ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι 7 λόγοι της αλλαγής στον Παναθηναϊκό

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (Eurokinissi Sports-ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (Eurokinissi Sports-ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr εξηγεί ποιοι παράγοντες λειτούργησαν συνδυαστικά και απέφεραν τη βελτιωμένη φυσική κατάσταση που δείχνουν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού τον Φεβρουάριο.

Ένας από τους τομείς που οι παίκτες του Παναθηναϊκού υστερούσαν επί Αντρέα Στραματσόνι ήταν της φυσικής κατάστασης. Αντίθετα, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην τεχνική ηγεσία υπάρχει σαφής βελτίωση, που είναι ορατή σε όλους μέσω των προσπαθειών των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο.

Η απλοϊκή εξήγηση είναι ότι ο γυμναστής, Νίκος Γιάγκου, γυμνάζει πιο αποδοτικά τους παίκτες, όμως αυτό ισχύει μέχρι ενός σημείου. Διότι πρόκειται για έναν συνδυασμό επιλογών, που έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη αγωνιστική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

Το Sport24.gr παραθέτει τους παράγοντες που έχουν μεταβληθεί:

* Οι προπονήσεις του Παναθηναϊκού έγιναν πιο απαιτητικές, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Άλλωστε, δεν το επέτρεπαν οι συνεχόμενες -μέχρι πρόσφατα- υποχρεώσεις και η χαλαρή εκγύμναση της καλοκαιρινής προετοιμασίας, ένας συνδυασμός που δημιουργεί κινδύνους τραυματισμών. Κυρίως, μεταβλήθηκε το ασκησειολόγιο με μικρές και στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

* Ο Ουζουνίδης έχει διαφορετική τακτική προσέγγιση σε σχέση με τον Στραματσόνι. Ο Ιταλός ζητούσε φουλ επίθεση από το πρώτο λεπτό, που συνεπαγόταν και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Ο Έλληνας κόουτς είναι πιο μετρημένος στις απαιτήσεις του και ζητά pressing ανά διαστήματα και υπό κατάλληλες προϋποθέσεις.

* Ως άμεση συνέπεια της προηγούμενης συνθήκης, ο Ουζουνίδης έχει δώσει οδηγίες για το πρεσάρισμα στην άμυνα του αντιπάλου. Ζητά το "έξυπνο παιχνίδι", ώστε ένας παίκτης να πιέσει μόνο όταν έχει κοντά του συμπαίκτες να τον υποστηρίζουν. Διαφορετικά, ο παίκτης θα καταναλώσει ενέργεια άσκοπα και δεν θα την έχει όταν θα τη χρειαστεί.

* Οι παίκτες βλέπουν ότι το τακτικό πλάνο του Ουζουνίδη αποδίδει, αποκτούν εμπιστοσύνη στον προπονητή τους και έχουν κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο για να κερδίσουν μία θέση στην ενδεκάδα. Έχοντας αυτοπεποίθηση και ψυχολογία, μπορούν να υπερβούν την κόπωση και αντισταθμίσουν (ως ένα βαθμό) την απώλεια ενέργειας.

* Ο Ουζουνίδης στηρίζει τον σχεδιασμό του στους πιο ταχυδυναμικούς ποδοσφαιριστές, απόρροια των αποχωρήσεων (Λεντέσμα, Σάμπα, Ιβανόφ) του Ιανουαρίου και της περιθωριοποίησης (Μέστο, Ρινάλντι) όσων έμειναν. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκαν οι αντοχές και τα τρεξίματα.

* Με επιλογή του Νίκου Λυμπερόπουλου, αντικαταστάθηκαν συνεργάτες οι οποίοι σχετίζονταν με την αποκατάσταση των τραυματιών ποδοσφαιριστών και μέχρι στιγμής υπάρχει αποτέλεσμα. Οι τραυματισμοί δεν παρουσιάζουν υποτροπές και οι παίκτες επανέρχονται υγιείς, ενώ η τεχνική ηγεσία δεν επισπεύδει την επάνοδο τους.

*Ασφαλώς, έχει σχέση το επίπεδο των αντιπάλων. Η αδυναμία του Παναθηναϊκού αναδεικνυόταν περισσότερο εναντίον ξένων ομάδων όπως ο Άγιαξ, η Θέλτα και η Σταντάρ στο Europa League. Αντίθεση, οι ταχύτητες στη Superleague είναι χαμηλές και προκαλούν μικρότερο ανταγωνισμό.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ