ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι 4 κόντρες Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Γιάννη Αλαφούζου

Οι 4 κόντρες Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Γιάννη Αλαφούζου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr καταγράφει τις διαμάχες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Γιάννη Αλαφούζο κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Λύθηκε η σημερινή παρεξήγηση, μέσω επικοινωνίας των συνεργατών τους.

Οι εσωτερικές έριδες ανέκαθεν χαρακτήριζαν τις σχέσεις των παραγόντων του Παναθηναϊκού, από την εποχή της ίδρυσης του μέχρι σήμερα... Από τη διαγραφή του ιδρυτή, Γιώργου Καλαφάτη, την ανοιχτή αμφισβήτηση του Απόστολος Νικολαΐδη τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, την πολυετή διαμάχη του Γιώργου Βαρδινογιάννη με τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον ανελέητο πόλεμο στην εποχή της πολυμετοχικότητας, μέχρι τις αψιμαχίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και του Γιάννη Αλαφούζου.

Ο Παναθηναϊκός, ως σύλλογος, αντιμετώπισε πολλούς "εμφύλιους" και υπό αυτό το πρίσμα, όσα συμβαίνουν σήμερα μεταξύ των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ και της ΚΑΕ, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Αντιθέτως, η πραγματικότητα είναι πως οι αντεγκλήσεις έχουν περιορισμένη έκταση και μικρή επικοινωνιακή διάσταση, σε σύγκριση με το παρελθόν, το πρόσφατο και το πιο μακρινό.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Γιάννης Αλαφούζος δεν πλησίασαν ποτέ ο ένας τον άλλο, στο χρονικό διάστημα που ηγούνται των ομάδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Απλώς, άλλοτε τηρούσαν μία εύθραυστη ανακωχή και άλλοτε βίωναν τεταμένες περιόδους. Βέβαια, ποτέ δεν κατέληξαν σε ανοιχτή σύγκρουση, προτιμώντας μετά από ορισμένες προειδοποιητικές και σκληρές δηλώσεις, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Πάντως, και το τελευταίο επεισόδιο που άρχισε τα ξημερώματα της Τρίτης (12/4) έληξε με μία άτυπη ανακωχή. Συνεργάτες των δύο ανδρών επικοινώνησαν το μεσημέρι και αφού παρασχέθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, συμφωνήθηκε να μην δοθεί συνέχεια στο περιστατικό.

Η ΠΕΚ και οι "συμμαχίες"

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν στα κοινά του Παναθηναϊκού, όταν ο Αντρέας Βγενόπουλος παρουσίασε την ΠΕΚ τον Ιανουάριο του 2008. Τότε, ο Αλαφούζος συμπεριλαμβανόταν στους επιχειρηματίες οι οποίοι συγκροτούσαν την Κίνηση, ενώ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στη σκιά ακόμα του πατέρα του Παύλου, συστρατεύτηκε στην προσπάθεια να πιεστεί ο Γιάννης Βαρδινογιάννης για να αποχωρήσει.

Ωστόσο, η συνύπαρξη τους δεν είχε συνέχεια, αφού ο Αλαφούζος δεν εισήλθε στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ως μεμονωμένο πρόσωπο μετά την αυτοδιάλυση της ΠΕΚ, ενώ ο Γιαννακόπουλος αποστασιοποιήθηκε από τον Βγενόπουλο, θεωρώντας ότι τον πρόδωσε στη συμφωνία που (σύμφωνα με τον ίδιο) είχαν συνάψει για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Η επόμενη φορά που συναντήθηκαν ήταν το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Αλαφούζος μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ, ενώ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος διαδέχτηκε τον πατέρα του, Παύλο, στην ιδιοκτησία της ΚΑΕ. Ως οι διοικητικοί ηγέτες των πιο δημοφιλών τμημάτων του συλλόγου, ήταν δεδομένο πως αργά ή γρήγορα, θα είχαν "πάρε-δώσε".

Ο πρώτος χρόνος της παράλληλης εμπλοκής τους στα του Παναθηναϊκού κύλησε ομαλά, χωρίς κάτι συνταρακτικό. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2013, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε υποστηρίξει ότι δεν τίθεται θέμα εμπλοκής του στην ΠΑΕ και εγκωμίασε την προσπάθεια του Γιάννη Αλαφούζου, καλώντας τους πάντες να του συμπαρασταθούν.

Η ΠΑΕ, τα φάρμακα και ο Άδωνις

Η ηρεμία συνεχίστηκε μέχρι το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, όταν το περιβάλλον του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ διέρρευσε την πληροφορία ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξετάζει την εμπλοκή του στην ΠΑΕ. Η "διαρροή" των προθέσεων του Γιαννακόπουλου, αντιμετωπίστηκε καχύποπτα από τον Αλαφούζο, παρότι δημοσίως την υποδέχτηκε με θετικά σχόλια και χρησιμοποίησε κολακευτικά λόγια για την οικογένεια Γιαννακόπουλου.

Προτού συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τη δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος, την Πέμπτη 28/11/2013 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επισκέφτηκε τον Γιάννη Αλαφούζο στα γραφεία της ΠΑΕ και συζήτησαν για την υπόθεση. Το ραντεβού δεν απέφερε απτά αποτελέσματα και δεν τέθηκε χρονοδιάγραμμα ασχέτως αν ο Γιαννακόπουλος μίλησε για το δύσκολο έργο που ανέλαβε ο Αλαφούζος και ο Αλαφούζος χαρακτήρισε τον Γιαννακόπουλο, ισχυρό σύμμαχο.

Φαινομενικά, η συνάντηση έφερε πιο κοντά τους δύο άνδρες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ίσχυε... Ο Αλαφούζος εκτιμούσε πως ο Γιαννακόπουλος εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εμπλοκή του στην ΠΑΕ, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των οπαδών του Τριφυλλιού στην κόντρα που είχε ανοίξει με τον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Από την άλλη, ο Γιαννακόπουλος πίστευε πως ο Αλαφούζος δεν είχε διάθεση να αφήσει την προεδρία της ΠΑΕ και κωλυσιεργούσε τις διαπραγματεύσεις.

Κάπως, έτσι, συμπληρώθηκε ένα τρίμηνο με την υπογραφή της ρήτρας εμπιστευτικότητας, την παροχή των οικονομικών στοιχείων και την απουσία ουσιαστικής εξέλιξης, έστω και αν οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν τη μία και μοναδική κοινή εμφάνιση τους, στις 3 Φεβρουαρίου του 2014 στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Μάλιστα, ο Δ. Γιαννακόπουλος για άλλη μία φορά είχε επαινέσει τον Γ. Αλαφούζο και του είχε υποσχεθεί οικονομική στήριξη για το προσεχές καλοκαίρι.

Η ένταση λόγω της "Δίκης"

Ενώ οι φίλαθλοι ανέμεναν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, συνέβη το πρώτο επεισόδιο... Τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2014, η "Δίκη στο ΣΚΑΪ" ασχολήθηκε με τις δικαστικές υποθέσεις που τελούσαν τότε υπό διερεύνηση στο χώρο του αθλητισμού. Αρχικά, αναφέρθηκε στη δικάσιμο που είχε οριστεί για τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Σάββα Θεοδωρίδη, οι οποίοι επρόκειτο να απολογηθούν για την επίσκεψή τους στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού με τον Αστέρα Τρίπολης. Έπειτα, στάθηκε στη δικαστική υπόθεση που είχε στις 13 Νοεμβρίου του 2013 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατηγορούμενος για απειλές σε βάρος διαιτητών σε ματς με τον Ολυμπιακό.

Όπως ήταν φυσικό, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ θεώρησε ότι αυτό το ρεπορτάζ προβλήθηκε με το "πράσινο φως" του Γιάννη Αλαφούζου, προκειμένου να τον εκθέσει στους φίλους του Τριφυλλιού και να τον εξομοιώσει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Διότι μερίδα των οπαδών είχε δυσαρεστηθεί με πρότερη δήλωση του Γιαννακόπουλου για τον Μαρινάκη, στην οποία έλεγε ότι "τον εκτιμώ ως επιχειρηματία, είναι καλός οικογενειάρχης".

Η αντίδραση προήλθε με δημοσίευμα ιστοσελίδας, συμφερόντων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με το οποίο ο Γιάννης Αλαφούζος παρουσιαζόταν ως "φυγόδικος" και "κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο", ενώ στο δημοσίευμα υπήρχε η εξής ερώτηση: "μήπως αυτή η αήθης επίθεση έρχεται ως... απάντηση στην πρόσφατη εξαγγελία του Δ. Γιαννακόπουλου για προσφορά βοηθείας, από το καλοκαίρι, στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός;". Τότε, οι συνεργάτες του Γιαννακόπουλου υποστήριζαν ότι θα υποβληθούν μηνύσεις, ενώ από το το περιβάλλον του προέδρου της ΠΑΕ μιλούσαν για "την αυτονομία που απολαμβάνουν εντός του καναλιού ο παρουσιαστής της "Δίκης" Κυριάκος Θωμαΐδης και οι συνεργάτες του".

Τελικά, το θέμα έκλεισε προσωρινά και συνήφθη ανακωχή, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στις 20 Φεβρουαρίου του 2014. Όπως ενημέρωσαν με κοινή ανακοίνωση, δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία και ο Γιαννακόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει οικονομικά μέσω της Συμμαχίας, χωρίς εμπλοκή στη μετοχική σύνθεση.

"Δεν είμαι Αλαφούζος να με γ..."

Οι μήνες πέρασαν, η Superleague τελείωσε, για την Α1 μπάσκετ Ανδρών διεξάγονταν οι τελικοί και σημειώθηκε το επόμενο επεισόδιο στη σχέση Γιαννακόπουλου - Αλαφούζου... Μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό στον τρίτο τελικό στις 29 Μαΐου του 2014, ο Γιαννακόπουλος θεώρησε ότι ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε από τη διαιτησία και εξερράγη, προχωρώντας στη δήλωση ότι "εγώ δεν είμαι ούτε Βαρδινογιάννης, ούτε Αλαφούζος για να κάθομαι να δέχομαι να με γα…νε μέσα στο γήπεδο". Πάντως, ο Αλαφούζος δεν αντέδρασε και σε δήλωση του μία ημέρα αργότερα, εξήγησε ότι για το καλό του συλλόγου, πρέπει να ξεχνάει κάποια πράγματα.

Η ηρεμία στις σχέσεις των δύο ανδρών συνεχίστηκε, αφού φρόντισαν να αποφύγουν τα... πολλά-πολλά. Τελικά, ο Γιαννακόπουλος δεν συνέδραμε οικονομικά την ΠΑΕ και στις δηλώσεις του απέφευγε να υποσχεθεί κάτι συγκεκριμένο ενώ ο Αλαφούζος παραδέχτηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της Θύρας 13, ότι οι σχέσεις τους δεν είναι στενές.

Έκτοτε, η τακτική του "μακριά και αγαπημένοι" απέδωσε για τους δύο άνδρες, τουλάχιστον στα ζητήματα που αφορούν τον Παναθηναϊκό. Διότι σε άλλα μέσα που ανήκουν στα μιντιακά τους συγκροτήματα, κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί επικριτικά άρθρα που σχετίζονται με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες τους, αλλά δεν μεταφέρθηκαν στα δρώμενα του Τριφυλλιού.

Το τελευταίο επεισόδιο

Όλα αυτά μέχρι σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου 2016... Η αφορμή δόθηκε εκ νέου από την εκπομπή "Δίκη στο ΣΚΑΪ", αυτή τη φορά λόγω του Αχιλλέα Μπέου. Ο σε αργία Δήμαρχος Βόλου ισχυρίστηκε ότι ο δικαστής Πούλιος, ο οποίος εισηγήθηκε την απαλλαγή του Βαγγέλη Μαρινάκη για το σκάνδαλο Koriopolis, γνωρίστηκε με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός μέσω του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

" Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω συλλέξει και κάνοντας μια εκτίμηση, ο κ. Πούλιος ήταν φανατικός οπαδός του μπασκετικού Παναθηναϊκού, είχε διαρκείας και θεωρώ πως η γνωριμία και η επαφή του με τον κ. Μαρινάκη έγινε μέσω της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Αυτό έμαθα, χωρίς να σημαίνει κάτι παραπάνω" ανέφερε ο Μπέος στην τηλεοπτική εκπομπή.

Η αντίδραση ήρθε με ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία αφού απάντησε στην αιτίαση του Αχιλλέα Μπέου, αναρωτήθηκε στο υστερόγραφο της: " Προκαλεί τουλάχιστον απορία σε όλη την οικογένεια του Παναθηναϊκού πως δύο ΜΜΕ κοινής ιδιοκτησίας του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παραμονές ενός τόσο κρίσιμου αγώνα του Παναθηναϊκού, αφενός μεν επιτρέπουν τη λασπολογία εις βάρος της οικογένειας Γιαννακόπουλου, αφετέρου δε αναπαράγουν το περιεχόμενο με θέρμη τόσο ραδιοφωνικά, όσο και στο διαδίκτυο".

Κυρίως, ο Γιαννακόπουλος δεν ενοχλήθηκε τόσο από τα λεγόμενα του Μπέου, αλλά επειδή οι δηλώσεις του αναπαράχθηκαν πολλές φορές από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και για αρκετές ώρες, ήταν στα πρώτα θέματα της ιστοσελίδας www.sport-fm.gr, που ανήκουν στον Αλαφούζο. Συνεπώς, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ θεώρησε ότι με εντολή του προέδρου της ΠΑΕ, οι δηλώσεις προβλήθηκαν υπέρ το δέον, προκειμένου να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ο Γιαννακόπουλος βοήθησε τον Μαρινάκη να απεμπλακεί από μία σημαντική δικαστική έρευνα...

Όπως προαναφέρθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης (12/4) συνεργάτες των δύο ανδρών ήρθαν σε επικοινωνία, έλυσαν την παρεξήγηση και συμφώνησαν να μην δοθεί συνέχεια σε μία διαμάχη που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού.

Τα κοινά στοιχεία και ο Θανάσης

Παρότι δεν έχουν καλή σχέση, ο Αλαφούζος και ο Γιαννακόπουλος έχουν μερικά κοινά στοιχεία... Συνδράμουν με σημαντικά ποσά τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και έχουν αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του, έχουν διαύλους επικοινωνίας με τους οργανωμένους οπαδούς και συγκρούονται μετωπικά με την ιδιοκτησία του αιωνίου αντιπάλου, ο καθένας στο άθλημα του. Επιπλέον, έχουν αποφύγει να μεταβούν ο ένας στο κλειστό του ΟΑΚΑ και ο άλλος στο "Απόστολος Νικολαΐδης".

Όσο για το πρόσωπο που τους ενώνει - ως ένα βαθμό, φυσικά - είναι ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Πλέον, ο Δημήτρης έχει καλή σχέση με το θείο του και ακούει τις συμβουλές του, ενώ παρακολουθούν μαζί πολλά παιχνίδια στο ΟΑΚΑ. Ο Αλαφούζος σέβεται απεριόριστα τον Θανάση Γιαννακόπουλο, σπεύδει να τον χαιρετήσει κάθε φορά που τον συναντά στα επίσημα του "Απόστολος Νικολαΐδης" και ήταν από τους πρώτους που επικοινώνησε, για να ζητήσει τη συνδρομή του στην ανακαίνιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Εν κατακλείδι, δεν είναι μυστικό ότι οι Αλαφούζος και Γιαννακόπουλος δεν πρόκειται να συνεργαστούν ποτέ... Οι δύο άνδρες έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, άλλη ιδιοσυγκρασία και αντιλαμβάνονται αλλιώς τις επιχειρήσεις και τη λειτουργία τους. Δεν έχουν κάτι να χωρίσουν και ανέχονται ο ένας τον άλλο, ενώ οι συγκρούσεις τους μπορούν να χαρακτηριστούν ως αψιμαχίες και όχι ως ανοιχτός πόλεμος...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ