ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πειθαρχικός κώδικας και αθλητικός νόμος στριμώχνουν τον Παναθηναϊκό

Πειθαρχικός κώδικας και αθλητικός νόμος στριμώχνουν τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Πολύ δύσκολα θα γλιτώσει ο Παναθηναϊκός την αφαίρεση 3 βαθμών για τα έκτροπα στο χθεσινό (21/11) ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και φλερτάρει πρόστιμο με εξαψήφιο νούμερο.

Στριμωγμένος άσχημα είναι ο Παναθηναϊκός τόσο από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, όσο επίσης από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου αλλά και από τον αθλητικό νόμο 4326/2015, για τα έκτροπα που δημιούργησαν οι οπαδοί του στο ντέρμπι του Σαββάτου (21/11).

Και αν για την υπαιτιότητα όσον αφορά την σέντρα στο ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ, ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς - σύμφωνα με τα φερόμενα ως γραφόμενα στο φύλλο - επικαλείται την εισήγηση της αστυνομίας (την απόφαση θα πάρει το μονομελές πειθαρχικό όργανο), η τιμωρία για τα έκτροπα που επακολούθησαν την ανακοίνωση της αναβολής του αγώνα δεν είναι τόσο... ρευστή.

Ο Παναθηναϊκός πολύ δύσκολα θα γλυτώσει την αφαίρεση τριών βαθμών, φλερτάρει με πρόστιμο το συνολικό ύψος του οποίου είναι πολύ πιθανό να έχει εξαψήφιο νούμερο και με αποκλεισμό της έδρας του που μπορεί να φτάσει έως και τις τρεις αγωνιστικές,

Περί υπαιτιότητας: Αν οι «πράσινοι» κριθούν υπαίτιοι, τότε θα χάσουν στα χαρτιά το παιχνίδι, θα τους αφαιρεθούν τρεις βαθμοί και θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Εφόσον, όμως, ο πρόεδρος του πειθαρχικού μονομελούς οργάνου Σπυρίδων Καποδίστριας κρίνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι υπαίτιος, τότε το άρθρο 21, παράγραφος 2α του ΚΑΠ αναφέρει ότι «αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται και οι δύο διαγωνιζόμενες ομάδες, επανορίζεται να διεξαχθεί υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την έκδοση της τελεσίδικης αποφάσεως».

Ο Φινμπόγκασον και τα εκτεταμένα

Ο Παναθηναϊκός την Τρίτη 24/11 θα κληθεί σε απολογία και την Παρασκευή 27/11 θα καθίσει στο σκαμνί, κατηγορούμενος σχεδόν για ολόκληρο το άρθρο «15» του πειθαρχικού κώδικα («Ποινές σε βάρος των ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες»).

Ο ελαφρύς (σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν στο Φ.Α.) τραυματισμός του Φινμπόγκασον για παράδειγμα, τον απειλεί με πρόστιμο 60 - 100.000 ευρώ και 2-3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 3β. στοιχείο στ.

Όσον αφορά τα εκτεταμένα, απαιτείται προηγουμένως δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα (και αθλητικό εισαγγελέα) Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου που ήταν στο γήπεδο. Το άρθρο, 15, παράγραφος 6 μεταξύ άλλων, προβλέπει πρόστιμο από 70.000 - 150.000 ευρώ, 2-3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών.

Βαριές ποινές προβλέπει και το άρθρο 15, παράγραφος 4 για «είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.

Το γεγονός ότι ο αγώνας δεν ξεκίνησε δεν παίζει ρόλο όσον αφορά την ευθύνη της ΠΑΕ για τα επεισόδια που «μετράει» όσο η αποστολή της ομάδας είναι στο γήπεδο.

Πειθαρχικός κώδικας και αθλητικός νόμος στριμώχνουν τον Παναθηναϊκό
Πειθαρχικός κώδικας και αθλητικός νόμος στριμώχνουν τον Παναθηναϊκό

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Στο νέο αθλητικό νόμο 4326/2015, οι ποινές που προβλέπονται είναι επίσης αυστηρές.

Ξεκινάνε από πρόστιμο το ύψος του οποίου είναι από 10.000 ευρώ μέχρι και 1.000.000 εκατ. ευρώ, έπειτα από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας. Ακόμη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μπορεί να απαγορεύσει τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων αλλά και τη διάθεση εισιτηρίων για μία ομάδα χωρίς να αναφέρεται στο νόμο το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα της τιμωρίας. Λουκέτο δηλαδή στη Λεωφόρο.

Εφόσον παραβιαστούν οι ποινές, προβλέπονται πρόστιμα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα από 25.000 μέχρι 5.000.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα για το ντέρμπι

Μείον έξι φέτος, μείον έξι και του χρόνου όπου και αν παίζει

Τι αναφέρει το φύλλο αγώνος

Εικόνες καταστροφής στην Λεωφόρο

Αλαφούζος: "Θα υποβάλλω την παραίτησή μου"

Με τι κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός

Όλα τα VIDEOS από το χάος στη Λεωφόρο

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ