ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σαριέγκι: "Είμαστε Παναθηναϊκός και δεν φοβόμαστε"


/
Σαριέγκι INTIME SPORTS

Ο Γιόσου Σαριέγκι μίλησε αποκλειστικά στο Sport24.gr για τη σπουδαία νίκη του Παναθηναϊκού, που είχε επιτευχθεί σαν σήμερα (26/11) το 2008 επί της Ίντερ στο Μιλάνο με 1-0, χάρη σε τέρμα που είχε σημειώσει ο ίδιος. (VIDEO)

Όσα χρόνια και αν περάσουν, οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα μνημονεύουν τέτοιες μέρες το όνομα του Γιόσου Σαριέγκι, για το γκολ που είχε πετύχει ο Βάσκος αμυντικός, σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες του "τριφυλλιού" στην Ευρώπη. Αυτή που είχε επιτευχθεί σαν σήμερα, στις 26 Νοεμβρίου 2008, επί της Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο, με 1-0, με κοντινή προβολή του Σαριέγκι.

Οι Ιταλοί ήταν μια ομάδα αστέρων με τον Πορτογάλο τεχνικό να έχει στις τάξεις του ποδοσφαιριστές όπως οι Ζανέτι, Φίγκο, Ιμπραχίμοβιτς, Αντριάνο, Μαϊκόν, Καμπιάσο, Μπαλοτέλι, Ματεράτσι κ.α. Μια ομάδα που στο τέλος εκείνης της σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας και ένα χρόνο αργότερα ανέβηκε στο κορυφαίο σκαλί της Ευρώπης.

Συνέντευξη στους Πέτρο Παπαμακάριο, Βασίλη Τεμπέλη

Ο παλαίμαχος άσος, από την Ισπανία όπου βρίσκεται, σε ένα χωριό 50 χλμ. έξω από το Σαν Σεμπαστιάν, μίλησε στο Sport24.gr για εκείνο το μαγικό βράδυ που έζησε η αποστολή του "τριφυλλιού" και μαζί 5.000 και πλέον φίλοι της ομάδας που είχαν βρεθεί στο "Τζουζέπε Μεάτσα", αλλά και οι απανταχού οπαδοί του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Επίσης αναφέρθηκε πρώτη φορά στην επαφή που είχε με το "τριφύλλι" πριν από ένα μήνα για να αναλάβει πόστο βοηθού δίπλα στον Γιάννη Αναστασίου, ενώ τον ρωτήσαμε και για τους συμπατριώτες τους Νάνο και Σέρχιο Σάντσεθ που αγωνίζονται φέτος στον Παναθηναϊκό. Τέλος τον υποβάλαμε σε τεστ, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο θυμάται εκείνη τη μεγάλη βραδιά και τους συμπαίκτες που είχε.

Foto Omega/Andreoli Emilio - Citazione Obbligatoria.
Calcio.Champions League 2008/2009.
Milano 26-11-2008. Inter-Panathinaikos.
Nella foto: esultanza dopo il gol di Jose' Sarriegi
Foto Omega/Andreoli Emilio - Citazione Obbligatoria. Calcio.Champions League 2008/2009. Milano 26-11-2008. Inter-Panathinaikos. Nella foto: esultanza dopo il gol di Jose' Sarriegi OMEGA

Η νίκη στο Μιλάνο επί της Ίντερ με δικό σου γκολ ήταν η μεγαλύτερη νίκη και χαρά που πήρες στην θητεία σου στον Παναθηναϊκό;

«Ήταν πολύ σημαντική νίκη, σε ένα πολύ σημαντικό ματς. Γιατί το απολαύσαμε εμείς, το απόλαυσε ο κόσμος. Και λέω σημαντική, γιατί για τον Παναθηναϊκό δεν είναι μόνο σημαντικοί οι τίτλοι αλλά και το να παίζει στο Champions League και να κάνει καλές πορείες εκεί. Να πετυχαίνει σπουδαία αποτελέσματα, απέναντι σε σπουδαίες ομάδες στην Ευρώπη».

Είχατε να αντιμετωπίσετε μια ομάδα με πολλούς μεγάλους αστέρες. Σας είχε πει κάτι ιδιαίτερο ο Χενκ Τεν Κάτε για να μην δείξετε φόβο στο ματς;

«Υπήρχαν πολλοί σπουδαίοι επιθετικοί στην Ίντερ με πολλή ποιότητα. Το κλειδί ήταν ότι ήμασταν συγκεντρωμένοι 100% και δεν χάσαμε τις θέσεις μας. Κάναμε ένα άριστο αμυντικά παιχνίδι. Υπήρχαν παίκτες όπως ο Ζλάταν μπροστά, στους οποίους αρκεί μια στιγμή να αλλάξουν τις ισορροπίες της αναμέτρησης. Το ξέραμε πριν την αναμέτρηση, μας το είπε κι ο μίστερ λίγο πριν βγούμε στον αγωνιστικό χώρο. Είμαστε ο Παναθηναϊκός και δεν μπορούμε να φοβόμαστε. Νομίζω ότι το είχαμε σχεδιάσει πολύ καλά το ματς εκείνο».

Σας είχε δώσει κάποια ιδιαίτερη οδηγία, σε σένα ή σε κάποιον συμπαίκτη σου τι να προσέξετε;

«Κάποια ιδιαίτερη οδηγία δεν είχα, προσωπικά, πέρα από τις γενικές. Αμυντικά παίξαμε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και είχαμε και τη βοήθεια από τον Νίλσον και τον Σπυρόπουλο. Ουσιαστικά ήμασταν πέντε στην άμυνα. Μας έδωσαν απίστευτες βοήθειες οι μπακ, αλλιώς δεν θα τα καταφέρναμε με τόσους ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Ο Ιμπραχίμοβιτς είναι πολύ γρήγορος και τον παγιδεύσαμε έτσι».

Όταν σκόραρες και έφυγες να πανηγυρίσεις σε σταμάτησε ένας συμπαίκτης σου και αμέσως πήγες από την άλλη. Αν και έχουν περάσει επτά χρόνια θυμάσαι ποιος ήταν;

«Ναι, φυσικά και θυμάμαι, ήταν ο Βύντρα. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Λουκά. Σκοράρω, πάω να πανηγυρίσω και είχα τόση ορμή, τόσο ενθουσιασμό που δεν άκουγα τίποτα, δεν έβλεπα τίποτα. Αν δεν με είχε τραβήξει τόσο δυνατά ο Λουκάς δεν θα σταματούσα. Αλλά με τράβηξε πολύ δυνατά. Δεν είναι και σύνηθες για αμυντικό να σκοράρει».

Σε εκείνο το κόρνερ αν προσέξει κανείς τη φάση είναι εννιά παίκτες της Ίντερ μέσα στην περιοχή, ένας απέξω και μόλις έξι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Και όμως σκόραρες...

«Έτσι είναι. Στα κόρνερ είναι περισσότεροι αμυντικοί από τους επιθετικούς. Η φάση ξεκινά από την κεφαλιά του Γκούμα. Πήδηξε πιο ψηλά από όλους και πήρε την κεφαλιά. Εγώ ήμουν στο πρώτο δοκάρι για να πιάσω την κεφαλιά στο κόρνερ. Ήρθε η μπάλα και την έβαλα στα δίχτυα».

Πλην του γκολ, σου έχει μείνει χαραγμένη η σκηνή που ο Ζοζέ Μουρίνιο μετά το τέλος του ματς σας περιμένει και δίνει προσωπικά σε έναν-έναν συγχαρητήρια; Σου είχε πει κάτι άλλο;

«Με τον Μουρίνιο δεν μιλήσαμε συγκεκριμένα γι' αυτό μετά το ματς. Πάντως και προς τιμήν του, όντως έγινε αυτό που λες. 'Ηρθε και μας έδωσε συγχαρητήρια σε όλους μετά τη λήξη και ήταν μια επιπλέον επιβράβευση για εμάς».

Θεωρείς ότι έχει σημαδέψει την καριέρα σου αυτή η νίκη και το γκολ που πέτυχες στο Μιλάνο;

«Αυτό το ματς θα είναι πάντα στην καρδιά μου. Ο Παναθηναϊκός θα είναι πάντα στην καρδιά μου, τα παιδιά μου έχουν φανέλα της ομάδας. Πέρασα καταπληκτικά χρόνια στον Παναθηναϊκό και δεν έχω να πω τίποτα άσχημο για την ομάδα, ούτε θα έλεγα ποτέ».

Ποιο ήταν το όπλο εκείνης της ομάδας και την οδήγησε στη νίκη;

«Πριν το ματς είχαμε τέσσερις βαθμούς. Ουσιαστικά δεν είχαμε σοβαρές πιθανότητες για πρόκριση. Κι όμως δεν πετάξαμε λευκή πετσέτα. Πήγαμε στο Μιλάνο και κερδίσαμε. Γι' αυτό προκριθήκαμε, γιατί το πιστέψαμε».

Εκείνη τη βραδιά στο Μιλάνο, βρέθηκαν περισσότεροι από 5.000 φίλοι του Παναθηναϊκού. 'Ενιωθες ότι παίζεις και για αυτούς;

«Αν παίξαμε για τον κόσμο; Μα αυτό πρέπει να γίνεται πάντα. Για τον κόσμο πρέπει να παίζουμε. Χάρη στον κόσμο υπάρχει η ομάδα, αυτοί είναι η ομάδα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο να κερδίσεις χρήματα για εμένα. Είναι να παίζεις γι' αυτούς που βρίσκονται σε κάθε παιχνίδι και κάνουν ταξίδια για σένα».

Foto Omega/Andreoli Emilio - Citazione Obbligatoria.
Calcio.Champions League 2008/2009.
Milano 26-11-2008. Inter-Panathinaikos.
Nella foto: esultanza dopo il gol di Jose' Sarriegi
Foto Omega/Andreoli Emilio - Citazione Obbligatoria. Calcio.Champions League 2008/2009. Milano 26-11-2008. Inter-Panathinaikos. Nella foto: esultanza dopo il gol di Jose' Sarriegi OMEGA

Αυτή την περίοδο με τι ασχολείσαι, που σε βρίσκουμε; Στο Μπιλμπάο;

«Δεν είμαι στο Μπιλμπάο, είμαι στο Σαν Σεμπαστιάν. Μένω σ' ένα χωριό 5.000 κατοίκων, 50 χλμ. από το Σαν Σεμπαστιάν και είναι πολύ ήρεμα για εμένα και την οικογένειά μου. Έχω μία ακαδημία ποδοσφαίρου, βγάζω και δίπλωμα προπονητή».

Στον Παναθηναϊκό αγωνίζονται φέτος δυο συμπατριώτες σου, οι Σάντσεθ και Νάνο. Μπορούν να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό;

«Ο Σέρχιο έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον Νάνο. Ο Σέρχιο είναι πολύ σημαντικός παίκτης. Μην ξεχνάμε πόσα ματς έπαιξε στην Πριμέρα με τη Μάλαγα. Είναι πολύ ποιοτικός παίκτης και η εμπειρία του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου θα βοηθήσει την ομάδα. Τον Νάνο δεν τον γνωρίζω τόσο πολύ. Αλλά γνωρίζω ότι τα έχει πάει καλά και είναι ιδιαίτερα σταθερός».

Πριν λίγο καιρό υπήρξε επαφή με τον Παναθηναϊκό ώστε να έρθεις ως βοηθός στο τιμ του Γιάννη Αναστασίου. Τι συνέβη;

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν επαφές, ήρθα και στην Αθήνα κάποια στιγμή και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Αναστασίου που μου πρότεινε αυτή τη θέση. Αλλά λόγοι προσωπικοί, οικογενειακοί δεν μου επέτρεψαν να κάνω αυτό το βήμα».

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ