ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι 3 δρόμοι του Παναθηναϊκού

Οι 3 δρόμοι του Παναθηναϊκού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Αλαφούζος φεύγει, το μέλλον του Παναθηναϊκού κρέμεται από μια κλωστή. Το Sport24.gr καταγράφει τα τρία σενάρια για το μέλλον του Συλλόγου και τις πιθανότητες υλοποίησης του καθενός.

Η γραπτή δήλωση του Γιάννη Αλαφούζου επισπεύδει τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ. Παρότι ήταν γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ έχει κινήσει τις διαδικασίες για την απεμπλοκή του, η δημόσια τοποθέτησή του επισπεύδει τις εξελίξεις, αφού είναι σαφές πως η υπάρχουσα διοίκηση θα έχει διάρκεια ζωής για μερικούς μήνες ακόμα.

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώνεται στις ευθύνες του μεγαλομετόχου, για τα χρέη ή για τους χειρισμούς του σε άλλα ζητήματα. Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στο μέλλον και πώς θα πορευτεί ο Παναθηναϊκός από εδώ και πέρα. Τι τον περιμένει, αμέσως μετά την οριστική και αμετάκλητη απομάκρυνση του Αλαφούζου.

Πρακτικά, τρία σενάρια είναι τα επικρατέστερα για την επόμενη μέρα της ΠΑΕ. Δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να υλοποιηθούν, ωστόσο θεωρούνται ρεαλιστικά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

Το πιο επώδυνο για τους φίλους του Παναθηναϊκού ενδεχόμενο. Αυτό που απεύχονται να συμβεί και που ενδόμυχα ελπίζουν ότι θα εμφανιστεί ο από μηχανής θεός και θα το αποτρέψει. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πεζή και δεν υπάρχουν Μεσσίες. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός οδεύει προς τη χρεωκοπία και για να την αποφύγει, απαιτούνται μία σειρά ενεργειών.

Για να ανταποκριθεί η ΠΑΕ στις υποχρεώσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο χρειάζεται 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος της σεζόν, περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό μπορεί να συγκεντρωθεί μέσω πωλήσεων ποδοσφαιριστών, περιστολής δαπανών, εισπράξεις από χορηγικές συμβάσεις και μετακύλιση εξόδων για αργότερα.

Ο Αλαφούζος αναμένεται να συνδράμει με λίγα χρήματα μέχρι τον Μάιο, αφού το μεγαλύτερο μέρος των 20 εκατομμυρίων ευρώ των χρεών που θα αναλάβει, αφορούν προσωπικές εγγυήσεις που έχει παράσχει σε διακανονισμούς.

Αυτή τη στιγμή τα έξοδα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα και το άνοιγμα πρέπει να καλυφθεί με κάποιο τρόπο. Διαφορετικά, η ΠΑΕ θα "σκάσει" και εφόσον δεν καλύπτει τις υποχρεώσεις της, δεν θα πάρει άδεια συμμετοχής στη Superleague και στις διοργανώσεις της UEFA και θα υποβιβαστεί...

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πέραν από μερικές φιλολογικές συζητήσεις, ο μοναδικός ο οποίος προσέγγισε τον Γιάννη Αλαφούζο με συγκεκριμένο σχέδιο είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο πλάνο που προβλέπει τη σύσταση του PAO Foundation, που θα διασφαλίσει το μέλλον της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη, όλους συστεγασμένους στην "Παναθηναϊκή Συμμαχία" με έδρα το ΟΑΚΑ.

Βέβαια, ο Γιαννακόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της χρηματοδότησης. Γι' αυτό θέλει να συγκροτήσει ένα γκρουπ επιχειρηματιών οι οποίοι θα συνδράμουν και έχει επαφές με την Κυβέρνηση για τη μίσθωση του συνόλου των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου. Όμως, πρόκειται για δύο διαδικασίες που χρειάζονται χρόνο και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε λίγες μέρες.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο Γιαννακόπουλος επιζητεί την ανάμειξή του στην ομάδα ποδοσφαίρου. Ωστόσο, θα την επιχειρήσει μόνο εφόσον διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες για το εγχείρημα του και όχι υπό άλλες προϋποθέσεις. Δεδομένα στο προσοχές χρονικό διάστημα ο Γιαννακόπουλος θα μιλήσει ξανά με τον Αλαφούζο, αλλά το πότε και η έκβαση της συνάντησης δεν μπορούν να προδικαστούν.

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ - ΕΚΠΛΗΞΗ

Εδώ και πολλούς μήνες, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει προτείνει σε Έλληνες επιχειρηματίες να εμπλακούν στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Μερικοί ενδιαφέρθηκαν λίγο περισσότερο, ζητώντας ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ, αλλά δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω. Επίσης, ο μεγαλομέτοχος προσέλαβε εταιρία για να διερευνήσει την προοπτική ανάμειξης ξένων επενδυτικών funds, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό.

Συνεπώς, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος ο οποίος έχει τη διάθεση να επενδύσει στον Παναθηναϊκό. Τουλάχιστον, η έρευνα του Αλαφούζου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεν απέδωσε έως τώρα. Θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους εάν εμφανιζόταν από την... αγορά εσωτερικού ένας υποψήφιος αγοραστής ή έστω ένας που θα αναλάμβανε το μάνατζμεντ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Άρα, ναι μεν το απρόοπτο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν δύναται να ποντάρει εκεί το μέλλον του.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ