ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο νόμος για το "Athens Alive" θα ελεγχθεί προκαταβολικά από το ΣτΕ

Ο νόμος για το "Athens Alive" θα ελεγχθεί προκαταβολικά από το ΣτΕ

Η Κυβέρνηση θα καταφύγει στον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το νόμο για το "Athens Alive".

Η απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει μέσω ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου τις μεταβολές που ζητάει η κοινοπραξία για το "Athens Alive", δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, σχετίζεται με την πρόθεση της να ελέγξει τη συμβατότητα των σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος: το Συμβούλιο της Επικρατείας να εξετάσει το νόμο προτού αυτός ψηφιστεί από τη Βουλή. Εδώ έρχεται και κολλάει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Μόλις εκπονηθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί, στη συνέχεια θα πάρει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, όπως ορίζει το υπάρχον πλαίσιο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί για τη νομιμότητα των Προεδρικών Διαταγμάτων, εφόσον του ζητηθεί, προτού αυτά τεθούν προς ψήφιση. Αντίθετα, το ΣτΕ δεν έχει τη δικαιοδοσία να ελέγξει προκαταβολικά οποιαδήποτε άλλη νομική μορφή, όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή οι Υπουργικές Αποφάσεις.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση κατέληξε στη λύση του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να το περάσει από το ΣτΕ. Έπειτα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα αποφανθεί και τα λάθη ή οι παραλείψεις που υπάρχουν, θα διορθωθούν, είτε ο νόμος θα καταπέσει. Άρα, η κοινοπραξία για το "Athens Alive" θα γνωρίζει σε λίγους μήνες τι μέλει γενέσθαι με το πρότζεκτ και θα αποφύγει μία μακροχρόνια εμπλοκή στην ελληνική Δικαιοσύνη...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ