ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ψάχνει χρηματοδότη ο Δήμος Αθηναίων για τον Βοτανικό

Ψάχνει χρηματοδότη ο Δήμος Αθηναίων για τον Βοτανικό

Ο Δήμος Αθηναίων θέλει να βρει ένα χρηματοδότη για να χτίσει αυτός το γήπεδο στον Βοτανικό και να το νοικιάσει εν συνεχεία στον Παναθηναϊκό.

Εάν υπάρχει ένας φορέας ο οποίος επιθυμεί όσο κανένας άλλος την ολοκλήρωση της Διπλής Ανάπλασης, αυτός είναι ο Δήμος Αθηναίων.

Διότι σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης του έργου, θα κληθεί να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ενδεχομένως, στην Τεχνική Εταιρία του Μπάμπη Βωβού, ενώ έχει να ξεχρεώσει ποσά από απαλλοτριώσεις που έγιναν στην περιοχή του Ελαιώνα.

Προκειμένου να το αποφύγει και με διαμορφωμένη την αδυναμία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να ανεγείρει η ίδια το γήπεδο στο Βοτανικό, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, επεξεργάζεται ένα πλάνο χρηματοδότησης, στηριγμένο σε επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.prasinanea.gr αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικά με το εν λόγω θέμα ότι το πλάνο έχει διαμορφωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό του και απομένουν οι λεπτομέρειες, που πρέπει να καθοριστούν σε συνεργασία με την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Τα εξωτερικά έργα

Η Διπλή Ανάπλαση δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στο Βοτανικό. Προβλέπει επίσης, μία σειρά έργων που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα του Ελαιώνα και των Αμπελοκήπων.

Φυσικά, για να υλοποιηθούν, επιβάλλεται να βρεθούν χρήματα, τα οποία παλαιότερα θα καταβάλλονταν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην Ελλάδα της "Τρόικας" αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και αναγκαστικά, ήταν απαραίτητο να αναζητηθούν εναλλακτικοί πόροι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.prasinanea.gr, ο Δήμος έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ για να αποδεσμευτούν κεφάλαια από το πρόγραμμα JESSICA της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Με τα χρήματα που θα διατεθούν, θα προχωρήσουν οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Τα χρήματα του προγράμματος JESSICA διαχειρίζεται για το νομό Αττικής η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει εμπλοκή στη Διπλή Ανάπλαση και επομένως, υπάρχει δίαυλος συνεννόησης.

Το γήπεδο

Ο Παναθηναϊκός είχε αναλάβει να κατασκευάσει το γήπεδο στο Βοτανικό, αλλά με την τωρινή οικονομική κατάσταση του αυτό αποκλείεται. Επομένως, ο Δήμος καλείται είτε να το οικοδομήσει ο ίδιος, είτε να το αναθέσει σε ιδιώτη, ο οποίος θα καρπωθεί και την εκμετάλλευση του.

Πηγές από τη Δημαρχία υποστηρίζουν ότι ήδη υπάρχει ενδιαφερόμενος και ότι έχει κάνει προκαταρκτικές επαφές για να αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου. Ωστόσο, το όνομα του δεν πρόκειται να διαρρεύσει πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Διότι για να προχωρήσει, επιβάλλεται να συναινέσει και η ΠΑΕ, η οποία θα είναι η ενοικιαστής και χρήστης του γηπέδου. Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανεγερθεί και να είναι αμφίβολο εάν ο Παναθηναϊκός θα το χρησιμοποιήσει ως έδρα.

Προτού λοιπόν αρχίσουν οι εργασίες, ο Παναθηναϊκός, ο Δήμος και ο ιδιώτης θα διαπραγματευτούν για το ετήσιο ενοίκιο (εκτιμάται στα 3-4 εκατομμύρια ευρώ) και τους ακριβείς όρους, με σκοπό να φτάσουν σε μία συμφέρουσα συμφωνία για όλους.

Η συνεννόηση Αλαφούζου - Καμίνη

Η προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Γιώργο Καμίνη ο Γιάννης Αλαφούζος, έχει επιτρέψει να προχωρήσει σημαντικά ο σχεδιασμός. Οι δύο άνδρες έχουν συχνή επικοινωνία και συνεργάζονται για να επιλύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται.

Ο Καμίνης έχει διαβεβαιώσει τον Αλαφούζο ότι η Διπλή Ανάπλαση μπορεί να προχωρήσει και για αυτό ο δεύτερος έχει αποφασίσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ