ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Δώρα" του Παναθηναϊκού στον Άγιαξ και ήττα 2-1 για το τριφύλλι

"Δώρα" του Παναθηναϊκού στον Άγιαξ και ήττα 2-1 για το τριφύλλι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι μπήκε ως... Panathinaikos στην κατάμεστη Λεωφόρο, αλλά έμεινε στο καλό ξεκίνημα. Ο Παναθηναϊκός έκανε δώρο δυο γκολ στον Άγιαξ και γνώρισε την ήττα με 2-1 από μια ομάδα που συνολικά δεν ήταν καλύτερη στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Με εννιά παίκτες ολοκλήρωσε το ματς το τριφύλλι.

Την ήττα με 2-1 γνώρισε ο Παναθηναϊκός από τον Άγιαξ το βράδυ της Πέμπτης στην Λεωφόρο με το τριφύλλι να πληρώνει τα δικά του λάθη και να κάνει δώρα στον Αίαντα και τα δυο γκολ που σημείωσε στην διάρκεια της αναμέτρησης.

Η πράσινη άμυνα και κυρίως οι Μέστο, Ιβανόφ ήταν σε τραγική κατάσταση έκαναν λάθη που δεν επιτρέπονται και τα οποία κόστισαν στο τριφύλλι στην πρεμιέρα του στους ομίλους του Europa League.

Ο Παναθηναϊκός που έπαιξε αρκετά καλά για μισή ώρα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το πολύ καλό του ξεκίνημα και το γρήγορο γκολ με τον Μπεργκ και είδε τον Άγιαξ να φτάνει στην ανατροπή ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοση του μετά το 30'. Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στην ισοφάριση μετά από ένα λάθος του Ιβανόφ στο πρώτο ημίχρονο και εν συνεχεία στο δεύτερο από ένα τραγικό λάθος του Μέστο κέρδισαν πέναλτι και μπόρεσαν να σκοράρουν για δεύτερη φορά.

Παράλληλα το τριφύλλι είχε και δυο αποβολές, δικαιολογημένες, του Ιβανόφ στο 69' και του Γουακάσο στο 90' και δεν μπόρεσε αφού έμεινε πίσω στο σκορ να απειλήσει ουσιαστικά. Οι πράσινοι δεν πήραν βοήθειες και από τους παίκτες ηγέτες τους καθώς ο Λεντέσμα ήταν κακός όπως και ο Λέτο που μπήκε για να δώσει λύσεις.

Τα αρχικά πλάνα των δυο προπονητών

Ο Αντρέα Στραματσόνι αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα σχέδια του, λόγω του τραυματισμού του Ιμπάρμπο, αλλά η χρησιμοποίηση του Λουντ, εκ των καλύτερων πράσινων από την αρχή της προετοιμασίας του βγήκε σε καλό αφού και πάλι ο Φιλανδός ήταν εξαιρετικός.

Οι πράσινοι ξεκίνησαν το ματς με το σύστημα της Ευρώπης το 3-5-2. Ο Στιλ ήταν κάτω από τα γκολπόστ, οι Ιβανόφ, Μολέντο και Κουτρουμπής οι τρεις στόπερ. Μπροστά τους έπαιξε ο Λεντέσμα που είχε στα δεξιά του τον Ζέκα που έτρεχε και κάλυπτε παντού και τον Γουακάσο στα αριστερά ενώ στα "φτερά" έπαιζαν οι Μέστο δεξιά και ο Χουλτ αριστερά. Ο Λουντ έπαιζε λίγο πιο μπροστά από τους πέντε πράσινους χαφ και ο Μπεργκ στην κορυφή της επίθεσης του Παναθηναϊκού.

Ο Άγιαξ από την μεριά του κατέβηκε με ένα 4-3-3, με τον Ονανά στην εστία, τους Φέλτμαν, Σάντσες, Ντάβινσον, Φίρχεφερ, στην τετράδα της άμυνας, τον Ρίντεβαλντ αμυντικό χαφ και τους Κλάασεν, Γκούντελ μπροστά του και τους Ζίγες, Γιουνές και Μπερτράν Τραορέ στην επιθετική τριπλέτα.

Καλός για 30' ο Παναθηναϊκός, έπεσε στη συνέχεια

Το πρώτο ημίχρονο είχε δυο κομμάτια. Στο πρώτο μισάωρο ο Παναθηναϊκός με το γρήγορο γκολ του Μπεργκ από το 5' πήρε την υπεροχή του αγώνα και μέχρι το 30' έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Χωρίς λάθη, με κλεψίματα, με σωστές μεταβιβάσεις και με ηρεμία στο παιχνίδι του.

Από το 30' όμως ο Άγιαξ ανέβηκε και δημιούργησε πολλά προβλήματα στους πράσινους κυρίως από τα αριστερά και μάλιστα μπόρεσε και να φέρει και το ματς στα ίσια στο 34' με τον Μπερτράν Τραορέ.

Το δεύτερο μέρος δεν εξελίχθηκε καλά για το τριφύλλι καθώς πλήρωσε και πάλι ένα λάθος της άμυνας του, αυτή τη φορά από τον Μέστο και έδωσε την ευκαιρία στον Άγιαξ να προηγηθεί. Εν συνεχεία ένα ακόμη λάθος του Ιβανόφ έφερε την αποβολή του Βούλγαρου και τα πράγματα δυσκόλεψαν και άλλο για τους πράσινους.

Το τριφύλλι όταν είδε τον Άγιαξ να μένει και αυτός με δέκα παίκτες προσπάθησε να απειλήσει αλλά δεν τα κατάφερε ενώ στο 92΄θα μπορούσε να κλέψει τον βαθμό με την κεφαλιά του Μολέντο και παρά το γεγονός ότι σε εκείνο το σημείο έπαιζε με εννιά παίκτες λόγω αποβολής του Γουακάσο.

Πατήστε εδώ και θυμηθείτε τη λεπτό προς λεπτό εξέλιξη του αγώνα

Το φιλμ του αγώνα

Γήπεδο: "Απόστολος Νικολαΐδης"

Διαιτητής: Andre Marriner (ENG)

Βοηθοί: Jake Collin (ENG), Adam Nunn (ENG)

Επιπρόσθετοι βοηθοί: Stuart Attwell (ENG), Kevin Friend (ENG)

Τέταρτος διαιτητής: Constantine Hatzidakis (ENG)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Μέστο, Ιβανόφ, Μολέντο, Κουτρουμπής (68' Βιγιαφάνιες), Χουλτ, Λεντέσμα (64' Λέτο), Γουακάσο, Ζέκα, Λουντ (72' Σάμπα), Μπεργκ.

ΑΓΙΑΞ (Πέτερ Μπος): Ονανά, Φέλτμαν, Ντάβινσον Σάντσες, Φίρχεφερ, Ντάικς, Ρίντεβαλντ, Κλάασεν (90' Σόνε), Γκούντελ, Ζιγές, Γιουνές (86' Σινγκράβεν), Μπερτράν Τραορέ (72΄Ντόλμπεργκ).

Γκολ: 5' Μπεργκ/34' Μπερτράν Τραορέ, 66' Ρίντεβαλντ

Κίτρινες: 35' Κουτρουμπής, 59' Ιβανόφ, 62' Γουακάσο, 71' Βιγιαφάνιες/42' Φίρχεφερ, 55' Ζίγες, 90' Φέλτμαν

Κόκκινες: 69' Ιβανόφ, 90' Γουακάσο /79' Ζίγες

Γκολ με το καλημέρα για τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός παρασυρόμενος και από την κατάμεστη Λεωφόρο μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και με σκοπό να κάνει το παιχνίδι του μην αφήνοντας τον Άγιαξ να πάρει τα ηνία του αγώνα. Οι πράσινοι μάλιστα σκόραραν στην πρώτη τους οργανωμένη επίθεση στο 5' με τον Μπεργκ.

Ο Γουακάσο έκανε τη σέντρα από τα αριστερά ο Ονανά έδιωξε με γροθιές με την μπάλα να πηγαίνει πάνω στον Λουντ που έκανε πάσα προς τον Σουηδό άσο ο οποίος με πλασέ σε κενή εστία ουσιαστικά άνοιξε το σκορ και πανηγύρισε μαζί με τους συμπαίκτες του.

Το γκολ αυτό όπως ήταν λογικό έδωσε επιπλέον ώθηση στους παίκτες του Παναθηναϊκού και "φρέναρε" τις διαθέσεις των Ολλανδών. Το τριφύλλι ανέλαβε τα ηνία του αγώνα και απείλησε μάλιστα ξανά στο 8'. Ήταν αρχικά ο Ζέκα που βρέθηκε μόνος του σε καλή θέση, έκανε το σουτ αλλά η μπάλα κόντραρε και έφυγε κόρνερ. Ο Λεντέσμα ανάλαβε την εκτέλεση του με τον Κουτρουμπή να παίρνει την κεφαλιά και να στέλνει τη μπάλα λίγο έξω από το δοκάρι.

Συνέχισαν να έχουν την υπεροχή οι πράσινοι

Οι παίκτες του Αντρέα Στραματσόνι εκτελώντας άψογα τα όσα τους είχε πει ο προπονητής τους συνέχισαν να κλείνουν τους χώρους στο κέντρο, να κλέβουν μπάλες και να είναι κάτοχοι της μπάλας την περισσότερη ώρα και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 25' ο Άγιαξ δεν είχε απειλήσει την εστία του Στιλ.

Το τριφύλλι είχε μια ακόμα καλή στιγμή όταν στο 30' ο Ζέκα βγήκε όμορφα στα δεξιά και έκανε την σέντρα για τον Λουντ. Ο Φιλανδός ήταν μόνος του στην περιοχή αλλά επιχείρησε ένα τακουνάκι αν και θα μπορούσε να και να κατεβάσει την μπάλα.

Ανέβηκε ο Άγιαξ, τραγικό λάθος και 1-1 στο 34'

Οι φιλοξενούμενοι μετά το 30', όπως ήταν λογικό, πήραν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και άρχισαν να βγαίνουν στην επίθεση κυρίως από τα αριστερά, εκεί όπου ο Μέστο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από τον Γιουνές.

Ο Άγιαξ βγήκε με αρκετούς παίκτες στην επίθεση στο 34' και από λάθος του Ιβανόφ η μπάλα πήγε στον Μπερτράν Τραορέ που ήταν ανενόχλητος στο ύψος της περιοχής και αριστερά, έκανε δυο μέτρα ανενόχλητος και με συρτό σουτ στην κλειστή γωνία του Στιλ νίκησε τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και έφερε το ματς στα ίσια.

Όπως ήταν λογικό το γκολ αυτό έδωσε το μομέντουμ του ματς στον Άγιαξ με τους Ολλανδούς στο 36' να βρίσκονται φάτσα με το 2-1 αλλά τον Στιλ να διώχνει την μπάλα. Σε μια επίθεση και πάλι από την αριστερή πλευρά ο Μπερτράν Τραορέ έκανε το τακουνάκι του Τραορέ στον Γιουνές, αυτός έπιασε πιάνει το βολέ στην κίνηση, η μπάλα πήγε παράλληλα με την εστία και ο Σάντσες έκανε το τάκλιν, αλλά ο Στιλ κατάφερε να αποκρούσει την μπάλα.

Από μια καλή στιγμή οι δυο ομάδες

Ο Παναθηναϊκός βγήκε ξανά μπροστά μετά το 40' και είχε δυο καλές στιγμές για να απειλήσει. Αρχικά σε σουτ του Γουακάσο στο 41' με την μπάλα να κοντράρει και να φεύγει κόρνερ και εν συνεχεία στο 42'. Οι πράσινοι κέρδισαν φάουλ, το εκτέλεσε ο Λεντέσμα με πάσα προς τον Λουντ ο οποίος βγήκε όμορφα στο ύψος του πέναλτι και έκανε το σουτ αλλά η μπάλα και πάλι κόντραρε και βγήκε κόρνερ.

Η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους άνηκε στον Άγιαξ. Οι φιλοξενούμενοι πάλι από τα αριστερά απείλησαν με τον Γκούντελ να κάνει ένα δυνατό σουτ και η μπάλα έφυγε σύριζα από το δοκάρι του Στιλ.

Χωρίς αλλαγές στο δεύτερο μέρος

Οι δυο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο 45λεπτο χωρίς αλλαγές στις δυο ενδεκάδες και με τους δυο προπονητές να περιμένουν λίγο. Το πρώτο τέταρτο του δευτέρου ημιχρόνου κύλησε χωρίς τίποτα το αξιόλογο. Οι δυο ομάδες αναλώθηκαν σε ένα παιχνίδι κέντρου με αρκετά λάθη εκατέρωθεν, δυνατές μονομαχίες και εναλλαγή στην κατοχή της μπάλας, χωρίς όμως φάσεις μπροστά από τις δυο εστίες.

Μετά το 60' ο Άγιαξ προσπάθησε να απειλήσει με ένα στημένο από καλή θέση αλλά η μπάλα βρήκε στο τοίχος ενώ ο Παναθηναϊκός κυρίως με τον Γουακάσο που μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά προσπάθησε να απειλήσει αλλά η τελική πάσα του Γκανέζου δεν ήταν σωστή και οι ευκαιρίες πέρασαν ανεκμετάλλευτες.

Τρομερό λάθος του Μέστο, πέναλτι και προβάδισμα ο Άγιαξ

Στο 66' σε μια φάση που δεν προμήνυε τέτοια εξέλιξη ο Μέστο αντί να διώξει την μπάλα εύκολα στα δεξιά προσπάθησε να περάσει τον αντίπαλο του, έχασε την μπάλα και στη συνέχεια έκανε πέναλτι στον Ντάικς. Ο Κλάασεν ανέλαβε την εκτέλεση του με τον Στιλ να αποκρούει με το πόδι καθώς η μπάλα πήγε στο κέντρο αλλά η μπάλα πήγε στον Ρίντεβαλντ που πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε σε κενή εστία. Η πράσινη άμυνα αδράνησε εις διπλούν σε αυτή τη φάση.

Ο Στραματσόνι μετά την ανατροπή του Άγιαξ έριξε στο ματς και τον Βιγιαφάνιες αντί του Κουτρουμπή ενώ ένα λεπτό πριν το γκολ του Αίαντα είχε βγάλει και τον Λεντέσμα καθώς έριξε στο ματς τον Λέτο.

Έμεινε με δέκα ο Παναθηναϊκός

Τα χειρότερα για τον Παναθηναϊκό όμως δεν είχαν ολοκληρωθεί καθώς στο 70' ο Ιβανόφ ανέτρεψε τον Γιουνές έξω από την περιοχή και ο Μάρινερ έδωσε την δεύτερη κίτρινη στον Βούλγαρο με τον Παναθηναϊκό να μένει με δέκα παίκτες σε ένα κρίσιμο σημείο και με τους πράσινους πίσω στο σκορ. Ο Γκούντελ ανάλαβε την εκτέλεση του φάουλ του Γκούντελι η μπάλα πήγε στην αριστερή κάτω γωνία του Στιλ, που έπεσε και έδιωξε δύσκολα.

Ο Ιταλός τεχνικός για να μπορέσει να δώσει μια ισορροπία στην πράσινη άμυνα έριξε στο ματς τον Σάμπα αντί του Λουντ με το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα των πράσινων να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του.

Οι παίκτες του τριφυλλιού παίζοντας με δέκα παίκτες και με την ψυχολογία υπέρ της ομάδας του Άγιαξ δεν μπορούσαν να απειλήσουν τους φιλοξενούμενους που ήταν κυρίαρχοι στο παιχνίδι.

Με δέκα και ο Άγιαξ στο 79'

Δέκα λεπτά μετά την αποβολή του Ιβανόφ και ο Άγιαξ έμεινε με δέκα παίκτες καθώς ο Ζιγές είδε την δεύτερη κίτρινη.

Το τριφύλλι με αριθμητική ισορροπία πλέον προσπάθησε να βγει στην επίθεση και μάλιστα στο 81' ο Παναθηναϊκός έχασε μια καλή ευκαιρία. Μετά από ωραία ενέργεια του Χουλτ ο Μπεργκ έγινε κάτοχος της μπάλας και έκανε μια γλυκιά σέντρα αλλά ο Λέτο δεν πρόλαβε με προβολή να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Άγιαξ βγήκε και αυτός στην επίθεση και στο 84' ο Γιουνές βρέθηκε έξω από την περιοχή του Στιλ, έκανε το σουτ με τον Στιλ να πιάνει την μπάλα και να σώζει την εστία του τριφυλλιού.

Με εννιά ο Παναθηναϊκός, μεγάλη ευκαιρία ο Μολέντο

Με την συμπλήρωση 90' λεπτών ο Γουακάσο έκανε μια αψυχολόγητη ενέργεια καθώς σε ένα σκληρό μαρκάρισμα ζήτησε τον λόγο κάνοντας κίνηση με το κεφάλι εναντίων του αντιπάλου του και ο Μάρινερ του έδειξε απευθείας την κόκκινη.

Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα όμως ο Παναθηναϊκός απείλησε και είχε μια τελευταία καλή στιγμή στο 92' όταν ο Βιγιαφάνιες εκτέλεσε ένα φάουλ που κέρδισε το τριφύλλι με τον Μολέντο να είναι ανενόχλητος μέσα στην περιοχή αλλά η κεφαλιά του ήταν πολύ σιγανή και ο γκολκίπερ του Άγιαξ μπλόκαρε εύκολα την μπάλα.

Η φάση του αγώνα

Το πέναλτι του Μέστο. Τραγικό λάθος από τον Ιταλό που δεν δικαιολογείται για την εμπειρία του. Έδωσε την ευκαιρία στον Άγιαξ να πάρει το προβάδισμα και να κάνει την ανατροπή στο σκορ σε ένα σημείο που δεν απειλούσε ιδιαίτερα και οι πράσινοι είχαν αλλάξει τα πλάνα τους με την είσοδο του Λέτο.

Ο διαιτητής

Ο Μάρινερ από την Αγγλία. Ο Άγγλος διαιτητής δεν έκανε κάποιο μεγάλο λάθος και οι περισσότερες αποφάσεις του ήταν σωστές. Τόσο το πέναλτι, όσο και οι τρεις κόκκινες απλά ίσως σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις να άφησε το παιχνίδι και τα μαρκαρίσματα των παικτών του Άγιαξ ατιμώρητα σε σχέση με τους πράσινους.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Ο Γιουνιές. Ότι έκανε ο Άγιαξ το ματς το έκανε κυρίως από τον Γιουνές που ταλαιπώρησε πολύ την δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού.

Μας άρεσε

Ο Χουλτ. Πολύ καλό παιχνίδι από τον Σουηδό άσο ο οποίος σε κάθε παιχνίδι είναι σταθερός και από τους ποδοσφαιριστές που καθορίζουν το ματς του Παναθηναϊκού, μόνο που κόντρα στον Άγιαξ ήταν μόνος του.

Δεν μας άρεσε

Η ενέργεια του Γουακάσο. Αυτό που έκανε ο Γκανέζος στο τέλος του ματς δεν χρειαζόταν. Αψυχολόγητη εντελώς η ενέργεια του.

Photo credits: ACTION IMAGES

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ