ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αφιέρωμα της UEFA στον Αντωνιάδη λόγω των γενεθλίων του

Αφιέρωμα της UEFA στον Αντωνιάδη λόγω των γενεθλίων του

Ο Αντώνης Αντωνιάδης είχε τα γενέθλια του, γεννημένος στις 25 Μαρτίου 1946, και η UEFA τίμησε τον φορ του Παναθηναϊκού που βρέθηκε με τους πράσινους στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971. (VIDEO)

Τα γενέθλια του έχει σήμερα ο Αντώνης Αντωνιάδης, όντας γεννημένος στις 25 Μαρτίου 1946 και η UEFA θέλησε να τον τιμήσει με ένα αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της χαρακτηρίζοντας τον ως τον πρώτο "Έλληνα που έγινε Ευρωπαίος σταρ".

Η μεγαλύτερη αναφορά της UEFA γίνεται για την παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971 και την συνεισφορά που είχε ο φορ των πράσινων και μάλιστα χαρακτηρίζει την παρουσία του τριφυλλιού ως ανάλογη έκπληξη με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Εθνική Ελλάδος το 2004.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με τον Αντωνιάδη να μιλάει για τον τελικό του Γουέμπλεϊ λέγοντας:

«Ήμασταν πρωτοπόροι, εκπροσωπώντας το ερασιτεχνικό ελληνικό ποδόσφαιρο απέναντι σε επαγγελματίες. Μας πήρε σχεδόν δέκα χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε τι είχαμε καταφέρει. Μακάρι να μπορούσα να πω πως θα μπορούσε να γίνει ξανά κάτι τέτοιο, αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει εξαιρετικά».

Εν συνεχεία γίνεται μνεία στην ικανότητα του στο σκοράρισμα και ανάδειξή του ως πρώτο σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα, από το 1970 έως και το 1975. Να σημειωθεί πως τη χρονιά του «Γούεμπλεϊ», ο Αντωνιάδης είχε σημειώσει 10 γκολ στην Ευρώπη ενώ τη σεζόν 1971-72 στο πρωτάθλημα είχε πετύχει 39 με τον Γκερντ Μίλερ να του στερεί το «Χρυσό Παπούτσι», έχοντας πετύχει 40 τέρματα.

Με τα 16 του γκολ σε 26 ευρωπαϊκές συμμετοχές, ο Αντωνιάδης αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό Έλληνα επιθετικό στα διεθνή Κύπελλα παρόλο το γεγονός ότι ίσως ποτέ δεν είχε την τύχη να παίζει από την αρχή σε υψηλό επίπεδο. Πήγε από την Ασπίδα Ξάνθης στον Παναθηναϊκό το 1968 και εξελίχθηκε σε έναν πολύ καλό σέντερ φορ.

Η UEFA αναφέρεται εν συνεχεία στην προετοιμασία με την ομάδα του τριφυλλιού που σχεδόν πάντα την έχανε, τις έξτρα προπονήσεις αλλά και τα μαθήματα μπαλέτου που έκανε για να βελτιώσει την ισορροπία του.

Επίσης το αφιέρωμα στέκεται στο παρατσούκλι του "ο ψηλός" αλλά και στην συνεργασία του με τον Μίμη Δομάζο και φυσικά όλα τα επιτεύγματα του με την πράσινη φανέλα.



Στην αναφορά για την πορεία του Παναθηναϊκού έως το Γουέμπλεϊ ειδική αναφορά γίνεται και στον Φέρεντς Πούσκας με τον Αντώνη Αντωνιάδη να τονίζει:

«Εκείνη η σεζόν ήταν σαν ταινία. Θυμάμαι τον Φέρενς Πούσκας να μας τονώνει την αυτοπεποίθηση, κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τους αντιπάλους μας. Άλλωστε, οι ατάκες τους «11 εμείς, 11 αυτοί» και "δυο πόδια έχουν και αυτοί δυο πόδια και εσείς" έπιασαν".

Ως πιο «μαγική» στιγμή χαρακτηρίζεται το εκτός έδρας γκολ του επί της Έβερτον, στο «Γκούντισον Παρκ», το οποίο έδωσε την πρόκριση στο τριφύλλι στον ημιτελικό της διοργάνωσης, όπου απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα και πέρασε στον τελικό. Μάλιστα, το γκολ εκείνο έμεινε στην ιστορία ως το «τέρμα με τα πέντε εννιάρια». Γιατί αυτό; Γιατί ο παίκτης που φορούσε τη φανέλα με το 9, σημείωσε το ένατο γκολ του, εννέα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης, στις 9 το βράδυ της 9ης Μαρτίου του 1971.

Σε ότι έχει να κάνει με τον τελικό κόντρα στον Άγιαξ με το οποίο ολοκληρώνεται και το αφιέρωμα ο Αντώνης Αντωνιάδης σημειώνει:

"Θυμάμαι πολύ καλά το απίστευτο συναίσθημα όταν μπήκαμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ. Δεν το θεωρούν ως μια ήττα πια, αλλά ως αναπόφευκτη έναρξη της παγκόσμιας βασιλείας του Ajax. Ήταν μια θεαματική πλευρά".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ