ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Μην ανησυχείτε, θα πληρωθείτε!"

"Μην ανησυχείτε, θα πληρωθείτε!"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τις καθυστερήσεις πληρωμών στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της, Αγησίλαου Τουμαζάτου, την προηγούμενη Παρασκευή στο Κορωπί.

Από τη μια, αύξηση του μπάτζετ. Και πρόωρη ανανέωση συμβολαίου στον Κάρλος Ζέκα και στον Μάρκους Μπεργκ. Και, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, 14.533.333,34 ευρώ από την “Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ ΑΕ)” ως πρώτη δόση για την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού με αφεντικό τον Γιάννη Αλαφούζο.

Από την άλλη, καθυστερήσεις στις πληρωμές. Αρκετών εργαζόμενων και υπαλλήλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για μισθούς “κανονικούς”, όχι για υπέρογκα ποσά. Όμως οι υπάλληλοι δεν παίζουν ποδόσφαιρο. Σκληρή πραγματικότητα: όσο απαραίτητοι κι αν είναι για την εύρυθμη λειτουργία μιας ΠΑΕ, πρόβλημα δημιουργούν οι οφειλές προς τους παίκτες. Και η “μουρμούρα” στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού άρχισε να λαμβάνει επικίνδυνες για το Τριφύλλι διαστάσεις μέρα με την ημέρα μετά την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Διότι οι παίκτες ένιωθαν ότι ενώ από τη δική τους πλευρά ήταν... συνεπείς στην πρώτη βασική υποχρέωση της σεζόν, η οποία είχε αναφερθεί και από πολλούς εντός ομάδας ως “καταλυτική” οικονομικά για όλη τη χρονιά, οι διοικούντες δεν ήταν συνεπείς απέναντί τους.

Ξέρουν όλοι εντός, εκτός και... πέριξ του παναθηναϊκού περιβάλλοντος ότι ο Αλαφούζος έχει δώσει πολλά. Και ότι συνεχίζει να δίνει από την τσέπη του σε μια εταιρεία που ασφαλώς δεν καταγράφει κέρδη. Ουδείς τον... πιέζει ασφαλώς γι' αυτό. Θέλει και τα δίνει και έχει αναλάβει και την ευθύνη, παρότι με διαφορετικό πλάνο είχε ξεκινήσει με την “Παναθηναϊκή Συμμαχία”. Αν – εταιρικά – δεν είχε κάνει τόσα και τόσα λάθη ο Παναθηναϊκός, ίσως να μην χρειαζόταν να βάζει τόσα πολλά από το προσωπικό πορτοφόλι του. Τα σφάλματα όμως (εμπορικό τμήμα, άστοχες μεταγραφές, υπέρογκα ποσά για ορισμένους παίκτες) πληρώνονται. Κυριολεκτικά σ' αυτή την περίπτωση! Και έφτασε η στιγμή που έπρεπε να μιλήσουν στους παίκτες του Παναθηναϊκού και “επίσημα χείλη” για τις οφειλές.

"Μην ανησυχείτε, θα πληρωθείτε!"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν το έκανε ο Αλαφούζος. Ισως επειδή αισθάνεται άβολα και άσχημα απέναντι στους παίκτες για το συγκεκριμένο θέμα. Το έκανε την προηγούμενη Παρασκευή στο Κορωπί ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ, Αγησίλαος Τουμαζάτος. Ο Νο 1 περί των οικονομικών της ΠΑΕ. Μίλησε προς όλους, θέλοντας να τους “καθησυχάσει”. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΠΑΕ περιμένει χρήματα από την UEFA και από τον ΟΠΑΠ και ότι εντός Οκτωβρίου οι παίκτες θα πληρωθούν. Από πότε είναι απλήρωτος ο καθένας και πόσα οφείλονται σε έκαστο ποδοσφαιριστή, το ξέρει ο ίδιος, ο μάνατζέρ του και το λογιστήριο της ΠΑΕ. Πάντως, διακρίσεις δεν γίνονται!

Όλοι κάνουν υπομονή, αλλά σαφώς κάποιοι χρειάζονται τα χρήματα περισσότερο και σαφέστατα ρόλο “πυροσβέστη” έχουν παίξει και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και (κυρίως) ο Αντρέα Στραματσόνι. Ο Ιταλός τεχνικός, άλλωστε, έχει και δυο – τρεις λόγους παραπάνω. Την ηρεμία στα αποδυτήρια. Την απρόσκοπτη καθημερινή εργασία. Και ασφαλώς το δικό του “κούτελο” απέναντι σε παίκτες τους οποίους ο ίδιος επέλεξε και έπεισε να έρθουν στην Αθήνα και όχι σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Διότι οι οφειλές δεν αγγίζουν μόνο “παλιούς”, οι οποίοι εν πολλοίς είναι και “συνηθισμένοι” στη διαδικασία και ξέρουν ότι με μικρή ή με πολύ μεγαλύτερη κατά καιρούς καθυστέρηση, τα χρηματά τους τα παίρνουν. Οι οφειλές αγγίζουν και νέους παίκτες, που προστέθηκαν το καλοκαίρι στο ρόστερ. Συζητά πολύ με τον Αλαφούζο και με τους ποδοσφαιριστές ο Στραματσόνι. Θέλει να έχει στενή σχέση – και σε ανθρώπινο και όχι απολύτως “στεγνό” επαγγελματικό επίπεδο – μαζί τους. Σωστά πράττει, ειδικά σε μια ομάδα που ακόμη δεν έχει απεγκλωβιστεί από τη βαριά “μνημονιακή” κληρονομιά της.

Δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός, διότι δεν κατόρθωσε τα τρία τελευταία χρόνια με κέρδη της εταιρείας και προσωπικά χρήματα του Αλαφούζου να καλύψει όχι μόνο τις αμαρτίες της πολυμετοχικότητας, αλλά και το μπάτζετ ανά χρονιά: οι ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί κόστισαν πανάκριβα, οι λάθος επιλογές επιβάρυναν τον λογαριασμό, ειδικά πέρυσι. Η εφετινή πρόκριση στους ομίλους του Europa League δεν είναι “λύση”. Είναι “επιβίωση”. Οι παίκτες – εκτός απροόπτου – θα πάρουν χρήματα τον Οκτώβριο. Και ο Γιάννης Αλαφούζος θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να είναι συνεπής στις mediaκές και ποδοσφαιρικές υποχρεώσεις του. Για την καλή πρόθεση και την προσπάθειά του στον Παναθηναϊκό ουδείς δικαιούται να τον κατηγορήσει. Για την αποτελεσματικότητά της διοίκησής του, η κουβέντα είναι μεγάλη. Και εκτείνεται σε πάμπολλα πεδία προκειμένου να αξιολογηθεί με σωστά κριτήρια.



TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ