ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο χάρτης του νέου Παναθηναϊκού

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ËÁÑÉÓÁ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ËÁÑÉÓÁ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός αρχίζει τη σεζόν έχοντας τον "κορμό" και το ίδιο προπονητικό επιτελείο και το ζητούμενο είναι να προσθέσει ποιότητα και ποσότητα, για να διεκδικήσει μία πετυχημένη σεζόν.

Μετά από αρκετά χρόνια, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ενώπιον μίας παράξενης κατάστασης... Ο Γιάννης Αλαφούζος αναζητούσε τους σωστούς συνεργάτες για να τους εμπιστευτεί ένα αθλητικό πρότζεκτ και έκανε αρκετές λάθος επιλογές, οι οποίες του κόστισαν χρόνο, χρήμα και κόπο.

Εσχάτως, όμως, φαίνεται πως τους ανακάλυψε και τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς τους είναι ενθαρρυντικά. Φυσικά, ο λόγος για τον Νίκο Λυμπερόπουλο, τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τους συνεργάτες τους. Το team διαμορφώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο και συμμάζεψε όσο δεν πάει τη χαοτική κατάσταση που παρέλαβε από τον Αντρέα Στραματσόνι και το επιτελείο του.

Όμως, εδώ αρχίζουν τα παράδοξα... Ενώ ο Αλαφούζος στήριξε έμπρακτα τους προηγούμενους επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, τώρα που βρήκε τους - φαινομενικά - κατάλληλους, ο ίδιος έχει αποστασιοποιηθεί. Η ΠΑΕ έχει ξαναμπεί σε καθεστώς μνημονίου, οι πληρωμές καθυστερούν, ο Αλαφούζος είναι εξαφανισμένος και παραχώρησε την προεδρία και γίνονται περικοπές στο προσωπικό.

Όσο αποτελεσματικοί και αν αποδειχθούν οι Ουζουνίδης και Λυμπερόπουλος, εάν ο Παναθηναϊκός συνεχίσει να τελεί υπό αβεβαιότητα, θα επέλθει η κατάρρευση. Η ΠΑΕ πρέπει να επανακτήσει τη συνέπεια της και να λειτουργήσει ορθολογικά, ώστε να υποστηριχθεί η δουλειά του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή. Διαφορετικά, όλα θα αποδειχθούν μάταια...

Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός αρχίζει τη σεζόν στην πιο δεινή θέση από το BIG 4 από οικονομικής άποψης. Όμως, έχει έναν προπονητή που έχει παρουσιάσει έργο και εφόσον δεν φύγει κάποιος εκ των Μπεργκ, Ζέκα, Μολέντο, Βιγιαφάνιες, τότε διαθέτει έναν ποιοτικό και καλό "κορμό".

Εφόσον ενισχυθεί το ρόστερ και αποκτήσει επαρκές "βάθος", τότε ο Παναθηναϊκός είναι ικανός να χτυπήσει τον τίτλο. Διαφορετικά, με μία κατάσταση παρόμοια με τη φετινή από άποψης λύσεων, η ομάδα θα έχει εκλάμψεις και δεν θα ανταποκριθεί στις αυξημένες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Πάντως, σε πρώτη φάση ο στόχος είναι η πρόκριση στους ομίλους του Europa League, μέσω δύο προκριματικών γύρων.

Το θετικό είναι πως η νέα κατάσταση στην ομάδα δίνει μία προοπτική στους οπαδούς, οι οποίοι έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους στον ιδιοκτήτη και στη διοίκηση. Τουλάχιστον στην αρχή, το "Απόστολος Νικολαΐδης" θα έχει θετική αύρα και εναπόκειται στον Παναθηναϊκό να τη διατηρήσει.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ

Τα συμβόλαια του Στέφανου Κοτσόλη και του Τζαντομένικο Μέστο ολοκληρώθηκαν και δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Οι δύο ποδοσφαιριστές διανύουν προχωρημένα ποδοσφαιρικά ηλικία και δεν υπολογίζονται για την επόμενη σεζόν από τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Πάντως, αυτός ο οποίος διάβηκε πρώτος την πόρτα της εξόδου ήταν ο Σεμπαστιάν Λέτο, όπως ενημέρωσε η ΠΑΕ με ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης (1/6).

ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Είναι γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να απαλλαγεί από τα συμβόλαια των Λαουτάρο Ρινάλντι και Γενς Βέμερ. Ο Λυμπερόπουλος έχει επαφές με τους μάνατζερ του εδώ και μήνες, αναζητώντας ανεπιτυχώς μία συμβιβαστική λύση.

Ο τεχνικός διευθυντής έχει ενημερώσει επίσης τους Ολιβιέ Μπουμάλ, Παναγιώτη Βλαχοδήμο, Ράσμους Τελάντερ, Διαμαντή Χουχούμη και Νούνο Ρέις ότι είναι προτιμότερο να βρουν ομάδα για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Ακόμα, ολοκληρώνεται ο δανεισμός του Πολ Ζοσέ Εμποκού και τα πολλά χρήματα που ζητά η Κιέβο Βερόνα, λειτουργεί ανασταλτικά για να μείνει στην Αθήνα.

ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΕΣ

Πάμε να δούμε και ποιοι είναι για να μένουν στο ρόστερ. Υπό την έννοια ότι ο Παναθηναϊκός θα ήθελε να τους έχει στην διάθεση του και τη νέα σεζόν, αφού ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί σε μια μεταγραφική περίοδο και τι προτάσεις μπορεί να έρθουν για τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή.

Τερματοφύλακες: Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος αν και άρχισε να αγωνίζεται από το Νοέμβριο και μετά πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν με πολύ καλές εμφανίσεις που τον καθιέρωσαν ως βασικό κάτω από τα γκολπόστ και του άνοιξαν μάλιστα τη πόρτα της Εθνικής Ελπίδων της Γερμανίας U21 και θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Πολωνία. Ο νεαρός γκολκίπερ, ο οποίος έχει ακόμα πολλά να μάθει, τη νέα σεζόν ξεκινάει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του βασικού γκολκίπερ και φυσικά γνωρίζοντας από την αρχή ότι θα είναι το Νο1 θα μπει στη σεζόν με καλύτερη ψυχολογία.

Στο ρόστερ αναμένεται να παραμείνει και ο Λουκ Στιλ με τον Άγγλο γκολκίπερ πριν από λίγες μέρες να δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να φύγει από τον Παναθηναϊκό παρά το γεγονός ότι πλέον είναι δεύτερος στην ιεραρχία. Οι πράσινοι θα ήθελαν να γίνει μια μείωση στις οικονομικές απολαβές του και δεν θα είχαν πρόβλημα να τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους. Η τριάδα θα πλαισιωθεί με τον Κωνσταντίνο Κότσαρη ο οποίος επιστρέφει από τον δανεισμό του στην Ομόνοια.

Αμυντικοί: Ο Νίκος Μαρινάκης με τις εμφανίσεις του στα playoffs παίζει να εξασφάλισε μια θέση και στο ρόστερ της επόμενης περιόδου. Ίσως σε διαφορετική θέση απ' ότι τον έχουμε συνηθίσει όμως καθώς ο Μαρίνος Ουζουνίδης θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει και ως αμυντικό χαφ. Το συμβόλαιο του βέβαια τελειώνει στα τέλη Ιουνίου και θα πρέπει να ανανεώσει αν είναι να παραμείνει. Καλή σεζόν, ιδίως για πρώτη στον Παναθηναϊκό, πραγματοποίησε ο Ουσμάν Κουλιμπαλί. Βασικός και αναντικατάστατος τη χρονιά που μας πέρασε και με την ίδια λογική θα τον βρει και η νέα σεζόν. Ο Γιώργος Κουτρουμπής ήταν ο πιο σταθερός σε παρουσία στόπερ του τριφυλλιού. Πότε έχοντας δίπλα του τον Μολέντο, πότε τον Τελάντερ, πότε τον Ευαγγέλου ήταν πάντα εκεί. Πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιο του με τους πράσινους.

Πολλή συζήτηση γίνεται γύρω από το όνομα του Ροντρίγκο Μολέντο. Στον Παναθηναϊκό θέλουν να διατηρήσουν στο ρόστερ τους τον Βραζιλιάνο αμυντικό ο οποίος έχει συμβόλαιο για ένα χρόνο ακόμα. Είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός και θεωρείται από τους πράσινους ως ο ηγέτης της αμυντικής γραμμής. Για αυτό του έγινε ήδη και πρόταση ανανέωσης. Βέβαια ο ίδιος έχει κάποια προσωπικά προβλήματα και οι πράσινοι καλούνται να τον βοηθήσουν να τα ξεπεράσει και αυτά.

Δίπλα του θα μάθει πολλά και ο νεαρός στόπερ Στέφανος Ευαγγέλου. Τη φετινή σεζόν πήρε αρκετά παιχνίδια στα πόδια του και την επόμενη χρονιά θα μπει από την αρχή της σεζόν στην εξίσωση των τεσσάρων στόπερ που θα έχει το τριφύλλι. Μάλιστα πολλά θα μάθει και από τον Μαρίνο Ουζουνίδη, έναν εκ των καλύτερων Ελλήνων αμυντικών που έχει φορέσει τη φανέλα με το "τριφύλλι" και ο οποίος αρέσκεται να δουλεύει και να εξελίσσει νέους παίκτες.

Τέλος στην αριστερή πλευρά ο Νίκλας Χουλτ ήρθε και πήρε τη φανέλα του βασικού σπίτι του. Από τις καλύτερες μεταγραφές της περσινής σεζόν και είναι δεδομένο ότι την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερος.

Μέσοι: Η μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού ξεκινάει από τον Έλληνα πλέον Ζέκα. Ευτυχώς για τον Μαρίνο Ουζουνίδη δεν τελειώνει εκεί. Το σίγουρο πάντως είναι πως και τη νέα σεζόν ο αρχηγός του Παναθηναϊκού θα ηγηθεί των προσπαθειών του τριφυλλιού για κάτι καλό.

Το καλό για τον Ζέκα είναι ότι την επόμενη σεζόν θα έχει δίπλα του τον Δημήτρη Κουρμπέλη ο οποίος αποδεικνύεται σε "διόσκουρό" του. Οι δυο του μαζί πραγματοποίησαν ένα εξαιρετικό δεύτερο μισό και φυσικά ο Παναθηναϊκός περιμένει του χρόνου ο Κουρμπέλης να είναι ακόμα καλύτερος. Και αυτό γιατί θα ξεκινήσει προετοιμασία κανονικά με τους πράσινους ενώ ο Ουζουνίδης τον πιστεύει πολύ από την πρώτη στιγμή και για αυτό έδωσε "γη και ύδωρ" για να τον φέρει στην ομάδα.

Δίπλα τους θα βρίσκεται και ο Ρόμπιν Λουντ. Ο Φινλανδός έκλεισε εξαιρετικά τη χρονιά αν και με τον Μαρίνο Ουζουνίδη δεν είχε τόσο συχνή παρουσία στην ενδεκάδα ελέω και κάποιων τραυματισμών. Δουλεύοντας από την αρχή υπό τις οδηγίες του 48χρονου τεχνικού μπορεί να προσφέρει πολλά την επόμενη σεζόν.

Καλή μπορεί να θεωρηθεί και η πρώτη χρονιά του Λούκα Βιγιαφάνιες με το τριφύλλι στο στήθος και φυσικά ο Αργεντινός ο οποίος φέτος έπαιξε και ως δεκάρι, χρησιμοποιήθηκε και στα πλάγια αλλά και ως αμυντικός μέσος λογικά θα τα πάει καλύτερα τη νέα περίοδο βρίσκοντας και τον ρόλο του από την πρώτη στιγμή.

Στον Παναθηναϊκό θα συνεχίσει τη νέα σεζόν και ο Πασχάλης Στάικος και το πρώτο που εύχονται όλοι είναι να μην αντιμετωπίσει ξανά κάποιο θέμα με την υγεία του. Αν συμβεί αυτό τότε έχει να προσφέρει πολλά και υπό τις οδηγίες του Μαρίνου Ουζουνίδη και υπό την σκέπη του μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους πράσινους.

Αρκετούς πόντους κέρδισε στα τελευταία ματς με τις εμφανίσεις του και ο Τάσος Χατζηγιοβάνης. Φυσικά στον Παναθηναϊκό γνώριζαν το ταλέντο του, μόνο που ο 20χρονος άσος το έδειξε και στο γήπεδο και μάλιστα στα παιχνίδια των playoffs δείχνοντας ότι την επόμενη σεζόν μπορεί να αποτελέσει μια λύση, όχι ανάγκης, αλλά μια λύση που μπορεί να ανταπεξέλθει στο ροτέισον.

Επιθετικοί: Στην επίθεση του Παναθηναϊκού δεν αποκλείεται να μην υπάρξει καμία αλλαγή αρκεί να διατηρηθεί η ίδια τετράδα, δεν έχουμε κάποια αποχώρηση και επίσης μπορέσει το τριφύλλι να κάνει δικό του τον Βίκτωρ Κλωναρίδη.

Δεδομένα στο τριφύλλι θέλουν να μείνει ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός έχει συμβόλαιο με τους πράσινους και η ευχή όλων στον Παναθηναϊκό είναι να το εξαντλήσει αλλά να μείνει και για άλλα χρόνια στην ομάδα. Οι "σειρήνες" που ερίζουν στα αυτιά του όμως είναι πάρα πολλές, ίσως περισσότερες από κάθε άλλο καλοκαίρι.

Η έλευση του Βίκτωρ Κλωναρίδη τον Γενάρη στον Παναθηναϊκό άλλαξε την εικόνα του τριφυλλιού. Στόχος των πράσινων είναι να διατηρήσουν στο ρόστερ τους τον Έλληνα επιθετικό αλλά θα πρέπει να τα βρουν με την ομάδα του αλλά και με τον ίδιο.

Τον Γενάρη ήρθε στους πράσινους και ο Γκιγέρμο Μολίνς ο οποίος προερχόταν από μεγάλη αγωνιστική απραξία και δεν μπόρεσε να δείξει όσα θα ήθελαν στο τριφύλλι. Ο Σουηδός έχει όμως ένα χρόνο ακόμα συμβόλαιο και κάνοντας προετοιμασία από την αρχή της σεζόν μπορεί να παρουσιαστεί εντελώς διαφορετικός.

Την τετράδα της επίθεσης συμπληρώνει ο 19χρονος Σωτήρης Πίσπας. Φέτος πήρε κάποιες πρώτες ευκαιρίες αλλά την επόμενη χρονιά θα μπορέσει να δείξει πολλά περισσότερα.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε δώσει αρκετούς δανεικούς στην διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε και κάποιοι εξ αυτών θα επιστρέψουν στο τριφύλλι και κάποιοι εξ αυτών θα αποχωρήσουν λύνοντας το συμβόλαιο τους.

Επιστρέφουν: Ο Κωνσταντίνος Κότσαρης είχε παραχωρηθεί ως δανεικός στην Ομόνοια του Νίκου Νταμπίζα, αλλά δυστυχώς ένας σοβαρός τραυματισμός στον ώμο τον άφησε εκτός για τέσσερις μήνες και δεν πήρε παιχνίδια στα πόδια του. Θα επιστρέψει όμως για να συμπληρώσει την τριάδα των γκολκίπερ καθώς στο "τριφύλλι" πιστεύουν πολύ στο διεθνή με τη νέων και την ελπίδων τερματοφύλακα. Μάλιστα από τις τελευταίες μέρες της φετινής περιόδου είχε ήδη επιστρέψει στις προπονήσεις του τριφυλλιού.

Πιθανή επιστροφή: Ο Χρήστος Δώνης δεν υπολογιζόταν από τον Αντρέα Στραματσόνι με αποτέλεσμα να φύγει αρχικά για τον ΠΑΣ Γιάννινα και εν συνεχεία τον Ιανουάριο για τον Ηρακλή. Στον "Γηραιό" πήρε παιχνίδια στα πόδια του, βρήκε τον εαυτό του και ήταν από τους καταλύτες στην προσπάθεια της αγωνιστικής παραμονής της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και αυτό ίσως του δώσει μια θέση στο ρόστερ του τριφυλλιού τη νέα σεζόν. Θετικό για το νεαρό μέσο του οποίου το συμβόλαιο λήγει σε ένα χρόνο πως εδώ και ένα μήνα έκανε κανονικά προπονήσεις υπό τις οδηγίες του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Πώληση ή νέος δανεισμός: Γιαννακόπουλος, Ατζαγκούν, Γουακάσο είναι οι τρεις της πράσινης λίστας που έπαιξαν δανεικοί την περσινή σεζόν και όπως όλα δείχνουν δεν θα ανήκουν στο ρόστερ ούτε την επόμενη περίοδο. Ο Νίκος Γιαννακόπουλος πήρε 23 παιχνίδια στον Άρη Λεμεσού και ουσιαστικά καπάρωσε τη θέση του βασικού. Δεν αποκλείεται να παραμείνει στην Κύπρο λύνοντας το συμβόλαιο του με το τριφύλλι.

Ο Αμπντούλ Ατζαγκούν είναι από τους αγαπημένους παίκτες του Γιάννη Αναστασίου και είχε μια εξαιρετική παρουσία στην Ρόντα. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει τον Έλληνα τεχνικό στο Βέλγιο και στην Κορτράικ με τον παίκτη να πωλείται από τους πράσινους στον σύλλογο του Βελγίου.

Η πιο περίπλοκη περίπτωση είναι αυτή του Μουμπάρακ Γουακάσο. Και αυτό γιατί ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει καλή άποψη για τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του Γκανέζου άσου ο οποίος αγωνίστηκε για έξι μήνες δανεικός στην Γρανάδα αλλά το θέμα είναι κατά πόσο ο ίδιος θέλει να μείνει και να προσφέρει στο τριφύλλι χωρίς μουρμούρες. Θα γίνει συνάντηση με τον μάνατζερ του και αν δοθούν εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις από την πλευρά του παίκτη τότε δεν αποκλείεται να παραμείνει. Αλλιώς θα πουληθεί. Όλα όμως είναι στον αέρα με τον Γουακάσο.

ΠΙΘΑΝΗ ΠΩΛΗΣΗ

Σε μια μεταγραφική περίοδο, ειδικά τη θερινή που κρατά τρεις ολόκληρους μήνες, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τι προτάσεις θα προκύψουν και για ποιους, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά και όπως είπε και ο Νίκος Λυμπερόπουλος αμέσως μετά το ματς της Τούμπας όλοι οι παίκτες είναι προς πώληση αρκεί να είναι προς το συμφέρον της ομάδας.

Με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδιαφέρον και πρόταση ενδεχόμενα να προκύψει για τον Ροντρίγο Μολέντο (Ιντερνασιονάλ), με τα δημοσιεύματα στην Βραζιλία να είναι πάρα πολλά όπως επίσης και για τον Λούκας Βιγιαφάνιες (Μάιντς), με τους Γερμανούς αρκετές φορές να έχουν έρθει για πάρτι του στην Αθήνα ή ακόμα και από την Ισπανία.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να έρθει μια πρόταση για τον πρώτο σκόρερ του Παναθηναϊκού και του πρωταθλήματος, τον Μάρκους Μπεργκ, τον οποίο παρακολουθούν αρκετές ομάδες από την Αγγλία ενώ οι "σειρήνες" από την Κίνα ηχούν πάντα δυνατά στα αυτιά του Σουηδού φορ.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Πολλά θα εξαρτηθούν από τους παίκτες που θα αποχωρήσουν και τις θέσεις τις οποίες κάλυπταν. Για παράδειγμα αν φύγει ένας γκολκίπερ, βασικός ή μη, τότε ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κινηθεί για την απόκτηση ενός τερματοφύλακα. Αν δεν φύγει κανείς τότε δεδομένα το τριφύλλι θα μείνει με τους γκολκίπερ που έχει.

Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει κάποια αποχώρηση απ' αυτές που δεν περιμένουμε και το ρόστερ που είχε φέτος ο Παναθηναϊκός είναι σίγουρο πως οι πράσινοι θέλουν ενίσχυση στα δυο άκρα τις άμυνας με ένα δεξί και ένα αριστερό μπακ, πίσω από τους Κουλιμπαλί και Χουλτ. Επίσης πιθανόν να κινηθούν για ένα ή και δυο στόπερ αναλόγως ποιοι θα φύγουν.

Ακόμη το "τριφύλλι" θέλει έναν παίκτη να προστεθεί στους Ζέκα, Κουρμπέλη στα αμυντικά χαφ και έναν ποδοσφαιριστή που θα παίζει ως δεκάρι, έχει ακουστεί κατά κόρον το όνομα του Μασούντ, αλλά και δυο παίκτες που θα παίζουν στα εξτρέμ αν τελικά δεν βρεθεί λύση για να παραμείνει ο Εμποκού. Αλλιώς αν μείνει ο Εμποκού θα πάει μόνο για έναν.

Φυσικά πιθανόν να προκύψει ανάγκη και για την απόκτηση επιθετικού αν πουληθεί ο Μπεργκ ή δεν ολοκληρωθεί η απόκτηση του Κλωναρίδη.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ