ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Φύσσας: "Όλα για τα παιδιά και τον Παναθηναϊκό"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΙΚΟΥ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΑΚΗ ΦΥΣΣΑ. (Eurokinissi Sports - ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΙΚΟΥ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΑΚΗ ΦΥΣΣΑ. (Eurokinissi Sports - ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) EUROKINISSI

Ο Τάκης Φύσσας μιλώντας στη "NOVA" έκανε τον απολογισμό της σεζόν για την Ακαδημία του Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε στα προβλήματα της πρώτης ομάδας και δεν δίστασε να απαντήσει και για την επιλογή του Γενς Βέμερ, όταν ήταν τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ.

Για τη σπουδαία προσπάθεια στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού, τα τρομερά βάσανα της πρώτης ομάδας, αλλά και για τον Ρενέ Χένρικσεν και τον Γενς Βέμερ μίλησε στη "NOVA" την Παρασκευή το μεσημέρι ο διευθυντής της Πράσινης Ακαδημίας, Τάκης Φύσσας.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πρόοδος της ακαδημίας, εξαιρετικά τα αποτελέσματα, δεν νομίζω ότι υπάρχει όμως μαγικό ραβδάκι. Αν μιλήσουμε μόνο για την Κ-15 ίσως να ήταν τύχη. Αν μιλούσαμε μόνο για την Κ-20 να ήταν μια καλή φουρνιά. Μιλάμε για όλα τα τμήματα υποδομής που πρωταγωνιστούν;

"Η αλήθεια είναι αυτή. Να ξεκινήσω και εγώ απ' αυτό που μας απασχολεί όλους εδώ. Όντως έχοντας κίνητρο τα παιδιά έχουμε κάνει έναν αγώνα όλοι όσοι εργάζονται στον Παναθηναϊκό και οι άνθρωποι της ακαδημίας για να κρατήσουμε τον σύλλογο όσο μπορούμε ψηλά. Να έχουμε τα παιδιά μας χαρούμενα, ευτυχισμένα, να χαίρονται που έρχονται στον Παναθηναϊκό. Που κάνουν προπόνηση στην Παιανία. Που έχουν εγκαταστάσεις για να αγωνίζονται με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και να είναι ευχαριστημένα και περήφανα.

Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν από προβλήματα. Οι προβληματισμοί τους είναι πολύ μικροί και καλό είναι αυτό για να μην προβληματίζονται από τώρα. Έτσι και εμείς όσο είμαστε με τα παιδιά και μας περιβάλλουν παιδιά προσπαθούμε να τους δώσουμε αυτά που χρειάζονται, τα εφόδια, έχουμε δυναμώσει σίγουρα την ένταση των προπονήσεων. Έχουμε όρεξη και διάθεση να δουλέψουμε δίπλα στα παιδιά. Έχουμε αλλάξει τη νοοτροπία της ακαδημίας όσον αφορά το πως πρέπει να αγωνίζεται ένας ποδοσφαιριστής πόσο μάλλον του Παναθηναϊκού, αλλά και γενικότερα ένας ποδοσφαιριστής συνυφασμένος και με αυτά που συμβαίνουν στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Τα παιδιά για μένα πρέπει να διεκδικούν και να παίρνουν μέσα στο γήπεδο αυτά που αξίζουν και για αυτά που έχουν δουλέψει. Δεν νοείται να ανταμειβόμαστε με λιγότερα απ' αυτά που έχουμε δουλέψει, γενικότερα στη ζωή μας, και τα παιδιά μας αυτό προσπαθούν. Που να δείτε τα μικρά τα Κ14, Κ13. Εκεί να δείτε τι γίνεται και πως θα έρθουν σιγά-σιγά. Και όλα αυτά χωρίς τρελές απαιτήσεις από την ομάδα και από κόσμο και από εσάς τους ίδιους γιατί είναι παιδιά και τώρα τα πλάθουμε και πλάθονται από τις οικογένειές τους που τα έχουν την περισσότερη ώρα.

Αλλά σίγουρα αυτές οι επιτυχίες τους κάνουν ευτυχισμένους, τους εμπνέουν για το μέλλον, τους δίνει πραγματικά μια τρομερή ώθηση για να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο. Είχα παιδιά της Κ15 που καθόμουν μαζί τους στη θύρα 10 όταν έκαναν τον γύρο με το Κύπελλο και ήταν πολύ ευτυχισμένα και έρχονται δυο-τρία και μου λένε "κύριε Τάκη άλλον έναν γύρο μπορούμε να κάνουμε;". Φανταστείτε τι όμορφα ένιωσαν αυτά τα παιδιά, πόσα τους χαρίσαμε αυτή τη στιγμή και πώς τα καταφέρνουν από μόνοι τους.

Αλλά όλα αυτά με τα παιδιά. Χωρίς τα παιδιά, είμαστε όλοι προβληματισμένοι με αυτό που ταλανίζει τον σύλλογο. Η πρώτη ομάδα πάνω απ' όλους και τα προβλήματα που έχει αγγίζουν τους πάντες. Και εμείς από δίπλα υπομονετικά περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στον σύλλογο. Άρα δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, παρά μόνο να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον και σίγουρα να χαιρόμαστε μόνο όταν είμαστε με τα παιδιά και να μην τους δείχνουμε τη πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Χωρίς να σημαίνει ότι τους λέμε ψέμματα, αλλά να έχουμε έναν τόνο αισιοδοξίας όταν κοιτούν στα μάτια μας για να παίρνουν και αυτά δύναμη για τη συνέχεια".

Πώς το καταφέρατε αυτό; Να αφήσετε τα παιδιά έξω από τα προβλήματα, ιδίως της Κ20 που είναι και κοντά στην πρώτη ομάδα;
"Η Κ20 έκανε μια αξιοζήλευτη πορεία με τρομερές αλλαγές στο ρόστερ της. Εδώ είχε αλλαγές η πρώτη ομάδα, πώς να μην έχει η Κ20; Και νομίζω ότι αυτό επιτεύχθηκε με πολύ ωραία συνεργασία όλη αυτή τη σεζόν με την πρώτη ομάδα,με τον προπονητή μας. Προσπαθούσαμε να είμαστε σε μια επικοινωνία διαρκώς όλοι μαζί σαν Παναθηναϊκοί που είμαστε και σαν άνθρωποι που αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας, εγώ πολύ λιγότερο την ακαδημία, και ο προπονητής μας την πρώτη ομάδα, προσπαθούσαμε λοιπόν να κρατάμε τις ισορροπίες με προτεραιότητα φυσικά την πρώτη ομάδα. Και σίγουρα η Κ20 έκανε μια εκπληκτική πορεία.

Εμείς είμαστε χαρούμενοι γιατί στόχος είναι να περιμένουμε παιδιά να απαρτίζουν κάποια στιγμή τη πρώτη ομάδα. Και εμείς είδαμε ότι υπάρχουν παιδιά με καλή νοοτροπία, έτοιμα να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ομάδας, σε όποια κατάσταση βρίσκεται δεν παύει να είναι Παναθηναϊκός. Και σίγουρα με μέτρο από όλους τους υπόλοιπους για το πώς θα τους υποδεχθούν. Αλλά ναι, είμαι χαρούμενος γιατί όντως υπάρχουν παιδιά, παρόλο που δεν πήραμε το πρωτάθλημα στην Κ20, που μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον".

"ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ"

Και η Κ17 είναι ακόμα καλύτερη, όλοι μιλούν για έναν ποδοσφαιρικό χρυσό. Μια σπάνια φουρνιά ποδοσφαιριστών, αρκετοί επιλογές δικές σας, χτίστηκε γρήγορα, υπάρχει και το Final-4 στο Αγρίνιο. Όντως ισχύουν αυτά που ακούμε;
"Ναι η αλήθεια είναι πως έχει γίνει μεγάλη δουλειά από την αρχή της σεζόν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είμαστε στην ακαδημία, που είμαστε λίγοι, κάνουμε δυο και τρεις δουλειές. Πραγματικά οι συνεργάτες μου είναι απίστευτοι για την δύναμη και την ώθηση που δίνουν στον σύλλογο και πως βοηθούν. Από εκεί ξεκινούν όλα.

Όπως σας είπα, έχουμε δυναμώσει την ένταση των προπονήσεων για να μπορούν τα παιδιά να ανταπεξέρχονται, έχουμε μεγαλώσει τα ρόστερ, έχουμε βάλει 45 παιδιά στην ακαδημία. Και πάνω σε αυτό θέλω να πω ότι έρχονται παιδιά στον Παναθηναϊκό. Οι γονείς τους δεν επηρεάζονται απ' αυτά που ακούγονται. Πιστεύουν στον σύλλογο, βλέπουν τη δουλειά που γίνεται και φέρνουν τα παιδιά τους στον Παναθηναϊκό και πραγματικά νοιώθω χαρούμενος για αυτό. Γιατί μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Όλοι όσοι είμαστε γονείς εμπιστευόμαστε σε κάποιον τα παιδιά μας όταν πάει να αθληθεί και είναι ευτυχισμένα και χαρούμενα.

Αυτό κάναμε λοιπόν. Σίγουρα όλα τα τμήματα έχουν δυναμώσει με προσθήκες αλλά στον Παναθηναϊκό υπήρχαν και αρκετά καλοί ποδοσφαιριστές από τα προηγούμενα χρόνια που είχαν εκπαιδευτεί και πολύ όμορφα από τους προκατόχους μου και τους προηγούμενους προπονητές που ήταν εδώ. Βγάλαμε τη δική μας νοοτροπία και με αυτή την προσθήκη έχουμε κάνει μια Κ17 που πάει σαν φαβορί εκεί και αυτό δεν μου αρέσει αλλά έτσι λέγεται. Και λέω ότι δεν μου αρέσει γιατί εγώ είμαι πάντα ταπεινός και έτσι θα πάμε στο Final-4, ταπεινοί, να βγάλουμε την προσωπικότητα μας, το παιχνίδι μας. Είναι μια ταλαντούχα ομάδα που περιμένουμε πολλά απ' αυτά τα παιδιά να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, σιγά-σιγά, βήμα-βήμα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να το κάνουμε πλέον σιγά-σιγά σαν σύλλογος, θα φανεί και οι ιθύνοντες θα αποφασίσουν, αλλά εγώ θεωρώ πως πολλά απ' αυτά τα παιδιά θα απαρτίζουν στο μέλλον τη πρώτη ομάδα".

"ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟ ΜΠΑΤΖΕΤ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ"

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που λύσατε στην διάρκεια της σεζόν;
"Τα παιδιά έρχονται για προπονήσεις, πηγαίναμε στα πρωταθλήματα μας. Στα παιδιά δεν τους έλειψε κάτι. Είχαμε τις προπονητικές μας εγκαταστάσεις και στη Παιανία και στο Κορωπί. Έχουμε δυο προπονητικά κέντρα για τα παιδιά. Η ακαδημία του Παναθηναϊκού λειτουργούσε σε όμορφα επίπεδα. Τα παιδιά δεν ήταν μέρος του προβλήματος, ούτε έβλεπαν κάποιο πρόβλημα.

Τους εμφυσήσαμε αυτή τη νοοτροπία. Εγώ προσωπικά νοιώθω ότι ρούφηξαν, πραγματικά ρούφηξαν σαν σφουγγάρι όσα τους είπα και τα οποία μαζί με τους συνεργάτες μας προσπαθήσαμε να τους εμφυσήσουμε και έδειξαν το ταλέντο τους, δυνάμωσαν με την προπόνηση και όποια παιδιά μπόρεσαν και έβγαλαν το ταλέντο, κατάλαβαν ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί, να δουλεύουμε σωστά, να κάνουμε θυσίες.

Γιατί όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές που βλέπουν τα παιδιά κάποιοι νομίζουν ότι έχουν φτάσει πολύ εύκολα σε αυτό το σημείο. Έχουν φτάσει πολύ δύσκολα, με μεγάλο μόχθο, πολλές θυσίες στη ζωή τους και μόνο έτσι θα τα καταφέρουν και τα ίδια. Μόνο αν αγαπάνε κάτι πολύ και είναι ταυτισμένοι με αυτό που κάνουν τότε θα πετύχουν.

Και επίσης η Παναθηναϊκή συνείδηση που πρέπει να έχουν από την Κ17 και πάνω. Γιατί στα παιδάκια τι θα τους πούμε; Να παίξετε και να είσαστε παθιασμένοι. Εκεί να δείτε πάθος, πως παίζουν τα μικρά! Γιατί βλέπουν τα παραδείγματα και νομίζω ότι κατάλαβαν όλοι ότι ο σύλλογος τους έχει ανάγκη, μπορούν να βοηθήσουν το σύλλογο και ίσως ήταν ένα έξτρα κίνητρο για αυτούς να δώσουν το κάτι παραπάνω.

Ευελπιστώ να συνεχιστεί αυτό. Να μην είναι μόνο μια σεζόν, δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Δεν είναι κάτι εύκολο. Είμαστε με ένα τρομακτικά μικρό μπάτζετ σαν ακαδημία σε σχέση με τις υπόλοιπες που διεκδικούν τα πρωταθλήματα. Παρόλα αυτά όμως και έτσι να συνεχίσουμε πάλι θα είμαστε ικανοποιημένοι. Πάλι θα βγάζουμε παιδιά γιατί αυτός είναι ο απώτερος στόχος. Να βγάλεις ποδοσφαιριστές, να παίξουν στον Παναθηναϊκό. Να γίνουν σωστοί άνθρωποι, να έχουν μια σωστή νοοτροπία, να είναι αθλητές, να γευτούν αυτή τη φανταστική αθλητική ζωή. Αυτό προσπαθώ να δώσω στα παιδιά".

Ο Παναθηναϊκός αν δεν αλλάξει κάτι θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πολλά παιδιά την επόμενη σεζόν; Είναι έτοιμα να σηκώσουν το βάρος της φανέλας;
"Το αν είναι έτοιμα τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αυτή τη πραγματικότητα το είχα εκφράσει πριν δυο χρόνια, όταν ξεκίνησα στην ακαδημία, χωρίς η ομάδα να έχει τέτοια προβλήματα, ότι αυτό θα προσπαθήσω να κάνω. Και τότε πίστευα ότι δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν τηΝ πραγματικότητα και να βρεθούν στην Λεωφόρο φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού".

Μιλάμε για πολλά παιδιά ή για κάποια από τα παιδιά;
"Για κάποια από τα παιδιά αλλά εγώ σαν νοοτροπία της ομάδας θεωρούσα ότι πρέπει να ετοιμάζονται τα παιδιά της Κ17 και πάνω ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τη πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να τα έχουμε σε μια γυάλα και να τους λέμε όλα είναι όμορφα στο ποδόσφαιρο. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα.

Από την άλλη, τώρα θα γίνει με βίαιο τρόπο εφόσον εξελιχθούν τα πράγματα έτσι. Προς τα εκεί οδηγούμαστε. Εδώ είμαστε λοιπόν και με τους ανθρώπους που θα είναι στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο και στη διοίκηση της ομάδας, να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση ώστε να μην καούν. Να βρούμε ποιοι είναι οι ποιο έτοιμοι. Και πάλι αυτό είναι το μεγάλο μου άγχος αυτό. Θα γίνει απότομα, δεν μπορώ να απαντήσω τώρα, εύχομαι όμως να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα παιδιά να βοηθήσουμε"

Υπάρχει αριθμός παικτών που θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά ότι αύριο είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα;
"Υπάρχει ένας αριθμός παικτών, είναι ενήμερος ο προπονητής μας. Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος σε αυτό, ο προπονητής μας θα αποφασίσει ποιοι μπορούν να αντεπεξέλθουν".

Εσύ το "OK" σε πόσους θα έδινες;
"Υπάρχει ένας αριθμός πέντε με οκτώ παιδιών που εγώ θεωρώ ότι σιγά-σιγά είναι έτοιμα. Όχι και τα οκτώ, αλλά δυο-δυο να μπαίνουν και να ετοιμάζονται".

Είχες δει ξανά τόσο μεγάλη ένταση σε παιχνίδι Νέων, όπως αυτό της Κ20 με τον ΠΑΟΚ... έμοιαζε με παιχνίδι Super League;
"Όλοι οι προπονητές μας στο πλάνο που είχε μπει εξαρχής. Από τότε που ήρθα και σίγουρα και με την προσθήκη του κ. Ελευθεριάδη που ήρθε κάποια στιγμή στον Παναθηναϊκό και βοήθησε και αυτός όσο μπορούσε γιατί είναι ένας γνώστης στο κομμάτι των ακαδημιών, μέχρι και τον Οκτώβριο που ήταν εδώ έδωσε τα πάντα στο σύλλογο. Νομίζω είχε μπει το νερό στο αυλάκι, οι προπονητές μας και τα παιδιά είχαν καταλάβει ότι πρέπει να προπονούμαστε σε εντατικούς ρυθμούς για να μπορούμε να αποδώσουμε και στο γήπεδο. Και σε αυτούς τους ρυθμούς πηγαίνουν και τα παιχνίδια μας. Αν δείτε την Κ20, την Κ17 είναι αυτός ο ρυθμός. Είναι έτσι το σύγχρονο ποδόσφαιρο".

Μείνετε στην ομάδα, στηρίξετε τον Παναθηναϊκό λένε οι τηλεθεατές, πώς πρέπει να το συνεχίσετε;
"Το βάρος είναι όλο πάνω μας".

Βλέπει ελπίδα ο κόσμος αυτό φαίνεται από τα μηνύματα, το αισθάνεσαι και εσύ;
"Ναι το αισθάνομαι πραγματικά. Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί είναι παιδιά. Το επαναλαμβάνω. Και επειδή είμαι γονιός εγώ πάντα έτσι σκέφτομαι, δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από τα παιδιά. Θέλει μόχθο, ταπεινότητα και σεμνότητα από εμάς πρώτα. για να μπορέσουμε να το μεταδώσουμε στα παιδιά. Ταυτόχρονα και δυναμισμό και να διεκδικήσουν.

Πρέπει να μάθουν να έχουν νοοτροπία νικητή. Η Κ20 δεν πήρε το πρωτάθλημα, έχει όμως νοοτροπία νικητή, ήταν αήττητη μέχρι τον Μάρτιο, τα παιδιά μας είναι νικητές. Εμείς αυτό θέλουμε να είναι νικητές και προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μακάρι να έρθουν και άλλα παιδιά, να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό. Ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα, και ξέρουν τι σημαίνει να είσαι στον Παναθηναϊκό, οπότε θεωρώ πως όλα κινούνται σε αυτό το πλαίσιο για όλους μας. Νομίζω θα τα καταφέρουμε στο τέλος να δούμε ένα καλύτερο αύριο, να υπάρχει μια σταθερότητα και να πάνε όλα καλά".

"ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ"

Ήταν χρονιά σοκ η φετινή, πως την βίωσες;
"'Ηταν σοκ για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον Παναθηναϊκό. Εγώ θα σταθώ εκεί. Τα παιδιά που δουλεύουν πραγματικά πέρασαν από πολλά. Δεν χρειάζεται να κλαφτούμε, ούτε να τα αναλύσω, τα ξέρει όλος ο κόσμος. Και για εμάς που έχουμε φορέσει τη φανέλα της ομάδας".

Υπήρχε μια εύκολη επιλογή, να φύγουν σε πέντε λεπτά, απ' αυτούς που έμειναν εννοούμε...
"Ναι θα μπορούσαν. Υπήρχε θέμα σοβαρό, διαβίωσης. Για κάποιους δεν θα ήταν εύκολο απλά, θα ήταν απαίτηση από την οικογένεια τους. Για αυτό μιλάω για όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι εδώ, είτε της ακαδημίας, είτε στο Κορωπί στην πρώτη ομάδα κυρίως, που εκεί είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάποιο περιθώριο να βοηθήσουμε, να δώσουμε παιδιά. Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες και όλοι από το πόστο τους να βοηθήσουν. Μακάρι να έρθει κάποιος άλλος και να κάνει κάτι καλύτερο".

Δεν είναι εύκολο να μιλάς για όλα αυτά που έχουν γίνει φέτος, είναι ένας κόμπος, πόσο δύσκολη ήταν η σεζόν για έναν ποδοσφαιριστή, νομίζω μοναδικό στην ιστορία του Παναθηναϊκού αυτό που έχει συμβεί; "Ναι είναι μοναδικό. Δεν είμαι αρμόδιος να το πω εγώ, τα έβλεπα απέξω. Ο προπονητής, ο κ. Ουζουνίδης, το επιτελείο του και όλοι οι άνθρωποι έκαναν τρομερές προσπάθειες για να μπορέσουν να πείσουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να είναι συγκεντρωμένοι στο στόχο και να μπορέσουν να έχουν αυτή την πορεία που είχαν φέτος και θεωρώ ότι θα μπορούσαν να είχαν και καλύτερη αν δεν είχαμε τόσο πολλά προβλήματα. Και μπράβο τους που έχουν κάνει όλα αυτά που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Προσπαθούσα να το δω και εγώ απέξω γιατί δεν είμαι στην πρώτη ομάδα. Απορούσα με τον τρόπο τους αλλά κάποια στιγμή σε κάποια δεδομένα προβλήματα και τέτοιους καιρούς κάποιοι πρέπει να βγαίνουν μπροστά. Το έκανε πρώτα ο προπονητής μας, ο κ. Ουζουνίδης, και ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι.

Δεν το θεωρώ ότι πρέπει να μας πουν μπράβο. Εμένα αυτή είναι η άποψη μου, τι να μας πουν μπράβο, αφού έχουμε υποχρέωση στον Παναθηναϊκό και αυτά που μας έχει δώσει. Εγώ σαν παίκτης της Εθνικής Ελλάδος νοιώθω ότι έχω την υποχρέωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο να προσφέρω. Είμαι στον Παναθηναϊκό, είμαι Παναθηναϊκός και προσφέρω στην ομάδα. Και στην Εθνική αυτή την αίσθηση είχα. Πρέπει να βοηθήσω τα νέα παιδιά γιατί το ποδόσφαιρο μου έδωσε, η Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός, ο Πανιώνιος, η ομάδα που ξεκίνησα. Άρα πρέπει να δώσω και εγώ. Δεν χρειαζόμαστε συγχαρητήρια αλλά ώθηση και πολλούς τέτοιους ανθρώπους να βοηθούν".

"ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΡΕΝΕ, ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ"

Υπάρχει ακτίνα αισιοδοξίας, ελπίδα, ο Παναθηναϊκός είναι στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του, υπάρχει ελπίδα;
"Εγώ έχω ελπίδα, το πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλύτερες μέρες. Δεν γνωρίζω πως θα κινηθούν οι συζητήσεις, πως θα εξελιχθεί αυτό που ακούμε τελευταία. Θεωρώ ότι κάτι θα γίνει στο τέλος και ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει μια νέα περίοδο που θα έχει το τριφύλλι και θα οφείλει να πρωταγωνιστεί.

Παρεπιμτόντως επειδή τις τελευταίες μέρες περνάμε πολλά προβλήματα όλοι αλλά τελικά η υγεία είναι το παν. Θα ήθελα επειδή μου δίνεται η ευκαιρία να ευχηθώ καλή ανάρρωση στον Ρενέ. Όλα τα παιδιά μιλήσαμε, εγώ μαζί με τον Ρενέ ήρθα στον Παναθηναϊκό, μιλήσαμε μαζί του. Τον άκουσα αισιόδοξο, είμαι χαρούμενος για αυτό, όλα τα παιδιά τον στηρίζουμε και νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό, η υγεία. Ένα παιδί διαμάντι, που εσείς λέγατε ότι είναι εκπληκτικός παρότι δεν τον ζήσατε και πόσο καλός άνθρωπος είναι. Φανταστείτε εμείς που τον ζήσαμε, δεν έχουμε λόγια να μιλήσουμε για αυτόν, είναι ένας μαχητής και θα τα καταφέρει. Και να ξέρετε ότι γνωρίζει ότι έχει την αγάπη όλων των Ελλήνων. Γιατί είτε αντίπαλοι, είτε συμπαίκτες, όλοι ήταν κοντά του. Και του ευχόμαστε να σταθεί στα πόδια του και θα τα καταφέρει".

Ο ΒΕΜΕΡ, Ο ΕΚΙ ΚΑΙ Ο... ΛΟΥΝΤ

Υπάρχουν πολλά μηνύματα για τον Βέμερ και επειδή ήταν επιλογή σας φανταζόσασταν ότι το μέλλον του Παναθηναϊκού θα το έκρινε ο Βέμερ;
"Δεν θα επεκταθώ σε αυτό. Όποιοι έρχονται στον Παναθηναϊκό, είτε είναι ο Έκι Γκονζάλες, είτε είναι ο Βέμερ, ο Καραγκούνης, ο Σεϊταρίδης, ο Κατσουράνης. Όλοι οι ποδοσφαιριστές που έρχονται υπογράφουν ένα συμβόλαιο και πρέπει βάση κανονισμών να πληρωθούν. Αν οι ποδοσφαιριστές δεν παίζουν καλά και δεν εκπληρώνουν τους στόχους της ομάδας και αυτών που τους επέλεξαν και αυτοί που τους επέλεξαν στη δεδομένη περίπτωση έκαναν λάθος.

Ήταν μια λάθος επιλογή. Επιλέγεις να έρθεις σε μια συμβιβαστική λύση με τον παίκτη που δεν κάνει στην ομάδα και να φύγει. Αυτός είναι ο δρόμος που προτάσσει το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Θα βρεις ένα συμβιβασμό και θα φύγει.

Απάντησα γενικότερα και νομίζω ότι ο πιο έξυπνος μπορεί να καταλάβει. Δεν φτάνει κανείς σε αυτό το σημείο, έρχεσαι σε μια λύση δέχεσαι αυτά, δέχεται και ο παίκτης και φεύγει. Υπάρχουν οφειλές σε πάρα πολύ κόσμο. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής επέλεξε να κινηθεί έτσι. Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Δεν το κάνουν όμως.

Θα σας πω ένα παράδειγμα ο Γκονζάλες όταν ήρθα εγώ στον Παναθηναϊκό είχε οφειλή 1 εκατ. ευρώ. Ο Έκι ήταν χρόνια πίσω. Θέλω να πω ότι κακώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Αν με ρωτάτε για την επιλογή, ναι ήταν τραγική επιλογή έτσι όπως εξελίχθηκε. Βέβαια περιμένεις έναν ποδοσφαιριστή να παίζει. Γιατί και φέτος είδαμε στην αρχή κάποιους παίκτες που όλοι λέγαμε ότι δεν αποδίδουν το ίδιο καλά και με αυτές τις συνθήκες αλλά μετέπειτα έπαιξαν καλύτερα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν ευκαιρίες για να παίξουν. Αλλά ήμουν ξεκάθαρος, είσαι Παναθηναϊκός, υπογράφεις ένα συμβόλαιο, το τιμάς, δεν σου κάνει; Βρίσκεις μια συμβιβαστική λύση και φεύγεις".

Κάποιες επιλογές βγαίνουν, άλλες δεν βγαίνουν...
"Υπάρχει και ο Λουντ στην ομάδα, τον οποίο πήραμε με 50.000 ευρώ. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που δεν έχουν οδηγηθεί σε αυτή τη λύση. Είναι και στο ήθος του καθενός, αν ένας παίκτης προτιμάει να μην παίξει ποδόσφαιρο και να οδηγείται στα δικαστήρια, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω".

Κλείνοντας τι να περιμένουμε από την Κ17 στο Final-4;
"Ο Παναθηναϊκός έχει να πάει στο Final-4 πέντε ή έξι χρόνια, σε οποιοδήποτε Final-4. Φέτος θα βιώσουν αυτή την εμπειρία και κυρίως αυτός ήταν ο στόχος, να βιώσουν την εμπειρία και και μόνο χαρά μας δίνει. Θα παίξουμε το πρώτο μας παιχνίδι. Εμείς δεν βλέπουμε Final-4, βλέπουμε ένα ματς. Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στον τελικό. Αυτός είναι ο στόχος μας".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ