ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

Μπακαλάρος: "Η Παναχαϊκή είναι κάτι καινοτόμο στο ελληνικό ποδόσφαιρο"

Μπακαλάρος: "Η Παναχαϊκή είναι κάτι καινοτόμο στο ελληνικό ποδόσφαιρο"
Μπακαλάρος

Ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, Κώστας Μπακαλάρος, φιλοξενήθηκε στη Nova και ανέλυσε γιατί θεωρεί ότι η ομάδα του είναι κάτι διαφορετικό και καινοτόμο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. "Αγαπάμε την πόλη μας και φτιάξαμε μια υγιή ομάδα" ανέφερε.

Καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή «H ώρα των Πρωταθλητών» της NOVA με παρουσιαστές τους δημοσιογράφους Γιαννίκο Δούσκα και Λίλα Κουντουριώτη ήταν ο πρόεδρος της Παναχαϊκής Κωνσταντίνος Μπακαλάρος.

Ο κ. Μπακαλάρος ανέλυσε το καινοτόμο project της Παναχαϊκής, τους στόχους της ομάδας, το πως η πόλη της Πάτρας έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια, το νέο κόσμο που δίνει βροντερό παρών, αλλά και την πιθανή ευκαιρία για άνοδο στη Super League που δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη.

Η Παναχαϊκή έφτασε στα τάρταρα, σκεφτήκαμε ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε για να βοηθήσουμε

- Είστε ένας άνθρωπος που για πρώτη φορά ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο από διοικητικό πόστο. Πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία;

«Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είναι τιμή για μένα και για την Παναχαϊκή που βρίσκομαι στο στούντιό σας. Θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά στο κοινό που σας παρακολουθεί, λόγω των ημερών και να δώσω συγχαρητήρια στην ομάδα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο βόλεϊ γυναικών. Από 'κει και πέρα, είναι αλήθεια ότι δεν είχα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.

Είχα ασχοληθεί, ωστόσο, στο παρελθόν με τα αθλητικά δρώμενα, με μπάσκετ, στίβο, βόλεϊ. Επειδή όμως υποστηρίζω από παιδί την Παναχαϊκή, όπως και όλη η Πάτρα, μια ομάδα με τόσο μεγάλη ιστορία που τα τελευταία χρόνια έφτασε πολύ χαμηλά, στα τάρταρα, σε στάδιο διάλυσης, σκεφτήκαμε ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Έπρεπε κάτι να γίνει. Αποφασίσαμε κάποιοι άνθρωποι από την Πάτρα, με δραστηριότητες στην πόλη μας και όχι μόνο εκεί, κάτι να κάνουμε».

- Ποια είναι η επαγγελματική σας δραστηριότητα;

«Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το εμπόριο. Διακίνηση αναψυκτικών και ποτών. Όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά σε όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Έχω εταιρείες μέχρι την Ηγουμενίτσα».

- Ξεκινήσατε, λοιπόν, την προσπάθεια να βοηθήσετε την Παναχαϊκή.

«Αποφασίσαμε, μια ομάδα επιχειρηματιών, άνθρωποι που αγαπάμε την Παναχαϊκή, ανεξάρτητα με την οικονομική εμβέλεια του καθενός, να συνεισφέρουμε για κάτι καλύτερο και κάτι καινούργιο. Να αλλάξουμε λίγο του ποδοσφαίρου, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Είπαμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό. Ψάξαμε και βρήκαμε δύο καλούς συνεργάτες. Τον Κώστα Κατσουράνη και τον Πάρη Γεωργακόπουλο και είπαμε να στήσουμε κάτι καινούργιο».

- Πως καταφέρατε να πείσατε τον Πάρη Γεωργακόπουλο; Ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής που είχε εξαφανιστεί λόγω της γνωστής ιστορίας με τον Παναθηναϊκό...

«Αυτό δείχνει ότι αγαπάει πολύ την Παναχαϊκή. Από εκεί ξεκίνησε, όπως και πολλοί άλλοι μεγάλοι παίκτες, όπως ο Κατσουράνης. Δεν το λησμόνησε. Πιστέψαμε όλοι σε αυτό που πάμε να κάνουμε. Βάλαμε κάποια χρήματα και εξακολουθούμε να βάζουμε για να δημιουργήσουμε κάτι καινοτόμο, κάτι ξεχωριστό. Δεν θέσαμε υψηλούς στόχους, επειδή αν βάλεις υψηλούς στόχους μπορεί στο τέλος να κάνεις λάθη. Κι εμείς επειδή δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, θέλαμε να περιορίσουμε και τα λάθη. Πάμε σιγά-σιγά να χτίσουμε. Μέχρι τώρα είμαστε ευχαριστημένοι. Έχουν πάει όλα καλά. Μας έχει πιστέψει η πόλη μας. Μας έχουν πιστέψει φίλαθλοι που είχαν χαθεί. Όταν ξεκινήσαμε δεν είδαμε μεγάλη διάθεση. Έπρεπε να μας εμπιστευθούν».

FOOTBALL LEAGUE / ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Παναχαϊκή EUROKINISSI SPORTS

- Είχαν προηγηθεί προσπάθειες που κατέληξαν στο πουθενά. Άρα κάπου ήταν δικαιολογημένη η πικρία του κόσμου της Πάτρας μολονότι αν όχι όλοι οι περισσότεροι είναι Παναχαϊκή.

«Μιλάμε για μια ομάδα με τεράστια ιστορία. Ιδρύθηκε το 1891. Μπορεί την τελευταία δεκαετία να έπεσε χαμηλά, για να μην πω πήγε να διαλυθεί, ως ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά έχει πίσω μεγάλη ιστορία. Έχει αναδείξει πολλούς και μεγάλους αθλητές, καλούς ποδοσφαιριστές που έχουν βοηθήσει ακόμη και την Εθνική Ελλάδος».

Αποφασίσαμε ότι τα παιδιά έως 12 ετών θα μπαίνουν δωρεάν στο γήπεδο

- Η σύζυγός σας, ο περίγυρός σας, τι σας είπαν όταν τους ανακοινώσατε την απόφασή σας να ασχοληθείτε με την Παναχαϊκή από το πόστο του προέδρου;

«Δεν είπα τίποτα (σ.σ. χαμογελάει). Το έμαθαν εκ των υστέρων. Τη σύζυγό την έχω κάνει φίλαθλο. Κάθε μέρα που ακούμε αθλητικές ειδήσεις και πάω κάτι να της πω μου λέει “περίμενε μη μιλάς”. Μπορεί να λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι λόγω κι αυτής της ενασχόλησης, αλλά όλα καλά...».

- Βλέπουμε ότι σιγά-σιγά ασχολείται όλο και περισσότερος κόσμος. Τα εισιτήρια πηγαίνουν καλά...

«Δεν σας κρύβω ότι αγχώθηκα όταν κάναμε τα πρώτα φιλικά παιχνίδια. Δεν είχαμε κόσμο. Οι περισσότεροι απ' όσους έρχονταν ήταν μεγάλης ηλικίας. Σκεφτήκαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για το νέο κόσμο. Από τα πρώτα παιχνίδια, λοιπόν, αποφασίσαμε ότι τα παιδιά έως 12 ετών θα μπαίνουν δωρεάν στο γήπεδο».

- Δημιουργήσατε δηλαδή την επόμενη γενιά φίλων της Παναχαϊκής.

«Στο 4ο ή 5ο παιχνίδι που κάναμε ένα τσεκάρισμα για να δούμε πως πάει αυτό το εγχείρημα, δώσαμε στα παιδιά ένα λευκό εισιτήριο, ώστε να μετρήσουμε πόσοι μπήκαν. Μπήκαν 800 παιδιά! Ήταν τρομερό. Δεν το πίστευα κι εγώ ο ίδιος. Ήθελα να το τσεκάρω ξανά και τελικά ήταν 824 παιδιά».

- Άρα υπάρχει δίψα.

«Και δίψα υπάρχει και ο κόσμος έχει πιστέψει στην προσπάθεια. Έχουμε και Ακαδημία, έχουμε και υποδομές. Φτιάξαμε μέσα στο γήπεδο, άλλο ένα 9Χ9. Έχουμε φτιάξει μέσα στο Δημοτικό Στάδιο με δικά μας έξοδα, βοηθητικό γήπεδο για να κάνει προπόνηση η μεγάλη ομάδα. Έχουμε κι εκεί τμήματα υποδομών. Σκοπό έχουμε να μεγαλώσουμε το φυτώριο. Όχι μόνο την πρώτη ομάδα. Αυτό θεωρούμε πως είναι το παν».

Ακόμη και σε ματς που χάσαμε στο γήπεδό μας, ο κόσμος ήταν εκεί και χειροκροτούσε την προσπάθεια

- Το μεγαλύτερό σας παράσημο, θεωρώ, είναι πως όταν βρέθηκε κάποιος να ρίξει ένα ποτήρι με καφέ στον προπονητή του Άρη, τον κ. Σπανό, αμέσως η διοίκηση της Παναχαϊκής έδειξε αντανακλαστικά. Υπήρξε ανακοίνωση, δηλώσεις του Κώστα Κατσουράνη που υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί ο δράστης κ.λπ.

«Έτσι είναι, όντως. Αυτός είναι ο αθλητισμός. Ο σεβασμός στον αντίπαλο. Έχουμε δημιουργήσει μια πολύ καλή σχέση, πρώτα απ' όλα με τους οργανωμένους οπαδούς μας, αλλά και με την ερασιτεχνική Παναχαϊκή. Έχει πιστέψει στην προσπάθεια, όλος ο κόσμος και βοηθάει ο καθένας από την πλευρά του όσο μπορεί. Φίλαθλοι, οργανωμένοι, οι πάντες. Είναι όλοι μαζί μας. Γι' αυτό έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει. Γι' αυτό έχουμε πετύχει ό,τι έχουμε πετύχει. Ακόμη και σε ματς που χάσαμε στο γήπεδό μας, ο κόσμος ήταν εκεί και χειροκροτούσε την προσπάθεια των παικτών μας. Αυτό θέλουμε εμείς».

- Είναι, επίσης, σημαντικό στο οικονομικό κομμάτι να μη βγουν τα πόδια έξω από το πάπλωμα. Όσα έχουμε, τόσα δίνουμε.

«Εμείς δεν έχουμε πολύ μεγάλο μπάτζετ, αλλά έχουμε συνέπεια στις υποχρεώσεις μας. Όπως πληρώνω το προσωπικό μου μια τακτή μέρα, έτσι προσπαθούμε να πληρώσουμε τους αθλητές μας, τους συνεργάτες μας, το επιτελείο. Είναι μια πολύ καλή και υγιής επιχείρηση».

- Άρα και οι ποδοσφαιριστές θα θέλουν να έρθουν και να δουλέψουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

«Γιατί να μη θέλουν; Ότι συμφωνήσουμε, θα το πάρουν και στην ώρα τους. Σε μας δεν έχει “θα δούμε. Παίξε τώρα και βλέπουμε κι όταν πάρουμε την επιχορήγηση από το NOVA”. Προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται συνεπείς. Μέσα από τη συνέπεια, έρχεται το καλό αποτέλεσμα. Εμείς δεν δουλεύουμε μόνο για το καλό της Παναχαϊκής. Δουλεύουμε και το πιστεύω, για το καλό του ποδοσφαίρου. Πρέπει, οπωσδήποτε, κάποια πράγματα να πάνε μπροστά. Εμείς είμαστε από αυτούς που θέλουμε να πάνε μπροστά».

Οι άνθρωποι που μπλέξαμε στην Παναχαϊκή κατορθώσαμε και αντέξαμε στη λαίλαπα της κρίσης

- Αγαπημένος ποδοσφαιριστής δικός σας;

«Και οι 28 που έχουμε στο ρόστερ μας».

- Όχι από την τωρινή ομάδα σας, από την Ελλάδα, το εξωτερικό, ακόμη και το παρελθόν.

«Ο Κώστας Δαβουρλής. Η σημαία μας. Ένας από τους καλύτερους που πέρασαν από το ελληνικό στερέωμα μέχρι σήμερα».

- Η Πάτρα πως είναι πλέον ως πόλη επιχειρηματικά στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε;

«Είναι όντως δύσκολες οι εποχές κι έχουμε ακόμη δύσκολο δρόμο μπροστά. Οι άνθρωποι όμως που μπλέξαμε σε αυτό που λέγεται Παναχαϊκή κατορθώσαμε και αντέξαμε στη λαίλαπα της κρίσης. Το καλό είναι ότι έχουμε μαζευτεί πολλά άτομα. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, βρίσκονται στο εξωτερικό, Πατρινοί που μας βοηθούν. Όσο μπορεί ο καθένας».

- Αν κάποια ή κάποιες ομάδες δεν πάρουν άδεια για τη Super League κι εσείς πάρετε, θα είστε έτοιμοι ή είναι ακόμη νωρίς;

«Εμείς δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Δεν θέλουμε να αδικηθεί κανείς. Θέλουμε να γίνουν όλα σωστά, βάσει κανονισμών κι αν μας δοθεί οποιαδήποτε ευκαιρία, δεν θέλουμε να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Μας ενδιαφέρει, ωστόσο, και η αναβάθμιση της Football League, αλλά και όσα σας είπα για τις υποδομές. Η Παναχαϊκή μεγαλούργησε όταν είχε κάνει δική της υποδομή και είχε βγάλει δικούς της παίκτες. Έχουμε καλές ομάδες στη Κ20 και Κ17 και ικανούς ανθρώπους που ασχολούνται. Γρήγορα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Σίγουρα δεν θα έχει η ομάδα 15-20 παίκτες Πατρινούς, αλλά θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Ανεξάρτητα αν είναι από την Πάτρα, είτε τις γύρω περιοχές, θέλουμε να αναδειχθούν μέσα από την ομάδα μας».

- Αφού σας ευχαριστήσουμε, θα θέλαμε ένα μήνυμά σας προς τον κόσμο της Παναχαϊκής.

«Εμείς αυτό που κάνουμε το κάνουμε επειδή αγαπάμε την Παναχαϊκή, αγαπάμε και την πόλη μας. Μέσα από αυτή την πόλη έχουμε ανδρωθεί, λειτουργήσαμε επιχειρηματικά και κάποια χρήματα που αποκομίσαμε από την Πάτρα, θέλουμε να τα επιστρέψουμε. Γιατί το πιστεύουμε, γιατί το αγαπάμε, γιατί νιώθουμε υποχρεωμένοι στην πόλη μας, στους πελάτες μας, σε εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν. Επιπλέον μας αρέσει ο αθλητισμός, βοηθάμε κι άλλα τμήματα στην πόλη μας, εκτός από την Παναχαϊκή, χωρίς να το βροντοφωνάζουμε. Όπου μπορούμε, ότι μπορούμε...».

TAGS ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ