ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο "βίσονας" Ινσούα!

Ο "βίσονας" Ινσούα!

Το αγωνιστικό προφίλ και η μέχρι σήμερα καριέρα του Εμανουέλ Ινσούα. Μιλάει στο Sport24.gr ο προπονητής του το 2015 στη Γρανάδα, Αμπέλ Ρεσίνο (pics & videos)

Ο Παναθηναϊκός ήρθε σε συμφωνία με την Ουντινέζε για την απόκτηση του Εμανουέλ Ινσούα, μια κίνηση η οποία θα ενισχύσει το αριστερό άκρο της άμυνας των "πράσινων", αλλά θα προσφέρει και ποιότητα σε όλη την πλευρά, αφού ο Αργεντινός μπακ διαθέτει επιθετικογενή χαρακτηριστικά, προσφέροντας ποιότητα τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη δημιουργία του παιχνιδιού. Ο "βίσονας", όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο πρώην προπονητής του στη Μπόκα Τζούνιορς, Κάρλος Μπιάνκι, συνδυάζει δύναμη και τεχνική, βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία (26 ετών) και έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο. Στην Ευρώπη έχει ελάχιστες συμμετοχές μέχρι σήμερα με την ομάδα της Γρανάδα (αφού με την Ουντινέζε δεν έχει αγωνιστεί) και ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον παίκτη, ώστε να δείξει την αξία του και να πάρει παιχνίδια από τον Μαρίνο Ουζουνίδη σαν εναλλακτική λύση του Χουλτ στην "πράσινη" ενδεκάδα. Μέχρι να τον δούμε στο γήπεδο, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στη ζωή και την μέχρι σήμερα καριέρα του, ξεκινώντας όμως πρώτα με όσα μας είπε ο πρώην προπονητής του το 2015 στη Γρανάδα, Αμπέλ Ρεσίνο.

ΑΜΠΕΛ: Ο ΙΝΣΟΥΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ, ΓΡΗΓΟΡΟΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΣ

Ο "βίσονας" Ινσούα!

Εμανουέλ Ινσούα και Αμπέλ Ρεσίνο στην πρώτη προπόνηση του Αργεντινού με τη Γρανάδα (20/1/2015)

Τα βασικότερα αγωνιστικά στοιχεία του Ινσούα είναι λίγο-πολύ γνωστά, αλλά η γνώμη ενός τεχνικού έχει πάντα πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Ο Αμπέλ Ρεσίνο ήταν ο προπονητής του Αργεντινού το 2015 στη Γρανάδα, άρα τον γνωρίζει από πρώτο χέρι. Επικοινωνήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε να μας πει τη δική του άποψη για το νέο μεταγραφικό απόκτημα των "πράσινων". Ακολουθεί το σχόλιό του:

"Αν και τον είχα υπό τις οδηγίες μου για λίγους μόνο μήνες, ναι, τον θυμάμαι. Τον αποκτήσαμε στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου το 2015 και από την πρώτη στιγμή μου έκανε εντύπωση η δύναμή του και η ενέργεια που έβγαζε στις προπονήσεις. Είναι πολύ γυμνασμένος, αλλά και τεχνικά δεν υστερεί. Δεν μπορείς να πεις ότι διαθέτει την τρομερή ποιότητα, αλλά τα καλά στοιχεία που έχει σε αυτόν τον τομέα, ξέρει πώς να τα χρησιμοποιεί όταν χρειάζεται, χωρίς να κάνει κατάχρηση. Είναι γρήγορος, μπορεί να ανέβει άνετα την πλευρά και να συνδυαστεί με τους μέσους και τα εξτρέμ. Στη Γρανάδα τον χρειαζόμουν περισσότερα στην άμυνα, χωρίς να ανεβαίνει πολύ και ήταν αρκετά καλός στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Είναι χρήσιμος, επειδή ένας προπονητής - ανάλογα με τον τρόπο παιχνιδιού της εκάστοτε ομάδας - μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και ως αριστερό μπακ και ως αριστερό μπακ χαφ. Είναι υπάκουος, ακολουθεί τις εντολές, είναι συνεργάσιμος και νομίζω ότι στα δυο αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, θα έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Τέλος, σαν χαρακτήρας, είναι ένα ήσυχο παιδί, ευγενικό, προσιτό, με καλές σχέσεις τόσο με τους συμπαίκτες του, όσο και με τους προπονητές του".

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΙΝΣΟΥΑ

Ο "βίσονας" Ινσούα!

Ο Ινσούα με τη φανέλα της Boca Juniors (14/7/2013)

Ο Εμανουέλ Μαριάνο Ινσούα Σαπάτα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1991 στο Μπουένος Άιρες και μεγάλωσε σε μια οικογένεια, "αφοσιωμένη" στο ποδόσφαιρο. Από μικρός ακολούθησε τα βήματα του κατά δυο χρόνια μεγαλύτερου αδερφού του, Εμιλιάνο (αγωνίζεται στην Στουτγκάρδη) και γράφτηκε στο Club Social y Deportivo Pinocho, έναν σύλλογο που ειδικεύεται στο ποδόσφαιρο σάλας. Εκεί, στα κλειστά γήπεδα της Πινότσο, ο Έμα και ο Έμι έμαθαν τα πρώτα μυστικά του αθλήματος, επιλέγοντας αμφότεροι την ίδια θέση, εκείνη του αριστερού μπακ. Στη συνέχεια, βρέθηκαν μαζί στις ακαδημίες της αγαπημένης τους Μπόκα Τζούνιορς, από όπου ο Εμιλιάνο αναχώρησε το 2007 για την Λίβερπουλ. Το μεγάλο είδωλο του Εμανουέλ, ήταν ο Ροδόλφο Αρουαμπαρένα: "Κοιτούσα τις κινήσεις του Βάσκου, από αυτόν έμαθα πολλά για τη θέση και βελτιώθηκα, ήταν πάντα ο παίκτης που θαύμαζα από μικρός", έχει εκμυστηρευτεί κατά καιρούς ο Ινσούα.

Ανεβαίνοντας το 2012 στην πρώτη ομάδα της Μπόκα, σε ηλικία 21 ετών, έκανε το ντεμπούτο του μπαίνοντας ως αλλαγή σε έναν αγώνα του Κυπέλλου Αργεντινής, με αντίπαλο την Κλουμπ Ολίμπο και έναν μήνα αργότερα, τον Μάιο του 2012, έπαιξε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα, στην εκτός έδρας νίκη της ομάδας του (0-2) επί της Ράσινγκ Κλουμπ. Όμως ο προπονητής του, Χούλιο Φαλτσιόνι, χρησιμοποιούσε ως βασικό αριστερό μπακ τον Κλεμέντε Ροντρίγκες, κάτι που άφηνε ελάχιστα περιθώρια στον νεαρό Ινσούα να παίξει. Έτσι λοιπόν, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ο παίκτης δόθηκε δανεικός στην Γοδόι Κρους, ο τεχνικός της οποίας, Ομάρ "ελ Τούρκο" Ασάντ, τον εμπιστεύθηκε και τον έκανε βασικό. "Εκείνα τα 35 παιχνίδια που έπαιξα στην Μεντόσα μέσα σε έναν χρόνο, ήταν το κλειδί για να ωριμάσω τόσο αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά", λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Clarín. Τον Ιούνιο του 2013, ο Ινσούα άφησε την "Τόμπα" και επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες.

Ο "βίσονας" Ινσούα!

Ο Ινσούα πανηγυρίζει γκολ με τη φανέλα της Godoy Cruz (2012)

Προπονητής στην Μπόκα Τζούνιορς είχε αναλάβει ο Κάρλος Μπιάνκι, ο οποίος εκτίμησε αμέσως τις ικανότητες του Ινσούα και του έδωσε θέση βασικού στην ενδεκάδα. Στο τέλος του 2013 είχε έναν τραυματισμό στη μέση και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για δυο μήνες, όταν επέστρεψε όμως, έγινε και πάλι βασικός στα σχέδια του "Μπόζο". Η απόδοσή του σε όλη τη σεζόν ήταν πολύ καλή, κάτι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Γουέστ Χαμ. Οι Άγγλοι κατέθεσαν επίσημη πρόταση για την αγορά του, όμως η Μπόκα την απέρριψε και έκανε την δική της αντιπρόταση, η οποία δεν έγινε δεκτή και κάπου εκεί σταμάτησε το όλο θέμα. Πάντως, ήταν ο ίδιος ο Μπιάνκι που είχε ζητήσει από τη διοίκηση να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει τον Ινσούα στην "Μπομπονέρα". Το πόσο απαραίτητος είχε γίνει στην Μπόκα ο Ινσούα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όταν στο ξεκίνημα της νέας σεζόν απουσίασε από τα πρώτα πέντε παιχνίδια λόγω τραυματισμού, η ομάδα του δέχτηκε 8 γκολ σε εκείνες τις αναμετρήσεις.

Φυσικά, με το που επανήλθε, τοποθετήθηκε ξανά στο αριστερό άκρο της άμυνας, έχοντας ως συμπαίκτη και αρχηγό, τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, με τον οποίο παραλίγο να έρθει στα χέρια! Ήταν στο ημίχρονο ενός αγώνα της Μπόκα με την Τίγρε (Απρίλιος του 2014), οι "Xeneizes" νικούσαν 1-0, όμως ο Ρικέλμε έκανε αυστηρές παρατηρήσεις στον Ινσούα, επειδή κατά τη γνώμη του, δεν βοηθούσε όσο θα έπρεπε στα αμυντικά του καθήκοντα. Ο Εμανουέλ απάντησε, οι δυο τους άρχισαν τις βρισιές και αν δεν επενέβαιναν οι συμπαίκτες τους, θα είχαν συμβεί και τα χειρότερα! Το περιστατικό ξεχάστηκε γρήγορα, ο Έμα συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις, όμως όλα άλλαξαν όταν ο Μπιάνκι απομακρύνθηκε από τον πάγκο και στη θέση του ήρθε ο Αρουαμπαρένα, το παιδικό και εφηβικό είδωλο του Ινσούα, όπως γράψαμε πιο πάνω. Ο "Βάσκος" προτίμησε για αριστερό μπακ τον Νικολάς Κολάσο και ο Εμανουέλ έγινε αναπληρωματικός.

Ο "βίσονας" Ινσούα!

Ο Ινσούα (δεξιά) με τη φανέλα της Racing Club (1/3/2017)

Στο ξεκίνημα του 2015, βλέποντας ότι ο Αρουαμπαρένα έψαχνε στην αγορά ένα ακόμα αριστερό μπακ, αποφάσισε ότι έπρεπε να ψάξει τον επόμενο προορισμό της καριέρας του. Έτσι λοιπόν, στις 19 Ιανουαρίου του 2015 έφτασε στη Γρανάδα, πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις και την επόμενη ημέρα υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 4,5 χρόνων με την ισπανική ομάδα. Στις 25/1 έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν, στο εκτός έδρας ισόπαλο 2-2 με την Ντεπορτίβο. Μέχρι το τέλος της σεζόν είχε 12 συμμετοχές, έναν τραυματισμό και μια αποβολή. Η ομάδα σώθηκε στο παρά πέντε (17η), όμως ο πραγματικός προορισμός του παίκτη ήταν η Ουντινέζε. Εκείνη την εποχή, Γρανάδα και Ουντινέζε είχαν τον ίδιο ιδιοκτήτη, τον Τζίνο Πότσο. Οι Ιταλοί ήταν εκείνοι που στην πραγματικότητα ήθελαν τον παίκτη, όμως ο Πότσο τον είχε δώσει στη Γρανάδα, ώστε να έχει ένα εξάμηνο μπροστά του για να εγκλιματιστεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 2015, ο Ινσούα έφυγε από την Ισπανία και πήγε στην Ιταλία και το Ούντινε.

Τελικά στο ξεκίνημα της σεζόν τραυματίστηκε ξανά και όταν επέστρεψε, δεν πήρε ευκαιρίες (είχε μόνο μια συμμετοχή στο ιταλικό Κύπελλο), με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2016 να διασχίσει και πάλι τον Ατλαντικό και να δοθεί δανεικός στην Νιούελς Ολντ Μπόις (κεντρική φωτογραφία). Με 16 συμμετοχές και 2 γκολ δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, αλλά το καλοκαίρι άλλαξε και πάλι ομάδα, αφού η Ουντινέζε τον έδωσε δανεικό αυτή τη φορά στην Ράσινγκ Κλουμπ. Στην Αβεγιανέδα ο Ινσούα αγωνίστηκε σε 23 επίσημα παιχνίδια (1 γκολ & 2 ασίστ) και όταν ολοκληρώθηκε και εκεί ο δανεισμός του (φέτος το καλοκαίρι), επέστρεψε ξανά στην Ιταλία. Ο προπονητής της Ουντινέζε, Λουίτζι Ντελνέρι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν τον είχε στα σχέδιά του, έτσι λοιπόν, ένας νέος δανεισμός ήταν και για φέτος η λύση για τους Ιταλούς. Ο Παναθηναϊκός έκανε συζητήσεις με τον ιταλικό σύλλογο για να αγοράσει μέρος των δικαιωμάτων του παίκτη και να υπάρξει συνιδιοκτησία, η διαπραγμάτευση έληξε με επιτυχία και έτσι οι "πράσινοι" απέκτησαν το 60%, αφήνοντας στην Ουντινέζε το 40% ως ποσοστό μεταπώλησης. Πλέον ο Ινσούα βρίσκεται στην Αθήνα, πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο και είναι έτοιμος να φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι.

Ο ΙΝΣΟΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΑΝΟΥΕΛ

Ο "βίσονας" Ινσούα!

Ο Ινσούα (δεξιά) σε αγώνα της Γρανάδα (8/4/2015)

Ο ίδιος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι δεν τον τρομάζουν οι προκλήσεις. Όνειρό του είναι κάποια μέρα να ξαναφορέσει τη φανέλα της Μπόκα και βέβαια - αν και πιστεύει ότι είναι δύσκολο - να αγωνιστεί στην Εθνική Αργεντινής. Χαρακτηρίζει τον Ρικέλμε ως ηγέτη και σύμβολο των "Xeneizes". Αναφέρει τον Κάρλος Μπιάνκι ως τον καλύτερο προπονητή που είχε μέχρι σήμερα στην καριέρα του και τον Ροδόλφο Αρουαμπαρένα ως τον καλύτερο αριστερό μπακ που έχει δει, θαυμάζει όμως και τον Φιλίπε Λουίς της Ατλέτικο Μαδρίτης. Όπως είπαμε, ο αδερφός του, Εμιλιάνο, είναι επίσης ποδοσφαιριστής (Στουτγκάρδη), ενώ ο τρίτος αδερφός, Μασιμιλιάνο, είναι ο μάνατζερ και των δυο (ο τέταρτος αδερφός είναι χορευτής). Όταν τον είχαν ρωτήσει παλαιότερα σε συνέντευξη, στην περίπτωση που δεν κατακτούσε το πρωτάθλημα η Μπόκα, ποια ομάδα θα ήθελε να το πάρει, είχε απαντήσει "οποιαδήποτε εκτός από τον εχθρό, τη Ρίβερ Πλέιτ"! Μιλάει καθημερινά στο WhatsApp με φίλους του, πρώην συμπαίκτες του από την Μπόκα (Πίτσι Έρμπες, Λεάντρο Μαρίν, Νίκο Κολάσο και Φερνάντο Γκάγο).

Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα στον Εμανουέλ Ινσούα, ας δούμε πώς περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του ποδοσφαιρικά: "Από όταν ήμουν μικρός, μου έλεγαν να μη βιάζομαι, ήθελα συνέχεια να κάνω μικρές επαναστάσεις. Στη Μπόκα έμαθα να ακούω και να υπακούω, χρειάστηκε να δουλέψω αρκετά πάνω σε αυτό, μέχρι να το πετύχω. Πλέον, ακούω προσεκτικά καθε λέξη που θα πει ο προπονητής μου. Επίσης, εκεί έμαθα να αγωνίζομαι για τον στόχο μου. Γι' αυτό, σε όποια ομάδα και αν αγωνίζομαι, κάθε μπαλιά που κυνηγάω, είναι σαν να πρόκειται για την τελευταία μου. Μου δίνει κίνητρο το να ξέρω ότι πρέπει να δώσω μάχη για το μέλλον μου. Και θέλω ακόμα περισσότερα. Νομίζω ότι αυτό είναι το δυνατό μου σημείο. Ότι διεκδικώ το ίδιο σε όλες τις φάσεις. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία. Νιώθω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου όταν ξεκινάω την κούρσα για να ανέβω την πλευρά και να ολοκληρώσω την προσπάθειά μου στην επίθεση. Αυτό παράλληλα, με αναγκάζει να βελτιώνομαι, για να το κάνω τόσο σωστά, ώστε να μη δημιουργώ κενά και κινδύνους στα μετόπισθεν".

Ο ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΙΝΣΟΥΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ο "βίσονας" Ινσούα!

Ο Εμανουέλ Ινσούα σε προπόνηση της Γρανάδα (2015)

- Ο Εμανουέλ Ινσούα είναι 26 ετών, έχει ύψος 1.82, βάρος 80 κιλά και είναι αριστεροπόδαρος.

- Έχει αγωνιστεί μέχρι σήμεραεπαγγελματικά σε έξι συλλόγους: Μπόκα Τζούνιορς (2012 & 2013-2014), Γοδόι Κρους (2012-2013), Γρανάδα (2015), Ουντινέζε (2015), Νιούελς Ολντ Μπόις (2016) και Ράσινγκ Κλουμπ (2016-17).

- Έχει αγωνιστεί σε δυο διαφορετικά πρωταθλήματα, αμφότερα στην κορυφαία κατηγορία: Αργεντινή και Ισπανία (στην Ιταλία έχει αγωνιστεί μόνο στο Κύπελλο).

- Έχει συνολικά 116 επίσημες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τους έξι συλλόγους στους οποίους έχει αγωνιστεί.

- Έχει σκοράρει 6 φορές στην καριέρα του με τις τέσσερις (από τις έξι) ομάδες του.

- Έχει δώσει 8 ασίστ στην καριέρα του με τις δυο (από τις έξι) ομάδες του.

- Έχει δεχτεί 38 κίτρινες κάρτες (εκ των οποίων οι 2 οδήγησαν σε 1 κόκκινη) και 4 απευθείας κόκκινες.

- Έχει συμπληρώσειμε τις έξι ομάδες του, 9.368 αγωνιστικά λεπτά. Από αυτά, τα 8.120 είναι στο πρωτάθλημα Αργεντινής, τα 1.023 στο ισπανικό πρωτάθλημα, τα 135 στην Copa Sudamericana και τα 90 στο ιταλικό Κύπελλο.

- Έχει αγωνιστεί 4 φορές σε διεθνή παιχνίδια, όλα στην Copa Sudamericana (3 με την Μπόκα και 1 με την Ράσινγκ).

Πηγές: clarin.com, ole.com.ar, infobae.com, elequipo-deportea.com, As

Βίντεο: Εκπληκτική ενέργεια του Ινσούα με τη φανέλα της Μπόκα

Βίντεο: Απευθείας κόκκινη κάρτα στον Ινσούα (όταν αγωνιζόταν στην Γοδόι Κρους), μετά από δολοφονικό χτύπημα καράτε σε αντίπαλο

Βίντεο: Highlights του Εμανουέλ Ινσούα στην Μπόκα Τζούνιορς

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ