ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αλαφούζος: "Οι ευθύνες βαραίνουν εμένα"

Αλαφούζος: "Οι ευθύνες βαραίνουν εμένα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε την αυτοκριτική του, μίλησε για τα λάθη που έγιναν, εξέφρασε την στήριξή του σε Στραματσόνι και παίκτες, είπε πως δεν είναι ευχαριστημένος από τη δουλειά στην Ακαδημία και αναφέρθηκε στους εχθρούς της ομάδας του.

Για πολλά θέματα μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος. Ο μεγαλομέτοχος των "πράσινων", αναφέρθηκε στους εχθρούς των "πράσινων", στην φετινή πορεία της ομάδας, έκανε την αυτοκριτική του, λέγοντας πως οι ευθύνες βαραίνουν τον ίδιο, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Αντρέα Στραματσόνι και στους παίκτες, ενώ είπε πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τη δουλειά στην Ακαδημία και κατονόμασε συγκεκριμένες περιπτώσεις νεαρών ποδοσφαιριστών.

Θυμηθείτε πώς κάλυψε την συνέντευξη Τύπου το Sport24.gr

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Αλαφούζος:

"Το καλοκαίρι, όταν τελείωσε πέρυσι η σεζόν, το πρωτάθλημα μας είχε κλαπεί και είχαμε μεγάλα όνειρα και ελπίδες για τη φετινή χρονιά. Με τους τεχνικούς διευθυντές και τον προπονητή κάναμε προσθήκες, πήραμε τονΕσιένγια να ανέβει επίπεδο η ομάδα, πήραμε κι άλλους ποδοσφαιριστές. Αλλά για πολλούς λόγους και για λόγους τραυματισμών, δεν ήμασταν έτοιμοι όταν ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Εκ των υστέρων κάποιες μεταγραφές αποδείχθηκαν λανθασμένες γιατί δημιουργήθηκαν ανισορροπίες στα συμβόλαια. Ήταν κάτι που έπρεπε να είχαμε αποφύγει.Γι' αυτά η ευθύνη είναι δική μου. Δέχομαι εισηγήσεις, αλλά εγώ έχω την ευθύνη.

Ζητάω συγγνώμη από τον κόσμο για την πορεία της ομάδας μας. Η χρονιά δεν ήταν καλή, οι παίκτες είναι δικαιολογημένοι. Πρέπει να σκεφτόμαστε την δράση του συστήματος, πόσο ξύλο έχουν φάει, δεν προστατεύονται από την διαιτησία. Οι παίκτες είναι άνθρωποι και απογοητεύονται. Για παράδειγμα ο Νίκος ο Καρέλης που είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας έβγαζε μία απογοήτευση.

Ήθελε να φύγει από τα χάλια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έτσι έχουμε καταντήσει, να θέλουν οι παίκτες να φύγουν και να κερδίζουν στο γήπεδο και όχι να αποδίδονται πράγματα με άλλες μεθόδους. Αυτά δεν αλλάζουν ότι εγώ δεν έχω πρώτος την ευθύνη. Φτάσαμε στο ματς με τον Ολυμπιακό. Δεν τα καταφέραμε, έγιναν λάθη και από τους οπαδούς. Είχαμε πολύ εχθρική αντιμετώπιση από τον κ. Κοντονή. Δεν έχω δει άλλη ομάδα να τιμωρείται έτσι. Μας κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ όλο αυτό. Δεν θέλω τιμωρίες στις άλλες ομάδες, δεν θέλουμε να κερδίζουν οι ομάδες στα χαρτιά όπως το κάνει ο Ολυμπιακός. Πέσαμε πάλι στην παγίδα τους. Φέτος το είχαν στήσει διαφορετικά. Δεν ήθελαν να παίξουν. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Θεοδωρίδη με την αστυνομία. Ήταν στην τσίτα να μας τιμωρήσουν. Δεν ήθελαν να παίξουν. Πάλι όλα αυτά με δική μας ευθύνη, ίσως, να έπρεπε να έχουμε ένα καλύτερο δίκτυο να τα αποφύγουμε αυτά. Η είσοδος στο γήπεδο,να σας πω κάτι, θα μπορούσα να μπω και εγώ. Μετά από δύο ώρες.

Φτάσαμε πριν από το παιχνίδι του Ολυμπιακού σε οριακή κατάσταση. Θέλαμε να πάρουμε πίσω τη χαμένη τιμή της χρονιάς. Έγιναν λάθη και από τους οπαδούς, αλλά στη συνέχεια είχαμε μια πολύ εχθρική αντιμετώπιση από τον κύριο Κοντονή. Δεν θέλω να πω την κυβέρνηση, γιατί ίσως την αδικήσω. Λέω τον κύριο Κοντονή. Αυτή η ιστορία μας στοίχισε πάνω από ένα εκατομμύριο. Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη για όλους. Φέτος πέσαμε στην παγίδα τους. Πέρυσι είχε γίνει το ίδιο με τον κύριο Μαρινάκη και τον Περέιρα. Φέτος ήταν διαφορετικά. Περίμεναν την παραμικρή αφορμή γιατί φοβόντουσαν να παίξουν το παιχνίδι στο γήπεδο.

Ένας από τους βασικούς λόγους που έφυγε ο Αναστασίου ήταν για να αποφύγουμε τα χειρότερα μετά τον Ολυμπιακό, για να μην έχουμε φασαρίες με τους οπαδούς μας μετά από ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα. Φέτος φτάσαμε κοντά στην καταστροφή. Αλλάξαμε προπονητή, ήρθε ο Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος είδε ότι η ομάδα υπέφερε από κόπωση. Κάναμε πολλές μεταγραφές, με μεγάλη επιτυχία. Ξέραμε ότι η ομάδα δεν θα ήταν έτοιμη αμέσως. Υπήρχε ρίσκο. Ο προπονητής χρειαζόταν να κάνει πειράματα.

Ο αποκλεισμός από τον Ατρόμητο ήταν ένα άλλο πλήγμα φέτος. Όλοι έχουμε ευθύνες να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Θα ήθελα να σας επισημάνω την αποβολή του Ζέκα, η οποία έγινε επίτηδες. Ο συγκεκριμένος διαιτητής είχε πάρει εντολή για να συμπεριφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο στο παρελθόν. Αυτά θα δημοσιοποιηθούν στο μέλλον.

Νομίζω ότι η ομάδα βελτιώνεται, θα επιστρέψουν οι παίκτες που λείπουν, όπως ο Μπουμάλ, την απόκτηση του οποίου είχε εισηγηθεί ο Αναστασίου. Στεναχωριέμαι όταν ακούω για αδιαφορία των ποδοσφαιριστών μας. Στεναχωριέμαι όταν το λένε οι οπαδοί μας και εσείς οι δημοσιογράφοι. Οι ποδοσφαιριστές μας σκοτώνονται στην προσπάθεια, προπονούνται πολύ καλά, παρακολουθούνται ηλεκτρονικά με GPS και όλα τα μέσα για την απόδοσή τους. Φαίνεται όταν η απόδοση τους φτάνει στο κόκκινο, στο μέγιστο. Αυτά καταγράφονται. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και από τους παίκτες και από τον προπονητή μας. "Ζητάω τη βοήθεια του κόσμου για να προχωρήσουμε. Έχουμε πολλούς εχθρούς προς τα έξω. Την εγκληματική οργάνωση, τον κύριο Κοντονή, δεν θέλω να πω την Κυβέρνηση, γιατί ίσως την αδικήσω. Ζητάω και πάλι συγγνώμη από τον κόσμο"., σχολίασε για την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του "τριφυλλιού".

Αλαφούζος: "Οι ευθύνες βαραίνουν εμένα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ερώτηση: Έχετε αποφασίσει να καλύψετε το κενό των Φύσσα - Βόκολου; Ή θα πορευτείτε με τον κύριο Στραματσόνι σε ενισχυμένο ρόλο;

"Λέτε το παράδειγμα του Φερέιρα. Δεν υπήρχε διοίκηση τότε. Εγώ μέχρι τότε δεν ασχολούμουν με τα εσωτερικά του Παναθηναϊκού. Ανέλαβα μετά την ήττα με 3-0 από τη Βέροια. Με τον κύριο Φερέιρα και τον κύριο Αναστασίου, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας αρχηγός,ο προπονητής, νομίζω ότι τα πράγματα μπερδεύονται όταν μπλέκονται περισσότεροι. Επειδή στην Ελλάδα μπερδεύονται τα όρια της εξουσίας. Θα βρούμε κάποιον τεχνικό διευθυντή, δεν είμαστε τρελαμένοι να το κάνουμε άμεσα και θα βρούμε κάποιον που να πληροί όλες τις προδιαγραφές. Οι Βόκολος και Φύσσας προσέφεραν αλλά η σεζόν δεν μας πήγε".

Ερώτηση: Η ομάδα πάει σε μία αποτυχημένη σεζόν. Έχετε αποφασίσει να ρίξετε και άλλα λεφτά;

"Τα λεφτά δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Θα βελτιώσουμε την ομάδα μας. Όταν χρειάστηκε να πάρουμε ακριβούς παίκτες, το κάναμε. Η ομάδα πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα ομάδα και να έχει καλούς παίκτες και θα το κάνουμε αυτό όπως μπορούμε. Αυτοσκοπός είναι η καλή ομάδα, όχι η φτηνή ή η ακριβή".

Ερώτηση: στο Καραϊσκάκη εάν συμβεί το παραμικρό, θα φύγει η ομάδα;

"Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο από τώρα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε".

Ερώτηση: Για την ακαδημία, εάν σκεφτούμε πως άρχισε το εγχείρημα, υπήρχε έντονο χρώμα στην ομάδα. Τώρα είμαστε στην αντίθετη απόφαση. Θα θέλαμε να μάθουμε τι συμβαίνει;

"Η ακαδημία πρέπει να ενισχυθεί. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την Κ20 και την ακαδημία. Φέτος δεν είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε, είχαμε να λύσουμε τα προβλήματα επιβίωσης της ΠΑΕ. Από τους παίκτες που έφυγαν, σχεδόν κανένας δεν παίζει αλλού. Δεν χάσαμε κάποιο ταλέντο. Κάτι λέει αυτό. Έχουμε κάποιους καλούς νέους αθλητές, αλλά η πορεία της Κ20 δεν είναι καλή. Από τα παιδιά που ανέβηκαν, ξέρετε έστω έναν να κάνει τη διαφορά στο Κ20; Εγώ δεν είδα κάτι τέτοιο.

Έχουμε ταλέντα, αλλά αυτό που με έχει απογοητεύσει βαθύτατα είναι ότι ο Λάμπρου και ο Αγγελόπουλος έχουν αρνηθεί να υπογράψουν. Τους έχουμε τόσα χρόνια και αρνήθηκαν. Αυτές είναι οι παθογένειες και είναι μάθημα για μένα και τη διοίκηση, που θέλουμε να αναπτύξουμε την ακαδημία και μετά βλέπουμε παίκτες να ψάχνουν κάτι καλύτερο και θα δεχτούν να μείνουν στον Παναθηναϊκό μόνο εάν δεν βρουν κάτι άλλο".

Αλαφούζος: "Οι ευθύνες βαραίνουν εμένα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ερώτηση: Θυμόμαστε πως το δίδυμο Νταμπίζα - Αναστασίου είχε ένα πλάνο τριετίας; Υπάρχει ένα πλάνο τώρα;

"Δεν υπάρχει προτεραιότητα. Θέλουμε να νικήσουμε και να βγούμε πρώτοι. Αυτός είναι ο στόχος μας. Για αυτό έκανα τον πρόλογο πριν. Ο σκοπός είναι ο ίδιος και θα μπορούσε να είναι".

Ερώτηση: Τι θα αλλάζατε στη διάρκεια της σεζόν;

"Πέρυσι τα πήγαμε εξαιρετικά στα πλέι οφ. Δυστυχώς μετά κάναμε λάθη στις κινήσεις αυτές. Εκ των υστέρων φάνηκαν τα λάθη που κάναμε. Εκ των υστέρων, πολλά θα άλλαζα, εάν ήξερα τι θα γινόταν. Όλοι έχουμε ευθύνες, αλλά οι ευθύνες καταλήγουν σε μένα στο τέλος της ημέρας".

Ερώτηση: Μιλήσατε για λάθη και ευθύνες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνετε τη μαλθακότητα που έχετε δείξει σε ποδοσφαιριστές και κόσμο, όσον αφορά τη συμπεριφορά τους στο γήπεδο;

"Το τι λένε οι δημοσιογράφοι, δεν ευθύνομαι εγώ. Το τι φανταζόσαστε εσείς, δεν φταίω που δεν έχετε καλές πληροφορίες. Επειδή εσείς φανταζόσασταν ότι πήγαινα να τα ψάλλω στους ποδοσφαιριστές δεν είναι δικό μου θέμα. Εγώ δεν είχα καμία πρόθεση. Εάν ένας παίκτης κάνει λάθος, είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Για τις κάρτες μπορεί να είστε υπεράνθρωποι, εγώ δεν είμαι. Εμείς δεν είμαστε. Όσα υφιστάμεθα αυτά τα χρόνια, βγαίνει συσσωρευμένη οργή. Ίσως θα έπρεπε να τους είχαμε εκπαιδεύσει. Επίσης, θεωρώ προσβλητικό όσα ακούγονται περί προστίμων. Εσείς δεν έχετε κακή ημέρα; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι οι παίκτες δεν έχουν κίνητρα; Νομίζετε ότι οι παίκτες δεν θέλουν να διακριθούν. Να μπει πρόστιμο επειδή ξενύχτησε, επειδή πήρε πολλές κάρτες. Πως λέγεται αυτό; Είναι προσβλητικό να μιλάνε για μαλθακότητα των παικτών. Ποτέ δεν θα τολμούσα να σκεφτώ ότι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού αδιαφορούν. Εάν ξέραμε ότι κάποιος είναι αδιάφορος, θα τον διώχναμε. Με κάποιους που συνέβη, τους διώξαμε. Δεν είμαστε εκπαιδευτικός οργανισμός. Όσοι μένουν, προσπαθούν. Αυτοί που μένουν προσπαθούν, αλλιώς φεύγουν στην επόμενη σεζόν".

Ερώτηση: Υπάρχει μία κατάσταση που την καυτηριάζετε. Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει την ομάδα; Γιατί σε κάποιες στιγμές φαίνεται ξεκάθαρα. Πως θα τα αντιμετωπίσετε;

"Μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, το απέδωσα στη συνολική κόπωση των παικτών μας. Για παράδειγμα, ο Μάρκους Μπεργκ έχετε δει τι ξύλο τρώει. Ο Μπεργκ θεωρεί ότι οι διαιτητές δεν τον προστατεύουν. Είναι άνθρωπος και εκνευρίζεται. Έχει πειστεί ότι δεν τον προστατεύουν, ότι μπορεί να τραυματιστεί και μπορεί να μην ανοίξει μύτη. Είναι άνθρωπος. Θέλουμε να είναι εγκρατής, αλλά δεν γίνεται πάντα".

Ερώτηση: Στην επόμενη μεταγραφή τύπου Εσιέν, κάνατε λόγο για λάθος. Την επόμενη αντίστοιχη περίπτωση, θα το δείτε καλύτερα;

"Ο Εσιέν είναι ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής. Ήταν λάθος ίσως από την άποψη του κόστους, γιατί δημιουργήθηκαν ανισορροπίες στην ομάδα, ενώ δεν προσέφερε και όσα μπορούσε. Αλλά ο Εσιέν είναι ο Εσιέν και δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο".

Ερώτηση: Εάν ο Μπεργκ έρθει και ζητήσει να φύγει, τι θα του πείτε;

"Τι να του πω; Δεν ξέρω τι μπορεί να έρθει να ζητήσει ο Μπεργκ. Δεν είμαστε δουλεμπορικός οργανισμός. Μένουν όσοι θέλουν να μείνουν. Ούτε θα κάνουμε ότι έκανε ο Ολυμπιακός στον Βλαχοδήμο. Που τον άφησε ελεύθερο την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου και δεν μπορούσε να βρει ομάδα. Εμείς με χαρά θα πληρώσουμε τη ρήτρα. Είναι ντροπή αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός με τον Βλαχοδήμο, αλλά αυτός είναι ο Ολυμπιακός".

Photo Credits: Action Images

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ