ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Απαλλάχθηκε ο Αλαφούζος για το "ντου" στον Μάνταλο

Απαλλάχθηκε ο Αλαφούζος για το "ντου" στον Μάνταλο
Αλαφούζος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά από αρκετούς μήνες καθυστέρησης, λόγω της αποχής των δικηγόρων, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος και οι Χρήστος Παναγόπουλος, Σπύρος Βλάχος απαλλάχθηκαν για όσα είχαν συμβεί μετά την ήττα από την Ξάνθη στην Λεωφόρο στις 6 Φεβρουαρίου.

Η αποχή των δικηγόρων όλο αυτό το διάστημα πήγε πολύ πίσω αρκετές υποθέσεις που έχουν να κάνουν με όσα συνέβησαν στη διάρκεια της σεζόν στους αθλητικούς χώρους.

Μια εξ αυτών και το "ντου" του Γιάννη Αλαφούζου μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από την Ξάνθη με 1-0 στην Λεωφόρο στις 6 Φεβρουαρίου με τον πρόεδρο των πράσινων να θεωρεί υπεύθυνο για την ήττα τον Σταύρο Μάνταλο και να τα βάζει μαζί του στα αποδυτήρια των διαιτητών.

Ο ρέφερι της αναμέτρησης και ο παρατηρητής του αγώνα είχαν γράψει για το επεισόδιο και ο Γιάννης Αλαφούζος μαζί με τους Χρήστο Παναγόπουλο και Σπύρο Βλάχο είχαν κληθεί από την πειθαρχική επιτροπή της Super League σε απολογία και ήταν αντιμέτωποι με αρκετά βαριές ποινές.

Τελικά όμως όπως έγινε γνωστό μέσω της ανακοίνωσης της πειθαρχικής επιτροπής τόσο ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος όσο και οι Χρήστος Παναγόπουλος και Σπύρος Βλάχος απαλλάχθηκαν καθώς ο αθλητικός δικαστής Σπυρίδων Καποδίστριας θεώρησε ότι όσα είπε ο Γιάννης Αλαφούζος στον Μάνταλο: "δεν ήταν απειλή, αλλά δυσαρέσκεια σε οξύ τόνο".

Κάτι το οποίο αναφέρεται στο σκεπτικό των εννιά σελίδων που ακολουθεί την εν λόγο απόφαση και μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Μετά, δε, το πέρας του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνος, ο οποίος έληξε με τέρματα 0-1 υπέρ της φιλοξενούμενης ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ, ο δεύτερος πειθαρχικώς εγκαλούμενος, Ιωάννης Αλαφούζος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, συνεπικουρούμενος και από τους τρίτο και τέταρτο των πειθαρχικώς εγκαλουμένων, Χρήστο Παναγόπουλο και Σπυρίδωνα Βλάχο, εκπρόσωπο και υπεύθυνο διοργανώσεων αγώνων αντιστοίχως της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, μετέβησαν στα αποδυτήρια των διαιτητών, με εμφανή σημάδια εκνευρισμού, λόγω της προηγηθείσης άδικης, κατά την αντίληψή τους, διαιτητικής αποφάσεως του εν λόγω διαιτητή.

Ειδικότερα, αφού εισήλθαν στα αποδυτήρια των διαιτητών, ο Ιωάννης Αλαφούζος, απευθυνόμενος στο διαιτητή του αγώνα, Σταύρο Μάνταλο, του απηύθυνε τις ακόλουθες φράσεις, και δη: «Αυτή η διαιτησία ήταν αίσχος. Ντροπή σου! Δεν έχω ξαναμιλήσει ποτέ σε διαιτητή, είναι η πρώτη φορά. Όταν θα αλλάξει η κατάσταση στην Ε.Π.Ο., θα δώσω αγώνα ζωής να μην ξανασφυρίξεις. Για όλα φταίει η κυβέρνηση που ανέχεται την εγκληματική οργάνωση, που φαίνεται ανήκεις και συ».

Ακολούθως, οι τρίτος και τέταρτος των εγκαλουμένων απευθύνθηκαν στον ίδιο διαιτητή, με την ακόλουθη φράση, ήτοι «Αυτό που έκανες ήταν έγκλημα». Όλα τα ανωτέρω αποτυπώνονται στην από 06-02-2016 έκθεση του ορισθέντος Παρατηρητή, Παύλου Παπαδόπουλου, ο οποίος, έχοντας ιδίαν και άμεση αντίληψη του συμβάντος, δεδομένου ότι ήταν παρών κατ’ αυτό, προέβη στην καταγραφή του στη συνταγείσα από αυτόν έκθεση.

Οι φράσεις, τις οποίες απηύθυνε ο δεύτερος εγκαλούμενος, Ιωάννης Αλαφούζος, στο διαιτητή του αγώνα δε συγκροτούν την έννοια της απειλής, σύμφωνα και με τα εκτιθέμενα στην ανωτέρω νομική σκέψη της παρούσας, δοθέντος ότι αυτός (δεύτερος εγκαλούμενος) δεν μετήλθε ορισμένης απειλής βίας ή έτερης παρανόμου πράξεως ή παραλείψεως, ώστε να προκαλέσει τρόμο και ανησυχία στον εν λόγω διαιτητή για οιοδήποτε έννομο αγαθό του. Ούτε, δε, από τα ανωτέρω αποδεικνυόμενα πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι αυτός επεχείρησε να εκμαυλίσει τη συνείδηση του διαιτητή και να τον εξαναγκάσει σε συγκεκριμένη θετική ενέργεια ή παράλειψη, αναγόμενη στα εν γένει διαιτητικά του καθήκοντα, δια συγκεκριμένων απειλών, που συνοδεύονταν από προαναγγελία της σε βάρος του τελέσεως βίαιης συμπεριφοράς ή άλλης παρανόμου πράξεως.

Αντιθέτως, προκύπτει ότι ο δεύτερος εγκαλούμενος, Ιωάννης Αλαφούζος, προφανώς δυσαρεστημένος από την, κατά την κρίση του, εσφαλμένη εκπλήρωση των διαιτητικών καθηκόντων εκ μέρους του εν λόγω διαιτητή, εξέφρασε προς αυτόν, σε ιδιαιτέρως οξύ τόνο, τη δυσαρέσκειά του, επικαλούμενος συνάμα ότι θα λάμβανε κάθε μέριμνα, εντός του πλαισίου της νομίμου και θεμιτής πάντοτε, δυνατής δράσεώς του, ώστε ο ίδιος διαιτητής να μην ασκήσει εκ νέου τα καθήκοντά του σε έτερο ποδοσφαιρικό αγώνα".

Η απόφαση και το σκεπτικό

Η σχετική απόφαση από πλευράς Super League αναφέρει:

"Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο πήρε την παρακάτω απόφαση. Αναλυτικά:

ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ι. Αλαφούζος, Χρ. Παναγόπουλος, Σπ. Βλάχος:Για τη συμπεριφορά των κ.κ. Ι. Αλαφούζου, Χρ. Παναγόπουλου και Σπ. Βλάχου: ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ άπαντες τους εγκαλουμένους της αποδιδόμενης σε αυτούς πειθαρχικής παραβάσεως της απειλής (άρθρα 14 παρ. 2 και 3, 28 του Π.Κ. της Ε.Π.Ο.)".

Δείτε εδώ το σκεπτικό της απόφασης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ