ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο χορός των εκατομμυρίων στον Ελαιώνα

Ο χορός των εκατομμυρίων στον Ελαιώνα

Το Sport24.gr αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους οι οποίοι κρύβονται πίσω από τις ενέργειες του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες στοχεύουν στο να μην καταπέσει το Προεδρικό Διάταγμα της Διπλής Ανάπλασης.

Η ενέργεια του Δήμου Αθηναίων και του Γιώργου Καμίνη να προχωρήσουν σε παράσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ του κύρους του Προεδρικού Διατάγματος για τη Διπλή Ανάπλαση, στρεφόμενος κατ' ουσία κατά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, προκάλεσε έκπληξη και εντυπώσεις.

Όμως, ήταν μία ενέργεια αναμενόμενη και προγραμματισμένη, αφού εξαρχής ο Δήμος Αθηναίων και προσωπικά ο Δήμαρχος, έχουν παρουσιαστεί ως υπέρμαχοι του πρότζεκτ. Συνεπώς, με την εκδίκαση της προσφυγής του Ερασιτέχνη στο ΣτΕ εναντίον του ΥΠΕΚΑ να πλησιάζει (έχει οριστεί στις 5 Μαρτίου), ήταν δεδομένο ότι η Δημαρχία θα παρενέβαινε.

Επίσης, για νομικούς λόγους ο Δήμος Αθηναίων ήταν υποχρεωμένος να τοποθετηθεί στο πλευρό του ΥΠΕΚΑ. Διότι σε περίπτωση που το ΣτΕ αποδεχτεί την προσφυγή του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού σε βάρος του κύρους του ΠΔ και αυτό καταπέσει, τότε ο Δήμος θα βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι στους έτερους εμπλεκόμενους φορείς της Διπλής Ανάπλασης, όπως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η Τεχνική Εταιρία "Μπάμπης Βωβός" και ενδεχομένως να κληθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις.

Κανένας δεν πρέπει να περιμένει αλλαγή στάσης από το Δήμο της Αθήνας στο συγκεκριμένο ζήτημα, τουλάχιστον όσο στη Δημαρχία παραμένει ο Γιώργος Καμίνης. Η άποψη του είναι ξεκάθαρη: η Διπλή Ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει. Αυτό το δόγμα ευαγγελίζεται και θα το υπηρετήσει την επόμενη τετραετία, εφόσον επανεκλεγεί τον Μάιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το mall του Βωβού και οι επενδυτές

Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας με δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τη Διπλή Ανάπλαση, αφού εκτός από την εκδίκαση της προσφυγής του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κατά του κύρους του ΠΔ στις 5/3, υπάρχει άλλη μία που αφορά την Τεχνική Εταιρία "Μπάμπης Βωβός". Ειδικότερα, στο τέλος Μαρτίου θα υποβάλλει προς επικύρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το σχέδιο εξυγίανσης στο οποίο θα στηρίξει την «επόμενη μέρα».

Για το σχέδιο εξυγίανσης της Τεχνικής Εταιρίας "Μπάμπης Βωβός" και το ρόλο που παίζει το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, το ρεπορτάζ της έγκυρης ιστοσελίδας capital.gr που ασχολείται με οικονομικά θέματα, ανέφερε πριν από μερικές ημέρες:

Βασικός άξονας του αναθεωρημένου «business plan» θα είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Βωβός με στόχο την αποπληρωμή των πιστωτών. Πρώτη… τη τάξει βρίσκεται η έκταση του Βοτανικού, για την οποία οι βασικές πιστώτριες τράπεζες φέρεται να έχουν προσυμφωνήσει με την εταιρεία ότι θα την αγοράσουν, αφότου εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης.

«Η μεταβίβαση του ακινήτου σε καινούργιο νομικό πρόσωπο θα καταστήσει ευκολότερη την εύρεση επενδυτή, όπως και τη χρηματοδότηση του έργου για το οποίο απαιτούνται σήμερα περίπου 70 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Βωβός.

Η έκταση στο Βοτανικό αποτιμάται σήμερα προς 126 εκατομμύρια ευρώ από 230 εκατ. παλαιότερα, με το 100% της προς σύσταση εταιρείας να σχεδιάζεται να μεταβιβαστεί στις τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν την μετέπειτα αξιοποίηση του ημιτελούς σήμερα εμπορικού κέντρου.

Αναφερόμενος στο έργο ο κ. Βωβός, σημείωσε ότι το εμπορικό κέντρο θα πρέπει να ολοκληρωθεί, να λειτουργήσει για μερικά χρόνια και στη συνέχεια να πωληθεί, ενώ επιβεβαίωσε ότι για το project έχουν εκφράσει ενδιαφέρον δύο επενδυτικά σχήματα.

Η... σύμπτωση των γεγονότων

Η παράσταση του Δήμου Αθηναίων στο ΣτΕ υπέρ του κύρους του ΠΔ συνέβη παράλληλα με το ενδιαφέρον εγχώριων μεγαλοεπενδυτών για το εμπορικό κέντρο της Τεχνικής Εταιρίας "Μπάμπης Βωβός" στο Βοτανικό. Παρότι επιφανειακά δεν υπάρχει σύνδεση, εντούτοις τα δύο γεγονότα σχετίζονται μεταξύ τους.

Οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση και την εκμετάλλευση του mall, πιέζουν για την επανέναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση της κατασκευής του, ώστε να το αξιοποιήσουν και να αποσβέσουν ένα μέρος των εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δανείσει στην Τεχνική Εταιρία "Μπάμπης Βωβός".

Το Προεδρικό Διάταγμα, εφόσον δεν καταπέσει, διασφαλίζει ότι οι εργασίες στο Mall μπορούν να ξαναρχίσουν και πλέον, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να διακοπούν. Η Διπλή Ανάπλαση κατοχυρώνεται νομικά, δεν μπορούν να γίνουν νέες προσφυγές και επομένως, όποιος επενδυτής συμμετάσχει ενεργά, δεν θα κινδυνεύσει από νομικές επιπλοκές.

Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος των κοινοτικών κεφαλαίων που θα απορροφηθούν από την Ελλάδα, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, θα κατευθυνθεί στο τρίγωνο Ελαιώνας - Ακαδημία Πλάτωνος - Ομόνοια. Στον ευρύτερο σχεδιασμό της περιοχής, όπως αποκαλύπτεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνα 2021, περιλαμβάνονται νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, διάνοιξη δρόμων, αποχετευτικό δίκτυο, δηλαδή ένας πραγματικός οικοδομικός οργασμός.

Ακόμα και η κατασκευαστική εταιρία ΑΚΤΩΡ, η οποία είχε αναλάβει την ανέγερση του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού, ατύπως έχει εξασφαλίσει μία σειρά έργων στην ευρύτερη περιοχή. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το πλάνο είναι το mall του Βωβού να αποτελέσει την αφετηρία για την επένδυση εκατομμυρίων ευρώ.

Ο συνδεδεμένος Παναθηναϊκός

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η "πρεμούρα" για το Προεδρικό Διάταγμα και την εγκυρότητα του, δεν αφορά τον Παναθηναϊκό... Έχει σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο Βοτανικό και απλώς ο Παναθηναϊκός αποτελεί έναν ρυθμιστικό παράγοντα.

Το ζητούμενο για το σύλλογο είναι να κινηθεί συντονισμένα και να εκμεταλλευτεί την περίσταση και για δικό του όφελος. Είτε οι διοικήσεις αποφασίσουν τη μετεγκατάσταση στο Βοτανικό, είτε τη διεκδίκηση της ανακατασκευής του "Απόστολος Νικολαΐδης", έχουν μία εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσουν τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού και να πάρουν όσα έχουν δικαιούνται.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ