ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Μπεργκ και το "μνημόνιο"

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Παρότι το νέο συμβόλαιο του Μάρκους Μπεργκ τέθηκε σε ισχύ μόλις πριν από δύο μήνες, η επαναφορά του "μνημονίου" στον Παναθηναϊκό δημιουργεί νέα δεδομένα. Το Sport24.gr αναλύει.

Η επαναφορά του "μνημονίου" στον Παναθηναϊκό και το νέο συμβόλαιο του Μάρκους Μπεργκ, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2017, έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία. Είναι προφανές πως αν τελικά ο Παναθηναϊκός πορευτεί στην επόμενη σεζόν με συνολικό μπάτζετ 7 - 8 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς την Εφορία, αυτό δεν συνάδει με "καθαρές" αποδοχές 1,1 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για έναν ποδοσφαιριστή.

Μοιραία, αυτή η οικονομική αντίφαση προκαλεί ερωτηματικά και δημιουργεί συνειρμούς για ενδεχόμενη πώληση του Σουηδού επιθετικού. Τι ισχύει, όμως;

Καταρχάς, στη σύμβαση που υπογράφτηκε έχει προβλεφθεί ρήτρα εξαγοράς 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 55% των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή που κατέχει ο Παναθηναϊκός, ενώ το Αμβούργο διαθέτει το 35% και το 10% το έχει ο ίδιος ο παίκτης.

Κατά συνέπεια, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: εάν μία ομάδα (μόνο από το εξωτερικό) καλύψει τη ρήτρα, τότε το κλείσιμο της μεταγραφής εναπόκειται στον Μπεργκ. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο, ούτε να αποτρέψει τη συμφωνία.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ

Περαιτέρω, προσεγγίζοντας ρεαλιστικά το ζήτημα, ο Μπεργκ θα έφευγε από την Αθήνα είτε για μία πρωτοκλασάτη ευρωπαϊκή ομάδα, είτε για μία "μυθική" προσφορά από "εξωτικό" ποδοσφαιρικό προορισμό, μόνο αν συφωνούσε και η σύζυγός του, Ζοζεφίν Ρίνγκμπλομ, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Λαμβάνοντας υπόψη την αγωνιστική κατάσταση του Σουηδού και του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία, δύσκολα θα προκύψει πρόταση 10 εκατ. ευρώ από ανωτέρου επιπέδου πρωταθλήματα της Ευρώπης. Αντίθετα, η προοπτική μιας υποβαθμισμένης ποδοσφαιρικά χώρας, όπου ξοδεύονται μεγάλα ποσά, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Άλλωστε, εντάθηκαν οι φήμες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο περί κινεζικού ενδιαφέροντος.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει κάτι επίσημο, που να μπορεί να εξεταστεί από την ΠΑΕ. Ασφαλώς, Έλληνες ατζέντηδες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην κινέζικη αγορά, ίσως να επεξεργάζονται την υπόθεση, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Αλλά, έως τώρα η θεωρία δεν έχει μετουσιωθεί σε πράξη.

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ

Προς το παρόν, ο Μπεργκ δεν ασχολείται με τη φημολογία που αφορά τους Κινέζους. Στην ηλικία των 30 ετών και με την οικογένεια του να έχει προσαρμοστεί πλήρως στην Αθήνα, ο Σουηδός στράικερ δεν θα αποφασίσει έτσι απλά να φύγει. Θα χρειαζόταν μία εξαιρετικά δελεαστική πρόταση για να μπει στη διαδικασία να την σκεφτεί.

Επιπλέον, ο Σουηδός επιθετικός κατανοεί πλήρως τη θέση του στην ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό "χρηματιστήριο". Αντιλαμβάνεται ότι από τη στιγμή που δεν ήταν τόσο παραγωγικός στο Euro 2016 και δεν έχει αξιοσημείωτες επιδόσεις στο Europa ή στο Champions League της τελευταίας διετίας, δεν είναι εύκολο να προσελκύσει ευρωπαϊκές ομάδες με τόσο μεγάλο ποσό στη ρήτρα του.

Αναφορικά με την Κίνα ή τη Μέση Ανατολή, ο Μπεργκ εμφανίζεται διστακτικός, λόγω των - διαφορετικών - συνθηκών διαβίωσης σε εκείνα τα κράτη. Αναμφίβολα, ένα υψηλό ποσό θα προκαλούσε την προσοχή του, αλλά επειδή πρόκειται έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει μεγάλη βαρύτητα στην οικογένεια του, το οικονομικό δεν θα έπαιζε τον μόνο ρόλο.

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚ, ΑΝ...

Συμπερασματικά, εφόσον μία ευρωπαϊκή ομάδα καταθέσει μία πρόταση μικρότερη της ρήτρας εξαγοράς, ο Παναθηναϊκός πιθανότατα θα την απορρίψει. Ίσως να τη θέσει υπό διαπραγμάτευση, εάν το ζητήσει ο Μπεργκ και το προτεινόμενο ποσό προσεγγίζει πάρα πολύ το buy out. Στην περίπτωση που η ρήτρα καλυφθεί, τότε την απόφαση θα την λάβει ο ποδοσφαιριστής.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ