ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Ερασιτέχνης και η Συμμαχία δεν μπορούν

Ο Ερασιτέχνης και η Συμμαχία δεν μπορούν

Το Sport24.gr εξηγεί γιατί η "Παναθηναϊκή Συμμαχία" και ο Ερασιτέχνης αδυνατούν να δώσουν λύση στην ΠΑΕ, ακόμα και για ενδεχόμενο μεταβατικό στάδιο μέχρι την αλλαγή ιδιοκτησίας.

Μετοχικά, ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μέσω της κυπριακής off-shore " Sortivo International" και με μετοχές στο όνομά του, ο εφοπλιστής ελέγχει περίπου το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Θεωρητικά, στην περίπτωση που ο Αλαφούζος αποφάσιζε να... παραιτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο που όρισε ο ίδιος, τότε υπάρχουν δύο μέτοχοι οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες: η Συμμαχία και ο Ερασιτέχνης. Το σωματείο της λαϊκής βάσης ελέγχει περίπου το 9%, ενώ ο Αθλητικός Όμιλος κατέχει εκ του νόμου το 10%.

Όμως, ο κάθε μέτοχος για τους δικούς του λόγους, τη δεδομένη χρονική στιγμή δύσκολα θα έδινε λύση σε ενδεχόμενο διοικητικό αδιέξοδο.

Καταρχάς, ο Ερασιτέχνης καλείται να διαχειριστεί το "τέλμα" που έχει περιπέσει. Τα περισσότερα τμήματα στα ομαδικά αθλήματα έχουν υποβιβαστεί λόγω έλλειψης χρημάτων και μόνο το βόλεϊ αντρών παλεύει να αγωνιστεί στην Α1. Κυρίως, όμως, η διοίκηση του έχει οριστεί από το Πρωτοδικείο και δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις μετοχές της ΠΑΕ, αφού ο ρόλος της είναι καθαρά διεκπεραιωτικός. Για να ενεργοποιηθεί ο Ερασιτέχνης, θα χρειαζόταν να εκλεγεί νέα διοίκηση από τη Γενική Συνέλευση, ώστε να έχει πλήρεις αρμοδιότητες.

Έπειτα, η "Παναθηναϊκή Συμμαχία" δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της, όμως έχει υποβαθμιστεί και έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των φίλων του Τριφυλλιού. Με λιγότερα μέλη από κάθε άλλο καλοκαίρι (5.643) και με τα μικρότερα έσοδα (271.838), έχει χάσει την επιρροή της στα τεκταινόμενα και η λαϊκή βάση δεν έχει έρεισμα. Επίσης, το ΔΣ συνεδριάζει ελάχιστα, ενώ πριν από μερικές μέρες παραιτήθηκε ο Θοδωρής Μαραγκουδάκης από σύμβουλος, αφήνοντας αιχμές για τους ανθρώπους που διοικούν.

Ακόμα, στο 1% που... περισσεύει, συγκεντρώνονται αρκετοί από τους πρώην πολυμετοχικούς: Αδαμάντιος Πολέμης, Γιώργος Νίκας, Γιάννης Ξυλάς, Δημήτρης Δάβαρης, Αλέξανδρος Έλληνας, ο Παύλος Γιαννακόπουλος και ο κληρονόμος του αποθανόντος Αντρέα Βγενόπουλου. Ωστόσο, φαντάζει απίθανο κάποιος εξ' αυτών να βγει στο προσκήνιο στην παρούσα φάση, θα το είχε ήδη πράξει...

Καθίσταται σαφές πως η οποιαδήποτε λύσει προκύψει για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα προέρχεται από το "εξωτερικό" περιβάλλον. Διότι στην υφιστάμενη μετοχική σύνθεση, κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δείχνει ικανό να εξασφαλίσει τη μετάβαση της ομάδας στην επόμενη μέρα.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ