ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αυτό είναι το deal μεταξύ Αλαφούζου - Πιεμπονγκσάντ

Αυτό είναι το deal μεταξύ Αλαφούζου - Πιεμπονγκσάντ

Το Sport24.gr εξηγεί ποιες οφειλές θα καλύψει ο Γιάννης Αλαφούζος, ποιες θα αναλάβει το fund του Πιεμπονγκσάντ και ποιον έλεγχο πρέπει να περάσει το επενδυτικό σχήμα για τη μεταβίβαση των μετοχών.

Η επιστολή που έστειλε ο Γιάννης Αλαφούζος και με την οποία αποδέχεται την προσφορά του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, φανερώνει και τον τρόπο που θα μπει το επενδυτικό σχήμα στον Παναθηναϊκό...

Ο Αλαφούζος κατέχει περίπου το 77% στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ, με ονομαστικές μετοχές και μέσω της Sortivo. Θα μεταβιβάσει τα δύο μερίδια στο fund "Pan Asian Investments" έναντι ενός ευρώ και ο νέος μεγαλομέτοχος θα δεσμευτεί ότι θα καλύψει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα 20 εκατομμύρια ευρώ που είχε αναφέρει το επενδυτικό σχήμα ως επένδυση για την επόμενη σεζόν και στα 7 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για να καλύψουν το τραπεζικό δάνειο, που θα αποπληρωνόταν από το τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΑΕ είχε εξαγγείλει έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 15 Μαΐου και μπορεί να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη η προκήρυξη ΑΜΚ.

Η ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Από εκεί και πέρα, το fund θα καταβάλλει 13 εκατομμύρια ευρώ στον Γιάννη Αλαφούζο, για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων της φετινής σεζόν, που αφορούν οφειλές σε κρατικές υπηρεσίες. Επιπλέον, θα αγοράσει από τον εφοπλιστή το προπονητικό κέντρο "Γεώργιος Καλαφάτης" και παρακείμενο οικόπεδο, έκτασης 50 στρεμμάτων που παραμένει αναξιοποίητο, έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Αλαφούζος θα εξοφλήσει το μικρότερο μέρος των φετινών χρεών, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ και θα καλύψει υποχρεώσεις που έχει εγγυηθεί με προσωπικές επιταγές του, συνολικού ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Πρακτικά, η ζημιά για τον εφοπλιστή θα περιοριστεί στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, το fund θα αναλάβει την εξόφληση ποδοσφαιριστών, προπονητών, ομάδων, μάνατζερ και λοιπών πιστωτών, για τους οποίους θα χρειαστεί περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΕΑ

Το fund έχει στη διάθεση του όλα τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ από τα μέσα Μαρτίου, ζητώντας δεδομένα και από την εταιρεία και από την Grand Thornton, η οποία συνεργάζεται επί Αλαφούζου με τον Παναθηναϊκό για τους οικονομικούς ελέγχους. Επομένως, δεν θα χρειαστεί να ελέγξει ξανά τα νούμερα.

Στο μεταξύ, το fund δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη μεταβίβαση των μετοχών, επειδή δεν έχει την έδρα του σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχετικός νόμος περί ιθαγένειας έχει τροποποιηθεί από το 2011 και δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επενδυτή να εμπλακεί μετοχικά σε μία ΠΑΕ.

Ωστόσο, το επενδυτικό σχήμα θα χρειαστεί να πάρει έγκριση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ώστε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Παναθηναϊκού. Όμως, για μία σοβαρή εταιρία αυτή η διαδικασία δεν ανησυχεί.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η επιστολή του Αλαφούζου στον Πιεμπονγκσάντ
Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ: Αυτός είναι ο επίδοξος αγοραστής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός
Πρόταση 40,5 εκατ. Ευρώ από ξένο fund για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός!
Ο Πιεμπονγκσάντ έχει "τρέλα" με τα υπερσύγχρονα αθλητικά κέντρα
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ