ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σίφο vs Σάμπα

Σίφο vs Σάμπα

Στην τελική ευθεία αναμένεται να μπει από την Παρασκευή (26/8) η υπόθεση της μεταγραφής κεντρικού αμυντικού στον Παναθηναϊκό που καλείται να επιλέξει μεταξύ του Γκόρντον Σίλντενφελντ και του Κρίστοφερ Σάμπα αν μειώσουν τις απαιτήσεις τους...

Πρώτο μέλημα η πρόκριση εναντίον της Μπρόντμπι. Αν αποκλειστεί αύριο ο Παναθηναϊκός μετά από 3-0 στον πρώτο αγώνα, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες σε όλα τα πεδία. Αν όμως επιβεβαιωθεί το λογικό, οι Πράσινοι εντός των επόμενων ημερών θα μπουν στην τελική ευθεία για την απόκτηση κεντρικού αμυντικού. Οι επαφές συνεχίζονται με τον Γκόρντον Σίλντενφελντ και τον Κρίστοφερ Σάμπα, με κανέναν εκ των δυο δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, αυτή τη στιγμή είναι στο... 50%- 50%.

Αν στην περίπτωση του Σίλντενφελντ δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο και ο μάνατζέρ του, Μάριο Κνεζ, ίσως ο Κροάτης να ήταν φαβορί. Ωστόσο, οι έως τώρα απαιτήσεις του (τριετές συμβόλαιο, αμοιβή ετήσια τουλάχιστον ισόποση του Μολέδο - δηλαδή 380.000 ευρώ ετησίως - και επιπλέον 200.000 ευρώ ως bonus συμμετοχών – στόχων) δεν είναι αποδεκτές από τους Πράσινους. Πιθανότατα ο “Σίφο” θα αλλάξει... τροπάριο. Ίσως και ο Κνεζ, με τον οποίο έχει γνωριστεί και από κοντά ο Γιάννης Αλαφούζος που διατηρεί καλή σχέση και με τον Κροάτη στόπερ, παρότι ο “Σίφο” πέρυσι είχε αρνηθεί για χάρη της Ντινάμο Ζάγκρεμπ την πρόταση ανανέωσης του Τριφυλλιού. Πιθανότατα θα δεχθεί η κροατική πλευρά το διετούς διάρκειας συμβόλαιο που δίνει ο Παναθηναϊκός και τα χρήματα που θα του προσφερθούν. Όχι μόνο διότι ο Σίλντενφελντ θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να κλείσει στη χώρα μας την καριέρα του (λόγω και της Ελληνίδας συμβίας του), αλλά και επειδή στην Ντινάμο όπου λαμβάνει 530.000 ευρώ, είναι μεταξύ πάγκου και ενδεκάδας. Το ίδιο, όμως, εκτιμούν τα στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ότι θα κάνει και ο ελεύθερος από την Ντινάμο Μόσχας, Κρίστοφερ Σάμπα. Θα... έρθει στα μέτρα των οικονομικών δεδομένων της ομάδας. Διότι είχε κασέ άνω του ενός εκατ. Ευρώ στη Μόσχα, αλλά ακόμη δεν έχει συμφωνήσει με κάποια ομάδα και πέρυσι έπαιξε μόνο 4 ματς (στο τέλος της σεζόν), όταν επανήλθε από την επέμβαση στη μέση του.

Οποιοσδήποτε και από τους δύο αν αποκτηθεί, ενίσχυση θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό. Ικανότερος με τη μπάλα στα πόδια και στην ανάγνωση των φάσεων ο πιο “εγκεφαλικός” Σίλντενφελντ, καλύτερος στον αέρα και στα μαρκαρίσματα ο πιο δυναμικός και σωματώδης Σάμπα. Ωφέλιμη θα είναι για το κλαμπ η μεταγραφή, διότι αμφότεροι είναι έμπειροι (31 και 32 ετών αντίστοιχα), διεθνείς με την Κροατία και το Κονγκό, έχουν παραστάσεις από καλύτερα του ελληνικού πρωταθλήματα (αμφότεροι Γερμανία και Ρωσία, ο Σάμπα και Αγγλία και Γαλλία). Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να έρθουν με κίνητρα και όχι... απλώς για τα 2-3 τελευταία χρόνια της καριέρας τους.

Ο Μολέδο για όλες τις δουλειές

Οσο για τον ρόλο του καθενός; Λύνει τα χέρια του Αντρέα Στραματσόνι ο Ροδρίγκο Μολέδο! Διότι ο Βραζιλιάνος μπορεί να είναι και ο καθοδηγητής της αμυντικής τριάδας (ή του διδύμου των στόπερ σε σχήμα με τέσσερις αμυντικούς στην “ευθεία”), αλλά και ο δυναμικός στόπερ στον οποίο θα ανατεθεί ο φορ του αντιπάλου, όπως φάνηκε στα δύο ματς με την ΑΙΚ Solna (Μαρκάνεν), στο πρώτο εναντίον της Μπρόντμπι (“εξαφάνισε” τον Βίλτσεκ) και σε αρκετά του περυσινού πρωταθλήματος.

Αν αποκτηθεί ο θεόρατος Σάμπα, ο Μολέδο πιθανότατα θα είναι ο “εγκέφαλος” της άμυνας και ο Κογκολέζος θα πηγαίνει στα man to man. Είτε... μόνος του σε 4-4-2, είτε με έναν εκ των Κουτρουμπή – Ιβανόφ σε διάταξη 3-4-3 ή 3-5-2. Αν προτιμηθεί ο Σίλντενφελντ, ο Βραζιλιάνος θα αναλαμβάνει τα περισσότερα “stop” του αντίπαλου σέντερ φορ.

Σε κάθε περίπτωση, αν στον Παναθηναϊκό ήταν βέβαιοι ότι ο Ράσμους Τελάντερ θα απαλλαγεί οριστικά και αμετάκλητα από τις ενοχλήσεις στα πέλματά του (υποβλήθηκε και σε επέμβαση το καλοκαίρι, χάνοντας και την προετοιμασία), μεταγραφή επιπλέον στόπερ δεν επρόκειτο να γίνει. Ούτε θα είχαν αποκτηθεί ήδη δύο κεντρικοί αμυντικοί (Ιβανόφ με εισήγηση Στραματσόνι, Ρέις με εισήγηση Ζιλμπέρτο Σίλβα). Όμως ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τον άτυχο 25χρονο Δανό, ο οποίος άρχισε από χθες (23/8) προπονήσεις και ίσως τεθεί στη διάθεση του Στραματσόνι σε 20-25 ημέρες.

Αν, όμως, επιστρέψει απόλυτα υγιής στην ενεργό δράση, ο Παναθηναϊκός θα έχει τρεις πολύ καλούς κεντρικούς αμυντικούς (Μολέδο – Τελάντερ – μεταγραφή), τρεις αναπληρωματικούς (Κουτρουμπής, Ιβανόφ, Ρέις) και έναν ταλαντούχο και εξελίξιμο πιτσιρικά, για τον οποίο πέρυσι έδωσε 300.000 ευρώ στον Πανιώνιο (Ευαγγέλου). Επτά στόπερ – ούτε ένας “αυθεντικός” αμυντικός μέσος (“οκτάρια” ο Ζέκα και ο 34χρονος Λεντέσμα) πλην του νεαρού Πασχάλη Στάικου: δεν το λες και ιδανική αναλογία στο ρόστερ οποιασδήποτε ομάδας... Ακόμη κι αν ο Στραματσόνι αποφασίσει τελικά να μονιμοποιήσει και στα ματς πρωταθλήματος την αγαπημένη διάταξη του Αντόνιο Κόντε και πολλάκις του Μάσιμο Αλέγκρι στη Γιουβέντους του “BBC” (Barzagli, Bonucci, Chiellini).

Συνεχίζονται οι προτάσεις κεντρικών αμυντικών στον Παναθηναϊκό από μάνατζερς, παρότι ο Στραματσόνι έχει καταλήξει στο δίδυμο των υποψήφιων. Ελάχιστες οι πιθανότητες για όνομα - “έκπληξη” στο φινάλε, αλλά ας κρατήσουμε και μια πισινή.

* Follow me on Twitter: Seretinio

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ