ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αξιολογώντας τον Γιάννη Αναστασίου

Αξιολογώντας τον Γιάννη Αναστασίου
INTIME SPORTS

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 παιχνιδιών του Γιάννη Αναστασίου ως προπονητής του Παναθηναϊκού, το Sport24.gr καταγράφει τις επιδόσεις του σε δέκα κατηγορίες και βγάζει τα συμπεράσματα του.

Στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, ο Γιάννης Αναστασίου συμπληρώνει 100 παιχνίδια στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού και εάν εξαντλήσει το συμβόλαιο του έως τον Ιούνιο του 2018, πιθανότατα θα τα διπλασιάσει.

Το Sport24.gr ξεχωρίζει δέκα κατηγορίες και αξιολογεί σε αυτές τον προπονητή του Τριφυλλιού, προχωρώντας σε μία αποτίμηση των επιδόσεων του.

ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Ο Γιάννης Αναστασίου είχε μικρή πείρα στη διαχείριση των αποδυτηρίων, αλλά, στην έναρξη της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό, βοηθήθηκε από την παρουσία των πολλών νεαρών και ψαρωμένων ποδοσφαιριστών.

Στην πορεία, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, όπως στη σχέση του με τον Ντανιέλ Πράνιτς, όμως, σε γενικές γραμμές κατάφερε με σωστούς χειρισμούς να κρατήσει την ομάδα ενωμένη, ακόμα και μετά από στραπάτσα.

Στη φετινή σεζόν, μετά την αποχώρηση του Νίκου Νταμπίζα, έχασε το βασικό στήριγμα του και για λίγο καιρό, έμοιαζε πελαγωμένος. Σε δύο χρονικές περιόδους φάνηκε να "χάνεται", μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τη Ξάνθη και μετά την αφαίρεση των βαθμών της νίκης επί του Ολυμπιακού. Εν τέλει, στα play off, ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται όπως πρέπει.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το δυνατό όπλο του Παναθηναϊκού στις δύο σεζόν που βρίσκεται ο Γιάννης Αναστασίου στην τεχνική ηγεσία. Ανεξαρτήτως φόρμας ή τακτικής, η ομάδα είχε φρεσκάδα και δυνάμεις. Άλλωστε και τώρα στα play off, σε σύγκριση με τους αντιπάλους του, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται αρκετές ταχύτητες πιο γρήγορος. Το μεγαλύτερο μέρος πιστώνεται στον γυμναστή Γιουσέφ Φος, επιλογή του Αναστασίου. Το φθινόπωρο, στα συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρατηρήθηκε μία κόπωση, αλλά, ήταν παροδική.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ

Άλλο ένα δυνατό σημείο του Γιάννη Αναστασίου. Με τη δουλειά του αυτή τη διετία, βοήθησε πολλούς ποδοσφαιριστές να βελτιωθούν. Είτε νεαρούς, είτε τους πιο έμπειρους. Ο Μπεργκ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ, η πρόοδος του Καρέλη είναι αξιοσημείωτη. Επίσης, η φετινή περίπτωση του Νίνη, όπως παρουσιάζεται τώρα, αποδεικνύει τη δουλειά που γίνεται.

Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να βελτιωθούν (βλέπε Μπούι ή Μέντες), αλλά, η συντριπτική πλειονότητα των παικτών έχει ανέβει ποιοτικά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΓΩΝΩΝ

Ο Αναστασίου είναι επιμελής όσον αφορά την προετοιμασία των παιχνιδιών του Παναθηναϊκού και την ανάλυση των αντιπάλων, κυρίως όταν πρόκειται για σημαντικά ματς. Αφιερώνει αρκετό χρόνο στο να εντοπίζει τα αδύνατα σημεία τους και προσπαθεί να χτυπήσει σε αυτά. Επίσης, επιχειρεί να καμουφλάρει τα ντεσαβαντάζ της ομάδας του, ενώ καταφεύγει και στις αναγκαίες επιλογές στην ενδεκάδα.

Κόντρα στους θεωρητικά μικρούς, πολλές φορές παρατάσσει τον Παναθηναϊκό με τη λογική ότι ο αντίπαλος πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτόν, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε λάθος επιλογές ή να βρίσκεται προ εκπλήξεως. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, ο Παναθηναϊκός την πάτησε γιατί δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή σε παίκτες ή τις ιδιαιτερότητες μιας αναμέτρησης.

ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ

Δεν είναι το καλύτερο του Γιάννη Αναστασίου. Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των αγώνων παίζει και η έλλειψη πείρας και ο συχνός εκνευρισμός που του προκαλούν οι διαιτητικές αποφάσεις, ωστόσο, σε πολλά παιχνίδια ο Παναθηναϊκός δεν βοηθήθηκε από τον πάγκο του.

Ειδικότερα, στην αρχή προχωρούσε με την αγωνιστική φιλοσοφία του και δεν προσαρμοζόταν στην εξέλιξη του αγώνα. Αυτή την επιμονή του, την πλήρωσε ακριβά, έως ότου, αποφάσισε να αλλάζει τη στρατηγική του και να επιχειρεί τομές και αναπροσαρμογές.

Πλέον, το κάνει συχνότερα, όταν του στραβώνει κάτι, πετυχαίνει περισσότερα, αλλά, χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για να καθιερωθεί ως ένας εκ των καλύτερων κόουτς. Εξακολουθεί, πάντως, να βραχυκυκλώνει πολλές φορές όταν ανατρέπεται ο σχεδιασμός του.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Συνήθως, έχει την εικόνα του άνετου και του χαμογελαστού ανθρώπου. Αποπνέει ηρεμία και αυτοπεποίθηση, αλλά, συχνά, όταν ένα ματς ξεφεύγει από τον έλεγχο του, βγάζει ένταση και πάθος.

Με τους συναδέλφους του είναι φιλικός και μιλά με σεβασμό, αν και δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που ήρθε σε κόντρα. Κατά κανόνα, εκφράζεται για όλους by the book και οι περισσότεροι έχουν θετική άποψη για τον άνθρωπο Αναστασίου.

Στα σημαντικά παιχνίδια, οι πανηγυρισμοί του είναι έντονοι και αποτυπώνουν το πως βιώνει το ματς, ενώ, αρκετά συχνά γίνεται έξω φρενών όταν οι παίκτες του κάνουν κραυγαλέα λάθη και δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες του.

Με τους διαιτητές διατηρεί μία σχέση πάθους, αφού, έχει διαπληκτιστεί με τους περισσότερους, διότι θεωρεί ότι αδικούν την ομάδα του και έχει καταφύγει ακόμα και σε δηλώσεις έντονης δυσαρέσκειας. Πρόσφατο είναι το ματς με τον Πανθρακικό, όταν ζήτησε από τον Νάνο να βγάλει τη μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου στις καθυστερήσεις, ως αντίδραση για τη διαιτησία του Κύζα.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΑΡΩΝ

Άρχισε τη δουλειά του στον Παναθηναϊκό με ένα γκρουπ νεαρών ποδοσφαιριστών, αλλά, η πλειονότητα τους αποχώρησε από την ομάδα. Καθιερώθηκαν οι Καπίνο, Λαγός, Τριανταφυλλόπουλος, Δώνης, πήραν χρόνο συμμετοχής ο Χουχούμης, ο Ρισβάνης και ο Μαρινάκης, όμως, μέχρι εκεί.

Οι περισσότεροι νεαροί (κυρίως γεννημένοι το 1994) αποδεσμεύτηκαν χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να δείξουν την αξία τους, παρότι σε ορισμένες θέσεις υπήρχε ανάγκη. Περαιτέρω, η ποδοσφαιρική τους πορεία θα κρίνει εάν ο Αναστασίου είχε δίκιο ή έπεσε έξω.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ο Γιάννης Αναστασίου έχει καλή συνεργασία με όσους έχουν πόστο στον Παναθηναϊκό, στο ποδοσφαιρικό τμήμα ή στη διοίκηση. Δεν αναφερόμαστε στους Ρούτερ ή Φος, οι οποίοι είναι δικές του επιλογές, αλλά, σε όσους βρήκε.

Με τον Γιάννη Αλαφούζο τα πάει εξαιρετικά, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του έως τον Ιούνιο του 2018. Έχει "χημεία" με τον διευθυντή της ακαδημίας, Γιάννη Σαμαρά, τα βρίσκει με τον Δημήτρη Σαραβάκο, ενώ, καλή κρίνεται η συνύπαρξη του με τους Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολο.

Δεν έχουν λείψει και τα "μελανά" σημεία, όπως η απαίτηση του για την απομάκρυνση του γιατρού, Νίκου Τζουρούδη, που έγινε δεκτή, καθώς και η απόφαση του για την αντικατάσταση του προπονητή τερματοφυλάκων, Παναγιώτη Αγριόγιαννη μετά το τέλος της σεζόν.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ-ΣΚΑΟΥΤΙΝΓΚ

Στον Παναθηναϊκό, ο Αναστασίου έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με το μοντέλο του μάνατζερ, όπως στην Premier League. Από την αρχή, εμπλέκεται ενεργά στις μεταγραφές, προτείνοντας τους παίκτες της επιλογής του ή απορρίπτοντας άλλους. Επίσης, ουκ ολίγες φορές παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις, συνομιλώντας με τους ποδοσφαιριστές για να τους πείσει να έρθουν στον Παναθηναϊκό.

Όσον αφορά τις προσωπικές επιλογές του και σε ποιο ποσοστό έχουν βγει, δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση, διότι, δεν γνωρίζουμε και ποιοι δεν αποκτήθηκαν και ποια κατάληξη θα είχαν. Ωστόσο, δικαιούται τα εύσημα για την περίπτωση του Μπεργκ, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε κεφάλαιο για το Τριφύλλι.

ΕΞΩΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Για τον Αναστασίου δεν έχει λεχθεί κάτι το μεμπτό για τις εξωαγωνιστικές δραστηριότητες που να χρήζει ξεχωριστής αναφοράς. Εκπροσωπεί τον Παναθηναϊκό με συνέπεια και έχει καλλιεργήσει ένα σοβαρό προφίλ.

Τρωτό σημείο στην όλη εικόνα για τους Έλληνες φιλάθλους, είναι η "γκρίνια" του για τη διαιτησία, που τον έχει καταστήσει μη συμπαθή σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ