ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η κατάληξη της "αξιοποίησης της ακαδημίας" στον Παναθηναϊκό

Η κατάληξη της "αξιοποίησης της ακαδημίας" στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr γυρίζει το χρόνο στο καλοκαίρι του 2013 και στους 16 παίκτες στο ρόστερ, από την ακαδημία του Παναθηναϊκού και εξετάζει την κατάληξη του εγχειρήματος μετά από 2,5 χρόνια.

Ήταν το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Παναθηναϊκός άρχιζε έναν κύκλο τριετούς διάρκειας, με στόχους την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ και την ανάδειξη των ταλέντων της ακαδημίας του. Το ρόστερ επάνδρωναν 16 ποδοσφαιριστές οι οποίοι προέρχονταν από τα τμήματα υποδοχής και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Γιάννη Αλαφούζου, του Νίκου Νταμπίζα και του Γιάννη Αναστασίου, θα αποτελούσαν το κορμό της ομάδας, με λίγες προσθήκες έμπειρων παικτών.

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε την προετοιμασία στο Όστερμπεϊκ της Ολλανδίας, με το προπονητικό επιτελείο και 17 παίκτες, εκ των οποίων οι 12 ήταν "παραγωγής" της ακαδημίας. Άλλοι 4 ενσωματώθηκαν αργότερα, λόγω υποχρεώσεων που είχαν με την Εθνική Νέων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη φουρνιά ποδοσφαιριστών είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια στο Πρωτάθλημα Κ18 της Superleague τον Μάιο του 2009, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 3-0 στο Καραϊσκάκη, ενώ τον Μάιο του 2012 κατέκτησε τον τίτλο στο πρωτάθλημα Κ20, με διαφορά στη βαθμολογία. Συνεπώς, οι παίκτες που την αποτελούσαν ήταν ταλαντούχοι και είχαν δείξει τις ικανότητες τους.

Αναλυτικά, όσοι ήταν στο ρόστερ της σεζόν 2013-2014 και προέρχονταν από τα πράσινα φυτώρια:

Ονοματεπώνυμο Θέση Έτος Γεν.
Αλέξανδρος Ταμπάκης Τερματοφύλακας 1992
Στέφανος Καπίνο Τερματοφύλακας 1993
Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος Τερματοφύλακας 1994
Διαμαντής Χουχούμης Αριστερός μπακ 1994
Νίκος Μαρινάκης Δεξιός μπακ 1993
Σπύρος Ρισβάνης Στόπερ 1994
Κώστας Τριανταφυλλόπουλος Στόπερ 1993
Τάσος Λαγός Αμυντικός χαφ 1992
Γιάννης Σταματάκης Κεντρικός χαφ 1994
Βαγγέλης Αναστασόπουλος Κεντρικός χαφ 1994
Χρήστος Δώνης Κεντρικός χαφ 1994
Αλέξανδρος Μουζακίτης Εξτρέμ 1994
Νίκος Γιαννιτσάνης Επιθετικός 1994
Χάρης Μαυρίας Εξτρέμ 1994
Νίκος Κουσίδης Επιθετικός 1993
Κώστας Αποστολόπουλος Επιθετικός 1993

Ακριβώς 2,5 σεζόν αργότερα, στην πλειονότητα τους οι νεαροί παίκτες δεν αξιοποιήθηκαν από τον Γιάννη Αναστασίου και έχουν αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό, ενώ τρεις παραμένουν στο "Γεώργιος Καλαφάτης" αλλά θεωρούνται ανενεργοί.

Από αυτούς, μόνο οι Μαυρίας και Καπίνο πουλήθηκαν, αποφέροντας 5 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της ΠΑΕ. Ο Ρισβάνης παραχωρήθηκε χωρίς ουσιαστικό όφελος στον Πανιώνιο και έχει πολύ καλή απόδοση, δείχνοντας ότι είχε προοπτικές. Από τους υπόλοιπους, οι Αναστασόπουλος, Μουζακίτης, Γιαννιτσάνης, Κουσίδης και Αποστολόπουλος δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν τις προσδοκίες που αναπτύχθηκαν και αγωνίζονται σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών.

Οι Σταματάκης και Αναγνωστόπουλος παραμένουν στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, αλλά από το καλοκαίρι του 2015 δεν υπολογίζονται, ο Ταμπάκης αποδεσμεύτηκε προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, ενώ εδώ και ένα δίμηνο προστέθηκε στην ίδια κατηγορία ο Δώνης.

Ο Χουχούμης θεωρητικά υπολογίζεται, αλλά έχει λίγες συμμετοχές και ίσως παραχωρηθεί δανεικός , ο Τριανταφυλλόπουλος ήταν πιο ενεργός αλλά όχι σε βαθμό να θεωρηθεί βασικός και πλέον αναζητείται ομάδα για να παίξει. Ο Λαγός ήταν ενδεκαδάτος, αλλά με την ανάκαμψη του Εσιέν κατατάσσεται πρώτη εναλλακτική, ενώ ο Μαρινάκης αναμένεται να αποχωρήσει μετά την απόκτηση του Τζαντομένικο Μέστο.

Κατά συνέπεια, από τους 16 της ακαδημίας και τον πολυδιαφημισμένο στόχο της "αξιοποίησης των δικών μας παιδιών", έχουν μείνει μόνο 5 και ούτε ένας δεν λογίζεται ως βασικός από τον Αντρέα Στραματσόνι. Σίγουρα, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ απέδωσε καρπούς...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ