ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αναστασίου: "Έχω ευθύνες και εγώ, δεν ψάχνω δικαιολογίες"

Αναστασίου: "Έχω ευθύνες και εγώ, δεν ψάχνω δικαιολογίες"
INTIME SPORTS

Λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό από την Ξάνθη ο Γιάννης Αναστασίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη βγήκε μπροστά και ανέλαβε τις όποιες ευθύνες του αναλογούν για την πορεία των πράσινων.

Ο Γιάννης Αναστασίου βγήκε μπροστά και ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν για την ήττα-αποκλεισμό από την SKODA Ξάνθη αλλά και για την πορεία των πράσινων έως τώρα στην διάρκεια της σεζόν. Ο 42χρονος τεχνικός μίλησε στην κάμερα της "NOVA" λίγες ώρες μετά την ήττα από τους Ακρίτες και τόνισε ότι μόνο με νίκες μπορεί να επανέλθει η καλή ψυχολογία ενώ σε ερώτηση για το αν ο Παναθηναϊκός κατέβηκε για την ισοπαλία σημείωσε ότι η εντολή που είχε δοθεί ήταν σαφής και αφορούσε μόνο τη νίκη.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Μια δύσκολη στιγμή τι αφουγκράζεστε από τα αποδυτήρια και πως μπορεί η ομάδα να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη στιγμή;
"Θα ξεκινήσω ανάποδα και θα έλεγα ότι μόνο με νίκες μπορείς να το ξεπεράσεις αυτό και σίγουρα με καλύτερες εμφανίσεις γιατί το να χάσεις στο ποδόσφαιρο μπορεί να συμβεί και είναι φυσιολογικό, το θέμα είναι ο τρόπος που χάνεις και νομίζω ότι εμείς δεν αντιδράσαμε καθόλου, δεν παλέψαμε καθόλου θα έλεγα, ειδικά για την κρισιμότητα ενός τέτοιου παιχνιδιού από τη στιγμή που ξέραμε ότι ο αντίπαλος θα δώσει το μάξιμουμ για να προκριθεί. Σίγουρα είναι άσχημο όταν αποκλείεσαι από το Κύπελλο, έναν από τους βασικούς σου στόχους, και ειδικά εντός έδρας.

Από την άλλη βέβαια αυτό που είπα και θα συνεχίσω να το λέω ότι είμαστε μια ομάδα που προσπαθούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο, να γίνουμε καλύτεροι. Χρειάζεται χρόνος, έχουμε αδυναμίες και σίγουρα δεν γίναμε από την μια στιγμή στην άλλη σούπερ ομάδα που με το όνομα θα κερδίζουμε τον αντίπαλο και θα είναι εύκολα τα παιχνίδια. Εμείς σε κάθε παιχνίδι με οποιονδήποτε αντίπαλο παίζουμε θα πρέπει να παλεύουμε και να δίνουμε το μάξιμουμ ο κάθε παίκτης για να μπορέσουμε να κερδίσουμε γιατί έτσι είναι η ομάδα δομημένη. Δεν έχουμε παίκτες με την ατομική ποιότητα οι οποίοι θα μπορέσουν να κρίνουν τα παιχνίδια.

Το συζητάμε, το λέμε, το ξαναλέμε, το βλέπουμε σε βίντεο, προσπαθούμε να το δουλέψουμε, θέλει χρόνο, θέλει υπομονή. Το ξέρω είναι αρκετά δύσκολο αλλά είναι στιγμές στο ποδόσφαιρο που δεν μπορεί να είναι όλα ρόδινα και αυτή τη στιγμή για εμάς σίγουρα η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά πρέπει να συνεχίσουμε γιατί έχουμε ένα σημαντικό παιχνίδι την Κυριακή και πρέπει να είμαστε δυνατοί και αποφασιστικοί".

Δόθηκε η εντύπωση ότι η ομάδα μπήκε για να κρατήσει το 1-1 και λιγότερο για να κερδίσει δεν ξέρω αν σας φάνηκε και εσάς;
"Οι εντολές ήταν ξεκάθαρες. Είχαμε αρκετά έμπειρους παίκτες μέσα στην ομάδα και οι εντολές ήταν ξεκάθαρες. Δεν είχα καμία διάθεση και κανέναν στόχο θα έλεγα να παίξουμε για το μηδέν-μηδέν. Στόχος ήταν να παίξουμε για τη νίκη, όπως σε κάθε παιχνίδι στην Λεωφόρο και να μπούμε από το πρώτο λεπτό δυνατά.

Αν φτάσεις στο 75-80' και είναι το ματς στο μηδέν-μηδέν σίγουρα τότε θα πρέπει να έχουμε διαφορετική διαχείριση. Είχαμε προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια αλλά το θέμα είναι ότι βγάλαμε ενώ είχαμε αρκετούς έμπειρους παίκτες όπως είπα, βγάλαμε μια ανασφάλεια, μια φοβία. Που όσο και να θέλω να την εξηγήσω και να βρω για ποιον λόγο έγινε δεν μπορούμε όσο και αν κοιτάζουμε το παιχνίδι ξανά και ξανά.

Αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες στιγμές μέσα στο παιχνίδι που παίρνεις αποφάσεις και κρίνεσαι από αυτές θα έλεγα. Δυστυχώς εμείς δεν επιτεθήκαμε και δεν είχαμε καθόλου επιθετική σκέψη στο παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τα στατιστικά όπου δεν δημιουργήσαμε ούτε μια φάση επικίνδυνη στην εστία της Ξάνθης. Θα έλεγα ότι η Ξάνθη ήρθε συγκεντρωμένη, προσηλωμένη, ήξεραν τι ήθελαν μέσα στο γήπεδο ενώ εμείς φάνηκε τελικά ότι ενώ είχαμε έναν στόχο που δουλέψαμε και ξέραμε τι θέλαμε στο παιχνίδι μέσα δεν το δείξαμε καθόλου".

Ήταν από τις σπάνιες φορές που ακούστηκαν αποδοκιμασίες στην Λεωφόρο, ο κόσμος είναι απογοητευμένος και ασκεί κριτική στην ομάδα και σε εσάς θεωρείτε ότι έχετε ευθύνες για αυτό τον αποκλεισμό;

"Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης και πάντα θεωρώ ότι σε μια ήττα, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο προπονητής πρώτα. Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου. Ξέρω ότι έχω ευθύνες. Είναι άσχημο αυτό που συνέβη- ο αποκλεισμός- και δεν θα κρυφτούμε. Το εύκολο είναι να κρυφτούμε και να ψάξουμε για δικαιολογίες.

Εγώ προσωπικά αυτό που έχω πει και συνεχίζω να το λέω είναι ότι δεν ψάχνω για δικαιολογίες, ούτε θέλω να έχω δικαιολογίες αλλά πιστεύω ότι τη δεδομένη στιγμή σαν ομάδα όταν μπαίνουμε στο γήπεδο και κάνουμε αυτά που ξέρουμε, τότε είμαστε μια πολύ καλή ομάδα για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Το σημαντικό είναι να το δείχνουμε σε κάθε παιχνίδι αρχής γενομένης από εμένα. Γιατί το εύκολο θα ήταν να ρίξω ευθύνες αλλού. Ξεκινώ από τον εαυτό μου. Προσπαθώ και θα συνεχίσω να προσπαθώ, να κάνω το καλύτερο δυνατό γι' αυτή την ομάδα".

Είναι η ίδια ομάδα, ίδιοι οι παίκτες, το ίδιο τεχνικό επιτελείο που πέρυσι έκανε έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο αλλά φέτος έχει κάνει λίγα μόνο καλά παιχνίδια σε συγκεκριμένα ματς. Τι έχει αλλάξει, είναι πραγματικά κάτι ανεξήγητο;

"Πέρσι ήταν τελείως διαφορετικά από το ξεκίνημα. Δεν υπήρχε για πολλούς παίκτες και για πολλούς από εμάς η απαιτούμενη πίεση. Σαν συνέχεια της περσινής πορείας η φετινή πορεία όλοι περίμεναν ότι θα είναι αναμενόμενη το ίδιο καλή. Θα έλεγα βαθμολογικά στο πρωτάθλημα είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Και παράλληλα έχουμε εξελίξει νέους παίκτες, έχουμε βάλει στην ομάδα νέα παιδιά αλλά το σημαντικό είναι ότι μείναμε εκτός ενός στόχου που ήταν πολύ σημαντικός για εμάς, το Κύπελλο.

Ξέραμε ότι δεν θα ήταν εύκολο, ξέραμε ότι φέτος τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα. Αλλά αυτό που είπα είναι το σημαντικό, να μην παρεκκλίνουμε από το πλάνο μας και τη φιλοσοφία μας. Το αρχικό πλάνο ήταν για τρία χρόνια, στην πορεία πιστεύω ότι διαψεύσαμε αρκετό κόσμο. Αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την καλή και κακή εικόνα της ομάδας. Οπότε στο χέρι μας είναι να διορθώσουμε αυτή την εικόνα στα υπόλοιπα παιχνίδια του πρωταθλήματος για να μπορέσουμε να τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται και να δούμε τι θα γίνει".

Γνωρίζετε για αυτό που λένε οι Άγγλοι, το "φαινόμενο της χιονοστιβάδας" δηλαδή πως μια νίκη μπορεί να φέρει συνεχόμενες νίκες και μια ήττα συνεχόμενες ήττες, τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός για να μην πέσει στην παγίδα να αποφύγει τα χειρότερα; Είναι θέμα ενότητας; Θέμα ψυχολογίας;

"Ενότητα υπάρχει και θα έλεγα όπως είπα και πριν το σημαντικό είναι να μην παρεκκλίνουμε από το πλάνο μας. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ενότητα. Προσπαθούμε να αναλύσουμε όσο καλύτερα γίνεται και όσο πιο καλά τα παιχνίδια μας και την αγωνιστική κατάσταση κάθε παίκτη. Δεν είναι θέμα φυσικής κατάστασης γιατί είμαστε αρκετά καλά, σε πάρα πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, είναι σίγουρα ψυχολογικό και αυτό το ψυχολογικό πολλές φορές με ένα θετικό αποτέλεσμα μπορούν να ανατραπούν όλα.

Με ένα άσχημο αποτέλεσμα όπως αυτό με την Ξάνθη σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα αλλά από την άλλη το γεγονός ότι την Κυριακή έχουμε ένα παιχνίδι και κάνοντας μια καλή εμφάνιση και παίρνοντας τους τρεις βαθμούς θα απαλύνει τον αποκλεισμό και θα δώσει τόνωση και ψυχολογία στα παιδιά γιατί θα έλεγα ότι έχουμε παίξει αρκετά παιχνίδια τον τελευταίο μήνα και την επόμενη εβδομάδα δεν υπάρχει τουλάχιστον μεσοβδόμαδα παιχνίδι οπότε θα μπορέσουν να έχουν και μια ξεκούραση και μια ψυχολογική αποφόρτιση".

Είναι καλό για μια ομάδα μετά από ένα άσχημο παιχνίδι να ακολουθεί γρήγορα ένα άλλο, συμφωνείτε; Και τι περιμένετε από το ματς με τον Πλατανιά;
"Ναι συμφωνώ. Μετά την ήττα του Πλατανιά την Δευτέρα από τον Εργοτέλη περιμένω μια ομάδα που θα έρθει αποφασισμένη για το καλύτερο δυνατό για να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα εδώ. Το σημαντικό είναι να είμαστε εμείς προσηλωμένοι στο στόχο μας, να είμαστε συγκεντρωμένοι και αποφασιστικοί και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι κάνοντας αυτά που ξέρουμε μέσα στο γήπεδο θα έχουμε τον πρώτο λόγο".

Πλέον ο μόνος στόχος του Παναθηναϊκού είναι το πρωτάθλημα, τι περιμένετε;
"Είναι ακόμα 14 παιχνίδια η επαφή με τις πρώτες θέσεις είναι οκτώ και έξι βαθμούς. Σίγουρα μπορεί να φαντάζει μεγάλη αλλά σε μερικά παιχνίδια μπορεί να φαντάζει μικρή. Το σημαντικό είναι για εμάς να κερδίσουμε αν είναι εφικτό όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ