ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Λαγωνικάκης: "Το καλό σκάουτινγκ προστατεύει την ομάδα"

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΜΑΔΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Λ.ΑΛΕΞΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΑΚΗΣ ΦΥΣΣΑΣ .ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΕ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΙΑΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΧΗΘΗΚΕ (ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ) ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ  ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI.SPORT
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΜΑΔΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Λ.ΑΛΕΞΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΑΚΗΣ ΦΥΣΣΑΣ .ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΕ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΙΑΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΧΗΘΗΚΕ (ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ) ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI.SPORT EUROKINISSI SPORTS

Ο Ανδρέας Λαγωνικάκης μίλησε για το πως εργάζεται και ποια είναι η διαδικασία επιλογής που ακολουθείται, πριν επιλεγεί ένας ποδοσφαιριστής για τον Παναθηναϊκό.

Είναι γεγονός ότι το σκάουτινγκ είναι μία άγνωστη διαδικασία στους περισσότερους φιλάθλους. Οι περισσότεροι την ξέρουν και αναγνωρίζουν την αξία της, όμως δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί. Ο σκάουτερ του Παναθηναϊκού, Ανδρέας Λαγωνικάκης, μίλησε για τη λειτουργία που έχει ο Παναθηναϊκός και το δικό του ρόλο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λαγωνικάκη στο match program:

Πώς λειτουργεί το scouting στον Παναθηναϊκό;

"Η πρώτη φάση είναι η συλλογή πληροφοριών και το φιλτράρισμα. Όταν διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά που θέλουμε, γίνεται νέος κύκλος αξιολόγησης, συζητάμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και στη συνέχεια προχωράμε ή όχι. Δουλεύουμε με βάση τις προδιαγραφές που μας έχουν δοθεί από το τεχνικό επιτελείο για τα χαρακτηριστικά των παικτών που μας ενδιαφέρουν με γνώμονα τον τρόπο που θέλει ο προπονητής να παίξει η ομάδα ιδανικά. Το συγκεκριμένο κομμάτι δεν μπορεί παρά να είναι ομαδικό, συλλογικό. Να λειτουργούμεδηλαδή με το «εμείς», όχι ως ο τάδε ή ο δείνα, αλλά ως ο οργανισμός που λέγεται Παναθηναϊκός. Κι αυτό δεν είναι θεωρητικό αλλά πολύ πρακτικό.

Προφανώς με τον Νίλσον, τον Λυμπερόπουλο, τον Ουζουνίδη, τον Κόλα έχουμε πιο άμεση εμπλοκή αλλά το σύνολο του Συλλόγου παίζει ρόλο για να συμβάλλει στην επιτυχία και την σωστή προσαρμογή ενός νέου παίκτη. Όλοι, μέσα και έξω από την ομάδα έχουνρόλο σε αυτό κι αν καταφέρεις να καλλιεργήσεις ένα υγιές περιβάλλον και μια σωστή κουλτούρα συλλογικότητας έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρεις. Ο φίλαθλος, ο γιατρός, ο συμπαίκτης, οι προπονητές, ακόμα και ο υπάλληλος στο γραφείο που θα υποδεχθεί έναν ποδοσφαιριστή παίζουν ρόλο στο να μειωθούν τα περιθώρια λάθους. Γι’ αυτό σου μιλάω με το «εμείς»".

Πώς θα ήταν το ιδανικό τμήμα scouting για σένα;

"Η λειτουργία μας είναι καλή συνολικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Όσο περισσότερα ταξίδια κάνεις λόγου χάρη και όσο περισσότερο κόσμο αξιοποιείς, τόσο περισσότερες πληροφορίες έχεις τη δυνατότητα να αξιολογήσεις. Επίσης ιδανικά καλό είναι να διατηρείς ένα δίκτυο έμπιστων συνεργατών στο εξωτερικό,ώστε να μπορείς να έχεις έγκαιρα άμεση πρόσβαση σε κάποια ταλέντα. Αλλά και ανεξάρτητα από τον Παναθηναϊκό, είναι σημαντικό να βελτιωθεί το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας συνολικά, έτσι, ώστε να μπορούμε να αποτελούμε πιο ελκυστικό προορισμό είτε για τους ποδοσφαιριστές είτε για πιθανές συνεργασίες με ομάδες".

Η εξειδίκευση σε συγκεκριμένες αγορές έχει νόημα στο scouting;

"Ναι, έχει κυρίως για οικονομικούς λόγους. Έχει νόημα δηλαδή να κοιτάζεις αγορές από τις οποίες είναι ρεαλιστικό για τα οικονομικά σου δεδομένα να μπορείς προσελκύσεις παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν. Επίσης όμως παίζουν ρόλο και τα χαρακτηριστικά κάποιων λαών που μπορεί να τους διευκολύνουν ή να τους δυσκολεύουν στην προσαρμογή σε μια μεσογειακή χώρα όπως είμαστε εμείς. Είναι πολλές φορές και θέμα παιδείας και επαγγελματισμού που υπάρχουν ή όχι στη χώρα προέλευσης ενός ποδοσφαιριστή".

Ως τμήμα κοιτάζετε παίκτες που σας ζητάνε ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής, προτείνετε παίκτες με δική σας πρωτοβουλία ή και τα δύο;

"Η πρώτη κίνηση είναι να παρακολουθήσουμε έναν ποδοσφαιριστή που μας έχουν ζητήσει. Όταν όμως έχουμε να δούμε παραδείγματος χάρη 100 ποδοσφαιριστές αυτό σημαίνει ότι θα δούμε 200 ομάδες επί «χ» φορές. Είναι λογικό σε αυτόν τον όγκο να πέσει στην αντίληψή μας και κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής που να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Σε αυτήν την περίπτωση τον προτείνουμε και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται".

Παγκοσμίως υπάρχει η τάση στο scouting να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα στατιστικά στοιχεία έναντι της «αίσθησης» του ειδικού. Την πιστεύεις;

"Η τεχνολογία πάντοτε βοηθάει και έχει εξελιχθεί όπως έχει εξελιχθεί και το ποδόσφαιρο. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά και μπορούν να περιορίσουν το ποσοστό λάθους όμως υπάρχουν πράγματα που δεν αποτυπώνονται στη στατιστική, όπως η διάθεση, το μυαλό και η συμπεριφορά ενός ποδοσφαιριστή κι αυτά πρέπει οπωσδήποτε να τα δεις, να τα αξιολογήσεις και να τα συνεκτιμήσεις".

Λένε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να βλέπεις έναν παίκτη live από το γήπεδο και στο να παρακολουθείς ένα dvd. Το πιστεύεις;

"Για μένα η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία είναι εμφανή είτε στο video είτε από κοντά. Όταν βέβαια καταλήξεις ότι ένας παίκτης σε ενδιαφέρει καλό είναι να πας να τον δεις και από κοντά. Σημασία έχει ακόμα και η εξωγηπεδική συμπεριφορά του και κάθε παράγοντας που μπορεί να μειώσει το περιθώριο λάθους. Πολλοί παράγοντες είναι αστάθμητοι αλλά όσο περισσότερο παρακολουθείς κάποιον τόσο περισσότερα μαθαίνεις. Λένε πως το καλό scouting είναι αυτό που δεν παίρνει ποδοσφαιριστές, όχι αυτό που παίρνει, με την έννοια ότι προστατεύεις το club από λάθος επιλογές που κοστίζουν οικονομικά. Πρέπει να βρίσκεις την ισορροπία κάπου στη μέση γιατί από την άλλη ενίσχυση μια ομάδα χρειάζεται πάντοτε".

Πώς κρίνεις αν ένας ποδοσφαιριστής που βλέπεις ότι κάνει κάποια πράγματα καλά σε ένα «χ» επίπεδο, μπορεί να τα κάνει εξίσου καλά και στο πιο πάνω επίπεδο;

"Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς μας. Υπάρχουν δύο παράμετροι. Αφενός κάθε παίκτης είναι σαν σκληρός δίσκος που καταγράφει τον τρόπο αντίληψης του παιχνιδιού και αναπτύσσει μια αρχική ποδοσφαιρική ταυτότητα με τα ίδια χαρακτηριστικά που δεν αλλάζουν παρά μόνο δουλεύονται και βελτιώνονται. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ανεξάρτητα του επιπέδου που αγωνίζεται κανείς. Αφετέρου υπάρχει το κομμάτι της προσωπικότητας. Στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα μας ενδιαφέρει να κοιτάζουμε και κάποια πνευματικά χαρακτηριστικά γιατί θέλουμε παίκτες με ηγετικά στοιχεία στον χαρακτήρα τους που θα έρθουν και θα παρασύρουν όλη την ομάδα.

Τέτοιοι ποδοσφαιριστές δεν υπάρχουν πολλοί. Για να βρεις έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή πρέπει να δεις πως αντιδρά συνολικά σε όλο το 90λεπτο και ποια είναι η σχέση του με όλο το περιβάλλον του. Ιδανικά θα έπρεπε να παρακολουθείς έναν παίκτη τουλάχιστον έναν χρόνο για να συμπεράνεις αν σου κάνει ή όχι. Καταλαβαίνω ότι μερικά από αυτά που λέω μπορεί να ακούγονται υπερβολικά ή σε κάποιους ανέφικτα, αλλά πρέπει να βάζουμε ψηλά τον πήχη για να φτιάξουμε κάτι όπως φανταζόμαστε ότι αρμόζει στον Παναθηναϊκό που έχουμε ζήσει ο καθένας".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ