ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι δύο δρόμοι για την διαδοχή στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Αλαφούζος

Οι δύο δρόμοι για την διαδοχή στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Το Sport24.gr εξηγεί γιατί αυτή τη στιγμή, δεν εξελίσσεται καμία μυστική διαδικασία για την μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Από την εκδήλωση φιλολογικού ενδιαφέροντος για το μετοχικό μερίδιο μιας ΠΑΕ, μέχρι την είσοδο στη μετοχική σύνθεση, απαιτείται μία συγκεκριμένη διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Για αυτό, στην περίπτωση που κάποιος όντως μπει στο μετοχολόγιο, τότε θα υπάρξουν... επίσημα σημάδια ότι κάτι συμβαίνει.

Ειδικότερα στον Παναθηναϊκό έχει αρχίσει... μπόλικη συζήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις πιθανές επαφές που μπορεί να έχει ο Γιάννης Αλαφούζος με επενδυτές. Εάν πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες ή για προχωρημένες διαπραγματεύσεις, αυτό το γνωρίζει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι δεν έχει αρχίσει καμία επίσημη συνδιαλλαγή για την είσοδο ενός νέου μετόχου στην ΠΑΕ και αυτό αποδεικνύεται από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου που τρέχει.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΜΚ

Στις 30 Ιουνίου του 2016, η Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ αποφάσισε να προκηρύξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η τιμή της μετοχής ορίστηκε στα 34 λεπτά και οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα προτίμησης στην κάλυψη της ΑΜΚ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Μόνο τότε και εάν έχουν μείνει αδιάθετα κεφάλαια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ έχει το δικαίωμα να επιτρέψει τη διάθεση ποσοστού σε ενδιαφερομένους. Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής έχει οριστεί στις 100.000 ευρώ.

ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΔΟΙ

Κάποιος που επιθυμεί να αποκτήσει μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα το πετύχει είτε μέσω της εξαγοράς ή μεταβίβασης ποσοστού από τους υφιστάμενους μετόχους, είτε μέσω της συμμετοχής του σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Στην πρώτη εκδοχή, σχεδόν το 89% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ελέγχεται από την εταιρία Sortivo Ltd, συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου, ένα ποσοστό ανήκει απ' ευθείας στο όνομα του εφοπλιστή και ένα μικρότερο στην "Παναθηναϊκή Συμμαχία". Εκ του νόμου, ο Ερασιτέχνης κατέχει πάντα το 10%, ενώ περίπου στο 1% περιορίζονται πλέον οι πάλαι ποτέ πολυμετοχικοί Γιαννακόπουλος, Πολέμης, Νίκας, Ξυλάς, Δάβαρης κ.α.

Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο ενδιαφερόμενος θα χρειαζόταν να περιμένει για να αποκτήσει το μερίδιο κάποιου μετόχου. Διότι εν μέσω μιας ΑΜΚ, τα ποσοστά βρίσκονται υπό διαμόρφωση και μεταβάλλονται.

Στη δεύτερη εκδοχή, πάλι θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι τις 29 Σεπτέμβρη, ώστε να διαπιστώσει εάν έχουν απομείνει αδιάθετα κεφάλαια. Εφόσον υπάρχουν, τότε θα χρειαστεί την έγκριση του ΔΣ και φυσικά, να ελέγξει σε ποιο ποσοστό αντιστοιχούν τα χρήματα που θα βάλει. Που στην προκειμένη περίπτωση, ακόμα και μία ολόκληρη ΑΜΚ των 5 εκ. ευρώ, δεν δίνει το πλειοψηφικό πακέτο στην ΠΑΕ και δεν θα ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος ανάμειξης στην εταιρία...

ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΝΟ 1 ΣΤΗΝ ΠΑΕ

Πρώτα απ' όλα, για να πάρει ένας ενδιαφερόμενος ποσοστό μεγαλύτερο του 2% σε μία ΠΑΕ, υποχρεούται να πάρει την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Επομένως, το όνομα του θα αποκαλυπτόταν από τις ανακοινώσεις της ΕΕΑ, αφού θα αναφερόταν ρητά ο λόγος που κατέθεσε φάκελο και αυτός εγκρίθηκε.

Εφόσον έχει το "πράσινο" φως από την ΕΕΑ, τότε για να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει δύο επιλογές. Να συμφωνήσει με τον Αλαφούζο για να αποκτήσει το ποσοστό του εφοπλιστή και το ποσοστό της Sortivo Ltd ή να ζητήσει το άνοιγμα μιας ΑΜΚ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω, στην οποία όλοι οι μέτοχοι θα παραιτηθούν από το δικαίωμα προτίμησης και η διαδικασία θα απευθύνεται αποκλειστικά στον ενδιαφερόμενο.

Επομένως, για να μπει επίσημα στον Παναθηναϊκός ένας επιχειρηματίας, υποχρεούται να περιμένει μέχρι τις 29 Σεπτέμβρη και ανάλογα με τις αποφάσεις, ίσως χρειαστεί να περιμένει και άλλο. Με τη μία μέθοδο ή με την άλλη, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικό...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ 29ΧΡΟΝΟΥ ΧΑΦ

VIDEO: Έτσι αποχαιρέτησε ο Ζέκα όλο τον Παναθηναϊκό

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Μητέρα - θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πλήρωσε τον έναν γιο της να σκοτώσει τον άλλον

Η 55χρονη, που συνελήφθη, ομολόγησε ότι οργάνωσε τη δολοφονία του 22χρονου γιου της γιατί την κακοποιούσε σεξουαλικά

Πόσο καλός εργένης είσαι;

Η ευτυχία του να τρως λασπωμένα μακαρόνια για να μην πεθάνεις από την πείνα, σε ένα κουίζ.

Αντετοκούνμπο: 30000% πιο ακριβά τα νέα του παπούτσια

280 φορές παραπάνω χρήματα από τον νέο σπόνσορα αθλητικών παπουτσιών του εκτιμάται ότι θα λάβει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ποια εταιρεία έχει προβάδισμα

Πελοποννησιακά Καλλιστεία: Πήγαμε και ζήσαμε το έπος

Στο Καζίνο Λουτρακίου πέσαμε πάνω στον Αντρέα Παπανδρέου και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Βίντεο: Αποκεφάλισε μωρό 18 μηνών κι έτρεχε με το κεφάλι στους δρόμους

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Ρωσία από πρωτοφανούς βαρβαρότητας έγκλημα που διέπραξε πρώην τρόφιμος ψυχιατρείου, ο οποίος αποκεφάλισε ένα μωρό 18 μηνών και έτρεχε στο δρόμο περιφέροντας το κομμένο κεφάλι του

 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
UNIQUE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24