ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ακτινογραφία της Ντιναμό

Η ακτινογραφία της Ντιναμό

Η Ζενίτ επικράτησε με 3-2 στο ρωσικό ντέρμπι της Ντιναμό Μόσχας και μας έδωσε την ευκαιρία να σας αποκρυπτογραφήσουμε την ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ ενόψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό την Πέμπτη.

Πέντε μέρες πριν την πρεμιέρα του Europa League και την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Ντιναμό Μόσχας ο προσεχής αντίπαλος του τριφυλλιού έδινε ένα πάρα πολύ δύσκολο και σημαντικό παιχνίδι. Η ομάδα του Τσερτσέσοβ αντιμετώπιζε εκτός έδρας την Ζενίτ που σαφώς είναι η καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή στην Ρωσία.

Η Ντιναμό προηγήθηκε στο ματς με τον Βαλμπουενά αλλά τελικά ηττήθηκε με 3-2 παρά και το γεγονός ότι έφτασε στην ισοφάριση σε 2-2 στο 82'. Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού δέχθηκαν ένα γκολ στο 89' της αναμέτρησης από μια τρύπα στην αριστερή πλευρά της άμυνας τους και ίσως το μόνο αρνητικό που έχουν να παρουσιάσουν ως σύνολο να βρίσκεται στην αμυντική τετράδα καθώς από εκεί και πέρα είναι πάρα πολύ καλοί και ισχυροί.

Σε θεωρητική άποψη, το εκτός έδρας παιχνίδι της Ντιναμό Μόσχας με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης δεν μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τον Γιάννη Αναστασίου εν όψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Παρά το ότι ο προπονητής των Ρώσων χρησιμοποίησε τους βασικούς του ποδοσφαιριστές.

Η Ζενίτ είναι η πιο ισχυρή και ποιοτική ομάδα της Ρωσίας τη δεδομένη χρονική στιγμή και είναι δεδομένο ότι έτυχε διαφορετικής αντιμετώπισης από τη Ντιναμό απ' ότι θα τύχει ο Παναθηναϊκός,.

Ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ παρέταξε σύστημα 4-2-3-1 με τον Μπερεζόβσκι τερματοφύλακα, τους Ντάγκλας και Σάμπα στο κέντρο της άμυνας, τον Μανόλεβ δεξί μπακ, τον Γκράνατ αριστερό, τους Βενκέρ και Ντενίσοβ ως αμυντικούς χαφ, ο Ιόνοβ έπαιζε δεξί χαφ, ο Βαλμπουενά ως αριστερό και ο Κοκόριν στην μέση και με μοναδικό προωθημένο τον Κούρανι.

Κίνηση στην επίθεση

Ο Κέβιν Κούρανι, έπαιζε στην κορυφή και κόντρα στη Ζενίτ είχε δύσκολο έργο κόντρα στους Γκαράι, Λόμπαερτς. Οι Βαλμπουενά, Ιόνοβ και Κοκόριν κινούνταν συνεχώς και άλλαζαν τη μπάλα με ταχύτητα πίσω από τον Γερμανό φορ με κύριο χαρακτηριστικό τα τρίγωνακια μεταξύ τους και τις μεταβιβάσεις με την μια.

Χαρακτηριστικά, στη φάση του πρώτου γκολ της Ντιναμό, ο Βαλμπουενά βρέθηκε δεξιά στη μεγάλη περιοχή και με ένα εκπληκτικό φαλτσαριστό πλασέ, "κρέμασε" τον Λοντίγκιν.

Ατομικές προσπάθειες

Οι τρεις προαναφερόμενοι επιχείρησαν αρκετές ατομικές ενέργειες στο παιχνίδι και κατά κύριο λόγο ο Βαλμπουενά, προκάλεσε αρκετά ρήγματα. Οι γρήγοροι και αποτελεσματικοί αμυντικοί της Ζενίτ περιόρισαν τους Κοκόριν και Ιόνοβ, με αποτέλεσμα από το 30' έως το 45' να μην φανούν στο γήπεδο.

Αναμφίβολα, ο Βαλμπουενά είναι ο κινητήριος μοχλός της Ντιναμό και αυτός ο οποίος παίρνει τις πιο πολλές πρωτοβουλίες, είτε για να δημιουργήσει, είτε για να εκτελέσει. Το γεγονός ότι κινείται σε αρκετούς χώρους καθιστά δύσκολη την επιτήρηση του από έναν αμυνόμενο και η Ζενίτ τον μάρκαρε με συνεργασίες.

Η ακτινογραφία της Ντιναμό


Η διάταξη της Ντιναμό Μόσχας στο παιχνίδι με την Ζενίτ

Παράλληλα ο Γάλλος μέσος είναι ο παίκτης που αναλαμβάνει την εκτέλεση όλων των στημένων από κάθε πλευρά είτε αφορά εκτέλεση κόρνερ, είτε φάουλ. Μάλιστα οι παίκτες του Τσερτσέσοβ στηρίζουν την δύναμη τους στα στημένα καθώς σε κάθε εκτέλεση έξι εκ των παικτών παίρνουν θέση μέσα στην αντίπαλη περιοχή ενώ οι Σάμπα, Ντάγκλας δύσκολα μαρκάρονται.

Έτσι άλλωστε σημείωσε το δεύτερο τους γκολ στο 82' με τον Σάμπα να νικάει την άμυνα της Ζενίτ και τον Λοντίγκιν παίρνοντας από το ύψος της μικρής περιοχής την κεφαλιά.

Οι συνεργασίες

Η Ντιναμό κατάφερε να βγάλει αρκετούς συνδυασμούς, ωστόσο αυτοί ήταν απόρροια της ποιότητας των μεσοεπιθετικών της και το γεγονός ότι έπαιζαν την μπάλα με την μια και λιγότερο του οργανωμένου παιχνιδιού της. Σίγουρα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μία δουλεμένη ομάδα με αυτοματισμούς και αυτό δεν προλαβαίνει να αλλάξει μέχρι την Πέμπτη.

Σε πολλές περιπτώσεις κίνησης ενός επιτιθέμενου, οι συμπαίκτες του δεν ακολούθησαν και του έδωσαν στηρίγματα, δείγμα της έλλειψης ομοιογένειας και ομαδικής συνεργασίας.

Η αμυντική λειτουργία

Παρά την ισχύ της Ζενίτ, η Ντιναμό επιχείρησε να την πιέσει ψηλά και οι επιθετικοί της συμμετείχαν σε ικανοποιητικό βαθμό στην ανασταλτική λειτουργία. Η αμυντική τετράδα ανεβαίνει σχεδόν στη σέντρα, αφού οι αμυντικοί διαθέτουν την ταχύτητα να έχουν γρήγορες επιστροφές.

Πάντως, κόντρα στους ακόμα ταχύτερους μεσοεπιθετικούς της Ζενίτ πολλές φορές δεν επέστρεψαν εγκαίρως και άφησαν ακάλυπτους χώρους και αμαρκάριστους ποδοσφαιριστές.

Σημαίνοντα ρόλο στο αμυντικό κομμάτι έχει ο Ντενίσοβ, ο οποίος ουσιαστικά ήταν τοποθετημένος μπροστά από τους δύο στόπερ και είχε αναλάβει να τους προσφέρει προστασία. Σε μεγάλο βαθμό και κόντρα σε εξαιρετικά επικίνδυνος αντιπάλους, ανταποκρίθηκε αρκετά καλά. Ο Βανκέρ έχει πιο ελεύθερο ρόλο, αν και αυτός ασχολείται κυρίως με την κάλυψη χώρων.

Οι αμυντικοί

Η Ντιναμό διαθέτει πάρα πολύ καλούς αμυντικούς και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως επιρρεπείς στο ατομικό λάθος. Στην πίεση των παικτών της Ζενίτ αντέδρασαν σωστά με ψυχραιμία στο χειρισμό της μπάλας και στην πάσα.

Το αυτογκόλ του Ντάγκλας προήλθε από ατυχία, αφού ο Αρσάβιν σούταρε, ο Μπερεζόβσκι απέκρουσε και η μπάλα κόντραρε πάνω στον Ολλανδό στόπερ. Όσο για το 2-1 το οποίο πέτυχε ο Αρσάβιν, όταν ο ικανότατος Ρώσος βγαίνει τετ α τετ είναι απίθανο για έναν αμυνόμενο να τον προλάβει.

Οι δύο πλάγιοι μπακ απέφυγαν τις πολλές προωθήσεις στο πρώτο μέρος και περιορίστηκαν στους αμυντικούς ρόλους, ίσως επειδή είχαν απέναντι τους την τριάδα των Ντάνι, Χουλκ και Αρσάβιν, οπότε έπρεπε να είναι προσεκτικοί και συντηρητικοί στο παιχνίδι τους. Στο δεύτερο ανέβηκαν λίγο περισσότερο καθώς η Ντιναμό έχανε.

Τα δυο στόπερ οι Ντούγκλας και Σάμπα και ιδίως ο δεύτερος είναι πολύ ογκώδης και φυσικά αρκετά δυνατοί αλλά παράλληλα γρήγοροι για το ύψος τους και χωρίς να "πέφτουν" στις φάσεις και να "τρώνε" τις προσποιήσεις,

Ο Μπερεζόβσκι δεν είναι ο πιο σταθερός τερματοφύλακας του κόσμου, έχοντας σωστές και λανθασμένες αντιδράσεις στις επεμβάσεις και στις εξόδους του. Δείχνει ότι έχει τουλάχιστον ένα επιπόλαιο λάθος στο τσεπάκι του.

ΖΕΝΙΤ:Λοντίγκιν, Σμολίνκοφ, Γκαράι, Κρίσκιτο, Λόμπαερτς, Βίτσελ (46’ Μογκίλεβετς), Αρσάβιν (60’ Ρονδόν), Ντάνι, Φαϊζουλίν (72’ Σάτοφ), Χάβι Γκαρσία, Χουλκ

ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ:Μπερεζόφσκι, Σαμπά, Ντάγκλας, Γκρανάτ, Μανόλεφ (77’ Τζούτζακ), Βενκέρ (75’ Νομπόα), Ιόνοφ, Βαλμπιενά, Ντενίσοφ (86’ Ζόμπνιν), Κουράνι, Κοκόριν.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ