ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ζωή χωρίς τον Εσιέν

Η ζωή χωρίς τον Εσιέν
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr εξηγεί γιατί η απουσία του Μάικλ Εσιέν από τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τη Μπριζ, δεν επηρεάζει τον αγωνιστικό σχεδιασμό του Αναστασίου, παραθέτει τις εναλλακτικές και αναλύει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η επιθυμία του Γιάννη Αναστασίου να έχει στη διάθεση του Μάικλ Εσιέν για τα δύο παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τη Μπριζ (28/7 και 5/8), δεν πρόκειται να ευοδωθεί.

Ο Γκανέζος αμυντικός χαφ δεν θα αγωνιστεί στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League, και πιθανότατα ούτε στα play off, είτε την ίδιας διοργάνωσης, είτε του Europa League, στα τέλη Αυγούστου.

Τα δύο ματς θεωρούνται υψίστης σημασίας για τον Παναθηναϊκό, αφενός διότι σε περίπτωση πρόκρισης εξασφαλίζεται η ευρωπαϊκή παρουσία έως τον Δεκέμβρη του 2015 με τα συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη, αφετέρου, επειδή η συμμετοχή και μόνο στα play off του Champions League θα αποφέρει 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γιάννης Αναστασίου θα καταστρώσει τα πλάνα του χωρίς τον Εσιέν. Γεγονός που για πολλούς σημαίνει σημαίνει ότι πρέπει να καλύψει το κενό του, όμως, το Sport24.gr εξηγεί γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει...

Δεν εντάχθηκε στην ομάδα

Ο Μάικλ Εσιέν αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό με σκοπό να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή, να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και να βελτιώσει τους πιο νεαρούς συμπαίκτες του. Ωστόσο, δεν έχει προλάβει να την κάνει, διότι δεν έχει αγωνιστεί ούτε μία φορά με τη φανέλα με το Τριφύλλι!

Επί της ουσίας, ο Εσιέν δεν έχει προλάβει να ενταχθεί στον... οργανισμό του Παναθηναϊκού και η απουσία του δεν επηρεάζει τις... ζωτικές λειτουργίες. Δεδομένα, όταν θα αφομοιωθεί, θα προσφέρει πάρα πολλά και θα ανεβάσει τον ποιοτικό δείκτη, αλλά, μέχρι τώρα αυτό δεν ισχύει.

Ο Γιάννης Αναστασίου θα στηρίξει τον σχεδιασμό του στους ποδοσφαιριστές που διαθέτει από την προηγούμενη σεζόν, οι οποίοι έχουν χημεία και συνοχή και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του. Επιπροσθέτως, φέτος έχει διδαχθεί απ' όσα υπέστη πέρυσι κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης και μπορεί να αποφύγει τις παγίδες.

Οι πιθανές λύσεις

Επί χάρτου, τη θέση του αμυντικού χαφ καλύπτουν στον Παναθηναϊκό πλην του Εσιέν, ο Τάσος Λαγός και ο Γιώργος Κουτρουμπής. Εάν θα παίξουν ο ένας ή και οι δύο μαζί, εξαρτάται από την προσέγγιση που θα αποφασίσει ο Γιάννης Αναστασίου για το παιχνίδι της Λεωφόρου.

Στην πρώτη περίπτωση, θα παρατάξει τρεις κεντρικούς χαφ με ανασταλτικές ικανότητες, τον Κουτρουμπή μπροστά από τους στόπερ και τους Ζέκα - Λαγό να τον πλαισιώνουν δεξιά και αριστερά. Στη δεύτερη, θα παίξει με δύο "κόφτες" (Λαγός ή Κουτρουμπής και μάλλον ο Ζέκα ως δεύτερος) και με έναν χαφ σε επιτελικό ρόλο, πιθανότατα τον Νίνη.

Στο επιθετικό κομμάτι, ο Αναστασίου αναμένεται να παρατάξει τον Παναθηναϊκό με έναν επιθετικό στην κορυφή και με δύο εξτρέμ, προκειμένου να δίνονται βοήθειες και στους ακραίους αμυντικούς.

Τι χάνει και τι κερδίζει

Εφόσον ο Εσιέν θα ήταν σε θέση να αγωνιστεί, ο Παναθηναϊκός θα κέρδιζε σε ποιότητα, σε εμπειρία και σε προσωπικότητα σε δύο παιχνίδια που θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Ο Γκανέζος μπορεί να βγάλει τη μπάλα με ασφάλεια από την άμυνα, να ηρεμήσει το ρυθμό και να κατευθύνει τους συμπαίκτες του. Ακόμα και σε μία δύσκολη φάση, θα τύγχανε διαφορετικής αντιμετώπισης από τον διαιτητή.

Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής στο ρόστερ δεν διαθέτει τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά σε τόσο υψηλό βαθμό, με εξαίρεση - ως ένα σημείο - τον Ντανιέλ Πράνιτς. Ο Εσιέν θα έπαιζε το ρόλο της "κολόνας" στη μεσαία γραμμή, έναν ρόλο που έχει δείξει ότι μπορεί να επιτελέσει.

Στον αντίποδα, η παρουσία του στην τριάδα ή την τετράδα της μεσαίας γραμμής, θα στερούσε τρεξίματα, αντοχές και κινητικότητα. Ειδικά τη δεδομένη χρονικά στιγμή, θα ήταν ανέτοιμος αγωνιστικά και σίγουρα εκτός ρυθμού, αφού το 2015 έχει πάρει ελάχιστες συμμετοχές και προέρχεται από μακρά απραξία.

Σε μία μικρή σύνοψη, η παρουσία του Εσιέν στα ματς με τη Μπριζ, θα προσέθετε "εγκεφαλικά", τακτικά και ποιοτικά πλεονεκτήματα στον Παναθηναϊκό. Η απουσία του, αντίθετα, προσδίδει περισσότερα φυσικά προσόντα και επιπλέον ενέργεια.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ