ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι δύο δρόμοι για την διαδοχή στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Αλαφούζος

Οι δύο δρόμοι για την διαδοχή στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Το Sport24.gr εξηγεί γιατί αυτή τη στιγμή, δεν εξελίσσεται καμία μυστική διαδικασία για την μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Από την εκδήλωση φιλολογικού ενδιαφέροντος για το μετοχικό μερίδιο μιας ΠΑΕ, μέχρι την είσοδο στη μετοχική σύνθεση, απαιτείται μία συγκεκριμένη διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Για αυτό, στην περίπτωση που κάποιος όντως μπει στο μετοχολόγιο, τότε θα υπάρξουν... επίσημα σημάδια ότι κάτι συμβαίνει.

Ειδικότερα στον Παναθηναϊκό έχει αρχίσει... μπόλικη συζήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις πιθανές επαφές που μπορεί να έχει ο Γιάννης Αλαφούζος με επενδυτές. Εάν πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες ή για προχωρημένες διαπραγματεύσεις, αυτό το γνωρίζει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι δεν έχει αρχίσει καμία επίσημη συνδιαλλαγή για την είσοδο ενός νέου μετόχου στην ΠΑΕ και αυτό αποδεικνύεται από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου που τρέχει.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΜΚ

Στις 30 Ιουνίου του 2016, η Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ αποφάσισε να προκηρύξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η τιμή της μετοχής ορίστηκε στα 34 λεπτά και οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα προτίμησης στην κάλυψη της ΑΜΚ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Μόνο τότε και εάν έχουν μείνει αδιάθετα κεφάλαια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ έχει το δικαίωμα να επιτρέψει τη διάθεση ποσοστού σε ενδιαφερομένους. Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής έχει οριστεί στις 100.000 ευρώ.

ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΔΟΙ

Κάποιος που επιθυμεί να αποκτήσει μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα το πετύχει είτε μέσω της εξαγοράς ή μεταβίβασης ποσοστού από τους υφιστάμενους μετόχους, είτε μέσω της συμμετοχής του σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Στην πρώτη εκδοχή, σχεδόν το 89% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ελέγχεται από την εταιρία Sortivo Ltd, συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου, ένα ποσοστό ανήκει απ' ευθείας στο όνομα του εφοπλιστή και ένα μικρότερο στην "Παναθηναϊκή Συμμαχία". Εκ του νόμου, ο Ερασιτέχνης κατέχει πάντα το 10%, ενώ περίπου στο 1% περιορίζονται πλέον οι πάλαι ποτέ πολυμετοχικοί Γιαννακόπουλος, Πολέμης, Νίκας, Ξυλάς, Δάβαρης κ.α.

Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο ενδιαφερόμενος θα χρειαζόταν να περιμένει για να αποκτήσει το μερίδιο κάποιου μετόχου. Διότι εν μέσω μιας ΑΜΚ, τα ποσοστά βρίσκονται υπό διαμόρφωση και μεταβάλλονται.

Στη δεύτερη εκδοχή, πάλι θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι τις 29 Σεπτέμβρη, ώστε να διαπιστώσει εάν έχουν απομείνει αδιάθετα κεφάλαια. Εφόσον υπάρχουν, τότε θα χρειαστεί την έγκριση του ΔΣ και φυσικά, να ελέγξει σε ποιο ποσοστό αντιστοιχούν τα χρήματα που θα βάλει. Που στην προκειμένη περίπτωση, ακόμα και μία ολόκληρη ΑΜΚ των 5 εκ. ευρώ, δεν δίνει το πλειοψηφικό πακέτο στην ΠΑΕ και δεν θα ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος ανάμειξης στην εταιρία...

ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΝΟ 1 ΣΤΗΝ ΠΑΕ

Πρώτα απ' όλα, για να πάρει ένας ενδιαφερόμενος ποσοστό μεγαλύτερο του 2% σε μία ΠΑΕ, υποχρεούται να πάρει την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Επομένως, το όνομα του θα αποκαλυπτόταν από τις ανακοινώσεις της ΕΕΑ, αφού θα αναφερόταν ρητά ο λόγος που κατέθεσε φάκελο και αυτός εγκρίθηκε.

Εφόσον έχει το "πράσινο" φως από την ΕΕΑ, τότε για να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει δύο επιλογές. Να συμφωνήσει με τον Αλαφούζο για να αποκτήσει το ποσοστό του εφοπλιστή και το ποσοστό της Sortivo Ltd ή να ζητήσει το άνοιγμα μιας ΑΜΚ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω, στην οποία όλοι οι μέτοχοι θα παραιτηθούν από το δικαίωμα προτίμησης και η διαδικασία θα απευθύνεται αποκλειστικά στον ενδιαφερόμενο.

Επομένως, για να μπει επίσημα στον Παναθηναϊκός ένας επιχειρηματίας, υποχρεούται να περιμένει μέχρι τις 29 Σεπτέμβρη και ανάλογα με τις αποφάσεις, ίσως χρειαστεί να περιμένει και άλλο. Με τη μία μέθοδο ή με την άλλη, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικό...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ 29ΧΡΟΝΟΥ ΧΑΦ

VIDEO: Έτσι αποχαιρέτησε ο Ζέκα όλο τον Παναθηναϊκό

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Black Friday: Ποιες αλυσίδες ανοίγουν νωρίτερα σήμερα

Η παγκόσμια ημέρα του καταναλωτισμού, το Black Friday, έχει ξεκινήσει. Ποιοι είναι αυτοί που μπαίνουν πρώτοι στην αρένα ανοίγοντας νωρίτερα τα καταστήματα τους

Οι καμπύλες της Tao Wickrath δεν χωράνε πουθενά

Μια πρώτη γνωριμία με το κορίτσι πίσω από το sideboob της εβδομάδας.

Black Friday: Φρενίτιδα στα καταστήματα για τις μεγάλες προσφορές

Με δεκάδες καταστήματα και αλυσίδες να "μπαίνουν στο παιχνίδι" της Black Friday, αρκετοί θέλουν να επωφεληθούν για συμφέρουσες αγορές

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος επανακαθόρισε τα ανθρώπινα όρια.

Νέα θεωρία συνωμοσίας: Η Τζάκι σκότωσε τον Κένεντι

Μπορεί να συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από τη δολοφονία του πιο δημοφιλή προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, τα σενάρια όμως για την ταυτότητα του "πραγματικού" δολοφόνου του εξακολουθούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης με αμείωτη ένταση

 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24