ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η επόμενη μέρα για την ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης"

Η επόμενη μέρα για την ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης"
Λεωφόρος INTIME SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει τι θα ακολουθήσει μετά την έγκριση του κονδυλίου των 7 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης" και εξηγεί γιατί η νέα Λεωφόρος θα αργήσει να εμφανιστεί.

Η ολική ανατροπή που συντελέστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η έγκριση της νομιμότητας της σύμβασης ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και στην Περιφέρεια Αττικής, είναι εξαιρετικά σημαντική!

Διότι, δίνει τη δυνατότητα της βελτίωσης των υποδομών του "Απόστολος Νικολαΐδης" σε επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας, της αύξησης της χωρητικότητας, του καλλωπισμού των εξωτερικών χώρων και της ουσιαστικής ανανέωσης του.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί, τα συνεργεία θα εισέλθουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα αρχίσουν τις εργασίες, ώστε να το παραδώσουν έτοιμο προς χρήση σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Το Sport24.gr σας παραθέτει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη σύμβαση που έχει συναφθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και προσδιορίζει τι θα επακολουθήσει.

Η επόμενη μέρα για την ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης"

Για να γίνει κατανοητός ο πίνακας, η σύμβαση έχει διάρκεια 30 μηνών και και η αρίθμηση από το 1 έως το 30, αναφέρεται στους μήνες. Τα σκούρα παραλληλόγραμμα και οι εσωτερικοί αριθμοί καταδεικνύουν το προβλεπόμενο διάστημα διάρκειας (σε μήνες) κάθε φάσης του έργου.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, ολοκληρώθηκε το δεύτερο στάδιο, το οποίο αναφέρεται στην έγκριση των όρων. Άλλωστε, το Ελεγκτικό Συνέδριο στον τελευταίο βαθμό, έκρινε νόμιμους τους όρους της σύμβασης, οι οποίοι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια είχαν κριθεί παράνομοι.

Το συγκεκριμένο στάδιο προβλεπόταν να έχει διάρκεια 2 μηνών και να έληγε 4 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης από την Περιφέρεια και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση είχε τεθεί σε ισχύ από τις 10 Ιουλίου του 2014, όταν και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ωστόσο, το ΕΣ καθυστέρησε και η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται 9 μήνες μετά τις υπογραφές, δηλαδή, 5 μήνες αργότερα από τις προβλέψεις!

Οι δύο ενδιάμεσες φάσεις

Από εδώ και στο εξής, αρχίζει η τρίτη φάση του έργου, στην οποία θα διοργανωθεί ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα αναλάβει τα έργα, ενώ, την επίβλεψη του θα έχει η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για δημόσιο φορέα, συνεπώς, θα καταφύγει σε δημόσιο διαγωνισμό με πρόσκληση ενδιαφέροντος, εκδίκαση ενστάσεων από τους συμμετέχοντες - εάν υπάρξουν - και ακολούθως, η τέταρτη φάση με την κατακύρωση και την υπογραφή της σύμβασης με τον επιλεγόμενο κατασκευαστή.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η τρίτη και η τέταρτη φάση θα διαρκέσουν πέντε μήνες, ωστόσο, εάν ληφθεί υπόψη η γραφειοκρατεία και οι ιδιαίτερες συνθήκες στη χώρα αυτή την εποχή, ενδέχεται να τους ξεπεράσουν!

Επομένως, σε μία υπόθεση εργασίας, εάν ο διαγωνισμός προκηρυχθεί στις 10 Μαΐου, λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες θα αρχίσουν στις 10 Οκτωβρίου!

Τέσσερις μήνες για τις εργασίες

Οι εργασίες για την ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης" τοποθετούνται στο πέμπτο στάδιο, το οποίο προβλέπεται να διαρκέσει 4 μήνες. Ακολουθώντας την προαναφερόμενη υπόθεση εργασίας, το γήπεδο θα είχε τη νέα μορφή του στις 10 Φεβρουαρίου του 2016...

Βεβαίως, η ολοκλήρωση των έργων δεν συνεπάγεται και την παράδοση του προς λειτουργία, διότι προηγουμένως πρέπει να πάρει τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού υποβληθούν οι φάκελοι και προηγηθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Περιφέρειας, του ΥΠΕΚΑ και του Δήμου.

Να επιλέξει το χρόνο

Η έναρξη των εργασιών θα επιλεχθεί από τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οπότε, η διοίκηση της ομάδας ποδοσφαίρου οφείλει να συνυπολογίσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και να καταλήξει πότε συμφέρει να κλείσει το γήπεδο.

Σαφώς, το ιδανικό χρονικό σημείο θα ήταν οι τρεις μήνες του καλοκαιριού, όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2016 και το "Απόστολος Νικολαΐδης" θα ανοίξει, ξανά, τις θύρες του το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Τα χρήματα του Παναθηναϊκού

Για την υλοποίηση των συμφωνημένων παρεμβάσεων στο "Απόστολος Νικολαΐδης", έχει προϋπολογιστεί κόστος περίπου 8,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 7 θα καλυφθούν από το κονδύλι της Περιφέρειας Αττικής, όμως, τα υπόλοιπα θα διατεθούν από τον Παναθηναϊκό.

Οπότε, στον συνυπολογισμό για το κλείσιμο της ιστορικής έδρας του Τριφυλλιού, προκειμένου να ανακατασκευαστεί, επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη και η εύρεση του ποσού. Σαφώς, το 1,6 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι απαγορευτικό, αλλά, η ΠΑΕ διανύει το στάδιο της εξυγίανσης και θα χρειαστεί να διαθέσει από άλλους πόρους.

Προσφυγές για το νόμο Καλαφάτη

Υπενθυμίζουμε ότι η ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης" στηρίζεται στο νόμο που είχε προωθήσει ο τέως αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης. Εφόσον ο Παναθηναϊκός τον χρησιμοποιήσει, ενδέχεται να υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της συνταγματικότητας του.

Στο πρόσφατο παρελθόν, δύο, τουλάχιστον, τοπικοί σύλλογοι κατοίκων των Αμπελοκήπων, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην υλοποίηση της ανακαίνισης του γηπέδου. Συνεπώς, ίσως, προκύψει νέα χρονική καθυστέρηση έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ