ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Προβάδισμα πρόκρισης ο Παναθηναϊκός 1-0 την ΑΪΚ

Προβάδισμα πρόκρισης ο Παναθηναϊκός 1-0 την ΑΪΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός αν και δυσκολεύτηκε επικράτησε με 1-0 της ΑΪΚ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με σκόρερ τον Μολέντο και θα πάει στην Σουηδία για να διαφυλάξει το υπέρ του σκορ.

Προβάδισμα πρόκρισης έστω και ισχνό πήρε ο Παναθηναϊκός μετά το 1-0 επί της ΑΪΚ το βράδυ της Πέμπτης στην Λεωφόρο και τώρα σε επτά βράδια στην Σουηδία θα πάει για να διαφυλάξει το υπέρ του σκορ. Κόντρα σε μια ομάδα που απείλησε τους πράσινους και στο "Απόστολος Νικολαϊδης" και χρειάστηκαν οι επεμβάσεις του Στιλ για να μείνει το μηδέν στην άμυνα πριν έρθει ο Μολέντο και δώσει το προβάδισμα στο τριφύλλι.

Ο Παναθηναϊκός είχε κάποια καλά και κάποια κακά διαστήματα αλλά αυτό που φάνηκε σίγουρα είναι πως ο αντίπαλος του με 15 επίσημα παιχνίδια στα πόδια του, στα οποία δεν μέτραγε καμία ήττα, έχει σίγουρα καλύτερο ρυθμό από το τριφύλλι και σίγουρα οι πράσινοι σε μια εβδομάδα θα έχουν καλύτερη εικόνα απ' ότι στην Λεωφόρο.

Οι πράσινοι βέβαια θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί, να κλείσουν τα κενά προς την άμυνα τους και να προσέξουν ιδίως στις στημένες φάσεις όπου είναι η μεγάλη δύναμη της ΑΪΚ.

Ο Αντρέα Στραματσόνι επιφύλαξε μια μικρή έκπληξη στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, για την οποία βέβαια είχε προειδοποιήσει στο φιλικό με τη Φενέρ, καθώς παρέταξε το τριφύλλι με τρεις στόπερ και σε ένα σύστημα 5-3-2 που γινόταν σε φάση επίθεσης για τους πράσινους 3-5-2.

Συγκεκριμένα ο Ιταλός είχε τον Στιλ κάτω από τα γκολπόστ, στα δεξιά βρέθηκε ο Μέστο και αριστερά ο Χουλτ ενώ οι τρεις στόπερ ήταν οι Κοιτρουμπής (δεξιά), Μολέντο (κέντρο) και Ιβανόφ (αριστερά). Μπροστά τους οι τρεις χαφ ήταν οι Λεντέσμα, Ζέκα, Γουακάσο με τον Αργεντινό να είναι δυο-τρία μέτρα πιο πίσω και στην κορυφή της επίθεσης βρέθηκαν οι Ιμπάρμπο, Μπεργκ.

Από την πλευρά της η ΑΪΚ παρατάχθηκε και αυτή με ένα αρκετά αμυντικογενές σχήμα καθώς έπαιξε με 5-4-1 το οποίο σε φάση επίθεσης γινόταν πιο επιθετικό και μετατρεπόταν σε ένα 4-4-2

Στο πρώτο ημίχρονο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να βρει τους διαδρόμους που ήθελε, δεν έπαιξε τόσο πολύ με κάτω την μπάλα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην απειλήσει αρκετά. Ήταν φανερό ότι έλειπε ένας δημιουργικός ποδοσφαιριστής που θα εκμεταλλευόταν τους Μπεργκ, Ιμπάρμπο καθώς μόνο ο Λεντέσμα προσπαθούσε με σωστές μπαλιές να βρει την τρύπα στην άμυνα της ΑΪΚ.

Μπήκε ο Βιγιαφάνιες, πιο επιθετικός ο Παναθηναϊκός

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Στραματσόνι άλλαξε τα πλάνα του κάνοντας μια αλλαγή που έκανε πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό. Ο Ιταλός έριξε στο ματς τον Βιγιαφάνιες αντί του Κουτρουμπή και άλλαξε και το σύστημα της ομάδας του εγκαταλείποντας το πλάνο με τους τρεις στόπερ. Ο Αργεντινός μπήκε και έδωσε πνοή στο τριφύλλι με τους πράσινους παίζοντας πότε στα πλάγια και πότε πίσω από τους Μπεργκ, Ιμπάρμπο.

Ο Παναθηναϊκός απείλησε περισσότερο και μπόρεσε να βρει περισσότερους διαδρόμους προς την εστία των Σουηδών αλλά εν συνεχεία έπεσε και πάλι ο ρυθμός των πράσινων, κάτι λογικό για την εποχή και το γεγονός ότι ουσιαστικά ακόμα καμία ομάδα που έχει ξεκινήσει προετοιμασία πριν ένα μήνα δεν είναι 100% έτοιμη.

Το τριφύλλι χρειάστηκε και την ποιότητα του Στιλ ο οποίος κράτησε όρθιο δυο φορές τον Παναθηναϊκό με σωτήριες επεμβάσεις πριν γίνουν ακόμα ποιο επιθετικοί οι πράσινοι στο δεύτερο μέρος και με την είσοδο του Λέτο.

Βέβαια παρά την τριάδα των επιθετικών αυτός που έδωσε τη λύση για το τριφύλλι ήταν ο Μολέντο, ο οποίος με κεφαλιά στο 79' έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ΑΪΚ.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: "Απόστολος Νικολαίδης"

Διαιτητής: Bastian Dankert (GER)

Βοηθοί: Markus Haecker (GER), Rene Rohde (GER)

Τέταρτος διαιτητής: Benjamin Brand (GER)


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Στραματσόνι): Στιλ, Μέστο, Κουτρουμπής (46' Βιγιαφάνιες), Μολέντο, Ιβανόφ, Χουλτ, Λεντέσμα, Ζέκα, Γουακάσο (70' Λέτο), Ιμπάρμπο (88' Λουντ), Μπεργκ.

ΑΪΚ Στοκχόλμης (Νόρλινγκ): Κάρλγκρεν, Χάουκσον, Κάρλσον, Γιόχανσον, Κπόζο, Σάντγκρεν, Οφόρι, Ισχιζάκι (65' Γιασίν), Μπλόμπεργκ, Άβντιτς (87' Σαλέτρος), Μαρκάνεν.

Γκολ: 79' Μολέντο/ -

Κίτρινες: 58' Γουακάσο, 85' Μέστο/25' Χάουκσον, 27' Κπόζο

Κόκκινες:

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Η πρόκριση θα κριθεί στη Σουηδία

Ο Παναθηναϊκός παίζοντας στο γήπεδο του θέλησε από την αρχή να πάρει την υπεροχή στο ματς και να απειλήσει την εστία της ΑΪΚ. Μόλις στο 4' οι πράσινοι απείλησαν για πρώτη φορά όταν ο Χουλτ από τα αριστερά έκανε το γύρισμα για τον Μπεργκ μέσα στην περιοχή, ο Σουηδός στράικερ έπιασε το σουτ με την μία, αλλά δεν βρήκε καλά την μπάλα και αυτή έφυγε έξω.

Οι πράσινοι συνέχισαν να πιέζουν και στο 9' ο Ιμπάρμπο κέρδισε μια κόντρα και βρέθηκε έξω από την περιοχή ανενόχλητος αλλά αντί να μπει μέσα και να σουτάρει με καλύτερες προϋποθέσεις σούταρε απευθείας με την μπάλα να φεύγει έξω.

Οι Σουηδοί στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα δεν μπόρεσαν να απειλήσουν την εστία του Στιλ αλλά έφτασαν κοντά στο γκολ στο 13' εκμεταλλευόμενοι μια στημένη φάση. Σε κόρνερ από τα αριστερά ο Μαρκάνεν τους πήρε όλους παραμάζωμα και πήρε την κεφαλιά αλλά έστειλε την μπάλα μόλις έξω.

Τεράστια χαμένη ευκαιρία με τον Ιμπάρμπο

Ο ρυθμός του αγώνα εν συνεχεία έπεσε και οι δυο ομάδες δεν μπορούσαν να απειλήσουν ή μια την άλλη με τις μάχες στο κέντρο να είναι περισσότερες και τους πράσινους να μην μπορούν να βρουν διαδρόμους προς την εστία της ΑΪΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επόμενη καλή στιγμή ήρθε στο 34' όταν ο Λεντέσμα με μια πανέξυπνη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας βρήκε τον Ιμπάρμπο ο οποίος τσίμπησε ωραία την μπάλα έξω από την περιοχή, έφυγε στα δεξιά του Κάρλγκρεν και προσπάθησε να τον πλασάρει αλλά ο γκολκίπερ της ΑΪΚ με ένα ωραίο μπλοζόν μπλόκαρε την μπάλα. Αυτή μάλιστα ήταν και η τελευταία καλή στιγμή για το πρώτο μέρος.

Αλλαγή με το καλημέρα στο δεύτερο μέρος

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Στραματσόνι έβγαλε από το ματς τον Κουτρουμπή και πέρασε στην θέση του τον Βιγιαφάνιες ο οποίος έδωσε επιθετική πνοή στο τριφύλλι παίζοντας πότε στα πλάγια και πότε πίσω από τους δυο επιθετικούς των πράσινων.

Το τριφύλλι απείλησε αρχικά στο 53' όταν ο Μέστο έκανε ωραία την σέντρα από τα δεξιά με τον Μολέντο να παίρνει την κεφαλιά η οποία πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι του γκολκίπερ της ΑΪΚ.

Δυο λεπτά αργότερα ο Ιμπάρμπο είχε πολύ χώρο μπροστά του από τα δεξιά και έκανε την κίνηση κάνοντας μια παράλληλη μπαλιά προς τον Μπεργκ με τον Κάρλγκρεν να διώχνει ασταθώς και την μπάλα να φτάνει στον Βιγιαφάνιες. Αυτός από πλάγια θέση μέσα στην περιοχή έκανε ένα συρτό πλασέ το οποίο δεν δυσκολεύτηκε να μπλοκάρει ο γκολκίπερ της ΑΪΚ.

Σωτήριες επεμβάσεις του Στιλ

Στο επόμενο λεπτό όμως η ΑΪΚ ήταν αυτή που απείλησε και μάλιστα αρκετά τον Παναθηναϊκό στην καλύτερη της στιγμή στο ματς. Όταν ο Κπόζο έβγαλε την σέντρα από τα αριστερά ο Μπλόμπεργκ έκανε την προβολή από τα τρία μέτρα με εναέριο πλασέ αλλά ο Στιλ απομάκρυνε την μπάλα σωτήρια.

Ο ρυθμός του τριφυλλιού έπεσε στη συνέχεια με τον Βιγιαφάνιες μετά το πρώτο εκρηκτικό τέταρτο να χάνεται και ο Στραματσόνι θέλησε να κάνει ακόμα πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό ρίχνοντας στο ματς στο 70' τον Λέτο αντί του Γουακάσο και παίζοντας με τρεις επιθετικούς. Την ίδια ώρα όμως τα δυο πλάγια μπακ των πράσινων συνέχισαν να ανεβαίνουν και άφηναν κενά στις πλευρές τους.

Δυο λεπτά αργότερα η ΑΪΚ έπρεπε να μείνει με δέκα παίκτες όταν ο Μέστο από τα δεξιά έκανε την σέντρα η μπάλα βρήκε στο χέρι του Κπόζο που του άπλωσε εσκεμμένα αλλά ο διαιτητής της αναμέτρησης δεν έδωσε ούτε καν το φάουλ έξω από την περιοχή. Κάτι το οποίο όμως θα ήταν λόγος για την δεύτερη κίτρινη και την αποβολή στον παίκτη των Σουηδών.

Στο 75' ήρθε και νέα σωτήρια επέμβαση από τον Στιλ που κράτησε το μηδέν για τον Παναθηναϊκό. Ο Μπλόμπεργκ εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά με τον Μαρκάνεν να παίρνει την κεφαλιά και τον Στιλ να πετάγεται σωτήρια στην δεξιά του πλευρά με το ένα χέρι και να απομακρύνει.

Έλυσε το γόρδιο δεσμό ο Μολέντο

Ο Παναθηναϊκός αφού γλίτωσε από "του χάρου τα δόντια" με τις δυο αποκρούσεις του Στιλ βρήκε το γκολ που έψαχνε στο 79' της αναμέτρησης. Σε μια στιγμή που οι πράσινοι πίεζαν και κέρδισαν δυο διαδοχικά κόρνερ κατάφεραν τελικά να προηγηθούν με τον Μολέντο. Μετά την εκτέλεση του κόρνερ η άμυνα των Σουηδών δεν έδιωξε καλά και η μπάλα έφτασε στον Μέστο από τα δεξιά ο οποίος έκανε μια γλυκιά σέντρα και ο Μολέντο με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Έλυσε έτσι τον γόρδιο δεσμό για τους πράσινους και πανηγύρισε έξαλλα μαζί με τους συμπαίκτες του.

Στη συνέχεια και στα δέκα τελευταία λεπτά δεν υπήρξαν άλλες φάσεις από τις δυο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να κρατήσει αυτό το υπέρ του 1-0 και η ΑΪΚ από την πλευρά της φάνηκε ικανοποιημένη και δεν πίεσε τόσο μέχρι την λήξη της αναμέτρησης.

Έτσι Παναθηναϊκός και ΑΪΚ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Πέμπτη στην Στοκχόλμη.

Η φάση του αγώνα

Η απόκρουση του Στιλ στο 75'. Πολύ καλή στιγμή για την ΑΪΚ που έφτασε κοντά στο γκολ με τον Μαρκάνεν αλλά ο Στιλ έδειξε την τεράστια κλάση του και με το ένα χέρι έδιωξε την μπάλα.

Ο διαιτητής

Ο Μπάστιαν Ντάνκερτ. Πολύ καλός ο Γερμανός ρέφερι και οι βοηθοί του. Μοναδικό λάθος ότι στο 72' δεν έδωσε το χέρι και την δεύτερη κίτρινη στον Κπόζο που θα άφηνε την ΑΪΚ με 10 παίκτες.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Ο Μολέντο. Πολύ καλή απόδοση από τον Βραζιλιάνο άσο ο οποίος όχι μόνο κυριάρχησε αμυντικά με μόνο ένα λάθος αλλά ήταν και αυτός που έβαλε το γκολ που δίνει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό.

Μας άρεσε

Ο Λεντέσμα. Καλό παιχνίδι από τον μέσο από την Αργεντινή που έδειξε ότι είναι αρκετά ποιοτικός και μπορεί να κάνει παιχνίδι από πίσω με έξυπνες κάθετες βοηθώντας τους πράσινους στην ανάπτυξη.

Δεν μας άρεσε

Η υπερεκτίμηση στον αντίπαλο. Καλός ο σεβασμός στην αντίπαλη ομάδα αλλά όπως αποδείχτηκε ο Παναθηναϊκός υπερεκτίμησε την ΑΪΚ και έπαιξε για ένα ημίχρονο με τρία στόπερ χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ