ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι 5 μεταγραφές και τα 5 ερωτηματικά

Οι 5 μεταγραφές και τα 5 ερωτηματικά
Στραματσόνι, Μπεργκ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης επιχειρεί την καταγραφή των τωρινών δεδομένων για τις καλοκαιρινές μεταβολές στο ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Η regular season ολοκληρώνεται, τα πλέι οφ έρχονται, αλλά μην νομίζετε ότι όλες οι ομάδες περιμένουν τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου για το σχέδιο της επόμενης σεζόν. Ειδικά στον Παναθηναϊκό, τη μπαγκέτα για το ρόστερ και το πλάνο κρατά ο Αντρέα Στραματσόνι, χωρίς να αποκλείεται κάποια κίνηση από την πλευρά του ίδιου του Γιάννη Αλαφούζου, όπως άλλωστε συνέβη και τον προηγούμενο χειμώνα (Παναγιώτης & Οδυσσέας Βλαχοδήμος χαρακτηριστικές περιπτώσεις).

Τα μεταγραφικά πλάνα καταστρώνονται την άνοιξη και… αλλάζουν το καλοκαίρι. Αμέτρητοι οι αστάθμητοι παράγοντες, κυρίως ως προς τις πωλήσεις. Γι’ αυτό το βασικό δεν είναι το Plan A. Αλλά τα «εναλλακτικά» σχέδια, ώστε κάθε ομάδα να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Προς το παρόν, λοιπόν, οι βασικοί άξονες του σχεδίου του Στραματσόνι για τις μεταγραφές είναι το ακόλουθο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν και βασικά ερωτηματικά…

ΟΙ 5 ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

AΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ

Ο Ντάνιελ Πράνιτς, μετά από αμφιταλάντευση, οδεύει τελικά προς αποχώρηση (λήγει το συμβόλαιό του). Ο Στραματσόνι έχει δείξει πως δεν εμπιστεύεται τον Νάνο όσο τον Κροάτη, συνεπώς θα αποκτηθεί παίκτης για βασικός. Αμφίβολο το μέλλον του Ισπανού (έχει συμβόλαιο έως το 2017). Αν φύγει και ο Νάνο, θα είναι ο Χουχούμης αναπληρωματικός. Αν όχι, ίδωμεν…

ΔΕΞΙΟΣ ΜΠΑΚ

«Πολύπαθη» θέση από το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Νίκος Νταμπίζας τα είχε «σπάσει» με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη για την ανανέωση του συμβολαίου (κρέμασε τα παπούτσια του στα 32 ο Γιούρκας!). Τριανταφυλλόπουλος, Μαρινάκης, Μπούρμπος, Βέμερ απέτυχαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Ο Μέστο έχει καταθέσει θετικά στοιχεία, αλλά θα αποκτηθεί ένας επιπλέον. Για βασικός ή για αναπληρωματικός; Θα δούμε. Πιθανότατα για να υπάρχει ανταγωνισμός και ο… ικανότερος ας κερδίσει τη θέση.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ

Θα είναι πιθανότατα η πιο κοστοβόρα κίνηση του καλοκαιριού. Σίγουρα από το εξωτερικό. Πέρυσι ήταν του Σάντσεθ, όχι του Εσιέν, ο οποίος αναμένεται να λύσει το συμβόλαιό του με αποζημίωση. Ζέκα και Λαγός ασφαλώς θα μείνουν στο ρόστερ. Έχει έτοιμη λίστα ο «Στράμα», πιθανό να έχει προσχωρήσει και σε κάποιες διερευνητικές κινήσεις. Κρίσιμη επιλογή, όπως και πέρυσι.

BOX TO BOX XAΦ

Πέρυσι πήρε Λουντ και Αμπέντ, τον χειμώνα τον Εβανζελίστα, για τον οποίο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει, ούτε η ιδανική θέση του. Στην περίπτωση που φύγει ένας εκ των τριών, θα αποκτηθεί ένας μέσος. Σε διατάξεις με ένα «εξάρι» (τον καινούριο), ο Ζέκα θα χρησιμοποιείται και πάλι ως «οκτάρι».

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Μεγάλο μπέρδεμα, πολλά τα ερωτηματικά για Μπεργκ - Πέτριτς και δευτερευόντως για Καλτσά – Κλωναρίδη (μικρές αλλά πραγματικές πιθανότητες να φύγει ο ένας εκ των δύο). «Σίγουροι» οι Λέτο, Μπουμάλ, Παναγιώτης Βλαχοδήμος. Αρέσει πολύ ο Βέλλιος, ανεπιτυχείς οι πρώτες προσπάθειες, δύσκολη περίπτωση λόγω κόστους και ανταγωνισμού. Ο Στραματσόνι έχει λίστα με «διαφορετικού στυλ» επιθετικούς. Σίγουρη μία μεταγραφή (δεν θα ενεργοποιηθεί η οψιόν για Μαμούτε), ίσως και δύο αν αποχωρήσουν και ο Πέτριτς και ο Μπεργκ.

ΤΑ 5 ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΠΕΡΓΚ

Τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό, 13 καταγεγραμμένες περιπτώσεις (πλην των… άγνωστων) ομάδων που ενδιαφέρθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Στα 30 του, παίζει για πρώτη φορά σε Euro. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2018. Αν έβλεπε ανοδική πορεία στον Παναθηναϊκό από χρόνο σε χρόνο, πολύ δύσκολα θα έφευγε, διότι μετρά πολύ την όμορφη και ομαλή ζωή της οικογένειάς του στην Ελλάδα. Τώρα, όλα είναι ανοιχτά, διότι από το 2014 ακολούθησαν δύο «πτωτικές» σεζόν. Ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος για όλα. Έχει το 52,5% του παίκτη, αλλά αυτά αλλάζουν πάνω στις διαπραγματεύσεις αν υπάρχει θετική διάθεση από όλους όσους θέλουν να γίνει ένα deal…

ΛΟΥΚΑΣ ΕΒΑΝΖΕΛΙΣΤΑ

Μόλις στα 21 του, αν και ο τρόπος παιχνιδιού του παραπέμπει σε μεγαλύτερο και πιο ώριμο παίκτη. Δανεικός από την Ουντινέζε. Πρέπει να συμφωνήσει και η ιταλική ομάδα και ο παίκτης για να ενεργοποιηθεί η οψιόν ανανέωσης δανεισμού του για έναν επιπλέον χρόνο. Ο Παναθηναϊκός τον θέλει οπωσδήποτε, αλλά όλα εξαρτώνται από τη θέληση του Βραζιλιάνου και της Ουντινέζε που θα επηρεαστεί από τη βούληση του Εβανζελίστα. Από τα καλά deals του χειμώνα, μόλις 70.000 ευρώ η εφετινή αμοιβή του εφέτος και 150.000 του χρόνου αν μείνει.

ΜΕΧΝΤΙ ΑΜΠΕΝΤ

Από τις απογοητεύσεις της σεζόν έως τώρα, βάσει των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί από τη σεζόν 2013-2014. Μόλις 24 ετών, κόστισε 600.000 ευρώ η μεταγραφή του από τη Νιουκάστλ. Γράφονται πολλά σε media του εξωτερικού, δείγμα τού ότι «σπρώχνεται» (όχι από τον Παναθηναϊκό) προς πώληση. Δεν θα είναι αρνητικοί οι Πράσινοι σε καλή προσφορά, δεν «καίγονται» να τον πουλήσουν.

ΜΛΑΝΤΕΝ ΠΕΤΡΙΤΣ

Mπερδεμένος. Το είπε πρόσφατα και σε συνέντευξή του. Στα 35 του. Λήγει το συμβόλαιό του. Είχε αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του στο τέλος της τρέχουσας σεζόν, όταν πέρυσι ανανέωσε τη συνεργασία του για ένα έτος. Ο Παναθηναϊκός θα τον ήθελε είτε ως παίκτη για έναν επιπλέον χρόνο, είτε ως μελλοντικό στέλεχος στην ομάδα! Δεν έχει αποφασίσει, αλλά η Ελληνίδα σύζυγός του θέλει την παραμονή της οικογένειας στην πατρίδα της. Όλα ανοιχτά. Δεν «τρέχει» κακή σεζόν, αλλά χρειάζεται τρομερή υποστήριξη από γυμναστές/ιατρικό τιμ προκειμένου να είναι fit πάντα…

ΝΑΝΟ

Στα 32 του, έχει συμβόλαιο μέχρι το 2017. Παίκτης ρυθμού και ψυχολογίας. Από τους αφανείς ήρωες της καταπληκτικής πορείας στο δεύτερο μισό της σεζόν 2013-2014. Εφέτος έχασε τη θέση του από τον Ντάνιελ Πράνιτς, έχει ευκαιρίες με διαδοχικά ματς στο τέλος της σεζόν και στα πλέι οφ, λόγω του τραυματισμού του Κροάτη. Από τις πιο «συμφέρουσες» κινήσεις του Νταμπίζα πριν από τρία χρόνια (ελεύθερος), αλλά με πτωτική πορεία, μαζί με όλη την ομάδα. Αν μείνει, θα κληθεί να βελτιωθεί πολύ για να «κερδίσει» νέο συμβόλαιο του χρόνου…

PHOTO CREDITS: ACTION IMAGES

Follow me on Twitter: Seretinio

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ