ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι λόγοι "δικαίωσης" της Λεωφόρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Οι λόγοι "δικαίωσης" της Λεωφόρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Το Sport24.gr παραθέτει τους λόγους που επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό να αισιοδοξεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κρίνει νόμιμη την επιχορήγηση των 7 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιμένουν ο Παναθηναϊκός (ΠΑΕ και Ερασιτέχνης) και η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να μάθουν την κατάληξη της επιχορήγησης των 7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο προορίζεται για την ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Η υπόθεση συζητήθηκε στις 31 Οκτωβρίου, μετά την έφεση του Ερασιτέχνη στην απόρριψη της σύμβασης του με την Περιφέρεια Αττικής από το Ζ' θερινό κλιμάκιο του ΕΣ.

Η αιτιολογία της απόρριψης ανέφερε ότι η σύμβαση είχε κριθεί παράνομη επειδή ήταν αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον και παραβίαζε την αρχή της οικονομικότητας.

Το Sport24.gr απευθύνθηκε σε νομικές πηγές που ασχολούνται με το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να πληροφορηθεί κατά πόσο είναι πιθανό να ανατραπεί η πρωτόδικη απόφαση.

Το παράδειγμα του Ελληνικού

Οι συγκεκριμένες πηγές απέφυγαν να μιλήσουν με ποσοστά αναφορικά με την έγκριση ή την απόρριψη της σύμβασης, αλλά τόνισαν ότι πολλές φορές η Ολομέλεια ανατρέπει τις αποφάσεις των θερινών τμημάτων.

Έφεραν ως παράδειγμα το πρόσφατο "ξεπάγωμα" της επένδυσης στο Ελληνικό, αν και αρχικά το Ζ' θερινό κλιμάκιο (το ίδιο που ασχολήθηκε με την "πάγωσε" τη Λεωφόρο) είχε κρίνει παράνομο τον διαγωνισμό που είχε διεξάγει το ΤΑΪΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου.

Το κλιμάκιο είχε κρίνει ότι οι όροι του διαγωνισμού είχαν παραβιάσει τους κανόνες νομιμότητας και κατά συνέπεια, η διαδικασία έπρεπε να επαναληφθεί.

Ωστόσο, η Ολομέλεια δεν δέχτηκε το σκεπτικό της, εισάκουσε τις θέσεις του ΤΑΪΠΕΔ και ενέκρινε την ανάθεση στην εταιρία Lamda, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, η οποία ήταν η νικήτρια στον πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Οι διαφορές στην εξέταση

Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές στο Sport24.gr, τα θερινά κλιμάκια εστιάζουν στον έλεγχο της νομιμότητας και εξετάζουν με το γράμμα του νόμου. Οτιδήποτε δεν εναρμονίζεται με τις δύο αυτές παραδοχές, το απορρίπτουν και το παραπέμπουν στην Ολομέλεια.

Αντίθετα, η Ολομέλεια κινείται μεν με βάση τη νομιμότητα, ωστόσο συνυπολογίζει το δημόσιο και το κοινό συμφέρον προτού αποφανθεί. Όπερ και σημαίνει ότι είναι πιο ελαστική και ανεκτική, εφόσον θεωρήσει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που χρήζει επίλυσης πάση θυσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, για λόγους ασφαλείας είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του "Απόστολος Νικολαΐδης" και να εγγυούνται την ομαλή προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση των φιλάθλων στις εξέδρες.

Παράλληλα, η Ολομέλεια μπορεί να αποδεχτεί το επιχείρημα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού σχετικά με τη Διπλή Ανάπλαση: το πρότζεκτ είναι ενεργό με βάση τη νομοθεσία, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα "νεκρό" εγχείρημα χωρίς προοπτικές υλοποίησης. Οπότε, η επιδότηση των εργασιών στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν αποτελούν χαμένα χρήματα για το κράτος.

Επικρατεί αισιοδοξία

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται σύντομα και στον Παναθηναϊκό την περιμένουν για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις. Επικρατεί αισιοδοξία ότι η επιχορήγηση θα κριθεί νόμιμη και θα δρομολογηθούν οι ενέργειες για την έναρξη της ανακαίνισης του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Σε αντίθετη περίπτωση, θα αρχίσει νέος κύκλος επαφών με την Περιφέρεια Αττικής ώστε να συμφωνηθεί η συνδρομή στην στις εργασίες με άλλο τρόπο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ