ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Διπλάσια ζημιά από πέρυσι για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Διπλάσια ζημιά από πέρυσι για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ισολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την χρήση 01/07/2015-30/06/2016 δημοσιεύθηκε επίσημα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και όπως προκύπτει η ζημιά χρήσης από τα 5 εκατ. ευρώ πήγε στα 12 εκατ. ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Αλαφούζος είχε ως στόχο με την λιτή οικονομική πολιτική, να μειώσει τα έξοδα της πράσινης ΠΑΕ. Για να γίνει αυτό υπολόγισε και σε έσοδα που σχεδόν πάντα είχε το τριφύλλι ώστε σιγά-σιγά η ψαλίδα να κλείνει.

Αντ' αυτού όμως ο ισολογισμός της χρήσης από 1 Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2016 που δημοσιεύθηκε επίσημα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο δείχνει ότι η ζημιά υπερδιπλασιάστηκε και σε αυτό έπαιξε ρόλο ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού τον Αύγουστο του 2015 από την Καμπάλα και η απώλεια εσόδων από τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League.

Όπως αναφέρει το "sportandbusiness.gr" η πράσινη ΠΑΕ παρουσίασε ζημιά κατά την ποδοσφαιρική σεζόν 11,8 εκατ. ευρώ ενώ την προηγούμενη σεζόν η ζημιά ήταν στα 5,1 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει φυσικά να σημειώσουμε ότι ως επιχειρηματικός όμιλος ο Παναθηναϊκός περιλαμβάνει την ΠΑΕ και τις θυγατρικές Green Team Α.Ε(εμπορική διάθεση προϊόντων με το σήμα της ομάδας) την εταιρεία που διαχειρίζεται τιςποδοσφαιρικές σχολέςτης ομάδας και τη"Γήπεδο Ελαιώνα Α.Ε"(εταιρεία που φτιάχτηκε για να ελέγχει το πλέον βαλτωμένο πρότζεκτ του γηπέδου στο Βοτανικό).

ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ UEFA, ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ

Για ποιο λόγο συνέβη αυτή η αύξηση όμως; Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισολογισμού και την ανάλυση που έκανε το "sportandbusiness.gr" η κυριότερη αιτία ήταν οευρωπαϊκός αποκλεισμός που προκάλεσε μεγάλη μείωση στα έσοδα. Ο τζίρος ήταν κατά περίπου5 εκατ. ευρώ μειωμένοςσε σχέση με τη σεζόν 2014-15, με τους πράσινους να βάζουνμόλις 13,7 εκατ. στα ταμεία τους. Η μη συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μείωσε τόσο τα έσοδα από την ΟΥΕΦΑ,από 3,3 εκατ. σε 0,75 εκατ., όσο και τις εισπράξεις από ταεισιτήρια,που έπεσαν κατά7,6% στα 1,64 εκατ. ευρώ.

Επίσης μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στις χορηγίες - διαφημίσεις αλλά και στα εμπορικά έσοδα(πωλήσεις προϊόντων), ενώ μείωση στον τζίρο έφερε και η απόφαση παραχώρησης της λιανικής πώλησης των προϊόντων του συλλόγουσε εξωτερικό συνεργάτη(η κίνηση αυτή ωστόσο έφερε μείωση στα λειτουργικά έξοδα). Συνολικά ηεμπορική - χορηγική λειτουργία της ομάδας έφερε στα ταμεία 5,29 εκατ., ποσόκατά 2,5 εκατ. μειωμένοσε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.Κατά 24% στα 4,1 εκατ. έπεσαν οι απολαβές από την τηλεόραση.

ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θετικό για το τριφύλλι ήταν τα 2 εκατ. που κατατάσσονται στα "λοιπά έσοδα", όπου βρίσκουμε τηνεισφορά αλληλεγγύης ομάδων(το λαμβάνουν όσες ομάδες αποκλείονται στα προκριματικά της ΟΥΕΦΑ), τις επιχορηγήσεις απόσυμμετοχή παικτών της ομάδας στο Euro 2016, καθώς και την πώληση δικαιώματος προαγοράς εισιτηρίων αγώνων.

Θετικό σημάδι επίσης ήταν πως ταέξοδα παρουσίασαν οριακή αύξηση μόλις 4,8% φτάνοντας τα 25 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα μέσα στη σεζόν το κλαμπ δεν έπρεπε να πληρώσει κάποιες έκτακτες δαπάνες, όπως για παράδειγμα ταπάρα πολλά πρόστιμα για επεισόδια, τότε τα έξοδα θα ήταν μειωμένα, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου.

Επίσης υπήρξε μείωση σε συμβόλαια παικτών και προπονητών που έφτασε το 2,3% ενώ αντίθετα ήταν παρά πολλές οι αποζημιώσεις που πλήρωσε η πράσινη ΠΑΕ.

ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΑΛΑΦΟΥΖΟ, EUROPA LEAGUE

Όσον αφορά το μέλλον της ΠΑΕ, η «τρύπα» που δημιουργήθηκε στα οικονομικά θα καλυφθεί απόεπενδύσεις των μετόχων(έχει αποφασιστείαύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα τουΓιάννη Αλαφούζου. Άλλωστε ο ισχυρός άνδρας του τριφυλλιού έχει στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Ενώ όπως είναι φυσικό η φετινή είσοδος στους ομίλους του Europa League θα επαναφέρει στους πράσινους αρκετά έσοδα από την UEFA ενόψει της επόμενης χρήσης της αλλά φυσικά η αποτίμηση του ρόστερ και τα ποσά τα οποία έχουν δαπανηθεί είναι περισσότερα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η προσπάθεια μείωσης των δαπανώνκρίθηκε από τους ελεγκτές της ΟΥΕΦΑ επιτυχημένη, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό του Financial Fair Play καιβγει από τη χρηματοοικονομική επιτήρηση. Ωστόσο, τα ποσά δανεισμού από τράπεζες είναι σημαντικά, όπως και τα αντίστοιχα των ρυθμίσεων στην Εφορία.

Αναλυτικά ο ισολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που είναι δημοσιευμένος στο ΓΕΜΗ:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ