ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Στραματσόνι θέλει κυρίαρχο τον Παναθηναϊκό

Ο Στραματσόνι θέλει κυρίαρχο τον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Διαβάστε στο Sport24.gr τις οδηγίες που έχει δώσει ο Στραματσόνι στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού πριν από το ματς με τον Άγιαξ και τους παίκτες με τους πιο σημαντικούς ρόλους.

Η συμμετοχή του Παναθηναϊκού σε ομίλους του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια δεν είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο και όταν συνέβη, συνοδεύτηκε από απογοητευτικά αποτελέσματα και αποκλεισμούς. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από την πολυμετοχικότητα, αρχίζει μία ευρωπαϊκή σεζόν με προσδοκίες για θέαμα, νίκες και επιτυχίες.

Στην πρεμιέρα του Europa League, o Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Άγιαξ στο "Απόστολος Νικολαΐδης", το οποίο θα είναι κατάμεστο από 16.000 θεατές. Ασφαλώς, το ιδανικό σενάριο προβλέπει την κατάκτηση των τριών βαθμών, που θα συνδυαστεί με καλή απόδοση από την ομάδα.

Ωστόσο, ο Αντρέα Στραματσόνι έχει ως προτεραιότητα την επίτευξη της νίκης, ανεξαρτήτου τρόπου. Σαφώς, θα ήθελε και αυτός το ωραίο ποδόσφαιρο, ώστε να ικανοποιήσει τους φιλάθλους του Τριφυλλιού. Όμως, είναι προφανές πως στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρωτεύον είναι η επίτευξη του αποτελέσματος, ακόμα και αν αυτό απαιτεί να "θυσιαστεί" το θέαμα.

Οι Ζέκα και Γουακάσο κάνουν τη διαφορά

Από τις δηλώσεις του Αντρέα Στραματσόνι στη συνέντευξη Τύπου πριν από το παιχνίδι, προκύπτει πως έχει καταλήξει στο 3-5-2 και θα επιδιώξει να ελέγξει την κατοχή και το "τέμπο". Θέλει τον Παναθηναϊκό "συμπαγή", όπως τόνισε και για να το πετύχει, η εύρυθμη λειτουργία της μεσαίας γραμμής θεωρείται προαπαιτούμενη.

Με δεδομένο ότι ο Κριστιάν Λεντέσμα μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα με τη μπάλα στα πόδια, αλλά έχει μικρή συνεισφορά στο pressing και στα τρεξίματα, το βάρος θα πέσει στους Ζέκα και Γουακάσο. Οι δύο ποδοσφαιριστές θα αγωνιστούν ως "οχτάρια", δεξιά και αριστερά του Αργεντινού και θα κληθούν να αμυνθούν αποτελεσματικά και παράλληλα, να προωθήσουν τη μπάλα στην επίθεση.

Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία των δύο ακραίων μπακ-χαφ, του Μέστο και του Χουλτ. Αμυντικά, διότι αρκετές φορές θα χρειαστεί να ανταποκριθούν σε συνθήκες "δύο με έναν", αφού ο Άγιαξ έχει δύο παίκτες στην πτέρυγα. Βέβαια, θα έχουν την υποστήριξη του εκάστοτε ακραίου στόπερ στην τριάδα, του Κουτρουμπή ή του Ιβανόφ, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις θα απομονωθούν. Επιθετικά, οι δύο παίκτες θα κληθούν να μεταφέρουν τη μπάλα με τις προωθήσεις τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Η άμυνα αρχίζει στην επίθεση

Ο Αντρέα Στραματσόνι θεωρεί υψίστης σημασίας την αποδοτικότητα του pressing, ώστε ο Παναθηναϊκός να έχει τη μπάλα. Για αυτό έχει ζητήσει από τους επιθετικούς να συμμετάσχουν στην ανασταλτική λειτουργία, καταναλώνοντας αρκετές δυνάμεις. Ίσως, μάλιστα, για αυτό να αποφασίσει να να μην αρχίσει στην ενδεκάδα τον Ιμπάρμπο, ο οποίος έχει ενοχλήσεις στο γόνατο του δεξιού ποδιού.

Ένα ερωτηματικό αφορά ποιον θα προτιμήσει για παρτενέρ του Σουηδού, εφόσον ο Ιμπάρμπο δεν τα καταφέρει. Ο Λέτο έχει το πλεονέκτημα ότι είναι δοκιμασμένος σε υψηλό επίπεδο και απέδειξε την αγαστή συνεργασία του με τον Μπεργκ στο δεύτερο ημίχρονο με τη Μπρόντμπι. Όμως, ο Αργεντινός δεν βγάζει ολόκληρο 90λεπτο, σε αντίθεση με τον Εμποκού, ο οποίος ακόμα δεν έχει μάθει τους συμπαίκτες του, αλλά είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και έχει μεγάλο κίνητρο να διακριθεί.

Η άμυνα ψηλά με ρίσκο

Όταν ο Παναθηναϊκός θα έχει τη μπάλα, οι στόπερ θα ανεβαίνουν ψηλά, προκειμένου να μικρύνουν τις αποστάσεις και να δώσουν βοήθειες στην κυκλοφορία της μπάλας. Ο Άγιαξ αγωνίζεται με έναν φορ κορυφής, ο οποίος θα μαρκάρεται εκ περιτροπής ανάλογα με τον χώρο που κινείται. Οι Κουτρουμπής, Μολέντο, Ιβανόφ θα αμυνθούν με ζώνη και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, έχουν το ελεύθερο να προωθηθούν με τη μπάλα για να δώσουν αριθμητική υπεροχή στα χαφ.

Φυσικά, εναντίον των ταχύτατων επιθετικών του Άγιαξ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτεθούν στον ανοιχτό χώρο. Αλλά, ο Στραματσόνι έχει αποφασίσει να ρισκάρει, αφού επεσήμανε ότι ο Παναθηναϊκός θα παίξει επιθετικά, με σαφή πρόθεση να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ο Στιλ σε ρόλο "λίμπερο"

Σεμινάριο διδάχθηκε και ο Λουκ Στιλ, από τον οποίο περιμένει γρήγορες επεμβάσεις ο Στραματσόνι. Στον Άγγλο γκολκίπερ υπογραμμίστηκε πως όταν οι στόπερ θα παίζουν ψηλά, πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να βγει γρήγορα από την εστία και να καθαρίσει τις κάθετες πάσες. Δηλαδή, να αποτελέσει έναν "λίμπερο", όταν φυσικά του το επιτρέπουν οι περιστάσεις. Είναι ένα τεστ για τον Άγγλο, ο οποίος καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ποδόσφαιρο.

Να μην επικρατήσει ο ενθουσιασμός

Αναμφίβολα, στο "Απόστολος Νικολαΐδης" θα επικρατεί ενθουσιασμός, απόρροια της ευρωπαϊκής διοργάνωσης και της διάθεσης των οπαδών. Μία από τις έννοιες του Στραματσόνι είναι να μην παρασυρθούν οι ποδοσφαιριστές από την ευφορία και ενεργήσουν απερίσκεπτα. Στον αντίποδα, το ρόστερ διαθέτει έμπειρους παίκτες, με προσωπικότητα, οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα.

Για να είναι καλυμμένος, ο Στραματσόνι έχει επισημάνει στους παίκτες του ότι πρέπει να έχουν υπομονή, επιμονή και ηρεμία. Ο Ιταλός το επαναλαμβάνει σε κάθε σύσταση του στη διάρκεια των διτερμάτων και θα το πράξει σε όσα τους πει στα αποδυτήρια, πριν από τη σέντρα. "Να πάμε σύμφωνα με το πλάνο μας" είναι η οδηγία του "Στράμα" που δεν θέλει να αφήσει το ρυθμό των Ολλανδών.

Ολοκληρώνεται η ανάλυση του Άγιαξ

Η ανάλυση του αντιπάλου άρχισε στην προπόνηση της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Στραματσόνι ενημέρωσε τους παίκτες για το αγωνιστικό στυλ του Άγιαξ και έπειτα, οι συνεργάτες του θα δώσουν ξεχωριστές οδηγίες, για όποιον αντιμετωπίσει ο κάθε ποδοσφαιριστής στο χώρο ευθύνης του. Διότι, σύμφωνα με την ιταλική νοοτροπία, η προετοιμασία επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Ακόμα, η ομάδα θα παρακολουθήσει την Πέμπτη dvd με επιλεγμένα στιγμιότυπα από τα παιχνίδια του Άγιαξ, κατά κύριο λόγο, όμως, από τα εκτός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ και τη Ροστόφ, για τα προκριματικά του Champions League.

PHOTO CREDIT: ACTION IMAGES

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ