ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Χτίζει... γκρεμίζοντας την άμυνα

Χτίζει... γκρεμίζοντας την άμυνα

Σαρωτικές αναμένονται οι αλλαγές στο ρόστερ του Ολυμπιακού το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι βάσεις θα μπουν από την άμυνα, εκεί όπου οι Πειραιώτες θα "γκρεμίσουν" για να ρίξουν από την αρχή... μπετά.

Η δυσαρέσκεια του Βαγγέλη Μαρινάκη για τη φετινή αγωνιστική εικόνα των Πειραιωτών εκφράστηκε με περισσότερους από έναν τρόπους. Τους πήρε με το καλό, τους πήρε με το άσχημο, τελικά τα "πήρε κρανίο" και... κρανίου τόπος αναμένεται να γίνει το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι αλλαγές στο ρόστερ (και όχι μόνο, αλλά αυτό είναι μια ξεχωριστή κουβέντα) θα είναι σαρωτικές. Ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα επιβιώσουν. Οι βάσεις για τον νέο Ολυμπιακό θα μπουν από την άμυνα. Αυτό είναι και το ποδοσφαιρικά λογικό.

Οι Πειραιώτες θα "γκρεμίσουν" για να ρίξουν από την αρχή... μπετά. Αν η άμυνα ήταν πρόσωπο, θα μιλάγαμε για lifting και botox μαζί. Ο Πέδρο Μαρτίνς σε συνεργασία με το τμήμα σκάουτινγκ έχουν μπόλικη δουλειά μπροστά τους, καθώς από τους οκτώ ποδοσφαιριστές που κάλυψαν τις τέσσερις θέσεις της άμυνας κλείνοντας τη σεζόν, ζήτημα είναι αν θα μείνουν οι τρεις.

Τα κενά θα καλυφθούν κυρίως μέσα από μεταγραφές και σε δεύτερο πλάνο, με την επιστροφή ενός - δύο δανεικών που έδειξαν πράγματα στις ομάδες που αγωνίστηκαν φέτος.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί, ας δούμε τι ισχύει ξεχωριστά για κάθε παίκτη της άμυνας ενόψει καλοκαιριού...

Σισέ: Ήρθε από την Αζαξιό της δεύτερης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος, δεν είχε... μυρωδιά από πίεση πρωταθλητισμού και πολύ περισσότερο από τα ζόρια που έχει μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Οι ποδοσφαιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκε να δείξει την αξία του ήταν αντίξοες. Ο Χάσι δεν τον υπολόγιζε, ο Λεμονής τον έβαλε στο κάδρο, εντέλει ολοκλήρωσε τη σεζόν με 21 (1808') συμμετοχές και 4 γκολ. Ξεχωρίζει για τα φυσικά του προσόντα, την αποτελεσματικότητα στον αέρα και την ικανότητα αναχαίτισης στο "ένας εναντίον ενός". Πρόβλημα η επιπολαιότητα που δείχνει με τη μπάλα στα πόδια, οι κακές τοποθετήσεις του στον χώρο και οι αργές περιστροφές. Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τον Σενεγαλέζο, έχει πιθανότητες παραμονής στο ρόστερ.

Ένχελς: Ο Ολυμπιακός δαπάνησε 6,5 εκατ. ευρώ για τον πάρει από την Μπριζ, μαζί πήρε και το ρίσκο μιας τόσο ακριβής μεταγραφής. Δικαιολογημένα, αφού ο 23χρονος Βέλγος λίγους μήνες πριν είχε φτάσει πολύ κοντά στη μετακίνηση του στην Premier League με τα διπλάσια χρήματα, αλλά ένας τραυματισμός του χάλασε τα σχέδια. Εξαιρετικός στον αέρα, μετρημένος με τη μπάλα στα πόδια, αποτελεσματικός σε μικρούς χώρους και τις επεμβάσεις μέσα στο "κουτί". Μειονεκτεί στο προσωπικό μαρκάρισμα, με soft χαρακτήρα, δεν μπορεί να αμυνθεί σε χώρους μακριά από την περιοχή. Ψάχνεται για Αγγλία με τις ευλογίες του Ολυμπιακού. "Χλωμός" για τη νέα σεζόν.

Νικολάου: Προϊόν της Ακαδημίας του Ολυμπιακού, πήρε προαγωγή κατόπιν υπόδειξης του Πάουλο Μπέντο, έκανε 19 συμμετοχές φέτος και πέτυχε δύο γκολ, το ένα εκ των οποίων στο... Camp Nou κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Αριστεροπόδαρος, θρασύς, με καλή τεχνική κατάρτιση και σκληράδα στις επεμβάσεις του. Καλύτερος στο χώρο παρά στο "1 vs 1", υστερεί στις τοποθετήσεις του όταν η μπάλα έρχεται από αέρος στην περιοχή, ζορίζεται απέναντι σε εκρηκτικούς φορ. Παίκτης με καλές βάσεις και περιθώρια βελτίωσης, με πολλές πιθανότητες παραμονής. Αν "σκάσει" πρόταση από τη Γερμανία όπως φημολογείται, τότε όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του Ολυμπιακού και του 20χρονου στόπερ.

Μποτία: Μετά από 4 χρόνια και 106 συμμετοχές με 4 γκολ φορώντας τα ερυθρόλευκα, ο Ισπανός στόπερ είναι παρελθόν για τον Ολυμπιακό. Ούτε οι εμφανίσεις του, ούτε τα χρήματα που ζήτησε από τους Πειραιώτες για πιθανή ανανέωση της συνεργασίας τους (κάπου 800 χιλιάδες ευρώ...), βοήθησαν για να έχει διαφορετική κατάληξη η ιστορία. Πιθανότατα θα βρει τη νέα επαγγελματική του στέγη σε κάποιο μικρομεσαίο σύλλογο της La Liga.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΕΝΚ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΚΕΝΚ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (EUROKINISSI SPORTS / LATO KLODIAN) EUROKINISSI SPORTS

Ελαμπντελαουί: Σε πρόσφατες δηλώσεις του έδειξε ότι έχει διάθεση να παραμείνει στον Ολυμπιακό. Η αλήθεια είναι πως δεν θυμίζει τον παίκτη προ του τραυματισμού του στον αστράγαλο, τον Μάιο του 2016. Αδιάφορος δεν ήταν σε καμία περίπτωση, το ζήτημα είναι όμως αν μπορεί να επιστρέψει σε top εμφανίσεις. Ανανέωσε το συμβόλαιο του τον Οκτώβρη του 2017, υπογράφοντας ως το καλοκαίρι του 2021. Δεν θα έλεγε "όχι" στην προοπτική ενός καλού πρωταθλήματος στο εξωτερικό, αν έρθει μια νορμάλ πρόταση θα "χαιρετήσει".

Κούτρης: Ήρθε για back up του βασικού αριστερού μπακ, που υποτίθεται πως θα ήταν ο Χρβόγιε Μίλιτς. Ο Κροάτης δεν... ακούμπησε και έφυγε τον Γενάρη. Στη θέση του αποκτήθηκε ο Εχσάν Χατζισαφί, αλλά ούτε ο Ιρανός διεθνής μπόρεσε να εκτοπίσει τον Ελληνοβραζιλιάνο από την ενδεκάδα. Γρήγορος, τεχνίτης, με καλό αριστερό πόδι, με επιθετικό ένστικτο. Φανερές οι αδυναμίες που έβγαλε στο κομμάτι της τακτικής ανασταλτικά, βελτιώθηκε μέσα στη χρονιά αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά για να γίνει αποτελεσματικός στην άμυνα. Έπαιξε σε 32 ματς (2749', 1 γκολ, 4 ασίστ), τραυματίστηκε σοβαρά στον ώμο στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Απόλλωνα, χειρουργήθηκε και αναμένεται να είναι έτοιμος στην προετοιμασία. Αν δεν προκύψει θέμα πώλησης του, μένει.

Χατζισαφί: Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του με τον Πανιώνιο ώθησαν τον Ολυμπιακό στην απόκτηση του Ιρανού διεθνή έναντι 600 χιλιάδων ευρώ. Ο Όσκαρ Γκαρθία δεν πολυψηνόταν με τον Χατζισαφί, που θα έκανε λιγότερες από τις 7 συμμετοχές που έγραψε (616', 1 γκολ, 1 ασίστ) αν δεν τραυματιζόταν ο Κούτρης. Σίγουρα κοντρολαρισμένος παίκτης, ούτε κρύο ούτε ζέστη οι εμφανίσεις του, αν και ανασταλτικά έδειξε να έχει θέματα. Στο Ιράν παίζει ως κεντρικός μέσος σε τριάδα, αν λέει κάτι αυτό. Εκτός απροόπτου θα αποχωρήσει το καλοκαίρι.

Ίγκορ: Αν ο Όσκαρ Γκαρθία δεν πολυψηνόταν με τον Χατζισαφί, τον Βραζιλιάνο δεν τον... έβλεπε στο μισό μέτρο. Ο Ισπανός τεχνικός θεωρούσε εξαιρετικά άγουρο, άναρχο και εκτός τακτικής τον 22χρονο μπακ, που είχε πάντως πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης. Ακραίος αμυντικός με επιθετικό ένστικτο, τι να καταλάβεις από τα 104 λεπτά που έβαλε τα ερυθρόλευκα; Δεν είναι στο πλάνο της επόμενης σεζόν.

ΕΝΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα κινηθεί μίνιμουμ για έναν παίκτη σε κάθε μια από τις θέσεις της άμυνας και μετά βλέποντας και κάνοντας.

Στο Λιμάνι θα κοιτάξουν γρήγορα να ενισχυθούν με δεξί μπακ, στόπερ και αριστερό μπακ, στη συνέχεια θα μετρήσει στο πόσο γρήγορα και με ποιον τρόπο θα γίνουν οι αποχωρήσεις, ενώ λύσεις θα προκύψουν και απο την δεξαμενή των δανεικών.

Ρισβάνης, Λαΐφης, Τσιμίκας, Γούτας, Βούκοβιτς και Σάλιακας είναι μια εξάδα ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε άλλους συλλόγους ως δανεικοί από τον Ολυμπιακό και θα μπορούσαν να καλύψουν θέσεις, έστω και σε δεύτερο ρόλο, στην άμυνα.

Από αυτούς τις περισσότερες πιθανότητες να μπει στο πλάνο της νέας αγωνιστικής περιόδου έχει μάλλον ο Ρισβάνης. Για τον Λαΐφη αποφασίζει η Σταντάρ Λιέγης (αναμένεται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα και να τον κάνει δικό της), ο Τσιμίκας εντυπωσιάζει στη Βίλεμ αλλά προτεραιότητα του είναι το εξωτερικό και ο Βούκοβιτς με την θετική παρουσία στη Βερόνα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον συλλόγων, οπότε οδεύει προς πώληση. Γούτας και Σάλιακας είναι πάντα σε ρόλο απόλυτου αουτσάιντερ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ

Βάζοντας στην εξίσωση της άμυνας και τους γκολκίπερ, ο Σίλβιο Προτό είναι επίσης υποψήφιος για την έξοδο. Όχι για λόγους αγωνιστικούς ή συμπεριφοράς (ίσα ίσα, ο Βέλγος άφησε πολύ καλές εντυπώσεις), αλλά επειδή υπάρχει μια διάθεση να πάει ο Ολυμπιακός σε λύσεις από την ελληνική αγορά (έχει αποκτηθεί ο Στεργιάκης, αναμένεται επιστροφή Γιαννιώτη και υπάρχει η φημολογία για τον Καρνέζη), κατεβάζοντας παράλληλα και τον μέσο όρο ηλικίας.

Ο Ίβουσιτς ήρθε, είδε και αποχωρεί ενώ το συμβόλαιο του Χουτεσιώτη ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Εκτός απροόπτου ο 24χρονος γκολκίπερ, ένας ακόμη παίκτης των τμημάτων υποδομής, θα ανανεώσει και είτε θα μπει στην τριάδα της νέας σεζόν, είτε θα φύγει δανεικός προκειμένου να πάρει χρόνο συμμετοχής.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σε απολογία ο Ταχτσίδης για το κυριακάτικο "νυχτοπερπάτημα"
Αινιγματικό ποστάρισμα από τον Ανσαριφάρντ
Κ17: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός για την κατάκτηση του τίτλου
Στη Λισσαβώνα για τη μάχη της Φουρέιρα στον ημιτελικό της Eurovision o Μποτία
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ