. Έχουμε, όμως εντοπίσει συγκεκριμένους παίκτες , διεθνείς παίκτες , όπως η περίπτωση του Νούνο Ρέις και στο κατάλληλο ταϊμινγκ πραγματοποιούμε την μεταγραφή».

-Μπορείτε να μας πείτε τι συνέβη με τον Κονέ, ο οποίος έγινε μεγάλη ιστορία στον Ελληνικό και τον Ιταλικό τύπο;

«Για εμένα προσωπικά η κατάσταση ήταν ξεκάθαρη. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα μεγάλο κλαμπ, εγώ διατηρώ καλές σχέσεις και με την Ουντινέζε και μιλήσαμε για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή με την Ουντινέζε. Η ομάδα όμως άλλαξε προπονητή πρόσφατα και όποιο πλεονέκτημα είχαμε πριν από αυτό «έσπασε» προσωρινά.

Χωρίς, λοιπόν, να υπάρξει κάποια παρεξήγηση μίλησα με τον Παναγιώτη και τον προπονητή του, γιατί πρώτος στόχος του είναι η Serie A, για αυτό βρίσκεται και στην Ιταλία. Τώρα, λοιπόν, άρχισε την προετοιμασία μαζί τους.

Γνωρίζει πως μου αρέσει σαν παίκτης , με συμπαθεί και αυτός. Ίσως να συμβεί κάτι στο μέλλον , όμως τώρα σταμάτησε Το θέμα... Ανήκει στην Ουντινέζε αλλά είναι το ζήτημα ανοιχτό για εμένα τον Τζίνο Πότσο και τον παίκτη. Φυσικά μιλήσαμε για δανεισμό».

Για κάποια άλλα ονόματα Ελλήνων παικτών. Του Χριστοδουλόπουλου, του Ταχτσίδη , κ.α. Είστε σε επαφή, τους παρακολουθείτε;

«Κάθε βράδυ... (γέλια) Βρισκόμαστε σε επαφή. Είναι αλήθεια. Είναι ποδοσφαιριστές , οι οποίοι μου αρέσουν και είμαστε σε ανοιχτή γραμμή, γιατί μου αρέσουν. Είναι Έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές, αυτοί και άλλοι που δεν γνωρίζετε εσείς. Είναι αυτό που θέλω για τον Παναθηναϊκό. Με κάθε σεβασμό δεν χρειάζομαι Έλληνες παίκτες για να ικανοποιηθούν τα ΜΜΕ και οι οπαδοί... Χρειάζομαι πραγματικά καλούς Έλληνες παίκτες που θα κάνουν τη διάφορα.

Όπως η τελευταία ομάδα που πήρε τίτλο με τον Παναθηναϊκό είχε παίκτες που αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα όπως ο Καραγκούνης, ο Κατσουράνης. Αυτός είναι ο στόχος μου. Και επειδή κάνετε καλά την δουλειά σας γνωρίζετε πως προσπαθούμε για το καλύτερο. Κάποιοι είναι βέβαια ακριβοί, κάποιοι ανήκουν σε άλλες ομάδες που δεν θέλουν να τους παραχωρήσουν. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος, ώστε να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση...

Το δεξιό και το αριστερό άκρο

-Πίσω από τον Μέστο υπολογίζεται τον Μαρινάκη ή τον Νούνο;

«Για να είμαι ειλικρινής ο Νούνο είναι ένας παίκτης πολύ ευέλικτος . Η βασική του θέση είναι κεντρικός αμυντικός αλλά παίζει επίσης ως αμυντικό χάφ και δεξιός μπακ. Και ο Μαρινάκης είναι ένας από τους νέους μας παίκτες μας. Για να είμαι σωστός όμως, θα πω ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο ακόμη για να κρίνω τον Νούνο ως δεξί μπακ γιατί δεν τον έχω δει πολύ σε αυτή τη θέση».

Στραματσόνι: "Αύριο είναι η τελευταία μέρα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

-Τον Χουχούμη τον «χτίζετε» με βάση τα όσα βλέπουμε στις προπονήσεις και για τα χαφ;

«Οι μπακ της ομάδας, εάν εξαιρέσω τον Μαρινάκη που είναι πιο αμυντικογενής, είναι επιθετικογενείς παίκτες. Ο Νάνο και ο Χουλτ για παράδειγμα «γεννήθηκαν» ως ακραίοι μέσοι. Οπως και ο Μέστο στο 3-5-2 μπορεί να σταθεί άνετα. Εμείς τη σεζόν που πέρασε θέλαμε λίγο περισσότερο τη βοήθεια από τα άκρα. Οι Νάνο και Μέστο ενίοτε το έκαναν, όμως συνολικά δεν παρουσιάσαμε βελτίωση.

Έτσι κάποιες φορές πρέπει να δουλέψεις με τους ακραίους μπακ λίγο ψηλότερα, για να βρίσκονται πιο κοντά στην μεγάλη περιοχή. Είναι απλά ένας τρόπος να δουλέψεις. Δεν είναι ακριβώς μια αλλαγή θέσης. Σε ότι αφορά τον Χουχούμη αυτό συζητάμε με τον Ζιλμπέρτο και τον παίκτη, γιατί μου αρέσει ως ποδοσφαιριστής. Είναι, όμως, σημαντικό να αγωνίζεται. Για αυτό μιλάμε μαζί του με τον μάνατζερ του, τον Ζιλμπέρτο, για το εάν είναι καλύτερο να μείνει ως μπακ-απ ή θα του έκανε καλό να δοθεί κάπου ως δανεικός.

Εμπιστεύομαι πολύ τους παίκτες που μαζεύουν εμπειρίες και έρχονται πίσω έτοιμοι στο κλαμπ. Το έκανα στην Ίντερ πολλές φορές. Βέβαια , ίσως στην Ελλάδα να είναι λίγο πιο δύσκολο. Γιατί το επίπεδο της ομάδας που πηγαίνει κάποιος δανεικός ίσως να μην είναι τόσο υψηλό, για να του δώσει την ευκαιρία να βελτιωθεί όπως επιθυμούμε. Για την περίπτωση Χουχούμη αναφέρομαι, και είναι ξεχωριστή, γιατί ο παίκτης πρέπει να παίξει 30-35 παιχνίδια σε μια σεζόν. Οπότε τον θέλω, αλλά θέλω και τη βελτίωση του».

-Δυο λόγια για τη σχέση σας με το Ζιλμπέρτο;

«Η σχέση μου είναι πολύ καλή. Έχουμε και την ίδια ηλικία. Είναι λογικό επειδή ήρθε προς το τέλος του πρωταθλήματος να θέλει να παρακολουθήσει τη δουλειά μας. Πολλές από τις μεταγραφικές περιπτώσεις, του Ιβάνοφ του Γουακάσο, τις τρέχαμε καιρό πριν έρθει . Από τον Ιανουάριο κιόλας. Χρειαζόμαστε όμως έναν άνθρωπο με το δικό του προφίλ και την προσωπικότητα του. Έχουμε συμφωνήσει σε όλα ακόμη και τον παίκτη που πρόσφατα έφερε στον Παναθηναϊκό. Νομίζω πως είμαστε καλό τιμ για να δουλέψουμε».

Το σύστημα που προτιμά

-Δυο λόγια για το σύστημα θα μας πείτε; Σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάποια στιγμή και την τριάδα στην άμυνα;

«Δεν θέλω να μιλήσω τόσο πολύ για το σύστημα στην προετοιμασία. Γιατί πολλές φορές διαμορφώνεται από τους παίκτες που έρχονται. Για παράδειγμα με ένα σέντερ μπακ που αναφέρατε παραπάνω (σ.σ. Σίλντενφελντ) , μπορεί να υπάρχει, μπορεί και να μην υπάρξει... Εγώ μέχρι τώρα βασίζομαι πάνω σε μια ιδέα για να δουλέψω. Μπορείς να ακολουθήσεις π.χ. την διάταξη με ένα στράικερ ή να ακολουθήσεις αυτή με δυο επιθετικούς. Με την Φενέρμπαχτσε θα είναι το ματς μια πρόβα και θα δούμε. Γενικά όμως ίσως τώρα μιλάμε για 4-3-3. Κι αν έρθει ο… Ιμπραϊμοβιτς να κάνουμε λόγο για δύο επιθετικούς . Δεν θέλω για αυτό το λόγο να λέω πολλά.

Κρατήστε πως γενικά μου αρέσει να παίζω με 3 μέσους... Είτε δυο και έναν μπροστά , είτε έναν πίσω και δυο μπροστά του. Επίσης προτιμώ τους χαφ εξτρέμ και έναν επιθετικό. Όμως η ιστορία όλων των προπονητών αναφέρει πως μόνο λίγες φορές μπορείς να παίξεις όπως ακριβώς θέλεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αντόνιο Κόντε στην Ιταλία. Του άρεσε το 4-4-2. Επειδή όμως είχε 3 κεντρικούς αμυντικούς με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, ακολούθησε το 3-5-2. Τώρα πηγαίνει στην Τσέλσι και θα παίξει 4-4-2».

-Ο Σάντος στην Πορτογαλία προτιμά το 4-3-3, όμως παίζει 4-3-1-2 γιατί έχει τους Νάνι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Κάποιες φορές εξαρτώνται όλα από την αξία των ποδοσφαιριστών.

«Στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα παίζαμε 4-3-3 ως τον Ιανουάριο. Τότε ήρθε ο Λέτο και μαζί με τον Βιγιαφάνες βρήκαμε καλύτερη χημεία με 2 επιθετικούς. Τώρα σαφώς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Περιμένω και τους τελευταίους παίκτες να έρθουν για να προχωρήσουμε.

Ο αντί-Εσιέν που δεν ήρθε

-Ο Βιγιαφάνες για εσάς είναι καθαρόαιμο δεκάρι ή υπολογίζεται και για τα άκρα;

«Μπορεί να παίξει και στις τρεις θέσεις της επίθεσης. Καμιά φορά στο 4-3-3 ο μεσαίος γίνεται δεκάρι. Οταν παίζεις με 4-1-3-2, περισσότερο προστατεύεις το εξάρι και καλύπτεις καλύτερα αμυντικά περίπου 40 μέτρα. Αν πάλι παίξει με δύο πίσω του είναι λίγο πιο απροστάτευτος. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες για ποδόσφαιρο και εσείς δεν θέλετε να μιλήσετε για ποδόσφαιρο (γέλια)».

-Πιστεύαμε ότι θέλατε ξεκάθαρα κάποιον να αντικαταστήσει τον Εσιέν αρχικά;

«Θέλετε μια τίμια απάντηση ή μια επίσημη απάντηση; Δεν βρήκαμε παίκτη με τα χαρακτηριστικά που θέλαμε για να αντικαταστήσουμε τον Εσιέν. Δεν βρήκαμε βάσει τον δικών μας δυνατοτήτων. Γιατί κάποιοι διαθέτουν ένα ιδιαίτερο προφίλ επίσης, σε μεγάλα κλαμπ. Δυνατοί, με ποιότητα και προσωπικότητα και κάποιους παίκτες που εμείς ρωτήσαμε, ήταν εκτός του μπάτζετ μας. Ο Ταχτσίδης που έχει τέτοια στοιχεία - και τον γνωρίζει και ο Μούτσι τον ξέρω και εγώ από τις Ρόμα και Βερόνα. Μέχρι τώρα για οικονομικούς λόγους είναι εκτός στόχου. Διευκρινίζω πως δεν θέλω κάποιον να πάρω για να πω ότι απέκτησα παίκτη. Προτιμώ να μην πάρω κανέναν εάν δεν μου κάνει σωστά τη δουλειά...».

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ