ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δέκα χρόνια από την εμφάνιση της ΠΕΚ

Δέκα χρόνια από την εμφάνιση της ΠΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στις 17 Ιανουαρίου του 2008, η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή μπήκαν στην καθημερινότητα του τριφυλλιού, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον για πολλά χρόνια. Δέκα χρόνια μετά, το Sport24.gr κάνει μία μικρή αναδρομή σε εκείνη την ημέρα. (VIDEOS)

Ο Παναθηναϊκός περνάει μια από τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία του σε οικονομικό, κυρίως, και αγωνιστικό επίπεδο με τον Γιάννη Αλαφούζο να έχει παρκάρει τις μετοχές του από τον Σεπτέμβριο μετά από μια περίοδο με πολιτική λιτότητας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια αλλά δεν του βγήκε πουθενά.

Κάτι τέτοιο δεν θα το φανταζόταν κανείς πριν από δέκα χρόνια και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου 2017, όταν έκανε την εμφάνιση της η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση. Μία ημερομηνία που σήμανε την αλλαγή σελίδας στην ΠΑΕ, μετά από μία μακρά περίοδο απόλυτης κυριαρχίας της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Από τις 17 Ιανουαρίου του 2008, η καθημερινότητα του Παναθηναϊκού άλλαξε για πάντα... Μετά από 29 χρόνια, παρουσιάστηκε ο άνθρωπος ο οποίος θα οδηγούσε στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ. Η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση έκανε την επίσημη εμφάνιση της, με επικεφαλής τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

Έως τότε, ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν εκείνος ο οποίος σήκωνε τη σημαία της αντιπολίτευσης. Ωστόσο ο ήπιος χαρακτήρας του και η επιλογή του να αποφύγει έναν εμφύλιο εντός της οικογένειας του Τριφυλλιού, δεν επέτρεψαν στον κόσμο να συσπειρωθεί γύρω του.

Όμως στο πρόσωπο του Ανδρέα Βγενόπουλου και των ανθρώπων οι οποίοι τον πλαισίωναν, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ενσάρκωσαν τις ελπίδες τους για μία νέα σελίδα στην ομάδα ποδοσφαίρου. Συσπειρώθηκαν γύρω από εκείνον, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να συγκρουστεί με την πανίσχυρη σε όλα τα επίπεδα οικογένεια Βαρδινογιάννη και να διεκδικήσει το άνοιγμα της ΠΑΕ.

Ήταν 17 Ιανουαρίου του 2008, μία ημέρα μετά τη βαριά ήττα με 4-0 από τον Ολυμπιακό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και τον αποκλεισμό από τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όταν η ΠΕΚ γνωστοποίησε την ύπαρξη της.

Η πρώτη εμφάνιση σε με... εικόνα και ήχο μπροστά στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, ήρθε μία εβδομάδα αργότερα, με μία συνέντευξη Τύπου στις 24/1/2008.

Μέτα από μία σφοδρή αντιπαράθεση με κεντρικούς πρωταγωνιστές τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον Ανδρέα Βγενόπουλο και με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο των 30.000 και πλέον οπαδών στο Πεδίο του Άρεως στις 14 Απριλίου του 2008, η ΠΕΚ κατάφερε να δημιουργήσει μία νέα κατάσταση στην πράσινη ΠΑΕ.

Από ιδιοκτήτρια του Παναθηναϊκού, η οικογένεια Βαρδινογιάννη "έπεσε" στο 54,7% των μετοχών, παραμένοντας μεγαλομέτοχος. Το υπόλοιπο 35,3% (10% έχει δια νόμου ο Ερασιτέχνης) πέρασε στην κατοχή εύρωστων φίλων του Τριφυλλιού (μέλη της ΠΕΚ και μη), με τον Ανδρέα Βγενόπουλο να αποκτά το μεγαλύτερο μερίδιο με 10%.

Η κατάληξη του Παναθηναϊκού μετά την εμφάνιση της ΠΑΕ προδιαθέτει κάποιον να συμπεράνει ότι το πρόσημο για το ρόλο της κλείνει προς το αρνητικό.

Θα ήταν λάθος να ειπωθεί κάτι τέτοιο ως καταληκτικό συμπέρασμα, αφού η ΠΕΚ επί της ουσίας πότε δεν λειτούργησε. Η ΠΕΚ δημιουργήθηκε για να εισέλθει στην ΠΑΕ ως μία οντότητα, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Μερικά μέλη της μπήκαν ως πρόσωπα στην ΑΜΚ των 80 εκατομμυρίων ευρώ και οι περισσότεροι απείχαν.

Το διάδοχο σχήμα της ΠΕΚ σε πιο λαϊκή έκδοση είναι η Παναθηναϊκή Συμμαχία - έμπνευσης του Γιάννη Αλαφούζου -, η οποία, όμως, δεν διείσδυσε αποτελεσματικά στις τάξεις των οπαδών και από χρόνο σε χρόνο πάει από το κακό στο χειρότερο.

Το σίγουρο όμως είναι πως μετά την εμφάνιση της ΠΕΚ, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ποτέ πια ο ίδιος...

Ο ιδρυτής και ηγέτης

Αναμφίβολα, ο πρωταγωνιστής της ΠΕΚ ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ήταν αυτός ο οποίος την ίδρυσε, αυτός ο οποίος έβαλε το χρόνο και την ενέργεια για να σχηματιστεί, αυτός ο οποίος συσπείρωσε και προετοίμασε το πλάνο της επόμενης μέρας και αυτός ο οποίος ανέλαβε προσωπικά την άγρια κόντρα με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Τον Mr MIG είτε τον λάτρευες, είτε τον μισούσες... Μέση λύση δεν υπήρχε και αυτό τον καθιστούσε μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Ένας άνθρωπος ο οποίος είχε φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς δεν μπορούσε παρά να είναι χαρισματικός. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν και με το παραπάνω και για αυτό κατάφερε να αλλάξει το ρου της πράσινης ιστορίας.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αγάπησε τον Παναθηναϊκό, τον υπηρέτησε ως αθλητής και έβαλε 22 εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ. Από την άλλη, ανέβασε στα ύψη τον πήχη των προσδοκιών, ίσως περισσότερο απ' ότι μπορούσε να ανταποκριθεί. Προσέφερε στην ομάδα, έφερε μία νέα εποχή και ταυτόχρονα, υπέπεσε σε πολλά λάθη.

Η ομάδα της ΠΕΚ

Όταν ιδρύθηκε η ΠΕΚ, δίπλα στον Ανδρέα Βγενόπουλο πήραν θέση πολλοί ισχυροί οικονομικά, φίλοι του Παναθηναϊκού. Εξέφρασαν μαζί του την επιθυμία για μία νέα εποχή, στη διάρκεια της οποίας η ομάδα θα ανέβαινε επίπεδο και θα στηριζόταν σε πολλούς και όχι μόνο στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Στην πολυμετοχικότητα όμως, λίγοι τον ακολούθησαν.

Ο κυριότερος λόγος ήταν ότι συμμετείχαν στην ΠΕΚ ως ομάδα και έπειτα κλήθηκαν να δράσουν ως άτομα. Μία μεταβολή που οι περισσότεροι δεν αποδέχτηκαν και εκ των υστέρων, δικαιώθηκαν.

Τα μέλη της ΠΕΚ που μπήκαν στην ΠΑΕ ήταν ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας με 10 εκατομμύρια ευρώ, ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας με 3 εκατομμύρια ευρώ, ο εφοπλιστής Γιάννης Ξυλάς με 3 εκατομμύρια ευρώ και ο εφοπλιστής Αδαμάντιος Πολέμης με 4 εκατομμύρια ευρώ. Στην ΠΑΕ μπήκαν επίσης ο Νίκος Πατέρας με 10 εκατομμύρια ευρώ, ο Παύλος Γιαννακόπουλος με 10 εκατομμύρια ευρώ και ο Παναγιώτης Δάβαρης με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μιχάλης Ζολώτας ήταν ο πρώτος ο οποίος αποστασιοποιήθηκε, για να τον ακολουθήσει ο Γιάννης Ξυλάς λίγο καιρό αργότερα. Στην πορεία ο Γιώργος Νίκας διαφοροποιήθηκε από τον Βγενόπουλο και ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σύντομα έκανε στην άκρη. Τελευταίοι οι οποίοι έκλεισαν την πόρτα ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Αδαμάντιος Πολέμης, αφού επιχείρησαν να συνεννοηθούν σε μία προσπάθεια σωτηρίας της ομάδας την άνοιξη του 2011.

Η ιδρυτική διακήρυξη της ΠΕΚ

"Η "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ" είναι μια κίνηση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία φιλάθλων και παλαιών αθλητών οι οποίοι συμφωνούν σε ένα κοινό όραμα: Προσβλέπουν σ’ έναν Παναθηναϊκό πολυμετοχικό, ενιαίο και αδιαίρετο, έναν Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή σε όλα τα αθλήματα, παράδειγμα λειτουργίας και συνεισφοράς στην Ελληνική κοινωνία.

Μας ενώνει η απόφασή μας να ξεπεράσουμε την κατάσταση διάσπασης, διχόνοιας και απαξίωσης που επικρατεί στο Σύλλογό μας με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μας δυναμώνει η αποφασιστικότητά μας να βοηθήσουμε, στη δημιουργία μιας νέας αφετηρίας για τον Παναθηναϊκό στην αρχή του δεύτερου αιώνα της λειτουργίας του.

Μας χαλυβδώνει η δράση μας που έχει ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Παναθηναϊκού για την υλοποίηση του πολυμετοχικού, ενιαίου, αδιαίρετου και «πρωταθλητή σε όλα τα σπορ» Παναθηναϊκού.

Αυτός είναι μεγάλος ο Παναθηναϊκός που όλοι θέλουμε. Μεγάλος, ισχυρός, πρωταγωνιστής όχι μόνον στα ελληνικά αλλά και στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος και θα τον πετύχουμε, γιατί είμαστε εκατομμύρια «πράσινες καρδιές» και τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει!"

Ο επίλογος

Η ΠΕΚ ήταν μία προσπάθεια που άρχισε με τις καλύτερες προοπτικές και κατέληξε σε οδυνηρή αποτυχία. Οδυνηρή επειδή εκατομμύρια οπαδοί του Παναθηναϊκού στήριξαν τις ελπίδες τους πάνω της και τελικά αυτή δεν ανταποκρίθηκε.

Η γενική, έστω, καταγραφή των πεπραγμένων της ΠΕΚ και του Ανδρέα Βγενόπουλου είναι ένα έργο σύνθετο, που μπορεί να γίνει μόνο από έναν έμπειρο και ουδέτερο συγγραφέα σε ένα βιβλίο πολλών εκατοντάδων σελίδων. Και πάλι, σε αρκετούς τομείς θα εντοπίζονταν παραλείψεις, λάθη, εύνοια, αδικία, υποκειμενικές κρίσεις και συγκεχυμένες αναφορές.

Προτού κάποιος αποδώσει ευθύνες στην ΠΕΚ και στον Ανδρέα Βγενόπουλο, είναι υποχρεωμένος να σταθεί σε δύο παραμέτρους. Εξαιρετικά σημαντικές για να σχηματιστεί άποψη.

Πρώτον, ένα πρόγραμμα μπορεί να κριθεί ολοκληρωμένο μόνο εάν εφαρμοστεί. Και η ΠΕΚ επί της ουσίας, σταμάτησε τη λειτουργία της μόλις άνοιξε ΠΑΕ.

Δεύτερον, η ΠΕΚ και ο Ανδρέας Βγενόπουλος θέλησαν να εισάγουν ένα μοντέλο πολυμετοχικότητας χωρίς έναν ισχυρό μέτοχο. Ένα μοντέλο το οποίο αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, επειδή όταν συγκεντρώθηκαν πολλά και μεγάλα "εγώ", υπερίσχυσαν του Παναθηναϊκού.

Όπως γράφτηκε παραπάνω, η ΠΕΚ και ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα κριθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος και όχι τώρα... Τότε θα εκτιμηθεί ο ρόλος τους και η συμβολή τους στον Παναθηναϊκό... Το σίγουρο είναι πως άλλαξαν για πάντα τη μορφή της ομάδας, όπως είχε γίνει γνωστή για μία τριακονταετία...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ