ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Τζακ Νικολαΐδης και η επιλογή Βαρδινογιάννη αντί Γιαννακόπουλου

Ο Τζακ Νικολαΐδης και η επιλογή Βαρδινογιάννη αντί Γιαννακόπουλου

Ο Τζακ Νικολαΐδης απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών και το Sport24.gr θυμάται την ιστορία του ανιψιού του "πατριάρχη" του Παναθηναϊκού και τη συμβολή του στην επιλογή του Γιώργου Βαρδινογιάννη αντί του Παύλου Γιαννακόπουλου για τις μετοχές της ΠΑΕ.

Από την ίδρυση του Παναθηναϊκού και έπειτα, ορισμένοι παράγοντες σημάδεψαν την ιστορία του και άλλαξαν το ρου της, κατακτώντας τη δική τους θέση στο πάνθεον. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι, λιγότερο γνωστοί, οι οποίοι διαμόρφωσαν τις εξελίξεις, αλλά ποτέ δεν έλαβαν τη σημασία που πραγματικά δικαιούνταν.

Ένας άνθρωπος ο οποίος έπαιξε το δικό του ρόλο σε μία από τις σημαντικές και δύσκολες περιόδους του συλλόγου, ήταν ο Τζακ (Ιάκωβος) Νικολαΐδης. Ο ανιψιός του "πατριάρχη" του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαΐδη, απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Ο Τζακ Νικολαΐδης ήταν ο πρόεδρος του Ομίλου το καλοκαίρι του 1979, όταν το ποδοσφαιρικό τμήμα μετατράπηκε σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών πέρασε στην κατοχή της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έναντι της οικογένειας Γιαννακόπουλου.

Το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Τζακ στην... επιλογή του δρόμου σε ένα από τα σημαντικότερα πράσινα σταυροδρόμια της ιστορίας.

Πρωταθλητής στο μπάσκετ

Ο Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή το 1943. Ακολούθως, μετέβη στον Καναδά και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο MC Gill στο Μόντρεαλ. Εκεί αγωνίστηκε στην ομάδα μπάσκετ, γνωρίζοντας καλά το άθλημα.

Το 1945 επέστρεψε στη μεταπολεμική Ελλάδα και εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, στον οποίο δέσποζε ο θείος του, Απόστολος Νικολαΐδης. Ο Τζακ αποτέλεσε βασικό μέλος της ομάδας μπάσκετ και πανηγύρισε την κατάκτηση των πρωταθλημάτων Ελλάδος του 1946 και του 1947.

Συμμετείχε σε δυο αγώνες της Εθνικής Ελλάδος εναντίον της Τουρκίας οι οποίοι ήταν από τους πρώτους στην ιστορία του εθνικού συγκροτήματος. Υπήρξε μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών από την πρώτη διοικούσα επιτροπή το 1965 μαζί με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον Κώστα Παπαναστασίου, τον Άγι Κυνηγόπουλο, τον Αντώνη Τζήκα κ.α.

Στο πλευρό του "πατριάρχη"

Μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του ως αθλητής, άρχισε να δραστηριοποιείται στα κοινά του Παναθηναϊκού, στο πλευρό του θείου του, Απόστολου Νικολαΐδη. Ο Τζακ ήταν από τους έμπιστους του "πατριάρχη" και στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενεργούσε αντ' αυτού. Από το 1974 και έπειτα, όταν ο Απόστολος Νικολαΐδης ανέλαβε την προεδρία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, ο Τζακ αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη ισχύ.

Στις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης του Σαββάτου 25 Μαρτίου του 1978, η παράταξη του Απόστολου Νικολαΐδη πήρε την πρώτη θέση με 72,5%, με τον "πατριάρχη" να εκλέγεται πρώτος σε ψήφους με 369. Ο Τζακ τον ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 364, μόλις πέντε λιγότερες, ενδεικτικό της δημοτικότητας που είχε.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης παραιτήθηκε από την προεδρία στις 25 Ιανουαρίου του 1979, λίγο πριν συμπληρώσει χρόνο στην επανεκλογή του. Την Τρίτη 22 Μαΐου του ίδιου έτους, παραιτήθηκαν ο α' και ο β' αντιπρόεδρος Μάκης Ιθακήσιος και Ευθύμης Καραδήμος, οι οποίοι αποχώρησαν υπό το βάρος των χρεών.

Η συμφωνία με τον Γιαννακόπουλο

Το καλοκαίρι του 1979 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα στην ιστορία του Παναθηναϊκού, αφού το ποδοσφαιρικό τμήμα έπρεπε να μετατραπεί σε ΠΑΕ και ταυτόχρονα, τα χρέη του ομίλου ήταν μεγάλα. Πολλά μέλη του ΔΣ είχαν παραιτηθεί και τα εναπομείναντα υπό την ηγεσία του Τζακ Νικολαϊδη, προσπαθούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ο Τζακ είχε αναλάβει την προεδρία, υπό την εποπτεία του θείου του και με προσωπική του παρέμβαση, σώθηκε η αίθουσα τροπαίων του συλλόγου από την κατάσχεση! Τα κύπελλα όλων των τμημάτων και ο εξοπλισμός των γραφείων και των γυμναστηρίων θα κατάσχονταν, όμως ο Τζακ πλήρωσε τα χρέη, πήρε την κυριότητα των αντικειμένων και τα δώρισε στον Παναθηναϊκό!

Από τις αρχές Ιουνίου, ο Τζακ Νικολαΐδης, ως επικεφαλής της διοίκησης, άρχισε τις επαφές με τον Παύλο Γιαννακόπουλο, προκειμένου ο δεύτερος να καταστεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, που ήταν υπό σύσταση. Ενδιαφέρον από άλλους δεν υπήρχε και όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι ο φαρμακοβιομήχανος θα ήταν το επόμενο "αφεντικό".

Ο Τζακ Νικολαΐδης και η επιλογή Βαρδινογιάννη αντί Γιαννακόπουλου

Η συμφωνία με τον Γιαννακόπουλο

Η υπόθεση ήταν τόσο προχωρημένη, ώστε ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε κάνει δηλώσεις ως ο εν δυνάμει ιδιοκτήτης της ΠΑΕ. Προκειμένου να μην χαθεί χρόνος, είχε συγκροτηθεί επιτροπή μεταγραφών, με τη συμμετοχή του Τζακ, προκηρύχθηκε ΓΣ στις 4 Ιουλίου, ώστε να συσταθεί η ΠΑΕ, ενώ εξαγγέλθηκαν μέχρι και εργασίες επέκτασης της χωρητικότητας του γηπέδου, το οποίο θα έφτανε στις 36.000 θέσεις!

Η Γενική Συνέλευση της 4ης Ιουλίου όχι μόνο δεν επικύρωσε τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ στον Παύλο Γιαννακόπουλο, αλλά δημιούργησε χάος! Το κλίμα ήταν τεταμένο, ενώ είχε σημειωθεί επεισόδιο ανάμεσα στον Παύλο Γιαννακόπουλο και τον Γιώργο Δέδε. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ορίστηκε στα 80 εκατομμύρια ευρώ και ήταν απαραίτητο να καλυφθεί, για να πάρει μέρος ο Παναθηναϊκός στην επαγγελματική Α' Εθνική.

Με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να μην συμφωνεί με τους όρους που αποφάσισε η διοίκηση και να δηλώνει ότι θα ξανασκεφτεί τη στάση του, τα χρήματα έμοιαζε αδύνατο να συγκεντρωθούν. Την ίδια στιγμή, η ομάδα "βούλιαζε" από τα χρέη. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε ήδη ματαιωθεί η μετάβαση της ομάδας στο Αννόβερο για προετοιμασία όχι όμως μόνο της έλλειψης χρημάτων αλλά και της έλλειψης παικτών καθώς είχαν μείνει μόλις 13 +3 ερασιτέχνες και αυτοί απλήρωτοι.

Ο Τζακ Νικολαΐδης και η επιλογή Βαρδινογιάννη αντί Γιαννακόπουλου

Η επιλογή του Βαρδινογιάννη

Στις 14 Ιουλίου η Αθλητική Ηχώ ενημέρωνε ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος τη Δευτέρα 16 Ιουλίου θα καταθέσει πρόταση ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών για το μετοχικό κεφάλαιο και την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αγόραζε μετοχές αξίας 3 εκατομμυρίων δραχμών.

Ενώ όλοι στον Παναθηναϊκό ανέμεναν την κίνηση του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο Τζακ Νικολαΐδης συζήτησε με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και με την έγκριση του θείου του, Απόστολου, συμφώνησε για την παραχώρηση των μετοχών! Ο πρόεδρος του Ομίλου συνεργάστηκε με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και στις 16 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι η εποχή των Βαρδινογιάννηδων άρχιζε στην ΠΑΕ!

Η επισφράγιση ήρθε μία ημέρα αργότερα (17/7), όταν ο Τζακ Νικολαΐδης υποδέχτηκε επίσημα τους Βαρδή και Γιώργο Βαρδινογιάννη στο γραφείο του και δήλωσε ότι "νίκησε ο Παναθηναϊκός". Ήταν τέτοιος ο αιφνιδιασμός, που ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν είχε διστάσει να κατηγορήσει για πραξικόπημα την τότε διοίκηση και φυσικά, τον Τζακ Νικολαΐδη...

Αυτός ήταν ο επίλογος της πιο πολυσυζητημένης απόφασης στην ιστορία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού. Ο Τζακ Νικολαΐδης είχε κύριο ρόλο εκείνη την εποχή και με το θάνατο του, κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της πράσινης ιστορίας.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ