ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Αλαφούζος είναι "δεμένος" με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Ο Αλαφούζος είναι "δεμένος" με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr εξηγεί ποια ζητήματα πρέπει να διευθετήσει ο Γιάννης Αλαφούζος για να απεμπλακεί τελείως από τον Παναθηναϊκό.

Στην τελευταία αποστροφή των δηλώσεων του μετά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, ο Χρήστος Παναγόπουλος τόνισε ότι την Πέμπτη "θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσει ο σύλλογος με τον μεγαλομέτοχο που έχει αυτή τη στιγμή". Ο πλέον στενός συνεργάτης του Γιάννη Αλαφούζου στην ΠΑΕ θέλησε να καταδείξει την αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον του εφοπλιστή στον Παναθηναϊκό.

Όμως, είναι τόσο εύκολο να απαλλαγεί ο Αλαφούζος από τις μετοχές του; Πως συνδέεται με την ομάδα για τα επόμενα χρόνια; Το Sport24.gr έχει τις απαντήσεις…

Καταρχάς, ο Αλαφούζος είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κατέχοντας το 48,82% των μετοχών μέσω της κυπριακής off shore Sortivo International και το 25,19% ως προσωπικό μερίδιο. Αυτονόητα, για να δώσει τις μετοχές του, πρέπει να βρεθεί κάποιος ο οποίος θα τις πάρει. Είτε με απ’ ευθείας μεταβίβαση, είτε με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Από το περιβάλλον του εφοπλιστή προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σοβαρός ενδιαφερόμενος. Πέραν ορισμένων φιλολογικών συζητήσεων, δεν έχει εμφανιστεί ένας επιχειρηματίας με αποδεδειγμένη οικονομική ευρωστία, ώστε να αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ή έστω, το μάνατζμεντ.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Έπειτα, ο Αλαφούζος έχει αναλάβει προσωπικές δεσμεύσεις έναντι του ΙΚΑ, της Εφορίας και σε τραπεζικό δανεισμό, για την κάλυψη των υποχρεώσεων της ΠΑΕ. Ακόμα, ο Γιώργος Τσακίρης έχει επιταγές στο όνομα του Αλαφούζου, για την αποπληρωμή του "Γεώργιος Καλαφάτης".

Επιπροσθέτως, ο Αλαφούζος έχει ηθική δέσμευση απέναντι σε τρεις φίλους του, επιχειρηματίες, οι οποίοι δάνεισαν περίπου 700.000 την ΠΑΕ την άνοιξη του 2015, μέσω σύναψης ομολογιακού δανείου. Αυτοί οι τρεις πείστηκαν να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, επειδή ο Αλαφούζος τους διαβεβαίωσε ότι εγγυάται για τα χρήματα τους και δεν πρόκειται να τα χάσουν.

Συνολικά, ο Αλαφούζος συνδέεται με τον Παναθηναϊκό μέσω ενός ποσού που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν μελλοντικές υποχρεώσεις. Εφόσον αποστασιοποιηθεί πλήρως, θα χρειαστεί να "χαρίσε" τα χρήματα ή θα αναμένει για να τα ζητήσει από κάποιον που θα ενδιαφερθεί.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ακριβώς αυτές οι δεσμεύσεις του Αλαφούζου δεν του επιτρέπουν να πράξει όπως και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και να αναθέσει τη διαχείριση των μετοχών του σε δικηγορικό γραφείο. Επιπλέον, στο μετοχολόγιο της ΠΑΕ δεν υφίστανται άλλοι μέτοχοι ως φυσικά πρόσωπα, πλην της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας", η οποία όμως δεν προσφέρει προοπτική…

Βέβαια, σε προγενέστερο χρόνο ο Αλαφούζος είχε τονίσει πως όταν συμπληρωθεί ο κύκλος του στον Παναθηναϊκό, θα μεριμνήσει για την ομαλή μετάβαση. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να αφήσει την ομάδα όπως την παρέλαβε και μένει να φανεί εάν θα πραγματοποιήσει την υπόσχεση του.

Photo credits: Eurokinisssi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ