ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ανατροπή πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό, 2-1 την Γκαμπάλα

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÃÊÁÌÐÁËÁ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / GABALA - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÃÊÁÌÐÁËÁ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / GABALA - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ήταν και πάλι ανώτερος από την Γκαμπάλα ο Παναθηναϊκός στο Μπακού, όπου τα κατάφερε παρά τις αναποδιές. Έχασε ευκαιρίες για το 0-1, δέχθηκε την ψυχρολουσία με αυτογκόλ, αλλά χάρη στις αλλαγές του Ουζουνίδη και την ποιότητα των παικτών του, νίκησε 2-1 και πήρε την πρόκριση στα play offs του Europa League.

Παρουσιάζοντας πολύ καλό πρόσωπο και στο ματς του Μπακού, όπως και στην Λεωφόρο μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός έκανε ανατροπή πρόκρισης σε τρία λεπτά επί της Γκαμπάλα, πήρε τη νίκη με 2-1 και την πρόκριση για τα play offs του Europa League.

Το τριφύλλι ήταν ανώτερο σε όλη την διάρκεια του αγώνα, ήταν άψογο στημένο τακτικά, δεν απειλήθηκε παρά μόνο στα πρώτα 15 λεπτά του β' μέρους και βρέθηκε πίσω στο σκορ με ένα αυτογκόλ του Μολέντο στο 52'. Οι πράσινοι όμως δεν έχασαν τη συνοχή τους και συνέχισαν να ψάχνουν το γκολ, με τις αλλαγές του Ουζουνίδη μετά το 60' να αποδεικνύονται καθοριστικές και να δίνουν στον Παναθηναϊκό την ανατροπή που έψαχνε και τη νίκη με το τελικό 2-1.

Την Παρασκευή το τριφύλλι θα βρεθεί στην κλήρωση για τους ομίλους του Europa League ξορκίζοντας τον αποκλεισμό προ διετίας από τους Αζέρους ενώ τα γκολ των πράσινων πέτυχαν ο Λουντ με τον Καμπέσας. Ο Φινλανδός ήταν ο κορυφαίος του τριφυλλιού στην αναμέτρηση. Πήρε και αυτός το "αίμα του" πίσω καθώς πριν από δυο χρόνια είχε υποστεί ρήξη σπλήνας στο ίδιο γήπεδο!

Τα πλάνα των δυο προπονητών

Οι δυο προπονητές κατέβασαν τις ομάδες τους στον αγωνιστικό χώρο του "8KM Stadium" με ακριβώς τους ίδιους 22 ποδοσφαιριστές που είχαν ξεκινήσει το ματς και πριν μια εβδομάδα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Τόσο η Γκαμπάλα όσο και ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκαν με 4-4-1-1, με τον Ρομάν Χριχορτσούκ να χρησιμοποιεί τους Μπεζοτόσνι, Γκουρμπάνοβ, Βέρνιντουμπ, Στάνκοβιτς, Μπούλτχαϊς, Χιουσεΐνοβ, Μαλόουν, Χόλιντεϊ, Ζοζέφ-Μονρόζ, Όζομπιτς και Νταμπό.

Από την πλευρά του ο Μαρίνος Ουζουνίδης έβαλε στην αρχική τον Βλαχοδήμο κάτω από τα γκολπόστ και τους Κουλιμπαλί, Χουλτ ως δεξί και αριστερό μπακ ενώ οι δυο στόπερ ήταν οι Κολοβέτσιος και Μολέντο. Τα δυο αμυντικά χαφ ήταν οι Ζέκα και Κουρμπέλης με τον Χατζηγιοβάνη να παίζει στο δεξί φτερό και τον Λουντ στο αριστερό, ενώ μπροστά τους έπαιξε ο Άλτμαν και στη κορυφή της επίθεσης ο Μολίνς.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος στο πρώτο ημίχρονο, μπήκε καλύτερα στο ματς και με όπλο του την πίεση έβγαινε στην επίθεση και δημιουργούσε τη μια φάση μετά την άλλη. Όπως και στο πρώτο παιχνίδι της Λεωφόρο όμως δεν μπόρεσε να μετουσιώσει σε γκολ τις τρεις κλασικές ευκαιρίες που είχε. Από την άλλη η Γκαμπάλα δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή να απειλήσει το τριφύλλι, παρά μόνο στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στο δεύτερο 45' η Γκαμπάλα, όπως ήταν λογικό, μπήκε καλύτερα στο ματς βρέθηκε μπροστά στο σκορ από ένα τυχαίο γκολ στο 52' που προήλθε από... αυτογκόλ του Μολεντο αλλά στη συνέχεια οι αλλαγές του Ουζουνίδη σε πρόσωπα και διάταξη έδωσαν στον Παναθηναϊκό την ανατροπή και το προβάδισμα μέχρι τέλους.

Ανατροπή με "τριπλή" αλλαγή σε... τρία λεπτά

Γήπεδο: "8KM Stadium"

Διαιτητής: Craig Pawson (ENG)

Βοηθοί: Lee Betts (ENG), Adam Nunn (ENG)

Τέταρτος διαιτητής: Kevin Friend (ENG)

ΓΚΑΜΠΑΛΑ (Ρομάν Χριχορτσούκ): Μπεζοτόσνι, Γκουρμπάνοβ, Βέρνιντουμπ, Στάνκοβιτς, Μπούλτχαϊς, Χιουσεΐνοβ (75' Α. Μαμάντοβ), Μαλόουν (80' Ε. Μαμάντοβ), Χόλιντεϊ, Ζοζέφ-Μονρόζ, Όζομπιτς, Νταμπό (74' Κονέ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Κολοβέτσιος, Μολέντο. Χουλτ, Ζέκα, Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάνης (62' Καμπέσας), Λουντ, Άλτμαν (56' Λουτσιάνο), Μολίνς (82' Ρέις).

Γκολ: 52' Μολέντο (αυτογκόλ)/63' Λουντ, 66' Καμπέσας

Κάρτες: 51' Λουντ/20' Μαλόουν

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο παιχνίδι του Μπακού έχοντας την υπεροχή στο ματς και προσπάθησε από τα πρώτα λεπτά να βάλει ένα γκολ που θα έκανε απλά τα πράγματα για την πρόκριση.

Μάλιστα το τριφύλλι βρέθηκε κοντά στο γκολ μόλις στο 9' με τους πράσινους να χάνουν το άχαστο όπως συνηθίζουμε να λέμε. Ο Λούντ συνεργάστηκε εξαιρετικά με τον Μολίνς, έκανε το γύρισμα απ' τα αριστερά, αλλά ο Άλτμαν προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ ενώ την ίδια ώρα δέχτηκε και... τάκλιν από τον Χατζηγιοβάνη ο οποίος είχε προσπαθήσει να μπει στη φάση.

Πέντε λεπτά αργότερα οι πράσινοι είχαν μια ακόμα καλή στιγμή για να προηγηθούν. Ο Ζέκα είδε τη κίνηση του Άλτμαν με τον Ισραηλινό να κάνει το κοντρόλ αλλά καθυστέρησε και η μπάλα έφτασε αριστερά στον Μολίνς ο οποίος επιχείρησε το σουτ, είχε και πάσα δίπλα του, με τον Μπεζοτόσνι να πέφτει και να διώχνει σωτήρια σε κόρνερ.

Η Γκαμπάλα προσπάθησε να απειλήσει με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκουρμπάνοβ στο 19', αλλά ο Βλαχοδήμος δεν είχε πρόβλημα να μπλοκάρει τη μπάλα σταθερά. Με τη σειρά του ο Παναθηναϊκός απείλησε ξανά στο 26' όταν ο Ζέκα και πάλι βρήκε τον Μολίνς αριστερά με τον Σουηδό να επιχειρεί απευθείας σουτ και τον Μπεζοτόσνι να απομακρύνει.

Το τριφύλλι συνέχισε να πιέζει και στο 33' απείλησε ξανά. Εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Χατζηγιοβάνη, ο οποίος μπήκε στην μεγάλη περιοχή απ' τα δεξιά, έκανε το γύρισμα στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά οΓκουρμπάνοβ πρόλαβε κι έδιωξε σε κόρνερ.

Δυο λεπτά αργότερα και πάλι ο Χατζηγιοβάνης, είδε τη κίνηση του Μολέντο στο δεύτερο δοκάρι, του έκανε τη σέντρα με τον Βραζιλιάνο να παίρνει τη κεφαλιά η οποία όμως πήγε στην εξωτερική πλευρά της εστίας του γκολκίπερ της Γκαμπάλα.

Οι γηπεδούχοι που δεν είχαν απειλήσει στο πρώτο 45λεπτο έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο παιχνίδι στα δυο τελευταία λεπτά του ημιχρόνου. Αρχικά στο 44' ο Μπούλτχαϊς έκανε το σουτ με τη μπάλα να φεύγει έξω. Στις καθυστερήσεις χάθηκε η πρώτη ουσιαστική ευκαιρία της Γκαμπάλα όταν ο Μαλόουν απέφυγε τον Λουντ, έκανε το σουτ απ' το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΟΛΕΝΤΟ Η ΓΚΑΜΠΑΛΑ

Οι δυο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο ημίχρονο χωρίς αλλαγές και με την Γκαμπάλα να έχει διάθεση από τα πρώτα λεπτά να πιέσει καθώς ήθελε να πετύχει γκολ για να φέρει το ματς στα ίσια.

Οι γηπεδούχοι μάλιστα στάθηκαν αρκετά τυχεροί στο 52' όταν άνοιξαν το σκορ χωρίς καν να έχουν δημιουργήσει ευκαιρία. Ο Ζοζέφ-Μονρόζ απέφυγε τον Κουλιμπάλι από τα δεξιά, έκανε το γύρισμα απ' τα αριστερά κι ο Μολέντο στην προσπάθειά του να διώξει, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βλαχοδήμου για το 1-0.

Το γκολ που δέχτηκε ο Παναθηναϊκός δεν πτόησε το τριφύλλι που συνέχισε να κάνει το παιχνίδι του και ψάχνει το γκολ που θα του έδινε την πρόκριση. Μάλιστα στο 56' θα μπορούσε να ισοφαρίσει όταν ο Χουλτ από τα αριστερά είδε πανέμορφα τη κίνηση του Κουλιμπαλί από την άλλη πλευρά του έκανε τη σέντρα αλλά ο αμυντικός από το Μάλι επιχείρησε να πιάσει απευθείας το βολέ και έκανε τσαφ.

ΔΙΠΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΓΚΟΛ ΣΕ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στο ίδιο λεπτό ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποφάσισε να κάνει τη πρώτη του κίνηση στην αναμέτρηση. Έβγαλε από το ματς τον Άλτμαν ο οποίος είχε πέσει μετά το 30' και πέρασε στη θέση του τον Λουτσιάνο.

Η Γκαμπάλα ήταν αυτή που απείλησε ξανά όμως με τον Βλαχοδήμο να κρατάει το 1-0. Στο 59' ο Ζοζέφ-Μονρόζ μπήκε μέσα στην μεγάλη περιοχή, έκανε το φαλτσαριστό σουτ, αλλά ο Βλαχοδήμος απομάκρυνε με εντυπωσιακή επέμβαση με το αριστερό χέρι.

Στο 62' ο Ουζουνίδης έκανε και δεύτερη αλλαγή καθώς πέρασε στο παιχνίδι τον Καμπέσας και έβγαλε από την αναμέτρηση τον Χατζηγιοβάνη ο οποίος ενώ ήταν πολύ καλός στο πρώτο 45λεπτο στο δεύτερο μέρος δεν μπόρεσε να προσφέρει στο διάστημα που αγωνίστηκε. Παράλληλα όμως ο 49χρονος τεχνικός έκανε και μια εσωτερική αλλαγή καθώς πέρασε τον Λουντ στο δεξί άκρο και έβαλε τον Καμπέσας αριστερά.

Ένα λεπτό αργότερα ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με τον Λουντ με την κίνηση του Ουζουνίδη να αποδίδει στον αγωνιστικό χώρο... άμεσα! Ο Κουλιμπαλί έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Μολίνς πήρε τη κεφαλιά - πάσα προς τον Φινλανδό μέσο, ο οποίος με αριστερό βολέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1.

Ο Παναθηναϊκός είχε υπέρ του το μομέντουμ και το εκμεταλλεύτηκε, καθώς τρία λεπτά αργότερα πήρε το προβάδισμα στο σκορ. Οι πράσινοι βγήκαν ωραία από τα δεξιά με τον Λουντ και πάλι ο οποίος γύρισε προς τον Λουτσιάνο, αυτός έδωσε στον Καμπέσας. Ο άσος από το Εκουαδόρ δεν έκανε στη πρώτη επαφή το σουτ αλλά με ωραία ντρίμπλα απέφυγε τον Γκουρμπάνοβ και με αριστερό σουτ έκανε το 2-1.

ΕΨΑΞΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΚΟΛ ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Φυσικά αυτό το γκολ απλοποίησε τα πράγματα για το τριφύλλι και έριξε στο "καναβάτσο" τους Αζέρους που ήξεραν ότι έπρεπε να βάλουν τρία γκολ για να πάρουν τη πρόκριση. Οπότε οι παίκτες του Ουζουνίδη συνέχισαν να πιέζουν και θα μπορούσαν στο 70' να πετύχουν και τρίτο γκολ όταν ο Λουντ βγήκε στην αντεπίθεση και αφού μπήκε στη περιοχή έπιασε το σουτ αλλά η μπάλα κόντραρε στα σώματα και κατέληξε κόρνερ.

Η επόμενη καλή στιγμή στο ματς ήρθε στο 82' και ήταν και πάλι από πλευράς Παναθηναϊκού και μάλιστα διπλή. Αρχικά ο Καμπέσας έγινε κάτοχος της μπάλας από τα αριστερά μπήκε στην περιοχή, έκανε το σουτ, οΜπεζοτόσνι απομάκρυνε, η μπάλα έφτασε στον Ζέκα ο οποίος έκανε ένα άτσαλο σουτ, η μπάλα κατέληξε στον Λουντ, ο οποίος προ κενής εστίας από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η χαμένη ευκαιρία στο 9' της αναμέτρησης από τον Άλτμαν. Αν ο Παναθηναϊκός ευστοχούσε τότε το παιχνίδι θα είχε εντελώς άλλη εξέλιξη, σαφώς πιο εύκολη για τους πράσινους. Μια φάση απ' αυτές που δεν χάνονται.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο διαιτητής Άγγλος Κρεγκ Πόουσον. Πολύ καλή η διαιτησία του Άγγλου ρέφερι. Κοντά στις φάσεις σε όλο το παιχνίδι και χωρίς κάποιο λάθος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Σωστές και οι κίτρινες κάρτες που έδωσε.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Ρόμπιν Λουντ. Ο Φινλανδός μέσος του Παναθηναϊκού μπορεί να μη φάνηκε στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο ήταν ο καλύτερος. Πέτυχε ένα γκολ, ήταν στη φάση του δεύτερου τέρματος και έχασε και άλλες ευκαιρίες για να πετύχει ένα ακόμα τέρμα.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο Καμπέσας. Με το που μπήκε ως αλλαγή στο παιχνίδι, έπαιξε αριστερά και βοήθησε πάρα πολύ τους πράσινους. Πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ με το οποίο έδωσε προβάδισμα στο τριφύλλι ενώ στη συνέχεια είχε κι άλλες ευκαιρίες, εκμεταλλευόμενος τη ταχύτητα του.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Οι πολλές χαμένες ευκαιρίες. Και πάλι ο Παναθηναϊκός έχασε σωρεία ευκαιριών μέχρι να καταφέρει να πετύχει τα δυο τέρματα. Ευτυχώς που δεν του στοίχισε. Είναι κάτι που θέλει βελτίωση το τριφύλλι και μάλιστα άμεση.

PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ