ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βασίλης Βούζας: Από τα "σπλάχνα" του Ολυμπιακού!

Βασίλης Βούζας: Από τα "σπλάχνα" του Ολυμπιακού!

Το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ του νέου υπηρεσιακού προπονητή του Ολυμπιακού, Βασίλη Βούζα. Ο "φονέας" της ΑΕΚ ως προπονητής του Χαϊδαρίου, ο άνθρωπος που τα πηγαίνει περίφημα στην Κ-20 του Ολυμπιακού, αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Ο Πάουλο Μπέντο αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Δεν ήταν τόσο η ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όσο οι δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά, οι οποίες και αποτέλεσαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Πορτογάλος απομακρύνθηκε άρον άρον από την τεχνική ηγεσία και η διοίκηση της ΠΑΕ αποφάσισε να αναθέσει την "ηλεκτρική καρέκλα" προσωρινά σε έναν άνθρωπο που αποτελεί παιδί του συλλόγου και έχει βγει από τα σπλάχνα του.

Ένας προπονητής που ξέρει απέξω και ανακατωτά την ψυχοσύνθεση και το DNA του κλαμπ, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, δεν θέλει χρόνο προσαρμογής σε μια περίοδο που οι αγώνες "καίνε" και κάθε αγώνας είναι τελικός. Άλλωστε, η ομάδα του Πειραιά βρίσκεται μέσα σε όλους τους στόχους της και θέλει να πετύχει, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Και το όνομα αυτού, Βασίλης Βούζας. Ο 51χρονος προπονητής της Κ-20 του Ολυμπιακού, είναι ο άνθρωπος που (τουλάχιστον προσωρινά) διαδέχεται τον Πάουλο Μπέντο και άπαντες ελπίζουν να αλλάξει το "τσιπάκι", να επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις του ποδοσφαιρικού τμήματος και του κόσμου, βάζοντας και πάλι την ομάδα στον ίσιο δρόμο. Το αν θα τα καταφέρει, θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΖΑΣ (Eurokinissi Sports)
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΖΑΣ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι αναλαμβάνει στην πιο κρίσιμη και δύσκολη καμπή της σεζόν, γνωρίζει πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε περίοδος χάριτος, για τον ίδιο είναι στοίχημα να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και σε κάθε περίπτωση θέλει να (απο)δείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Άλλωστε, έχει αποδειχτεί πολλάκις το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".

Ποιος είναι όμως ο Βασίλης Βούζας; Ποια είναι η προπονητική του επάρκεια και τι μπορεί να προσφέρει στο κλαμπ; Το Sport24.gr επιχειρεί ένα φλας μπακ στο παρελθόν, παρουσιάζοντας τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του. Ένας 51χρονος κόουτς που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα ως ποδοσφαιριστής, ακολούθησε προπονητική καριέρα, άρχισε σιγά σιγά και με χαμηλούς τόνους να "χτίζει" το όνομά του, φτάνοντας μέχρι τον σύλλογο της καρδιάς του, αναλαμβάνοντας τους μικρούς. Μέχρι εκεί όμως, είχε διανύσει ήδη μια διαδρομή, δεν ήρθε από το πουθενά η πρόκληση του Ολυμπιακού.

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Βασίλης Βούζας: Από τα "σπλάχνα" του Ολυμπιακού!

Βέβαια, την σεζόν 1987-88 είχε δοθεί ως δανεικός στην Προοδευτική και εν συνεχεία για δύο χρόνια στη Δόξα Δράμας (1988-1990), με την οποία πραγματοποίησε 55 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, ενώ κατάφερε να πετύχει και τρία γκολ με τους "Μαυραετούς". Μετά τον Ολυμπιακό, ακολούθησε ο Ιωνικός για σχεδόν ένα χρόνο και στην συνέχεια επέστρεψε στην γειτονική Προοδευτική ως το 1995.

Ακολούθως έπαιξε στον Εδεσσαϊκό την σεζόν 1996-96 (27 συμμετοχές) και μεταπήδησε στον Εθνικό, όπου έπαιξε ως το 1999. Με την ομάδα του Πειραιά μέτρησε 61 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα Β' και Α' Εθνικής, καθώς και στο Κύπελλο. Για 4 ματς έπαιξε και στον Παναργειακό στην Γ' Εθνική. Το καλοκαίρι του 1999 αποφάσισε σε ηλικία 33 ετών να βάλει "τίτλους τέλους" στην ποδοσφαιρική πορεία του.

Ο "ΦΟΝΕΑΣ" ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Βούζας ήθελε να παραμείνει στον χώρο του ποδοσφαίρου. Άλλωστε, είναι όλη του η ζωή και για το λόγο αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Έτσι, λοιπόν, έξι χρόνια μετά ξεκίνησε η πορεία του στους πάγκους και πρώτος σταθμός του αποτέλεσε το Χαϊδάρι. Εκεί έμενε για μια τριετία και αναμφίβολα highlight της διαδρομής του ήταν ο αποκλεισμός της ΑΕΚ το 2006 για τους "32" της διοργάνωσης στο γήπεδο του Αιγάλεω στην διαδικασία των πέναλτι. Η πορεία ανακόπηκε στο ίδιο γήπεδο από τον Ολυμπιακό στον επόμενο γύρο (ήττα με 1-3 για την ομάδα των Δυτικών Προαστίων).

Το 2009 βρέθηκε στον πάγκο του Ατρομήτου για περίπου ένα χρόνο και μετέπειτα πήγε σε Ιωνικό, Αιγάλεω και Λεβαδειακό. Το 2012 κοουτσάρισε την Παναχαϊκή και τον Ηρακλή Ψαχνών, την σεζόν 2013-14 τον Θρασύβουλο και για ένα διάστημα τον Πανηλειακό, προτού έρθει η πρόταση για τους μικρούς του Ολυμπιακού. Έχοντας κάνει το "αγροτικό" του σε αρκετές ομάδες, του δόθηκε η ευκαιρία από τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αναλάβει την Κ-19 των Πειραιωτών, σε μια περίοδο που είχε δοθεί μεγάλη έμφαση στις ακαδημίες. Αυτό λέει πολλά για το πόσο πολύ πίστεψαν στη δουλειά του και στα προσόντα του.

Βασίλης Βούζας: Από τα "σπλάχνα" του Ολυμπιακού!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Την σεζόν 2014-15, ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε 91 βαθμούς σε 34 ματς και φυσικά στέφθηκε πρωταθλητής, χάνοντας μονάχα από την Βέροια, ενώ η μεγαλύτερη νίκη ήταν το εκκωφαντικό 9-0 απέναντι στην Κέρκυρα. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ο Ολυμπιακός διατήρησε τα σκήπτρα του, μάζεψε 81 βαθμούς σε 30 ματς, έχοντας ηττηθεί μόνο από τον Ηρακλή. Φέτος, η ομάδα του Πειραιά είναι αήττητη σε 21 ματς και έχει νικήσει μεταξύ άλλων 7-0 την ΑΕΚ και 5-0 τον Παναθηναϊκό, πηγαίνοντας για ένα ακόμη πρωτάθλημα. Σε 85 ματς, έχει μόλις δυο ήττες στον πάγκο των Νέων και αυτό λέει πολλά για τη δουλειά του.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ:

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΝΙΚΕΣ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΗΤΤΕΣ
2005-2006 Χαϊδάρι B' Εθνική 4 3 6
2006-2007 Χαϊδάρι B' Εθνική 12 6 16
2007-2008 Χαϊδάρι B' Εθνική 8 14 12
2008-2009 Ατρόμητος Αθηνών B' Εθνική 10 3 2
2009-2010 Αιγάλεω B' Εθνική 0 1 2
2009-2010 Ιωνικός B' Εθνική 7 3 9
2010-2011 Λεβαδειακός B' Εθνική 13 6 6
2011-2012 Παναχαϊκή B' Εθνική 6 4 2
2012-2013 Ηρακλής Ψαχνών B' Εθνική 2 1 2
2012-2013 Θρασύβουλος B' Εθνική 2 4 7
2013-2014 Πανηλειακός B' Εθνική 2 1 0

ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και άλλοτε προπονητής ποδοσφαίρου εκεί (επομένως γνωρίζει το πώς να διδάξει ποδόφαιρο σε μικρότερους), μεταξύ άλλών έχει κυκλοφορήσει και dvd με θέματα τεχνικής ποδοσφαίρου και φυσικής κατάστασης.

Πέρυσι τον Ιούνιο βρέθηκε στο συνέδριο "Periodisation Mentorship 2016" της WFA (World Football Academy). Εκεί, έμαθε πράγματα γύρω από την τακτική και την εκγύμναση, ενώ ενημερώθηκε από κορυφαίους προπονητές όπως οι Λουίς Φαν Χάαλ, Γκους Χίντινκ και Ντικ Άντβοκαατ, οι οποίοι δίδασκαν στο συνέδριο. Ο ίδιος ήθελε να μάθει πράγματα της νέας εποχής, ώστε να δείξει ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Έχει όρεξη, είναι φιλόδοξος και θέλει να πάει μπροστά. Για το λόγο αυτό, προσπαθεί και να ενημερώνεται από μεγάλα ονόματα, ώστε να "βάζει" και άλλα πράγματα στο ρεπερτόριό του.

Παίκτες όπως ο Ρέτσος, ο Μανθάτης, ο Ανδρούτσος και ο Νικολάου έχουν περάσει από τα χέρια του και τους ξέρει όσο κανένας. Γνωρίζει τα υπέρ και τα κατά τους, ξέρει που μπορούν να προσφέρουν και με ποιο τρόπο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στην πρώτη ομάδα. Επίσης, επειδή έρχονται και άλλοι μικροί από πίσω, με τον Ολυμπιακό να έχει πλέον ως στρατηγική του να προσθέσει μικρούς στην μεγάλη ομάδα, ο Βούζας ξέρει επακριβώς ποιοι είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα παραπάνω και πώς θα γίνει αυτό.

Συν τις άλλοις, με την έλευσή του θέλουν να επαναφέρουν το καλό κλίμα στα αποδυτήρια, να επανεντάξει παίκτες που είναι παροπλισμένοι, να δώσει άλλο "αέρα" και δυναμική σε μια φάση της σεζόν που κάθε ματς είναι τελικός. Ένας νέος προπονητής αυτή την στιγμή που δεν θα ήξερε το παραμικρό για τον Ολυμπιακό και θα ήθελε εύλογο χρόνο προσαμογής, δεν θα βοηθούσε καθόλου την κατάσταση. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τον σύλλογο και τις απαιτήσεις του, ξέρει τι του ζητούν και πώς να το πάρει. Γι' αυτό και επιλέχθηκε, χωρίς βέβαια αυτό να προϋποθέτει ότι 100% θα τα καταφέρει. Πάντως, είναι διατεθειμένος να παλέψει...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ