ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Παναθηναϊκού μπαίνει στο κυρίως πιάτο του Europa League και το Sport24.gr ρίχνει φως σε 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον όμιλο του "τριφυλλιού". Ο "Σέρβος Μουρίνιο", το αστέρι Ντοσεβί, οι πιο ακριβοί, η παράδοση στις πρεμιέρες και το μυστήριο με Άγιαξ.

Ο Παναθηναϊκός ρίχνεται στη μάχη του 7ου ομίλου του Europa League μαζί με Άγιαξ, Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης και το Sport24.gr βρήκε τα δέκα πιο ξεχωριστά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζει το "τριφύλλι" και τι θα πρέπει να προσέξει ώστε να φτάσει στην πρόκριση.

Οι αξίες των ομάδων

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Οι πιο ακριβοί παίκτες του ομίλου, σύμφωνα με το Transfermarkt, είναι ο επιθετικός μέσος Ντάβι Κλάασεν και ο κεντρικός μέσος Ρίτσεντλι Μπαζούρ του Άγιαξ, που αξίζουν 15.000.000 ευρώ έκαστος και βρίσκονται στην 42η θέση της διοργάνωσης. Συνολικά, ο "Αίαντας" έχει στην ευρωπαϊκή λίστα του παίκτες αξίας 121.300.000. Οι πιο ακριβοί παίκτες της Θέλτα είναι ο επιθετικός Ιάγκο Άσπας και επιθετικός μέσος Ντάνιελ Βας με 10.000.000 αξία και σύνολο ρόστερ 107.800.000. Ο αριστερός μέσος (πλέον) Ματιέ Ντοσεβί και ο στόπερ Αλεξάντερ Σολτς αποτιμώνται σε 4.500.000 για τη Σταντάρ Λιέγης των 43.250.000. Όσο για τον Παναθηναϊκό, πιο ακριβός παίκτης είναι ο Βίκτορ Ιμπάρμπο με 8.000.000 αξία, ο Μάρκους Μπεργκ ακολουθεί με 5.000.000 και ο Πολ Ζοζέ Εμποκού έρχεται τρίτος με 3.500.000, ενώ η συνολική αξία του "πράσινου" ευρωπαϊκού ρόστερ ανέρχεται σε 37.950.000.

Η κομβική πρεμιέρα

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για την 18η παρουσία του σε φάση ομίλων Champions League, Κυπέλλου UEFA ή Europa League με μία πολύ σημαντική απαίτηση: νίκη στην 1η αγωνιστική. Μόλις τέσσερις φορές στις προηγούμενες 17 πρεμιέρες προκρίθηκε από τον όμιλο δίχως να νικήσει στην αρχή, ενώ επτά φορές αποκλείστηκε χωρίς να αρχίσει με νίκη. Εάν δεν τα καταφέρει με τον Άγιαξ και με δύο εκτός έδρας παιχνίδια να ακολουθούν πρώτα με Θέλτα και στη συνέχεια με Σταντάρ Λιέγης, κινδυνεύει να φτάσει στην 4η αγωνιστική δίχως βαθμό και να διατηρήσει την αρνητική παράδοση.

Το όνομα που σημειώνουμε

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο περίφημος Δανός σκάουτ του Άγιαξ, Τζον Στιν Όλσεν, μετά από τους Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, Γιόνας Έρικσεν και Βίκτορ Φίσερ (που πωλήθηκε φέτος), ανακάλυψε ακόμα ένα "διαμαντάκι" που περιτριγυρίζεται από τεράστιες προσδοκίες. Ο 18χρονος Κάσπερ Ντόλμπεργκ αποκτήθηκε για τα άκρα αρχικά, αλλά το κενό που άφησε ο Αρκάντιους Μίλικ στην κορυφή της επίθεσης τον μετατόπισε σε αυτόν τον χώρο. Βασικός και στα δύο ματς με ΠΑΟΚ, σημείωσε το γκολ της πρόκρισης, μετρά άλλα δύο τέρματα σε τρεις αγώνες Eredivisie και μοιάζει να συνθέτει έναν πανίσχυρο άξονα μαζί με τον αρχηγό (και σε τρομερή φόρμα) Ντάβι Κλάασεν.

Κυρίαρχη η Θέλτα, αλλά...

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Την περσινή σεζόν, η επιτυχία της Θέλτα στηρίχθηκε στις 429 κοντινές πάσες ανά αγώνα (4η στην Primera Division) με 79,5% επιτυχία μεταβιβάσεων (επίσης 4η) και ήταν 3η σε κατοχή μπάλας με 55% (56% η Ρεάλ, 62,9% η Μπαρτσελόνα). Κόντρα στη Λεγανές φέτος είχε 64,4% κατοχή και 82% επιτυχία μεταβιβάσεων, αλλά οι "νεοφώτιστοι" κατάφεραν να βρουν 15 τελικές όταν έπαιρναν την μπάλα, κυρίως στην κόντρα. Στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" είχε το πολύ καλό 46,5% κατοχής αλλά η Ρεάλ έκανε 24 τελικές, ενώ με την Ατλέτικο το 57,8% κατοχής και το 80% ευστοχίας μεταφράστηκε σε 9-13 τελικές προσπάθειες. Όλα δείχνουν ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται υπομονή στην άμυνα και οι ευκαιρίες θα του παρουσιαστούν κόντρα στους Γαλιθιάνους που όταν χάνουν την μπάλα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο αμυντικό τρανζίσιον.

Δεν πάει για τρόπαια φέτος ο Άγιαξ

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παρότι πέρυσι έχασε το πρωτάθλημα λόγω... αυτοχειρίας την τελευταία αγωνιστική, ο Άγιαξ πέρασε σε μεταβατικό στάδιο. Δεν είναι τυχαία η πρόσληψη του Πέτερ Μπος, ενός προπονητή χωρίς ιδιαίτερες "δάφνες", όσον αφορά στην τακτική, αλλά καλός στην "ανατροφή" νεαρών ποδοσφαιριστών. Εξάλλου, στο ρόστερ υπάρχουν μόλις τέσσερις παίκτες (πλην τερματοφυλάκων) που έχουν ξεπεράσει τα 24 έτη. Δύσκολα θα διεκδικήσει φέτος πρωτάθλημα, αφού πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία της νέας μεγάλης φουρνιάς, κάτι που το ξέρουν τόσο οι διοικούντες, όσο κι οι... παροικούντες Έντβιν φαν ντερ Σαρ (διευθυντής μάρκετινγκ), Μαρκ Όφερμαρς (τεχνικός διευθυντής), Ντένις Μπέργκαμπ (βοηθός προπονητή), Γουίνστον Μπογκάρντε (προπονητής άμυνας), δηλαδή στελέχη της "χρυσής γενιάς" της ομάδας το '90.

Εκεί που έχει (ξανα)ταξιδέψει αυτός

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Τα τελευταία είκοσι χρόνια συμμετοχών σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός μόλις πέντε σεζόν (1996-1997, 1998-1999, 2003-2004, 2006-2007, 2011-2012) δεν έχει ταξιδέψει σε τουλάχιστον μία εκ των Ολλανδία, Ισπανία ή Βέλγιο. Η Ισπανία παραμένει με διαφορά ο πιο... δημοφιλής προορισμός με δεκατέσσερα ταξίδια σε αυτά τα είκοσι χρόνια (συμπεριλαμβανομένου και του φετινού) και ακολουθούν με έξι ταξίδια Δανία, Αγγλία, Τσεχία. Πέντε ταξίδια αφορούν Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Βέλγιο, ενώ στην Ολλανδία θα ταξιδέψει φέτος για τέταρτη φορά από το 1995-1996.

Ο κίνδυνος έρχεται από τα δεξιά

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Ο Ματιέ Ντοσεβί αποχώρησε ως περιττός από τον Ολυμπιακό, ωστόσο στη Σταντάρ Λιέγης κάνει μία καινούργια αρχή στην καριέρα του και μάλιστα απόλυτα επιτυχημένη. Με έντεκα ασίστ και πέντε γκολ στο περσινό πρωτάθλημα, υπήρξε ένας από τους "ακρογωνιαίους λίθους" της βελγικής ομάδας, παίζοντας σε θέση δεξιού μέσου. Ο Χακίμ Ζίγεχ αποκτήθηκε την προτελευταία μέρα των μεταγραφών από τον Άγιαξ έναντι 11.000.000, μετά από 18 γκολ και δώδεκα ασίστ με την Τβέντε στην Eredivisie κυρίως ως επιθετικός μέσος στον άξονα, ωστόσο η παρουσία του Κλάασεν, τον μετατοπίζει στην δεξιά πτέρυγα αν και αριστεροπόδαρος, όπως έδειξε το ντεμπούτο του με τη Φίτεσε. Τόσο ο Νίκλας Χουντ, όσο και ο Ροντρίγκο Μολέντο ως αριστερό στόπερ θα επωμιστούν μεγάλο ανασταλτικό φορτίο από εκείνη την πτέρυγα.

Η αντικατάσταση Φερέρα από τον "Σέρβο Μουρίνιο"

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Ο Γιανίκ Φερέρα απολύθηκε μετά από πέντε αγώνες και μόλις έξι βαθμούς στο πρωτάθλημα, για μία Σταντάρ που πέρυσι κατέκτησε το κύπελλο, αλλά απέτυχε να μπει στα πλέι οφ τίτλου. Ο 35χρονος Φερέρα δεν έπεισε τους διοικούντες, ωστόσο μετά από δεκατρείς αλλαγές προπονητών σε δέκα χρόνια, Τύπος και φίλαθλοι μοιάζουν να στηρίζουν τον νεαρό τεχνικό, αποδίδοντας την κακή εκκίνηση στις επιλογές της διοίκησης και στην "αποψίλωση" του ρόστερ. Νέος προπονητής είναι ο 44χρονος Αλεκσάνταρ Γιάνκοβιτς, με καλή πορεία στη Μέχελεν τα τελευταία δύο χρόνια, ο οποίος λόγω της συμπεριφοράς του και του χαρίσματος επικοινωνίας με παίκτες και φιλάθλους που διαθέτει, έχει αποκτήσει το παρατσούκλι "Σέρβος Μουρίνιο". Μάλιστα, υπήρξε επί χρόνια βοηθός του προπονητή που διαδέχθηκε ο Φερέρα τον Σεπτέμβριο του 2015, Σλάβολιουμπ Μούσλιν. Ο Φερέρα, δε, αναπλήρωσε το κενό του Γιάνκοβιτς στη Μέχελεν.

Η κριτική στον Πέτερ Μπος είναι... φάουλ

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Ο Πέτερ Μπος δεν έχει τύχει "θερμής" υποδοχής από τον κόσμο του Άγιαξ. Μετά από μία εξαετία ενός "παιδιού" του συλλόγου, του Φρανκ ντε Μπουρ, που συνδυάστηκε και με τέσσερα σερί πρωταθλήματα, η άφιξη ενός προπονητή που δεν έχει εργαστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο και μάλιστα έχει συνδέσει το όνομά του με τη Φέγενορντ (ως παίκτης από το 1991 μέχρι το 1996 και ως τεχνικός διευθυντής από το 2006 ως το 2009) δεν έχει γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι θετικά και οι γκρίνιες αφορούν κάθε επίπεδο. Τελευταίο, η επιμονή του Μπος να εκτελεί τις στημένες φάσεις ο Νεμάνια Γκούντελι, ο οποίος δεν διαθέτει τη συγκεκριμένη ικανότητα, αντί για τον νεοαποκτηθέντα Ζίγεχ, ο οποίος έχει βγάλει δεκαπέξι ασίστ από στημένα (η μία την Κυριακή κόντρα στη Φίτεσε) από το 2014 στην Eredivisie, με τον επόμενο παίκτη στην κατηγορία να έχει επτά λιγότερες.

Ο "Γολγοθάς" της Θέλτα

Έτσι θα προκριθείς, Παναθηναϊκέ

Η Θέλτα δεν είναι συνηθισμένη σε ευρωπαϊκούς αγώνες και το καλεντάρι της τον Σεπτέμβριο είναι κάτι παραπάνω από γεμάτο. Μεταξύ 10 και 29 Σεπτεμβρίου καλείται να δώσει έξι παιχνίδια, δύο ανά εβδομάδα, και να διανύσει απόσταση 6.000 χιλιομέτρων για να ταξιδέψει στις έδρες των αντιπάλων της. Η αρχή έγινε με τη συντριβή 4-0 από την Ατλέτικο στο "Μπαλαΐδος" και ακολουθούν το ταξίδι στη Λιέγη για τον αγώνα με Σταντάρ (15/9), η επιστροφή στην Ισπανία, αλλά στην Παμπλόνα, για τον αγώνα με την Οσασούνα (18/09), η επιστροφή στη Γαλικία για τον αγώνα με τη Σπόρτινγκ (21/09), το ταξίδι στη Βαρκελώνη για τον αγώνα με την Εσπανιόλ (25/09) και το τελευταίο ματς του σερί, με τον Παναθηναϊκό στην έδρα της (28/09).

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ