ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βαθμοθηρική... οργάνωση

Βαθμοθηρική... οργάνωση

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τα έξι πρωταθλήματα του Ολυμπιακού επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη, τις αλλαγές που έφερε ο 48χρονος εφοπλιστής στους ερυθρόλευκους, τους οποίους έχει μετατρέψει σε ευρωπαϊκό κλαμπ.

Φτάσαμε στο έκτο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη και η διαφορά από τους τρεις διώκτες του έφτασε αισίως στους 378 βαθμούς, με την ΑΕΚ να απουσιάζει δυο σεζόν σε μικρότερες κατηγορίες.

Ο Παναθηναϊκός είναι πίσω 119 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ 133 και η ΑΕΚ με τέσσερις συμμετοχές, στους 126. Η ...βαθμοθηρική οργάνωση καλά κρατεί στο επαγγελματικό πρωτάθλημα,

Ο Ολυμπιακός λοιπόν για να κατακτήσει τα 6 πρωταθλήματα, με αστρονομική μάλιστα διαφορά, χρειάστηκε τα παρακάτω:

1. Διοικητική σταθερότητα

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο μοναδικός πρόεδρος που ασχολήθηκε νυχθημερόν με την ομάδα και πολλές φορές εις βάρος της προσωπικής ζωής του, αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Αυτός αναδιοργάνωσε το κλαμπ, το ξανάφερε στον αφρό και το καθιέρωσε στην ευρωπαϊκή ελίτ, με συγκομιδή τουλάχιστον 9 βαθμών σε κάθε περίοδο.

2. Παίκτες - Ηγέτες

Η ομάδα κάθε χρόνο είχε και διαφορετικό ηγέτη, που φυσικά πάντα ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος. Την πρώτη περίοδο ο Αργεντίνος Αριέλ Ιμπαγάσα, τη δεύτερη ο Βέλγος Κέβιν Μιραλάς, την τρίτη ο Αλγερινός Ραφίκ Τζιμπούρ, την τέταρτη ο Έλληνας Κώστας Μήτρογλου, την πέμπτη ο Αργεντινός Αλεχάντρο Ντομίνγκες και φέτος ο Κώστας Φορτούνης. Κάθε χρόνο και διαφορετικός πρωταγωνιστής.

3. Κανονικοί προπονητές

Οι προπονητές που είχε στον πάγκο του ήταν ακριβοπληρωμένοι, αναγνωρισμένοι στο ευρωπαϊκό στερέωμα και δεν στηρίχτηκε σε Έλληνες, παρά μόνο σε εκπροσώπους της ιβηρικής χερσονήσου, που είναι και η κορυφαία σε παραγωγή τεχνικών. Θυμηθείτε, Βαλβέρδε, Ζαρντίμ, Μίτσελ, Περέιρα, Σίλβα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο και σημαντικό για τη συνέχεια της ομάδας.

4. Ακριβές αγοραπωλησίες

Κατάφερε το κλαμπ να σπάσει το ταμπού των πωλήσεων παικτών και ποδοσφαιριστές όπως οι Μανωλάς, Τοροσίδης, Χολέμπας, Μιραλάς, Σάμαρης, Φετφατζίδης, Μήτρογλου, Φέισα και άλλοι αγωνίζονται ή αγωνίσθηκαν στα κορυφαία πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου. Μπήκε λοιπόν στην παγκόσμια αγορά, κάτι που δεν είχε καταφέρει άλλος ελληνικός σύλλογος, ενώ όταν χρειάστηκε, το περασμένη καλοκαίρι, δεν πούλησε, αλλά μόνο αγόρασε.

5. Πρωτοκλασάτα ταλέντα

Μπόρεσε να αποκτήσει ταλαντούχους παίκτες, δίνοντας τους την ευκαιρία να κάνουν άλμα στην καριέρα τους. Τρανά παραδείγματα οι Φορτούνης, Ρομπέρτο, Ομάρ, Ζντιέλαρ, Μαζουακού.

6. Οικονομική παντοδυναμία

Ο Ολυμπιακός έγινε πανίσχυρος οικονομικά. Αυτό δηλαδή που είχε υποσχεθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης την ημέρα της ανάληψης της ΠΑΕ: "Στόχος μας, να είναι αυτάρκης η ΠΑΕ και να μη χρειάζεται τα χρήματα των προέδρων και των παραγόντων"

7. Μεγάλες νίκες στην Ευρώπη

Να διακρίνεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, αφού αν εξαιρέσουμε την πρώτη χρονιά επί Λίνεν, πάντα είχε συγκομιδή, ίση ή μεγαλύτερη των 9 βαθμών. Μπήκε στην ελίτ του Τσάμπιονς Λιγκ, με μεγάλες νίκες, με πρόκριση και στους "16", αλλά και στους "16" του Γιουρόπα Λιγκ και δις στους "32" της ίδιας διοργάνωσης.

8. Η καλύτερη έδρα

Έκανε φρούριο το "Γ. Καραϊσκάκης", χωρίς επεισόδια και δεν είναι τυχαίο ότι δεν τιμωρήθηκε ούτε μια φορά για παρεκτροπές στον Πειραιά. Φέτος, μάλιστα έπαιξε δυο ματς χωρίς θεατές για ένα πυρσό στη Βέροια και έναν αναπτήρα στα Χανιά, όταν την ίδια περίπου ποινή επέβαλαν σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, που έκαναν Γης Μαδιάμ τα γήπεδα τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό,έπαιξε πέρυσι ένα ματς και φέτος τον ημιτελικό του Κυπέλλου, σε άδειες εξέδρες για επεισόδια που έγιναν σε βάρος του. Στα ντέρμπι με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ δεν έπεσε ούτε χαρτάκι στον αγωνιστικό χώρο! Ούτε λόγος για τα υπόλοιπα ματς...

Με όλα τα παραπάνω και τους αντιπάλους του να επενδύουν μόνο στον επικοινωνιακό τομέα και να μηρυκάζουν τα ίδια και τα ίδια για ένα ανάποδο πλάγιο άουτ, για ένα οφσάιντ, είναι λογικό να είναι ο αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και οι διαφορές των 119 βαθμών από τον Παναθηναϊκό (30, 13, 7, 37, 20, 12), των 133 από τον ΠΑΟΚ (40, 25, 23, 15, 17, 13) και των 129 από την AEK (31, 23, 25, 50) αποτυπώνουν τους 6 σερί τίτλους, καθώς ούτε ένα πρωτάθλημα δεν κρίθηκε στο νήμα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ