ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μπλόκο στην επιχορήγηση για τη Λεωφόρο

Μπλόκο στην επιχορήγηση για τη Λεωφόρο

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομη την επιχορήγηση των 7 εκατομμυρίων που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για την ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Νέο εμπόδιο μπαίνει στη σχεδιαζόμενη ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης" από τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Το 6ο θερινό κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπό την προεδρία της Ευαγγελίας Σεράφη, έκρινε παράνομη την επιχορήγηση των 7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασίσει να καταβάλλει η Περιφέρεια Αττικής στον Ερασιτέχνη.

Η σύμβαση που είχε ψηφιστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ιουλίου του 2014, είχε μεταβιβαστεί για έλεγχο στο ΕΣ και η εξέταση της κρίθηκε μη νόμιμη.

Οι σύμβουλοι του ΕΣ επισημαίνουν ότι η επίμαχη επιχορήγηση είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον ενώ παράλληλα παραβιάζεται η αρχή της οικονομικότητας.

Την απόφαση μπορεί να προσβάλει μόνο η Περιφέρεια Αττικής και όχι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, οπότε έχει ενδιαφέρον η στάση της νέας Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου.

Κατά πρώτο και κύριο, κρίνεται μη σύννομη η παροχή δημοσίου χρήματος σε ένα αθλητικό σωματείο ώστε να ανακατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του.

Δευτερευόντως, λαμβάνεται υπόψη η πιθανή κατασκευή ενός νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας και συνεπώς, δεν υφίσταται λόγος να δαπανηθούν κρατικοί πόροι για την ανακαίνιση του υπάρχοντος.

Η σχέση με την ΑΕΚ

Ασφαλώς η εξέλιξη αυτή προκαλεί φιτιλιές και δημιουργεί υπόνοιες αρνητικής εξέλιξης σε ακόμα ένα στρατόπεδο το οποίο περιμένει αντίστοιχο (και σημαντικά μεγαλύτερο) πακέτο επιχορήγησης. Από την προεκλογική στάση της κυρίας Δούρου προέκυπτε μία ξεκάθαρη αντίρρηση να συναινέσει στο κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί για λογαριασμό της ΑΕΚ επί κ. Σγουρού στην κεφαλή της Νομαρχίας.

Η νομιμότητα της σχετικής σύμβασης θα εξεταστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει αν τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί θα δοθούν εν τέλει στην ΑΕΚ για την αξιοποίησή τους σε έργα που αφορούν στην ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς». Σε αυτή τη φάση η απόφαση της επίσημης ΑΕΚ είναι να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση που αφορά στο θέμα, καθώς από τη μεριά της το θεωρεί λήξαν όσο υπάρχουν εν ισχύ σύμβαση και εγκριθέν κονδύλι.

Αναμφίβολα οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν με αγωνία για τον Δικέφαλο καθώς πιθανή ακύρωση των συμφωνηθέντων θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια οικοδόμησης ποδοσφαιρικής έδρας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα 20 εκατ. ευρώ είναι μέρος του αρχικού προϋπολογισμού και τούτες τις ημέρες πιθανή απώλειά τους δεν καλύπτεται εύκολα.

Η απόφαση που αφορά εν μέρει αποτελεί πρόκριμα και για την ΑΕΚ, αφού θα κριθεί το ίδιο κρατικό χρήμα. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Παναθηναϊκό, τα χρήματα που αφορούν την Ένωση προορίζονται για την κατασκευή νέου γηπέδου και όχι την ανακαίνιση του υφισταμένου, οπότε δεν συντρέχει το αίτιο της άσκοπης δαπάνης.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ