ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Λουτσιάνο, φτώχεια και γκολ

Λουτσιάνο, φτώχεια και γκολ

Το αγωνιστικό προφίλ του Λουτσιάνο Νέβες και η μέχρι σήμερα καριέρα του. Μιλάει στο Sport24.gr ο μέχρι πρότινος προπονητής του στην Λεγανές, Ασιέρ Γαριτάνο (pics & videos)

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την προσπάθειά του να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργήθηκαν στην επιθετική του γραμμή μετά την αποχώρηση των Μπεργκ, Κλωναρίδη και Λέτο. Η απόκτηση του Λουτσιάνο Νέβες από την Κορίνθιανς είναι σαφώς μια κίνηση ουσίας, αφού ο Βραζιλιάνος που αγωνίστηκε στην περσινή σεζόν ως δανεικός στη Λεγανές, δείχνει να συγκεντρώνει τα στοιχεία εκείνα που θα βοηθήσουν τους "πράσινους" να βρουν αρκετές λύσεις στην επίθεση. Ο προπονητής του πέρυσι στους "πεπινέρος", Ασιέρ Γαριτάνο, βάζει σχεδόν στοίχημα γι' αυτό! "Η χρονιά στην Ισπανία τον βοήθησε να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή λογική και πλέον είμαι σίγουρος ότι από εδώ και πέρα, θα πηγαίνει όλο και καλύτερα", ήταν μια από τις ατάκες του Βάσκου τεχνικού στην τηλεφωνική μας επαφή. Το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, στα 24 χρόνια του, έχει ταλέντο και ικανότητες, θέληση και φιλοδοξία να πετύχει. Πριν τον δούμε στο γήπεδο, ας κάνουμε μια αναδρομή στην μέχρι τώρα καριέρα του και στη ζωή του, η οποία σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε στρωμένη με ροδοπέταλα.

Θα ξεκινήσουμε το μικρό αυτό αφιέρωμα στον Λουτσιάνο Νέβες με τα όσα είπε στη συνομιλία μας ο προπονητής του στην περσινή σεζόν στη Λεγανές, Ασιέρ Γαριτάνο, αφού είναι ο πλέον αρμόδιος για να μας δώσει μια εικόνα για το αγωνιστικό προφίλ του Βραζιλιάνου επιθετικού. Ο Βάσκος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην παίκτη του, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην καινούργια του ομάδα και με διαβεβαίωσε ότι ο Παναθηναϊκός έκανε μια πολύ καλή επιλογή, για την οποία θα δικαιωθεί. Ο λόγος όμως στον ίδιο:

ΓΑΡΙΤΑΝΟ: "ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ"

Λουτσιάνο, φτώχεια και γκολ

Λουτσιάνο και Γαριτάνο σε περσινή προπόνηση της Λεγανές (3/11/2016)

"Όταν ο Λουτσιάνο έφτασε στη Λεγανές, η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν αν θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην τελείως καινούργια πραγματικότητα, την οποία θα αντιμετώπιζε στην Ισπανία. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και οι συνήθειές του δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες της Βραζιλίας. Προς μεγάλη μου έκπληξη όμως, ο παίκτης ανταποκρίθηκε σε όλες τις προκλήσεις με επιτυχία. Δούλεψε ακούραστα σε όσα του ζητήσαμε, έμαθε τους ρυθμούς, τα συστήματα, τις απαιτήσεις, χωρίς προβλήματα. Ο ενθουσιασμός του από την πρώτη μέρα στις προπονήσεις, ήταν σχεδόν παράδειγμα προς μίμηση. Βελτιώθηκε πάρα πολύ και άρχισε να αποδίδει ακόμα καλύτερα μέσα στο γήπεδο. Οι αριθμοί του σε ότι αφορά τα γκολ, μπορεί να μην φαίνονται αυτοί που θα περίμενε κανείς από έναν επιθετικό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Λεγανές στη συντριπτική πλειοψηφία έπαιζε πίσω, αμυντικά και σε κάθε παιχνίδι οι ευκαιρίες που δημιουργούνταν, ήταν ελάχιστες. Αντίθετα, πιστεύω ότι στον Παναθηναϊκό, έναν σύλλογο με τελείως διαφορετική φιλοσοφία και προσανατολισμό, ο Λουτσιάνο θα αποδώσει πολύ καλύτερα, θα βρει περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, θα έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Σε ότι αφορά τώρα στα αγωνιστικά, πρόκειται για έναν παίκτη που αγωνίζεται κυρίως μέσα στην περιοχή. Είναι ψηλός, συνεργάζεται με τους άλλους επιθετικούς και μέσους, δεν είναι ατομιστής και έχει πολύ καλά τελειώματα με το αριστερό. Μπορεί να παίξει και ως δεύτερος επιθετικός, αλλά όχι στα άκρα, δεν είναι πολύ γρήγορος. Κάτι που πρέπει να βελτιώσει είναι οι μονομαχίες ένας με έναν, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί και το ψηλό παιχνίδι. Νομίζω ότι η εμπειρία της Λεγανές τον ωρίμασε και τον βοήθησε να σκληραγωγηθεί, αφού η Κορίνθιανς ήταν μια ομάδα που πρωταγωνιστούσε και όλα ήταν πιο εύκολα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Θα ήθελα να τον κρατήσουμε, αλλά τα χρήματα που ζητάει η ομάδα του είναι πολλά για έναν σύλλογο με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες όπως η Λεγανές. Είναι ένας νέος παίκτης με ταλέντο και φιλοδοξίες, εργάτης και βελτιωμένος. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλή επιλογή και είμαι σίγουρος ότι από εδώ και πέρα ο Λουτσιάνο θα γίνει ακόμα καλύτερος. Τέλος, να συμπληρώσω ότι είναι ένα παιδί με πολύ καλό χαρακτήρα, τον αγάπησαν όλοι εδώ στη Μαδρίτη, συμπαίκτες, τεχνικοί, διοίκηση, φίλαθλοι. Του εύχομαι καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου".

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΝΕΒΕΣ

Λουτσιάνο, φτώχεια και γκολ

Εντυπωσιακή προσπάθεια του Λουτσιάνο σε αγώνα της Λεγανές με την Οσασούνα (21/11/2016)

Ο Λουτσιάνο Ντα Ρόσα Νέβες γεννήθηκε τον Μάιο του 1993 στην Ανάπολις της πολιτείας του Γκοϊάς, στην κεντροδυτική περιοχή της Βραζιλίας. Ξεκίνησε από μικρός το ποδόσφαιρο στην τοπική Anápolis Futebol Clube και από εκεί μεταπήδησε στην επίσης τοπική Atlético Clube Goianiense. Πέρασε από τις ακαδημίες του συλλόγου και έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το 2012, λίγο πριν κλείσει τα 19 του χρόνια, σε αγώνα του Κυπέλλου Βραζιλίας. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, έπαιξε για πρώτη φορά και στο πρωτάθλημα της Σέριε Α, όπου πέτυχε και γκολ, αλλά στο τέλος της σεζόν, η Γκοϊανιένσε υποβιβάστηκε. Ο Λουτσιάνο πήρε μεταγραφή το 2013 για την Αβαΐ, αφήνοντας την ενδοχώρα για την νησιωτική Φλοριανόπολις. Και εκεί, στο ντεμπούτο του, πέτυχε γκολ, αυτή τη φορά στη Σέριε Β και έναν χρόνο μετά, στις αρχές του 2014, ήρθε το μεγάλο βήμα.

Λουτσιάνο, φτώχεια και γκολ

Ο Λουτσιάνο σκοράρει εναντίον της Λας Πάλμας (26/4/2017)

Ο ατζέντης του τον πήρε τηλέφωνο μια μέρα, ενώ βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου του και του είπε να ετοιμάσει τις βαλίτσες του γιατί την επόμενη μέρα θα αναχωρούσαν για το Σάο Πάολο, επειδή τον είχε ζητήσει η Κορίνθιανς. Ο Λουτσιάνο δεν το πίστεψε και έτσι, όταν πήγε ο εκπρόσωπός του στο σπίτι του νεαρού για να φύγουν, εκείνος δεν είχε ετοιμάσει τίποτα! Τελικά, στις 13 Φεβρουαρίου, ο 20χρονος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την "Τιμάο" και όλη του η ζωή άλλαξε. Εκεί συμπλήρωσε 59 συμμετοχές (55 στην Serie A και 4 στο Copa Libertadores), πετυχαίνοντας 12 τέρματα. Η σεζόν 2015 ήταν η καλύτερη στην μέχρι σήμερα καριέρα του, αφού κέρδισε το πρωτάθλημα της χώρας του (Brasileirão Chevrolet 2015), ενώ κλήθηκε για πρώτη φορά και στην εθνική ομάδα U23 της χώρας του για τους Παναμερικανικούς αγώνες στο Τορόντο του Καναδά.

Λουτσιάνο, φτώχεια και γκολ

Ο Λουτσιάνο σκοράρει με πέναλτι εναντίον του Παναμά, στον μικρό τελικό των Παναμερικανικών Αγώνων του Καναδά, στις 25 Ιουλίου του 2015 (AP Photo/Gregory Bull)

Εκεί η Βραζιλία ήρθε τρίτη κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο και ο Λουτσιάνο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 5 γκολ σε 4 αγώνες. Θεωρείτο σίγουρος για την επιλογή της Ολυμπιακής ομάδας που θα εκπροσωπούσε τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, όμως λίγες μέρες μετά τους Παναμερικανικούς, τον χτύπησε η ατυχία. Στις 19 Αυγούστου, σε ένα ματς με την Σάντος για το τοπικό Κύπελλο, τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και έμεινε εκτός γηπέδων για τους επόμενους πεντέμισι μήνες. Έναν χρόνο αργότερα και ενώ πλέον είχε αποθεραπευτεί, δόθηκε δανεικός στη Λεγανές με οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι του 2017. Εκεί έπαιξε σε 27 αγώνες (25 για την Πριμέρα και 2 για το Κύπελλο), πετυχαίνοντας 4 γκολ και δίνοντας δυο ασίστ. Σκόραρε εναντίον της Ντεπορτίβο, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Λας Πάλμας (2).

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΝΕΒΕΣ

Λουτσιάνο, φτώχεια και γκολ

Ο Λουτσιάνο πανηγυρίζει ένα γκολ του με τη φανέλα της Λεγανές

Όπως γράψαμε και στον πρόλογο του κειμένου, ο Λουτσιάνο χρειάστηκε να παλέψει πολύ για να φτάσει εδώ που βρίσκεται τώρα. Τα παιδικά του χρόνια, αλλά και η εφηβεία του, υπήρξαν δύσκολα, αφού η οικογένειά του ήταν φτωχή και ο ίδιος στερήθηκε αρκετά πράγματα, παρά το γεγονός ότι οι γονείς του προσπαθούσαν να προσφέρουν σε αυτόν και στα αδέρφια του μια όσο το δυνατόν περισσότερο αξιοπρεπή ζωή. Η μητέρα του καθάριζε σπίτια μέρα νύχτα, αλλά ο ίδιος φρόντισε να "συνταξιοδοτήσει" και εκείνη και τον πατέρα του, όταν έβγαλε τα πρώτα του σοβαρά χρήματα στην Κορίνθιανς: "Αρνούμαι να τους δω να δουλεύουν άλλο, τώρα θα ξεκουραστούν, έκαναν πολλά για όλους μας". Ο Λουτσιάνο από μικρός στάθηκε απέναντι στις δυσκολίες, ήταν αποφασισμένος να πετύχει. "Υπήρχαν μέρες που δεν είχα χρήματα για το εισιτήριο του λεωφορείου, έτσι πήγαινα με τα πόδια στην προπόνηση. Για φαγητό είχαμε μόνο ψωμί και αυγά, δεν ξέραμε τί είναι το πρωινό και το βραδινό, τρώγαμε μόνο τα μεσημέρια. Πού λεφτά για κρέας και ρύζι...", διηγείται ο ίδιος.

Και συνεχίζει: "Ακόμα και όταν είχα υπογράψει στην Αβαΐ, υπήρχαν φορές που πήγαινα στις προπονήσεις νηστικός, ή που κοιμόμουνα σε ένα στρώμα κάτω από τις κερκίδες, ή που είχα να πληρωθώ πέντε μήνες, ή που έμενα σε κάτι πανσιόν της κακιάς ώρας". Με την Κορίνθιανς άλλαξε όλη η ζωή του. Ούτε ο σοβαρός τραυματισμός του 2015 στο γόνατο, κατάφερε να τον λυγίσει κι ας έφτασε κοντά στην κατάθλιψη: "Στην αρχή σκεφτόμουν ότι όλα είχαν τελειώσει για μένα. Αλλά μόλις άρχισαν η φυσιοθεραπεία και η σταδιακή αποκατάσταση, άρχισα να πιστεύω πάλι". Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα τατουάζ του, πάνω στο μπράτσο, γράφει "Tudo passa", δηλαδή "όλα περνάνε". Ούτε είναι τυχαίο, πως όταν η Κορίνθιανς πήρε το πρωτάθλημα το 2015, αρκετοί συμπαίκτες του πήγαν στη συνέχεια στην Κίνα με βασιλικά συμβόλαια, ο ίδιος όμως αρνήθηκε κι ας είχε πρόταση, επειδή θέλει να κάνει καριέρα στην Ευρώπη και να γίνει γνωστός. Μετά τους "Κορίνθιους", πλέον θα γνωρίσει και τους "Αθηναίους". Δεν έρχεται μόνος του, τον συνοδεύουν η σύζυγός του, Λορένα Αμπντούλ και η κορούλα του, Μάγια. Μαζί με τη μητέρα του, οι τρεις γυναίκες της ζωής του.

Ο ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΝΕΒΕΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Λουτσιάνο, φτώχεια και γκολ

Ο Λουτσιάνο (δεξιά) με το τρόπαιο του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, το οποίο κατέκτησε το 2015 με την Κορίνθιανς

- Ο Λουτσιάνο είναι 24 ετών, έχει ύψος 1.80, βάρος 68 κιλά και είναι αριστεροπόδαρος.

- Έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα επαγγελματικά σε τέσσερις συλλόγους: Γκοϊανιένσε (2012-13), Αβαΐ (2013-14), Κορίνθιανς (2014-16) και Λεγανές (2016-17).

- Έχει αγωνιστεί σε τρία πρωταθλήματα: Στην Serie A και την Serie B της Βραζιλίας και στην Primera División της Ισπανίας.

- Έχει αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα U23 της Βραζιλίας, όπου είχε έξι συμμετοχές και πέντε γκολ.

- Έχει συνολικά 111 επίσημες συμμετοχές με τις τέσσερις ομάδες στις οποίες έχει αγωνιστεί (δεν υπολογίζονται αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων και κυπέλλων της Βραζιλίας). Αν προσθέσουμε και τα 6 παιχνίδια με την Εθνική U23, φτάνουμε στις 117 συμμετοχές.

- Αν συνυπολογίσουμε και τα τοπικά πρωταθλήματα και κύπελλα της Βραζιλίας, οι συμμετοχές του Λουτσιάνο φτάνουν τις 138 (29 τέρματα).

- Έχει σκοράρει 22 φορές με τους τέσσερις συλλόγους και 5 φορές με την Εθνική U23 της Βραζιλίας, άρα σύνολο 27 τέρματα.

- Έχει δεχτεί 15 κίτρινες κάρτες (εκ των οποίων οι 2 οδήγησαν σε μια κόκκινη). Δεν έχει αποβληθεί ποτέ με απευθείας κόκκινη κάρτα.

- Έχει συμπληρώσει με τις τέσσερις ομάδες του 5.127 αγωνιστικά λεπτά. Από αυτά, τα 2.758 στη Serie A της Βραζιλίας, τα 876 στη Serie B της Βραζιλίας, τα 1.169 στην Primera División της Ισπανίας, τα 83 στο ισπανικό Κύπελλο και τα 241 στο Copa Libertadores.

- Έχει αγωνιστεί 4 φορές σε διεθνείς διοργανώσεις, όλες με την Κορίνθιανς στο Copa Libertadores.

- Έχει κατακτήσει έναν τίτλο στην καριέρα του, το πρωτάθλημα Βραζιλίας το 2015 με την Κορίνθιανς. Επίσης, έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2015 με την Εθνική U23 της Βραζιλίας.

- Έχει συμμετάσχει σε μια διεθνή διοργάνωση με την Εθνική U23 της Βραζιλίας, τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2015.

Πηγές: As, Marca, timaoweb.com.br, elespanol.com, transfermarkt.de, wiki

Βίντεο: Λουτσιάνο, highlights από την καριέρα του Ι

Βίντεο: Λουτσιάνο, highlights από την καριέρα του ΙΙ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ