ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σαν σήμερα το πρώτο "κεκλεισμένων" στην Ελλάδα, Παναθηναϊκός-Απόλλων Καλαμαριάς

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ομάδα που είχε αγωνιστεί μπροστά σε άδειες εξέδρες τον Μάρτιο του 1989 κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Πότε θεσπίστηκε ο νόμος για κεκλεισμένων των θυρών αγώνες.

Τα τελευταία χρόνια με όσα συμβαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι σύνηθες φαινόμενο να βλέπουμε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Δεν είναι μάλιστα οι παίκτες και οι προπονητές που συναντούν στην Ελλάδα για πρώτη φορά το συγκεκριμένο φαινόμενο και ποτέ ξανά στη ζωή τους δεν έχουν αγωνιστεί σε άδειες εξέδρες.

Στην Ελλάδα όμως το συγκεκριμένο μέτρο κλείνει σήμερα 29 χρόνια ζωής καθώς σαν σήμερα το 1989 διεξήχθη το πρώτο παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν ο αγώνας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Απόλλωνα Καλαμαριά για το πρωτάθλημα της σεζόν του 1988-89.

Πως φτάσαμε όμως σε αυτό το μέτρο; Και γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που και πάλι είχε πληρώσει πρώτος το μάρμαρο;

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠ ΤΟΥ 1989

Στην κυβέρνηση τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ και θέλοντας να αντιμετωπίσει τον χουλιγκανισμό και τα επεισόδια στα ντέρμπι και να εξαλείψει ή να μετριάσει τα φαινόμενα βίας κατέθεσε νέο ΚΑΠ (κανονισμό αγώνων ποδοσφαίρου) τον Φεβρουάριο του 1989. Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, Θεόδωρο Στάθη, ήταν η καθιέρωση ποινής των αγώνων χωρίς θεατές.

Σύμφωνα με τον ΚΑΠ μάλιστα η τιμωρημένη ομάδα είχε την υποχρέωση να αποδίδει στη φιλοξενούμενη ένα ποσοστό από τα κέρδη των εισπράξεων που αποκόμισε την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Ήταν ένα πρωτοποριακό μέτρο για την εποχή το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις ΠΑΕ.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

Στις 12 Μαρτίου 1989 ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο σε ένα ματς όπου είχαμε επεισόδια ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς και των δυο ομάδων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε ανέβει στα κάγκελα της Θύρας 13 ζητώντας από τον κόσμο του Παναθηναϊκού να ηρεμήσει. Και μετά το τέλος της αναμέτρησης είχε κάνει λόγο για προβοκάτσια αφού με βάση τον νεοσύστατο νόμο η τιμωρία ήταν σίγουρη για τον Παναθηναϊκού.

Η τιμωρία έρχεται και το επόμενο εντός έδρας ματς του Παναθηναϊκού διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς σε ένα ματς που διεξήχθη στις 26 Μαρτίου 1989 και στο οποίο παραβρέθηκαν μόλις 147 θεατές, εντός του γηπέδου, και όσοι τυχεροί βρήκαν μια θέση στις ταράτσες των διπλανών πολυκατοικιών.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-0 χάρη σε γκολ των Σαμαρά στο 47' και 62' και του Γεωργακόπουλου στο 54' αλλά μετά το τέλος του αγώνα οι παίκτες μιλούσαν αποκλειστικά για τις άδειες εξέδρες.

Στο συγκεκριμένο ματς οι δυο ενδεκάδες ήταν οι εξής:

Παναθηναϊκός: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Γεωργαμλής, Κουρμπανάς, Μαυρίδης, Καλαντζής, Αντωνίου (76' Νίλσεν), Γεωργακόπουλος, Σαμαράς, Σαραβάκος, Χ. Δημόπουλος (76' Ρότσα).

Απόλλων Καλαμαριάς: Ντιμιτρόφσκι, Ιωαννίδης, Κωνσταντίνιδης, Μπορμπόκης, Σίγγας (70' Ιορδανίδης), Τομπουλίδης, Τραϊανόπουλος, Τσέκος, Κάρντος (56' Νόλης), Σεμερτζίδης, Σαββάκης

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ