ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γιάγκου: "Έχουν μειωθεί οι τραυματισμοί"

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΟ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΟ EUROKINISSI SPORTS

Ο Νίκος Γιάγκου μίλησε για τη σχέση του με τους ποδοσφαιριστές και τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει με τη φυσική κατάσταση του Παναθηναϊκού.

Κατά γενική ομολογία, η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού έχει βελτιωθεί από την ημέρα που ανέλαβε ο Μαρίνος Ουζουνίδης και το επιτελείο του. Ο γυμναστής Νίκος Γιάγκου, μίλησε για τη δουλειά του, τις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές και τις συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Γιάγκου στο match program:

Πώς βρίσκεις κώδικα επικοινωνίας με τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες μέσα στην ομάδα;

«Έχει να κάνει με την προσωπικότητα του καθενός και το κατά πόσο ευέλικτος ή αυστηρός είσαι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχεις να κάνεις με 30 διαφορετικές προσωπικότητες που θέλουν διαφορετική ο καθένας αντιμετώπιση για να τους κερδίσεις. Με το προπονητικό επιτελείο τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Εκεί αυτό που μετράει είναι πριν απ’ όλα, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των συνεργατών σου. Μετά όλα ακολουθούν».

Οι ποδοσφαιριστές φαίνεται να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα με θετική διάθεση. Είσαι ευχαριστημένος;

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους ποδοσφαιριστές. Ο, τι τους ζητηθεί προσπαθούν να το φέρουν σε πέρας. Θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί από την πλευρά τους είναι ικανοποιημένοι. Τα αποτελέσματα είναι θετικά για την ώρα και στο θέμα των τραυματισμών που έχουν μειωθεί και στη φυσική κατάσταση κι αυτά τα αποτελέσματα ευνοούν πριν από όλους τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές και κατ’ επέκταση την ομάδα».

Μια και αναφέρθηκες στη φυσική κατάσταση, το γυμνό μάτι βλέπει σημαντική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα. Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δικές σας μετρήσεις;

«Ναι, επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς και από τα γεγονότα. Θέλουμε να βασίζουμε τη δουλειά μας σε λεπτομερή δεδομένα και στοιχεία, να αξιολογούμε κάθε προπονητική μονάδα και κάθε αγώνα. Από τα στοιχεία που επεξεργαζόμαστε, τα νούμερα δείχνουν βελτίωση και στη φυσική κατάσταση και στους τραυματισμούς που ήταν ένας στόχος μας να μειωθούν και το πετύχαμε. Διαθέτουμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, έχουμε πολλά παιχνίδια και θέλουμε να έχουν την ευκαιρία να παίζουν όσο περισσότερο γίνεται».

Πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος της καλοκαιρινής προετοιμασίας για τη φυσική κατάσταση μιας ομάδας και πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μέσα στη σεζόν;

«Όταν έχεις κάποιες εβδομάδες να αφιερώσεις στη φυσική κατάσταση στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου σίγουρα μπορείς να έχεις πολλά οφέλη. Για μένα ωστόσο, αυτό δεν είναι ο μόνος τρόπος. Μπορείς να επέμβεις αποτελεσματικά και μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, αρκεί να υπάρχει προγραμματισμός και εξατομικευμένη προσέγγιση. Κάποιοι βασικοί κανόνες προφανώς ισχύουν για όλους, κάθε παίκτης ωστόσο έχει το δικό του στιλ και τα δικά του όρια να ξεπεράσει. Οι απαιτήσεις του προπονητή είναι ένας σημαντικό παράγοντας που καθορίζει την προσέγγιση που ακολουθούμε, αλλά ακόμα και η θέση που αγωνίζεται ένας παίκτης καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουμε την προπόνησή του».

Τα πολλά παιχνίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα απαιτούν ειδική διαχείριση για τους ποδοσφαιριστές που παίζουν συνήθως βασικοί και καταπονούνται περισσότερο;

«Εγώ αυτό που βλέπω είναι 26 ισάξιους ποδοσφαιριστές, που πρέπει να τους κάνω καλύτερους. Η εμπειρία γενικά δείχνει ότι όσο λιγότεροι ποδοσφαιριστές είναι μέσα στο rotation, τόσο πιο συμπαγής είναι η ομάδα, κάτι που οδηγεί στη λογική να μην γίνονται πολλές αλλαγές. Τότε γεννιέται η ανάγκη για ειδική διαχείριση, τόσο για την κόπωση, όσο και για τους τραυματισμούς».

Διεθνώς κερδίζει έδαφος η άποψη ότι αναβαθμίζεται η σημασία της αθλητικής έναντι της ποδοσφαιρικής ικανότητας. Ποια είναι η γνώμη σου;

«Όσο εξελίσσεται το ποδόσφαιρο τόσο πρέπει να εξελίσσεται και η επιστήμη της φυσικής αγωγής. Σε σύγκριση με 5 ή 10 χρόνια πριν τα πράγματα έχουν αλλάξει εντυπωσιακά. Το σημερινό ποδόσφαιρο έχει περισσότερες μονομαχίες, περισσότερες αθλητικές απαιτήσεις, περισσότερο ανταγωνισμό αυτού του είδους. Συνεπώς οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές πρέπει να γίνουν καλύτεροι αθλητές. Θα πρέπει ωστόσο, να συνδυάζονται και να ισορροπούν οι δύο αυτές ιδιότητες».

Ποια είναι η γνώμη σου για το επίπεδο της φυσικής κατάστασης στη Super League;

«Δεν είναι τόσο χαμηλό το επίπεδο, ούτε ισχύει ότι στο εξωτερικό οι ποδοσφαιριστές είναι πιο γυμνασμένοι. Ίσα-ίσα λόγω της έμφασης που δίνεται εδώ στη φυσική κατάσταση, βλέπεις ποδοσφαιριστές με πολύ υψηλούς δείκτες αθλητικής ικανότητας. Γενικά, σε σύγκριση με την Ευρώπη θα έλεγα ότι το πρωτάθλημά μας κινείται σε κανονικά επίπεδα και δεν υστερούμε, ούτε σε βαθμό φυσικής κατάστασης, ούτε στην κατάρτιση των επαγγελματιών που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα».

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ