ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ρυθμιστικό Σχέδιο 2021, ένας αθέατος νόμος!

Ρυθμιστικό Σχέδιο 2021, ένας αθέατος νόμος!

Το Sport24.gr καταγράφει το παράδοξο της προώθησης του "Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής 2021" στη Βουλή προς ψήφιση, την απουσία της διαβούλευσης και τη διαμαρτυρία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Στη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2013 το Sport24.gr είχε αναφερθεί εκτενώς στο "Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021" και στις προοπτικές που δημιουργούσε για τις περιοχές του Ελαιώνα, των Αμπελοκήπων, καθώς και για τον Παναθηναϊκό ως άμεσα ωφελημένο, εφόσον εισακούονταν οι θέσεις του.

Στις 5 Δεκεμβρίου, το ΥΠΕΚΑ και ο ΟΡΣΑ έφεραν το κείμενο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, προκειμένου να ακολουθήσει ο κοινοβουλευτικός διάλογος και να διαμορφωθεί στην τελική μορφή του. Τρεις μήνες αργότερα, η συζήτηση -φέρεται να - ολοκληρώθηκε και όπως υποστηρίζουν διάφορα δημοσιεύματα την Τρίτη 11/3, κατατέθηκε στη Βουλή...

Το παράδοξο και συνάμα το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι το "Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021" δεν θα τεθεί προς ψήφιση ως ανεξάρτητο σχέδιο νόμου, αλλά ως τροπολογία σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο!

Αξιοσημείωτο είναι πως η σχετική αναζήτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής δεν επιφέρει αποτελέσματα, σαν να πρόκειται για ένα νομοσχέδιο "φάντασμα"! Επίσης, δεν έχει συνταχθεί έκθεση από την αρμόδια Επιτροπή όπου - θεωρητικά τουλάχιστον- συζητήθηκε, ενώ όσο και αν αναζητήσει κανείς τη Δημόσια Διαβούλευση του στην ιστοσελίδα opengov.gr, δεν πρόκειται να τη βρει.

Για να αντιληφθεί κάποιος περί τίνος πρόκειται, το κείμενο αν και ήταν έτοιμο από το 2011, επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη, είχε χάσει τον …δρόμο για το Κοινοβούλιο. Οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) που τη διαδέχθηκαν προχώρησαν σε παρεμβάσεις και μετατροπές τους και τελικά το νέο Ρυθμιστικό πήρε την τελική του μορφή στις αρχές του Οκτωβρίου του 2013.

Οπότε, με δεδομένο τον... τρόπο που ψηφίζουν οι περισσότεροι βουλευτές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες από το σώμα, ελάχιστοι θα το παρατηρήσουν και κανένας δεν θα δώσει σημασία.

Κοινώς, η πρόταση νόμου του ΥΠΕΚΑ θα ψηφιστεί στα... μουλωχτά και χωρίς να έχει λάβει υπόψη της τις αιτιάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Για τον ίδιο λόγο διαμαρτύρονται και άλλοι φορείς της Αττικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος του ΟΡΣΑ, Παρασκευή Μπάτσου, δεν τους έχει λάβει υπόψη της και έδρασε μόνη της.

Η αντίδραση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αντιδρά διότι στο "Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021" στο χώρο που εδράζεται το "Απόστολος Νικολαΐδης" προβλέπεται πάρκο, με βάση το νόμο της Διπλής Ανάπλασης. Από τον ίδιο προκύπτει ότι το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο θα κατασκευαστεί στο Βοτανικό, όμως δεν χωροθετείται επακριβώς, αλλά γενικώς και αορίστως.

Στον αντίποδα, το θετικό είναι ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο αποτελεί την "πυξίδα" για τις αλλαγές οι οποίες είναι αναγκαίες να υλοποιηθούν στην Αττική, αλλά δεν δεσμεύει την πολιτική ηγεσία να τις ακολουθήσει. Το ΥΠΕΚΑ έχει την ευθύνη για τα έργα που θα γίνουν και μπορεί να αποφασίσει ακόμα και τα τελείως αντίθετα από τα υποδεικνυόμενα.

Ακόμα, ο Παναθηναϊκός έχει το μέγεθος, τη δυναμική και τους τρόπους να αντιδράσει, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του και να διεκδικήσει τις μεταβολές που θέλει.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ