ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η αδειοδότηση και η λαϊκή βάση στο επίκεντρο των Πλατινί - Αλαφούζου

Η αδειοδότηση και η λαϊκή βάση στο επίκεντρο των Πλατινί - Αλαφούζου

Ο Μισέλ Πλατινί και ο Γιάννης Αλαφούζος συζήτησαν για το γενικότερο πλαίσιο της αδειοδότησης, τη λαϊκή βάση ως μορφή ιδιοκτησίας και όλα τα ζητήματα που επικεντρώνεται η UEFA. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Η διαδικασία της αδειοδότησης και η λαϊκή βάση ως μοντέλο ιδιοκτησίας μιας ομάδας ποδοσφαίρου ήταν τα δύο κύρια θέματα στη συζήτηση του Μισέλ Πλατινί και του Γιάννη Αλαφούζου, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 6/3 στα γραφεία της UEFA, στη Νιόν της Ελβετίας, παρουσία του γενικού γραμματέα, Τζιάνι Ιφαντίνο και της νομικής συμβούλου, Αθηνάς Μπαλομένου.

Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά και κατά την παρουσία του Γάλλου στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, όμως το πιεσμένο πρόγραμμα του προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του προέδρου της ΠΑΕ, δεν επέτρεψαν τη συνάντηση τους.

Ωστόσο, είχαν συμφωνήσει ο Αλαφούζος να μεταβεί στην Ελβετία, αφού έχει προγραμματίσει ραντεβού με τον Πλατινί και να μιλήσουν κατ' ιδίαν και χωρίς την πίεση του χρόνου. Κάτι που τελικά συνέβη την Πέμπτη 6/3 στην έδρα της έδρα της UEFA, με τον Αλαφούζο να επιστρέφει στην Αθήνα το βράδυ της ίδιας μέρας.

Η αδειοδότηση

Ο Πλατινί και ο Αλαφούζος αντάλλαξαν απόψεις για το Financial Fair Play, τις αδυναμίες του και πως μπορεί να εξελιχθεί και να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην πρόοδο του αθλήματος στην Ευρώπη. Άλλωστε, ο παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής ήταν ο εμπνευστής του και ενδιαφέρεται για τη διαρκή βελτίωση του σε όλους τους τομείς.

Ο Αλαφούζος τον ενημέρωσε για τις περικοπές που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα στην ΠΑΕ, τον διακανονισμό των οφειλών σε μακροχρόνιο ορίζοντα, την προώθηση νεαρών από την ακαδημία, την αγορά ιδιόκτητου προπονητικού κέντρου και την επικείμενη ανακαίνιση του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Δηλαδή, ανέλυσε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ώστε να καταστήσει βιώσιμο και διαχειρίσιμο το οικονομικό χρέος που παρέλαβε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλέον ο Παναθηναϊκός πληροί τις προϋποθέσεις για να αδειοδοτηθεί με βάση τις επιταγές του lincensing.

Ο Πλατινί εμφανίστηκε ενήμερος για τη σκληρή προσπάθεια του Παναθηναϊκού να εξυγιανθεί οικονομικά και συμπλήρωσε ότι είναι μία επώδυνη αλλά αναγκαία διαδικασία. Πάντως, επισήμανε ότι αρμόδιες για τη χορήγηση άδειας είναι οι εγχώριες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες - η ΕΠΟ στην προκειμένη -, αλλά το Financial Control Panel διατηρεί το δικαίωμα να ελέγξει ανά πάσα στιγμή τους φακέλους κάθε ομάδας.

Ο Αλαφούζος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την ΕΠΟ, επειδή διαρρέεται από κύκλους της ότι ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να αδειοδοτηθεί από την αρμόδια επιτροπή της. Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό για οποιαδήποτε ομάδα, για αυτό και κατέφυγε στον Πλατινί σχετικά με το ζήτημα...

Η λαϊκή βάση

Ο Γιάννης Αλαφούζος περιέγραψε με λεπτομέρειες το μοντέλο ιδιοκτησίας της ΠΑΕ, το οποίο στηρίζεται στη συμμετοχή των οπαδών και παρότι αναγνώρισε ότι δεν είχε την ανταπόκριση που περίμενε, δήλωσε σίγουρος ότι με σταθερά βήματα θα αποκτήσει την αναγκαία απήχηση .

Η UEFA υποστηρίζει το εγχείρημα της λαϊκής βάσης, τόνισε ο Μισέλ Πλατινί και στάθηκε στα παραδείγματα κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, οι οποίες ανήκουν στους φιλάθλους τους και δεν χρειάζονται επιφανείς επιχειρηματίες ώστε να τις χρηματοδοτήσουν και να διαπρέψουν. Για αυτό ενθάρρυνε τον Αλαφούζο να επιμείνει και να μην απογοητευτεί από την πρόσκαιρη μικρή ανταπόκριση.

Ακόμα, ο Πλατινί και ο Αλαφούζος συζήτησαν για το ποδόσφαιρο, το marketing και την εύρεση χορηγιών, τρόπους για την προσέλκυση περισσότερων θεατών στο γήπεδο, τις σχέσεις με τους συνδέσμους, τις ακαδημίες και τις εθνικές ομάδες.

Σε αυτό το σημείο, ο Πλατινί υπογράμμισε στον Αλαφούζο την αξία της κατασκευής ενός νέου γηπέδου, διότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη βιωσιμότητα ενός συλλόγους. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού τόνισε ότι ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά το χρέος της ΠΑΕ αποτελεί τροχοπέδη στην παρούσα φάση. Εξαναγκασμού, προς το παρόν έχει ως προτεραιότητα την ανακαίνιση και την επέκταση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά και την βελτίωση του "Γεώργιος Καλαφάτης".

Έπειτα, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ανοιχτή η γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, ενώ ο Πλατινί τόνισε ότι και ο Ινφαντίνο είναι στη διάθεση της διοίκησης του Παναθηναϊκού, εφόσον χρειαστεί κάτι. Επίσης, πρόσθεσε ότι τα στελέχη του Financial Control Panel έχουν συνεργασία με τις ομάδες και λύνουν τις απορίες που παρουσιάζονται.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ